fredag 26 oktober 2012

Ännu angående Joga



Joga har varit ett kommande fenomen ganska länge. Redan under min tid i Kulturnämnden i Pedersöre försökte jag arbeta för att MI inte skulle ta med Joga i sitt kursprogram, men det var nog som att slåss mot en väderkvarn. Oftast gick mina förslag inte ens till omröstning, och det var mycket svårt att få förståelse för mina argument. Samma sak gäller idag, och detta i ännu högre grad. Dels säkert därför att Jogan idag har blivit om möjligt ännu trendigare, dels för att människorna hela tiden blir allt mera främmande/blinda för vad de olika religionerna står för och innebär.

Igår kom ÖT med nyheten att Skolinspektionen i Sverige godkänner att skolorna har Joga på sitt schema, och senaste vecka berättade KP, under rubriken ”Yoga med Jesus” om seminariet angående kyrkans relation till Joga. Slutsatsen av artikeln blev att, även om det finns visa reservationer, går det bra att kombinera Jesus och Joga. Så nu är det tydligen också grönt ljus för Joga i kyrkan.

Intressant, och betecknande nog, handlade ledaren i samma nummer (42) av Uusi Tie-tidningen också om Joga. Men här kom man till en helt annan slutsats. Leif Nummela citerarSubhas R. Tiwari, som är professor vid Hindu University of America, som säger klart ut att ”Joga är hinduism”. Vidare säger Tiwari att ”Försöken att lösgöra Jogan från Hinduismen måste förnekas eftersom de är helt emot de grundprinciper på vilka Jogan bygger. Försöken att skilja Jogan från dess andliga kärna avslöjar en okunskap angående Jogans mål. Jag tror att sådana försök visar på en planerad och långsiktig plan att förneka Jogans ursprung. Detta försök att lösgöra Jogan från dess hinduistiska ram och presentera den under ett annat namn är allt annat än oskyldigt.”

Vidare citerar Nummela chefredaktören för tidningen ”Hinduism Today”, Sunnyasin Arumugaswami, som säger att ”En kristen som försöker ta i bruk dylika övningar förstör sannolikt sin kristna övertygelse.”

Så långt Uusi Tie och Leif Nummela. Jag drog förstås, genast när jag läste dessa två artiklar, paralleller till de två religionerna jag skrivit om tidigare. Folkkyrkoreligionen, vars mål är att famna allt och alla, tar gärna med Joga i sitt program om detta innebär att man kan få med/hålla kvar de som utövar Joga i sin gemenskap (läs: i de skattebetalandes skara). Den bibliska kristendomen, däremot, drar i sanningens namn gränser mot religionssynkretism (religionshoplandning) och främmande religioners läror och praktiker.

Jag vill, för tydlighetens skull, säga klart ut var jag står i denna fråga – om nu någon lyckats missa det. Jag anser att en människa som är döpt till Kristus inte ska hålla på med Joga. Dels för att det är onödigt, ja rent av skadligt – vi ska inte ”tömma oss”, utan Guds ord säger att vi i stället ska ”låta oss fyllas av den Helige Ande”. Dels för att vi som kristna inte ska ha gemenskap med avgudarna. Den andevärld som finns, och som motarbetar Kristus och hans sanning, är inte sen att utnyttja våra utflykter på farligt område. Skadorna som uppstår kan vara svåra att hela, ja i vissa fall kan de rent av vara till döds.

Alla behöver vi töja, tänja och hålla vår kropp i skick, ja, men detta får inte ske med vår eviga själ som insats. Och det behöver det inte heller göra. Man kan töja och tänja också utan att hålla på med Joga. 

8 kommentarer:

  1. Alltså Kristian, du är bara för hjärntvättad. Jag skattar mig lycklig över att jag är så annorlunda än du. Tur att du finns så man får perspektiv o jämförelse!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju bra om jag kan vara till någon nytta... :/ Nej, skämt åsido, du talar om "hjärntvättad" - det är ett ganska stort ord. Men om du vill diskutera det så har jag också en åsikt, om än diametralt motsatt till din. Jag vill hävda att den som ska försöka leva i den här världen utan Guds Ande och hans heliga ord - den människan blir snart mer eller mindre "hjärntvättad". Om än jag föredrar att använda ordet "blind". "Ögat är kroppens ljus. Om ditt öga är friskt, får hela din kropp ljus. Men är ditt öga sjukt, ligger hela din kropp i mörker. Om nu ljuset i dig är mörker, hur djupt är då inte mörkret! (Matt. 6:22-23)

      Radera
  2. Det heter Yoga med Y och inget annat, däremot joOga på finska. Redan där tappar du mig. Att enbart snöa in på ett par professorer, som anser att yoga är hindusim är smalt och rentav dumt. Dessutom som kristen hota med att yogans tekniker skulle kunna leda till döden, ja, jag undrar om du vet vad du pratar om. Skrämmande, skrämmande.

    Jag vill vara anonym, för jag vill inte hänga ut mitt namn och bli smutskastad på det sätt du nu gör. Sårande och väldigt, väldigt lågt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom igen nu! Så där känslig och lättkränkt kan man ju bara inte vara. Man kan inte smutskasta en människa man inte känner namnet på. Det fastnar ju inte.

      De två professorerna är hinduer, och när de säger att yoga (ok, när det gäller begynnelsebokstaven ska jag ge dig rätt!) är hinduism, ja då tror jag mera på dem än på vilseledda och blinda finländare som tror att de håller på med harmlösa gymnastiska övningar när de i själva verket leker med demoniska krafter.

      (Om man skriver anonymt på min blogg får man tåla lite hård text...)

      Radera
  3. Om jag sitter på en matta, andas ut och in och samtidigt tänker Jesus Kristus förbarma dig (som nämndes i KP) och kallar dethär avslappning, är det OK? Om jag kallar det bön? Eller yoga?
    Är det bara en definitionsfråga?
    Kan det vara så att när folk i allmänhet talar om yoga så menar man något helt annat än ursprunget?
    Det som händer inom mig är väl det viktiga, vem jag riktar mina suckar till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du förvisso en poäng, och detta är också något jag har påtalat tidigare. När det handlar om yoga ska man kalla det yoga och inget annat, men när man håller på med meditation, gymnastik eller whatever ska man INTE kalla det yoga. Riktig varudeklaration, helt enkelt. Ett exempel: Min dotter var med på ett evenemang som FH ordnade, och de avslutade med "barnyoga". Skulle jag ha varit där skulle vi omedelbart ha avlägsnat oss - efter att jag talat några väl valda ord med arrangörerna. Mina barn deltar nämligen inte i något som går under namnet yoga. I själva verket var det inget annat än några avslutande stretchövningar, men för att vara "trendiga" kallade man det yoga. Och på samma gång såg man till att frysa ut alla oss som inte vill ha något med yoga att göra - och skapade en helt onödig konfliktsituation. Så jag skulle nog efterlysa mera stringens hos sådana som använder benämningen yoga.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonymt publicerade svordomar och annat innehåll av samma karaktär raderas alltid. Kom igen, utan svordomar och gärna under eget namn, så kan vi diskutera sakfrågan!

      Radera