söndag 4 augusti 2013

Kyrkans och biskoparnas svek



En av gårdagens (gamla) nyheter var att en hel hop av Sveriges lutherska biskopar gick med i Pride-tåget i Stockholm. Jag kommenterade detta här på bloggen med att de visar att de har mist förståndet, men egentligen handlar detta nog kanske framför allt om en missriktad omsorg och om en kärlek till människan som tar sig helt felaktiga uttryck. Och allt detta bottnar i det faktum att kyrkan, och biskoparna, har kastat ut Gud och hans ord ur sin kyrka.

Där kyrkan fungerar som den ska är den en gemenskap av förlåtna syndare som får hjälp med och i sin kamp mot synden. Detta då oberoende av om det handlar om homosexualitet, alkoholproblem, äktenskapliga problem, våldsbenägenhet, girighet eller vad det än vara må. Detta då framför allt genom en kompromisslös förkunnelse av lag och evangelium. Lagen som dömer synden i människan, och evangeliet som berättar om Gud stora kärlek och om hans nåd som upprättar och förnyar den i synd fallna människan. I kyrkan gäller alltid Guds ord – både när det gäller lagen och vad som är synd, och när det gäller evangeliet och Guds alla omfattande och allt överskylande nåd i Kristus.

Det kyrkan inte ska göra – och inte har mandat att göra – är att på olika sätt börja se mellan fingrarna med synden och, i de mest extrema fallen, börja välsigna denna. Detta oberoende av hur väl hon och hennes ledning än kan mena med detta. Om/när kyrkan gör så, ja då sviker hon alla de människor som kämpar med sina syndiga begär och som främst av allt behöver få hjälp med att kämpa mot dessa begär. Detta sker t.ex. när kyrkan börjar välsigna samkönade par, eller när kyrkans biskopar går med i en Pride-parad. Då sänder man ut signaler att detta är accepterat (av Gud själv), och att det är ok att leva på detta sätt.

Men Guds ord kan inte göras om intet. Vi har fått Guds ord för att Gud vill att vi ska veta vad han anser om saker och ting, om vi så vill, eller – om vi säger det på ett annat sätt - för att berätta för oss människor hur vi ska/bör leva för att orsaka oss själva och andra så liten skada som möjligt. I ett sådant liv handlar det om att kämpa mot synden och de syndiga begären. Absolut inte om att bejaka dem och verkligen inte om att välsigna synden. Detta är en så allvarlig sak att Gud fann det nödvändigt att sätta med orden om kvarnstenen i sitt ord. (Luk. 17:2) Detta ord säger att den ledare (liten eller stor) som förleder ”en av dessa små”, för honom vore det bättre att få en kvarnsten om halsen och sänkas i havets djup än att han tillåts fortsätta med detta vilseledande. Detta är synnerligen allvarliga ord!

När kyrkan och dess ledare på detta sätt sviker och vilseleder de homosexuella faller de under ordets dom. När biskoparna går i Pride-paraden får de de homosexuellas blod på sina händer. (1Kor. 6:9-10) Samtidigt som orden om kvarnstenen träffar dem. Jag tvivlar som sagt inte på att de går i paraden för att de vill väl, men det blir så fel, så fel. På samma gång vilseledda och vilseledande. Men likväl under ordets dom. ”Om en blind leder en blind faller båda i gropen” (Matt. 15:14). Må Herren förbarma sig över oss alla!    

23 kommentarer:

  1. Jag får åter tacka Kristian för pricksäkert bitande analys.

    Med den svenske lutherske pastorns, Lars Borgströms, medgivande publicerar jag (portionsvis) dennes bibliska analys av det ack så aktuella Pride-fenomenet.

    * * *

    Regnbågens tecken

    Idag ser vi allt oftare regnbågsflaggan när vi är ute på stan. Taxibilar kan vara märkta med den, liksom affärer, restauranger och caféer. När det ordnas med pridefestivaler kan stadens offentliga bussar ha denna flagga. I Uppsala hänger flaggan i polishusets entré. Detta för att markera att här är vi ”homovänliga”, d.v.s. vi accepterar den homosexuella livsstilen och anser den likvärdig den traditionella familjen. Som varje läsare nog vet har gayrörelsen eller de homosexuella organisationerna gjort regnbågen till sin speciella symbol.
    Sedan länge har regnbågen dock haft en helt annan innebörd för miljarder av människor. Gayrörelsens anammande av regnbågen som symbol är ingenting mindre än ett försök till fräck kapning av ett redan etablerat tecken, med helt annan innebörd.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars är alltså pastor i Lutherska församlingen i Stockholmsområdet. Det är en frikyrka.

      Radera
  2. Regnbågen i Bibeln

    När Noa och hans familj tillsammans med alla djuren tack vare arken hade överlevt den stora floden satte Gud regnbågen på skyn som ett förbundstecken. Innebörden är att när Gud ser regnbågen, skall Han tänka på förbundet som Han slutit med mänskligheten och alla levande varelser, så att Han inte mer låter vatten utplåna livet på jorden (1 Mos. 9:14-17). På så vis tänker den kristne på Guds trofasthet, godhet och tålmodighet varje gång han ser regnbågen på himlen.
    Regnbågen är ett mångfärgat spektrum och det är lite vanskligt att säga exakt hur många färger den består av, annat än att den är röd ytterst och violett innerst. Men ofta räknar man med rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och vilolett, d.v.s. sju färger. Detta är för en kristen mycket passande eftersom talet sju har en alldeles speciell innebörd i den Heliga Skrift. Enbart i Uppenbarelseboken förekommer talet sju inte mindre än femtiofyra gånger. Det är talet för Guds uppenbarelsegärningar och de heliga ordningarna, d.v.s. talet för Guds förbund med mänskligheten. Så läser vi tex. om de sju församlingarna (Upp. 2-3), de sju stjärnorna (Upp. 1:16, 20) och de sju ljusstakarna (Upp. 1:12-13, 20).
    Varför är just talet sju förbundstalet? För att förstå det behöver vi veta innebörden också av två andra tal: tre och fyra, som tillsammans bildar sju. Tretalet är Guds tal: Gud omtalas som den som ”(för det första) är, och som (för det andra) var, och som (för det tredje) kommer” (Upp. 1:4 och 8). Ännu viktigare är att Gud är treenig.
    Fyrtalet är skapelsens tal. Därför deltar fyra grupper av skapade varelser i den fyrfaldiga lovprisningen inför Gud och Lammet (Upp. 5:13-14) och människosläktet omnämns flera gånger i fyra kategorier: folkslag, stammar, länder och språk (Upp. 5:9; 7:9; 11:9 o.s.v.). Naturen indelas i fyra klasser: himmel, jord, hav och floder/vattenkällor (Upp. 8:7-12; 16:2-9). Jorden sägs ha fyra hörn (Upp. 7:1, 20:8).
    Talet för Gud är alltså tre och talet för världen fyra. När Gud träder i förbund med världens människor blir resultatet sju, eftersom tre plus fyra blir sju. Regnbågen med dess sju färger är därför ett mycket passande tecken på förbundet. När Johannes fick blicka in i den himmelska tronsalen såg han Herren Gud sitta på tronen, varifrån all makt utgår, omgiven av en regnbåge (Upp. 4:3). I allt som Herren gör med världen är Han omgiven av tecknet på sitt förbund och sin trofasthet.
    Vi kan gå ännu längre i vårt begrundande av regnbågen. Jesus säger att skrifterna vittnar om Honom (Joh. 5:39). På vilket sätt vittnar då regnbågen om Honom? Hesekiel beskriver i sin himmelska syn hur en gestalt som såg ut som en människa satt på tronen. Denna människogestalt var omgiven av ett sken som såg ut som ”bågen i skyn en regnig dag” (Hes. 1:28). Det är förstås Guds evige Son, som också är Människosonen, som Hesekiel såg. Jesus är alltså speciellt förbunden med regnbågen. Det är för Hans skull som Gud är nådig och inte låter hela världen gå under i ett ögonblick. Det är för Hans skull som Gud är tålmodig och inte genast kastar varje syndare i helvetet, utan väntar med domens dag, så att människorna får tid att omvända sig (2 Petr. 3:9). P.g.a. Jesu offerdöd finns det frälsning för alla människor. Efter att Herren klarare än någon annanstans i Gamla testamentet beskrivit hur Han frälser sitt folk, nämligen genom sin lidande tjänare som var ”genomborrad för våra överträdelser skull, slagen för våra missgärningars skull” o.s.v. (Jes. 53), säger Han genom sin profet Jesaja: ”Liksom jag svor att Noas flod inte mer skulle komma över jorden, så svär jag att inte mer vredgas på dig eller bestraffa dig. Om än bergen viker bort och höjderna vacklar, så skall min nåd inte vika från dig och mitt fridsförbund inte vackla, säger HERREN, din förbarmare” (Jes. 54:9-10). Guds allomfattade förbund med Noa och alla levande varelser kopplas samman med Guds frälsningsförbund genom Kristus. Vi får därför, så ofta vi ser regnbågen i skyn, tänka på Kristus, som är vårt förbund med Gud.

    SvaraRadera
  3. Homosexrörelsens regnbågsflagga

    Som nämndes inledningsvis har alltså den homosexuella rörelsen tagit regnbågen till sig som sin särskilda symbol. Studerar man deras flagga lite närmare visar det sig dock att den inte har sju färger – utan sex: rött, orange, gult, grönt, blått och vilolett! Vad kan detta ha för innebörd?
    Särskilt under pride-festivalen ser man de sexfärgade regnbågsflaggorna viftas med och vaja för vinden. Pride betyder stolthet och när människorna bygger sin egen stolthet, istället för att ha Herren som sin stolthet, är det en svår synd. ”Stolthet går före undergång och högmod går före fall” (Ords. 116:18). När folket växte till i självsäkerhet och samtidigt gudsfruktan försvann låg inte Guds straffdom långt borta: ”Herren, HERREN har svurit vid sig själv, säger HERREN, härskarornas Gud: Jag avskyr Jakobs stolthet och hatar hans palats. Jag skall utlämna staden med allt som finns i den” (Amos 6:8).
    Med tanke på homosexrörelsens uppror mot Gud och Hans skapelseordning är det inte långsökt att söka innebörden av den sexfärgade regnbågsflaggan i den bibliska talmystiken. Det finns ett tal i Bibeln som särskilt står för andligt högmod och uppror gentemot Gud. Jag tänker förstås på talet sexhundrasextiosex, som sägs vara vilddjurets tal (Upp. 13:18). Detta tal har varit föremål för en rad spekulationer. Vi skall naturligtvis vara mycket försiktiga med att spekulera, inte minst därför att felaktiga spekulationer bara leder till att respekten för profetian undergrävs. Ändå vill jag här framkasta en mycket vanlig förklaring till detta tal, som enligt min mening också är den mest troliga.
    Talet sex är alldeles under talet sju, som vi ovan sett är talet för Guds förbund med världen. Satan försöker härma det gudomliga, men lyckas aldrig hur många gånger han än försöker. Han kommer aldrig längre än till talet sex: sex, sex, sex. Gud har slutit ett fullkomligt förbund med sina barn, men satan lyckas aldrig göra något liknande med sina anhängare. Ett bibliskt exempel är Nebukadnessars staty, vars tillbedjan skulle ersätta den sanna gudsdyrkan. Statyn var en väldig sak, sextio alnar hög (ca trettio m.), men förvånansvärt smal, endast sex alnar (tre m.). Måtten är talande eftersom sex är efterapningens ofullkomliga tal.
    Den kände kyrkofadern Irenaeus var inne på en liknande tanke, då han menade att talet sex är villfarelsens och de falska lärornas tal. Den första sexan kan enligt Irenaeus beteckna det avfall som ägde rum under den tidiga kyrkans tid, den andra sexan det avfall som äger rum under den mellersta tiden och den sista sexan betecknar sluttidens avfall.

    SvaraRadera
  4. Slutord

    Det är svårt att uttala sig med säkerhet om profetiska ord och symboler. Stor försiktighet bör iakttas. Dock synes mig den vanliga regnbågens sjutal, med dess bibliska referenser, och gayrörelsens sexfärgade regnbågsflagga peka på två grundhållningar: å ena sidan ett liv i gemenskap med Gud och accepterande av Hans goda skapelseordning, å andra sidan ett förkastande av Gud och Hans vilja till förmån för egna ordningar och livsmönster.
    Idag vill inte bara homosexrörelsen, utan hela samhället (som denna rörelse helt vunnit för sin sak), efter eget huvud omskapa skapelseordningen. Den hierarkiska ordning som Gud nedlagt i samhälle och familj vill man inte veta av. Man kan inte ens acceptera att Gud har skapat oss till olika kön utan det skall numera vara varje människas rättighet att själv definiera sig som man eller kvinna. Man vill skapa sig själv. De sociologiska experiment som nu sker är inget annat än ett uppror mot den Gud man inte vill veta av. Talet sexhundrasextiosex eller dess kortform sex är ett mycket passande tal för att beteckna denna revolt.
    Om denna artikels iakttagelser och kopplingar är riktiga avslöjar gayrörelsen sin antikristliga ideologi redan genom att samlas under den sexfärgade regnbågsflaggan. Hur som helst är deras strävanden fördärvbringande för samhälls- och familjelivet, förleder det uppväxande släktet och drar Guds dom över sig. Judas skriver om Sodom och Gomorra: ”På samma sätt bedrev de otukt och följde onaturliga begär. De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld” (Judas 1:7).

    SvaraRadera
  5. Det var en intressant text. Tack för den! Jag hade inte tänkt på att pride-regnbågen innehåller en färg mindre än den riktiga regnbågen, men man lär sig nytt så länge man lever!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det ju lite humoristiskt att regnbågen fått sina sju färger så sent som för ett antal hundra år sen. Det var sir Isaac Newton som i sitt stora intresse för tals symbolik kom att sätta till färgen indigo för att få antalet färger att bli sju (liksom även skalan har sju toner i musiken, ett annat av Newtons intressen). Naturens "gudagivna" regnbåge ansågs fram till det ha fem, högst sex färger, eftersom i synnerhet indigo inte är något ögat kan uppfatta. Så vad som egentligen är den "riktiga regnbågen" går nog att diskutera.

      Radera
  6. Jag kommer nu att hålla en två dygn lång blogg- och kommentarpaus. Vi är med familjen på en kortsemester i Helsingfors. Även om jag inte är någon resemänniska känns det bra att få en paus från arbetet. Tre dagar och bara en fastslagen programpunkt - Högholmen i morgon. Sedan annars bara vad vi vill göra och hittar på...

    Men det är givetvis fritt fram att kommentera för det!

    SvaraRadera
  7. Jag läste en väldigt intressant insändare och har nu kopierat den från en hemsida och jag önskar att du tar dig tid och läser den.


    "Öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella. Jag har en del frågor till er präster som vet och kan allt.

    Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris? I 3:e Mos 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att detta gäller bara människor utanför EU.
    Kan han ha rätt?

    Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt 2:e Mos 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv? Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt 3:e Mos 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och del vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan. Är det okej om jag sitter i vapenhuset?

    Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då 3:e Mos 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsatta spela här hemma med en plastboll?

    En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot 3:e Mos 19:19. Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester). Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att stena dem? (3:e Mos 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (3:e Mos 20:14)?

    Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram mot tydliga och raka svar.

    Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.

    Magnus Samuelsson i Tånnö"


    Länk: http://jinge.se/allmant/en-fraga-till-prasterna-maste-grannen-stenas.htm


    Så, Kristian, nu undrar jag vad du har att säga om detta. Det är mycket viktiga och intressanta frågor, trots att det är skrivet som ett kåseri. Varför skulle just homosexualitet vara en värre synd än de ovan nämnda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Varför skulle just homosexualitet vara en värre synd än de ovan nämnda?"

      "Fly bort från otukten! All annan synd som en människa begår är utanför kroppen, men den otuktige syndar mot sin egen kropp" (1 Kor. 6:18).


      Magnus Samuelssons och den ovanvarande skribentens gycklande om slaveri etc. är ett exempel på anakronism. Alla lagbud som hänvisas till har blivit uppfyllda i o m Jesu liv och död. Slaveriet var ett faktum ännu på Jesu och apostlarnas tid.

      Däremot förbjuds homosexualiteten ännu idag och så länge den här världen finns. Slaveri och homosex tillhör inte samma kategori fenomen. Slaveri kan vara ok om sådant förekommer (1 Kor. 7). Men det finns heller inget Guds ord som kräver att slaveriet måste bibehållas och återinföras. Homosexualitet är dock aldrig ok utan alltid en synd.

      Radera
    2. Markus. Tack för att du tog dig tid att svara. Jag har vid ett flertal tillfällen och i olika sammanhang bemött det som sägs i "insändaren" ovan, liksom även många andra har gjort. (Detta är INTE ursprungligen en insändare - texten har förekommit på olika håll och i olika sammanhang - bl.a. finns innehållet i ett bedrövligt avsnitt av den annars fenomenala TV-serien West Wing ("Vita huset" på svenska), där dessa ord sätts i president Bartletts mun...)

      Innehållet i texten är i sig inte svårt att bemöta - det är precis som du skriver att de (flesta av de) lagar som nämns har uppfyllts i.o.m. Jesus. Men det är synnerligen upplysande att se hur denna information tas emot av de som gärna skulle se att detta s.a.s. skulle fälla den kristna tron. Eller rättare sagt: Inte tas emot. För det är så det fungerar. (Och så kristendomskritiken överlag fungerar, tydligen, vilket visar vilken nivå den är på!) Man har bestämt sig för att man här har hittat det som en gång för alla visar hur löjlig den kristna tron är, liksom de som bekänner sig till den, och oberoende av hur ofta och tydligt vi visar att detta de har hittat inte håller streck så vägrar de lyssna. Helt enkelt för att de menar sig ha hittat "den felande länken" och inte längre behöver eller ens vill lyssna på fakta.

      Men, som sagt, tack för att du orkar försöka! Men det kommer, igen som sagt, inte att hjälpa. De som tar till denna "insändare" i sin argumentation vill helt enkelt att detta ska gälla och de slår dövörat till för att det inte är på detta sätt.

      Radera
    3. Kristian. Nu har du satt dig på väldigt höga hästar, och är väldigt dömande. Jag är djupt troende och är uppväxt i en kristen familj. Jag läser Bibeln, men jag kan inte alla Bibelställen. Jag kan inte "fakta" om vi säger så. Jag anser mig ändå vara en god kristen, så döm mig nu inte för det. Jag ville helt enkelt fråga en som är påläst. Ditt bemötande gör mig rent av stött. Jag valde att skriva på ett sätt så att det inte skulle framkomma om jag är troende eller inte, men du gör direkt dina egna tolkningar och skriver på ett nedvärderande sätt. Ett sätt som för övrigt knappast lockar till sig nya kristna, snarare skrämmer bort.

      Jag använde inte texten som argumentation, utan som en fråga. Eftersom jag helt enkelt inte VET undrar jag då - var i Nya Testamentet står det att homosexualitet är synd? Och vem skrev det?

      Sen undrar jag också varför det inte står om homosexualitet i de tio budorden? Om det t.o.m. står om söndagen som vilodag, varför gäller det inte längre? Om homosexualitet fortfarande är syndigt?

      Och läs nu inte min text som anklagelser eller påhopp, jag vill bara diskutera.

      Radera
    4. Vill tillägga... De övriga buden gäller ju alltså fortfarande, så varför kan vi sudda ut det där med söndagen?

      Radera
    5. I Jesu NAMN,jag tar mig frihet att svara var i Nya Testamentet som Gud vilken är Den Helige Ande genom aposteln Paulus och Hnas medhjälpare predikar om tukt och förmaning: Jag nämner inte alla platser där synder räknas upp men Första Korintierbrevets första kapitel och där t ex verserna 8 - 10. Den direkta tolkningen från grekiska bekräftad av otaliga Grekiskkunniga teologer av de två första orden är: Otuktiga(utomäktenskapligt könsumgängelse och allmän sexuell löösläppthet, samt ordagrant översatt rövknullare= En av homosexuella syndens beteenden som liksom äktenskapsbrytarna och de otuktiga har gjort den sexuella sinnlightens övningar till porneija vilket är lika med otukt. Förlåtelse predikas ännu, men hur länge???+ hälsningar från Torsten Nils Ulrik Fagerholm som också rekommenderar alla parallellställen både i Petrusbreven, Judas brev och Uppenbarelseboken och Romarbrevet så ser vi att kristna inte bara dömer om en enda synd vilket satan vill få oss att tro. P.S. Stig upp med mig så startar vi i Tron på Guds förlåtelse till Himmelen igen och igen och igen bedjande om Guds förlåtelse över vår hjälplöshet mot Synd och Otro och Heliga Lagars förändrande...Amen++++¤

      Radera
    6. vill tillägga... Satan förändrar alla begrepp och ord och om han bara kunde skulle han få oss att tro att vitt är svart.tnu. Guds Ord är Evig Sanning+++!¤ till frälsning för endel som böjer sig lyder och tror och för de olydiga skall Herrens Ord leda till förtappelse. Ve dem som medvetet har förändrat Ordens betydelse och förtåelse för att "inte såra" någon som då har blivit kärare än Guds Ord genom vilket allting är och till vilket allting är och för vilket alltting är

      Radera
    7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    8. Herr Saarinens resonemang om den sex färgade regnbågen var nog det mest underhållande utlåtande jag har läst i år. Speciellt med tanke på skillnaden mellan talen i tesen. Sex och sexhundrasextiosex är nog ganska långt ifrån varandra. Närmare bestämt 660 (Oj där dök det mitt i allt upp en nolla också). Paulus kanske borde ha uppmanat människorna att lära sig lite om matematik innan de börjar smutskasta fredliga människors användning av symboler.

      "Homosexualitet är dock aldrig ok utan alltid en synd". Så kan vi konstatera enligt Paulus och eftersom helige anden kom in i honom (vi får ju verkligen hoppas att helige ande inte är en man), så är hans ord Guds ord. Det är alltså logiken i hela det här homofobiska virrvarret.

      Det verkar som om Gud och den helige anden har varit framme igen och sänt ut nya apostlar... I svensk TV. Paulus och Henrik Dorsin verkar ha blivit upplysta av samma helige ande, så kanske borde detta klipp klämmas in i nya testamentet också. Graden av osakligheter i kommentarerna är ju i alla fall förbluffande lika, men det verkar ju inte vara något hinder för att kalla det för Guds ord.
      ----
      http://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A
      ----

      Radera
    9. Kristian. Nu avslöjar du dig ganska ordentligt. "Paulus kanske borde ha uppmanat människorna att lära sig lite om matematik innan de börjar smutskasta fredliga människors användning av symboler."

      Det är kanske du som borde lära dig något om biblisk siffersymbolik innan du gör dig lustig över detta resonemang. F.ö. ger du här ett ypperligt exempel på hur dagens världsmänniska fungerar i förhållande till Bibeln: Man förväntar sig att dagens (mer eller mindre konstiga) synsätt och förhållningssätt ska vara direkt tillämpbara på Guds ord - eller kanske hellre. Att Guds ord ska underordna sig vårt sätt att tänka. Men så fungerar det inte. Men, som sagt, du avslöjar dig.

      Radera
    10. Det är klart att jag avslöjar mig! Varför skulle jag annars ha skrivit det? "Paulus kanske borde ha uppmanat människorna att lära sig lite om matematik innan de börjar smutskasta fredliga människors användning av symboler." Jag skrev en tes (inte ett påstående) som konstaterar mitt satiriska förhållningssätt till texter skrivna av människor, som sedan påstår att det är Guds ord. Så ja Kristian, du har rätt! Jag avslöjade mig. Och inte bara det! Jag påvisade också hur jag och med säkerhet en hel del andra troende människor förhåller sig till Bibeln i vissa frågor.

      Som jag tidigare sagt. Bibeln må vara en vettig bok på många sätt, men när vi konfirmerar oss lär vi oss inte att fördöma våra medmänniskor med citat av människor som "talar Guds ord". Vi lär oss budorden, trosbekännelsen, gyllene regeln som mm. som beskriver Guds uppmaningar om hur vi ska leva som medmänniskor, som hans barn och hur vi ska älska och respektera honom och varandra. Om en enskild människas ord har lika stor betydelse, så borde vi kristna kanske ta Koranen i beaktande, eftersom den också är "Guds ord".

      Biblisk siffersymbolik: Om du hittar nummer sex fristående, i uppenbarelseboken eller någon annanstans, beskriven som en djävulens symbol, så skulle jag gärna vilja veta var och på vilket sätt. Sexhundrasextiosex enligt vårt arabiska siffersystem har inget annat med nummer sex att göra än att det är delbart med hundra och således blir sex och att det är tre sexor placerade bredvid varandra. Om tre och hundra är djävulens symboler så kan jag "rest my case". Om inte, så får du nog erkänna att Saarinens resonemang är ganska rejält långsökt.

      Radera
  8. http://forumjohanneum.blogspot.fi/2011/12/tredje-budet.html?m=1

    Här finns en bra utläggning kring tredje budet

    SvaraRadera
  9. Anonym. Om det du skrev var allvarligt menat får jag uppriktigt och ödmjukt be om ursäkt! Till mitt försvar vill jag försöka anföra att denna "insändare" är skriven i akt och mening att förlöjliga den kristna tron, och att jag aldrig tidigare har stött på att denna text har använts så som du gör - för att fråga. Detta ursäktar inte att jag antog att du var ute efter att förlöjliga tron, men det kanske kan förklara det en aning. (Om jag skulle ah läst noggrannare kunde jag kanske ha förstått vad du var ute efter...)

    Så förlåt!

    Vad gäller det som tas upp i texten får jag be att få återkomma så snart jag hinner till det. Jag har letat i mina arkiv efter de texter jag skrivit angående denna text, men jag hittade dem inte i hastigheten. (Så jag får väl ta det på nytt.) Men i detta skede kan jag säga att det handlar om att Jesus en gång för alla fullgjorde det som kallas för ceremoniallagen och som handlar om olika offer. Lagar om olika sorters föda, djur och grödor och dylikt hörde till Israels civila lagar och gäller som sådana inte för oss. Sabbatsbudet är sedan en annan fråga, men där får vi lita på att Jesus ger oss den rätta tolkningen av det i det han säger om detta bud. Men, som sagt, mera om detta så snart jag hinner! (Troligtvis då i en ny bloggtext...)

    SvaraRadera
  10. Saarinen: "Slaveri kan vara ok om sådant förekommer (1 Kor. 7). Men det finns heller inget Guds ord som kräver att slaveriet måste bibehållas och återinföras." Men sån tur då att Gud inte kräver slaveri - utan bara tycker att det är ok om det förekommer... Menar du allvar?

    SvaraRadera
  11. Anonym av 8 augusti 2013 korrigerar: Texten ur Korintierbrevet som skall citeras är ur sjätte kapitlet verserna 8-10 och parallellställen . Jag ser nu inatt att det står "Första kapitlet" i inlägget 16.38. Det är därför jag vanligen bara hänvisar till att det "står skrivet någonstans i Bibeln. Samarbetet mellan Ord och siffror funkar dåligthos mig och så har jag så bråttom att jag inte kontrollredigerat texterna hittills. Fortsatt God Natt till dem som sover. Må vi som vakar Tacka Gud att vi ännu lever. amen i Jesu Frälsarens Namn.

    SvaraRadera