måndag 1 oktober 2012

Den Gud som finns II



Reformatorn Jean Calvin skrev att alla människor går omkring med en avgudafabrik på sina axlar. Med detta avsåg han förstås vårt huvud och våra tankar. Vi människor – och detta gäller oss alla! – har en tendens att skapa oss en bild av Gud som inte till alla delar stämmer överens med Den Gud som finns. Men det finns en medicin mot detta, och det var - vad jag förstår - också vad Calvin var ute efter att visa på, nämligen Guds ord. (Och de på Guds ord baserade tre gammalkyrkliga trosbekännelserna.)

Idag tycks vårt största problem – och då talar jag uttryckligen om kyrkan – vara att vi inte tar Den Gud som finns på allvar. Vi beter oss som om ateisterna/humanisterna skulle ha rätt – att Gud är något som vi har hittat på. En fantasifigur som vi har skapat åt oss. Som har lite de egenskaper som vi vill att han ska ha.

Så ser det åtminstone ut, så här lite från sidan betraktat. Lösningen/medicinen är ändå den samma som den var för 500 år sedan, nämligen att vi behöver låta Gud, genom sitt ord, berätta för oss vem han är. Låta honom ge oss en rätt bild av vem han är. Men för att detta ska fungera behöver vi läsa Guds ord. Idag läser inte ens prästerna Bibeln. Undra då på att avguderiet blomstrar! Att vi sedan också i uppror väljer att framhärda i våra egna falska uppfattningar om Gud även de gånger dessa på ett eller annat sätt blir klara för oss gör inte heller saken bättre.

Men nu pekar jag inte finger åt alla andra utan jag vill säga att detta gäller i allra högsta grad också mig själv. För ingen av oss har en i allt rätt bild av Gud. Alla behöver vi läsa Bibeln och umgås med Gud för att lära känna honom bättre. Och för att vi inte ska förirra oss bort från Den Gud som finns och i stället skapa oss en egen avgud som passar för oss. Dessutom behöver vi alla, också jag, ständigt jobba på detta att låta Guds ord korrigera våra felaktiga föreställningar. Visst. Det är jobbigt att tvingas konstatera att ”Jag har fel”, och ännu jobbigare att ändra sig. (Och jag märker att det blir allt jobbigare ju äldre och mera stagnerad i sina gamla former man blir...) Men likväl är det högst nödvändigt. För Den Gud som finns är sådan han är. Inte sådan jag tror eller inbillar mig att han är.

Jag ska ta itu med bibelläsningen mera på allvar. Ett månadsskifte är ett bra tillfälle till det.  

1 kommentar:

  1. Jo rekommenderas

    Själv försöker jag få tag på finsk- och engelskspråkiga biblar för tillfället. Det berikar på något sätt läsningen när man tar del av andra översättningar. Ibland börjar man t.om. se saker i ett nytt ljus.

    Men biblar är dyra...

    SvaraRadera