lördag 6 oktober 2012

Ockham och det amerikanska presidentvalet



Det blir presidentval i USA nästa månad. Jag är, av flera orsaker, mycket intresserad av amerikansk politik, och jag kommer säkert att skriva en hel del om detta val på denna plats. Dessutom är jag, och det skäms jag inte för, helt klart republikan. Så även om Romney inte var min favorit bland de republikanska kandidaterna håller jag tummarna för honom i valet.

Igår publicerades de senaste arbetslöshetssiffrorna i USA. Detta var en megahändelse eftersom detta var de näst sista siffrorna före presidentvalet – och ännu viktigare blev de efter att Obama lite oväntat fick ordentligt med stryk i den första (av fyra) TV-debatter inför valet. Om arbetslöshetssiffrorna skulle ha varit dåliga skulle detta ytterligare ha gett en stor fartökning åt Romneys kampanj, detta eftersom arbetslöshetssituationen är en av de viktigaste frågorna i valrörelsen. Dessutom har ingen amerikansk president blivit omvald när arbetslösheten har varit över 8%. (De senaste siffrorna var 8,1%)

De nya siffrorna visar på en liten, men klar, förbättring i siffrorna. (7,8%) Detta är, enligt alla bedömare, klart bättre än förväntat. Så gott som ingen hade väntat sig någon förbättring av situationen. Men likväl, som på beställning, har det skett förbättring på arbetslöshetsfronten. ”För bra för att vara sant”, är ord som också har hörts.

Ockhams rakkniv, en princip inom vetenskapligt tänkande uppkallade efter William Ockham (1285-1350), säger att om det finns flera möjliga förklaringar till ett fenomen så är det vanligen den enklaste/mest troliga som är sann. Med andra ord: Om något verkar vara för bra för att vara sant så är det troligtvis falskt.

Det har höjts röster om att Vita Huset, för att Obamas kampanj ska ha en chans att lyckas, har manipulerat siffrorna. Ockham tycks hålla med. Dock säger en parafras av Ockhams rakkniv, kallad Hanlons rakkniv, att man aldrig ska tillskriva någon något ont uppsåt när det är tillräckligt att förklara det med dumhet.

Om Obama och hans stab har manipulerat dessa siffror är det dumt, mycket dumt. För det kommer nog i så fall att komma fram  - och då lär nog ickesjunkande arbetslöshetssiffror vara ett av Obamas mindre problem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar