fredag 19 oktober 2012

Skämtpriset



Nobels skämtpris gick i år till EU. Det här börjar vara en gammal nyhet redan, men vi har varit på semester...

Jag undrar om någon längre tar fredspriset på allvar. Inte jag åtminstone. Sedan Obama för tre år sedan fick det för att han hade... Ja, vad hade han egentligen gjort? Hållit ett par välskrivna tal? Ja, sedan dess har jag kallat det för Nobels skämtpris. Årets pris går lite på samma linje. Visserligen ÄR EU världshistoriens största fredsprojekt, och till många delar också ett lyckat sådant – så till den delen är det säkert riktigt att ge priset åt EU. Men idag har nog fokus glidit över från fred till ekonomi så till den grad att om dessa två ställs mot varandra i ett inte alltför otänkbart, och nära förestående, scenario tror jag nog att det är armén och hårda tag vi ser på gatorna, inte fredsmäklare.

Röster har också höjts, från ledande håll inom EU, som kan tolkas som så att yttrandefriheten är i fara. Ingen ska uttala sig negativt om möjligheterna att övervinna den ekonomiska krisen! Det kan störa marknadskrafterna, nämligen. Steget från tal till handling i en extrem krissituation behöver inte alls vara så långt som vi gärna skulle se. Intressant (är det rätt ord?) blir det också när/om något land på allvar börjar tala om att gå ut ur det ekonomiska samarbetet. För det, om något, kommer att störa marknadskrafterna.

EU är inget fredsprojekt längre. Tvärtom är EU idag nästan ett hot mot freden. Åtminstone mot samhällsfreden. Detta för att fokus har skiftat från fred till ekonomi. Om detta pris skulle ge en impuls till en återgång till det som ursprungligen var tanken med EU, ja då slutar jag genast tala om fredspriset som ett skämtpris. Det lovar jag på stående fot.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar