tisdag 11 september 2012

Om människovärdet



Leif Nummela skriver i ledaren i senaste numret av ”Uusi Tie” om människovärdet i livets början och dess slut. Han skriver, utgående från den senaste tidens diskussioner i samhället om att barn far illa och om åldringsvårdens brister, att alla tycks vara ense om att människan är värdefull och att hon bör behandlas på ett värdigt sätt också då när hon inte klarar av att sköta om sig själv – alltså när hon är mycket liten eller mycket gammal. Men så ställer han frågan vad detta människovärde baserar sig på. Han skriver att han aldrig har fått ett trovärdigt svar hur man utifrån en ateistiskt-materialistisk världsbild kan komma fram till ett absolut människovärde.

Sanningen torde väl vara att det kan man inte heller. I en kristen kontext går det lätt att härleda det absoluta människovärdet utifrån att vi är skapade av Gud. Detta kan naturligtvis inte en ateist/”humanist” eller materialist omfatta. Visserligen talar dessa människor ändå om människovärdet, och kan också plädera för att människan bör behandlas på ett värdigt sätt, men när man börjar skrapa på argumenten inser man att dessa är ihåliga. Och satta under (ekonomisk) press ramlar de sönder. Jag vågar hävda att om en ateist/materialist pläderar för ett absolut människovärde så gör han detta TROTS sin livsåskådning, inte p.g.a. av den. Han gör det också, säkert omedvetet, som ett resultat av sitt kristna arv. Trots att han förnekar detta arv och dess betydelse.

Ändå får vi anta att när den kristna påverkan i samhället minskar, vilket den ju tyvärr gör, så kommer andra värderingar så småningom att ersätta de värderingar som sprungit fram ur den kristna tron – och som har varit till välsignelse för vårt land under en lång tid. Se bara hur en ”singerian” argumenterar, och vilka följder detta får för förhållandet människa-djur, och i förlängningen för människovärdet.

Ännu finns de kristna värderingarna kvar hos de flesta människorna i vårt land. Även om det för många är något de varken kan eller vill erkänna. Detta gör att vi ännu kan tala i termer av ett (absolut) människovärde. Men klockan tickar. Nya värderingar ersätter de som varit. Kaari Utrio talade om att alla som fyllt 70 borde ”ta ett piller”. Då blev hon överröstad av indignerade människor som lät sitt kristna arv tala. Men tiden förändras, och det snabbt. Ättestupan kommer. Sanna mina ord!

2 kommentarer:

  1. Ättestupan kommer nog inte och inte heller häxbränningen.
    "Femte Moseboks tjugoandra kapitel, verserna 13-21.

    Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte: ”Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld”, då skall flickans far och mor gå till stadens äldste i stadsporten med beviset på att flickan var oskuld. Flickans far skall säga till de äldste: ”Jag gav min dotter till hustru åt denne man, men han vill inte ha henne längre, och nu kommer han med beskyllningar och påstår sig ha upptäckt att min dotter inte var oskuld. Men här är beviset på att hon var oskuld.” De skall breda ut tyget inför stadens äldste, och de äldste skall gripa mannen och straffa honom och ålägga honom att betala hundra siklar silver som tillfaller flickans far, eftersom mannen har förtalat en israelitisk jungfru. Hon skall förbli hans hustru, och han får inte skilja sig från henne så länge han lever. Men om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld, skall flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket."

    Tackar, men antika värderingar från mellanöstern klara vi oss utan.

    SvaraRadera
  2. Det går att skriva anonymt på min blogg, ja. Men gör inte det! Jag förbehåller mig rätten att radera anonyma kommentarer - om jag känner för det. Om inte så svarar jag, men för det mesta utan silkeshandskar!

    Jag blir så förtvivlat trött på dessa icke-argument som skribenten ovan väljer att använda sig av. Det utdrag ur GT:s borgerliga lag som citeras ovan har ingen som helst relevans för oss idag. Så skriv hellre: Antika lagar från mellanöstern klarar vi oss utan. Då ger jag dig helt rätt. Men värderingarna - de behöver vi. Orsaken till vårt välstånd och allt det goda vi njuter frukten av ännu idag går tillbaka på den kristna tron och de värderingar denna har fört med sig. Vi är storligen välsignade! Men när dessa värderingar försvinner, ja, då blir samhällsklimatet fruktansvärt hårt. "Ättestupan" är bara början. Igen: Sanna mina ord!

    SvaraRadera