måndag 12 augusti 2013

Extremism och det konstanta avståndets förbannelse



Jag har vid ett flertal tillfällen, både här på bloggen och – enligt uppgift – på facebook blivit kallad ”extremist”. Det är främst min vän (?) Mattias Granroth som varit ute med stämpeln. På hans kommentar här på bloggen replikerade jag att det att en person och/eller en åsikt ser extrem ut kan bero på två saker. Antingen är personen/åsikten verkligen extrem, eller så sitter det extrema helt enkelt i betraktarens ögon. Detta då så att betraktaren har glidit så långt bort från det som en gång var ”mainstream” att den som inte har glidit med utan står kvar på samma ställe, i betraktarens ögon, kommer att framstå som mer eller mindre extrem. I mitt och Mattias fall handlar det givetvis om det senare.

Idag är tendensen den att vi kristna, och våra åsikter, tolereras till en viss gräns. Det är acceptabelt att vi kommer lite ”efter” samhällsutvecklingen när samhället och det som anses vara rätt och riktigt bland världens människor sakta men säkert glider mot vad som snart kommer att orsaka en moralisk kollaps. Som kristna får vi vara lite ”efter” i denna utveckling – utan att bli betraktade som extrema. Detta leder lätt till att vi kristna, för att inte ”skämma ut oss”, glider med i samhällsutvecklingen. Alltid lite efter, men alltid på samma avstånd. För att inte bli betraktade som extrema. Resultatet, för vårt vidkommande, är ändå det samma som för världen: Genom att hålla detta konstanta avstånd glider också vi med i utvecklingen mot denna samma moraliska kollaps.

Det finns emellertid ett alternativ för oss som kristna. Paulus skriver i Rom. 12:2 att vi inte ska ”anpassa oss efter denna världen” utan i stället ”låta oss förvandlas genom sinnets förnyelse, så att vi kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott, fullkomligt och som behagar honom”.

Gud har inte behag i att vi håller ett konstant avstånd till världen och världens åsikter. Han finner inte behag i oss när vi växer lika krokiga som världen. (Om än med en viss fördröjning.) Nej, utan här handlar det om fullkomlighet, om förvandling och om det som är allt igenom gott. Och då kan vi inte ta modell efter världen och världens åsikter. Nej, då gäller det att ta in och låta oss formas av det enda som är rätt, rakt och sant i denna snedvuxna, förljugna och falska värld, nämligen Guds heliga och rena ord. När så sker, ja då drabbas vi inte av det konstanta avståndets förbannelse, utan då kommer vi att stå fasta och raka medan världen blir allt mera böjd. Givetvis kommer vi i världens ögon att se extrema ut, men det beror endast på att världen glider iväg. Sakta men säkert på väg mot fördärvet.

     

30 kommentarer:

  1. Du är en extremist.

    SvaraRadera
  2. Mikael H. Sett från din position, säkert. Men frågan är vem av oss som de facto är mera extrem...

    Men jag är hellre en extremist i världens ögon och försöker stå på Guds ords grund än att anses "normal". För "normalt" i dagens värld är i själva verket extremt!

    SvaraRadera
  3. Du är fel informerad vad gäller Facebook. Där kallade jag dig inte extremist. Du är religiöst radikal. Det kan du knappast förneka. Men din teologi har barkat av käpprätt åt fanders. Du viftar åt allt o alla. Som tur var tror jag de flesta med lite förnuft o verklighetsförankring genomskådar kejsaren. Därtill får man be till Gud att du inte kommer i kontakt med osäkra o identitetssökande ungdomar. Det vore direkt skadligt. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Citatet löd "väldigt allvarligt konservativ religiös extremist". Så du kallade mig nog precis just det.

      Faktum är att det fungerar på samma sätt med radikalitet som med extremism - det kan antingen bero på att personen som diskuteras verkligen är radikal/extremist, eller så på att den som talar har glidit så långt att den som står kvar på samma ställe kommer att se radikal/extrem ut.

      "Min" teologi, skriver du. Nå, nu är den ju faktiskt inte min, utan jag står i en tradition som går mycket långt tillbaka i tiden - och tillsammans med många andra. Problemet är, som sagt, bara det att dagens världsmänniskor har blivit så oerhört främmande för den sunda läran. (Givetvis finns det skäl för mig, och alla andra, att fundera på hur vi formulerar oss, men det är knappast där skon klämmer på riktigt...)

      Och Mattias, det finns så oerhört mycket att "vifta åt" i denna galna värld.

      Radera
  4. Inga större överraskningar här inte;-)

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/studie-om-tro-och-intelligens/

    /Icke troende men inte särskilt smart för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Konkretisera gärna och kom med exempel. Vem som helst kan påstå i princip vad som helst, men när det gäller att gå längre än till svepande formuleringar brukar det bli värre...

      Du gillar av allt att döma inte mina funderingar, men det betyder inte per automatik att jag är dum i huvudet för det, eller hur? Det kan ju vara du som har fel...

      Radera
  5. http://www.scribd.com/doc/159718696/The-Relation-Between-Intelligence-and-Religiosity-a-Meta-Analysis-and-Some-Proposed-Explanations

    Här är själva källan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant undersökning. Men knappast så alldeles revolutionerande. Redan Paulus visste detta. (1Kor. 1:26. "Bröder, se på er egen kallelse. Inte många av er var visa om man ser till det yttre, inte många var mäktiga, inte många av förnäm släkt.") Men samtidigt gäller även orden om att "Jag (Herren) skall göra de visas visdom om intet, och de förståndigas förstånd skall jag slå ner. Var är de visa? Var är de skriftlärda? Var är den här världens ordvrängare? Har inte Gud gjort den här världens visdom till dårskap? (1Kor. 1:19-20) Samt, från 1 Kor. 3:19: "Ty den här världens visdom är dårskap inför Gud. Det står skrivet: Han fångar de visa i deras slughet."

      Radera
    2. Ytterligare en kommentar är ju att undersökningen inte utesluter att någon kristen är väldigt intelligent. Trots att medeltalet på IQ är lite lägre hos religiösa än icke-religiösa. Jag har känt Kristian sen jag var tonåring och kan intyga att han är en smart kille.

      Kennet Tallgren

      Radera
  6. Det är så "last season" att svara med bibelcitat, kom med något eget någon gång så kanske man skulle orka läsa inläggen/kommentarerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian nämnde ju några rader tidigare att han inte talar om någon egen grej. Det han förkunnar är ju något som massvis med människor tagit emot och än idag tar emot med rask takt, nämligen Jesu gåva till alla som i tro vill ta emot denna ofattbara och oförtjänta gåva. Skulle han förkunna någon egen lära, eller egna grejjor, så skulle ju läran inte vara värt nåt. Men nu förkunnar han ju Jesu lära, utgående från Bibeln, och det om något är minsann en källa som är värt att lita på.

      Radera
  7. "Moralisk kollaps"? Kan du specificera (utan att vifta med bibeln)

    SvaraRadera
  8. Anonym. Egentligen är vi redan där, det är bara det att vi inte ser det. Det är idag allmänt att man bryter sig in i sitt eget (och även andras) äktenskap med den påföljden att dessa (äktenskapen) inte håller. 10000 ofödda barn mördas varje år enbart i Finland - offras på njutningens och bekvämlighetens altare. Girigheten och själviskheten regerar. Könssammanblandningen kommer med stora steg, och äktenskapsinsitutionen ska fördärvas. Allt sexualiseras. (Har du sett reklam det senaste dygnet? Hur mycket bar (kvinno)hud såg du?)

    Jag kan inte se att ett land och folk som i håller på på detta sätt kan undgå en moralisk kollaps. Men det kan ju hända att vi inte ser den ens när den hoppar upp och biter oss i näsan...

    SvaraRadera
  9. Girigheten och själviskheten har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Könsammanblandningen ökar inte heller, den har också alltid funnits. Det finns knappast mer homosexuella nu än för 80 år sedan. Det är bara det att acceptansen har ökat och gott är väl det. Det är ju kärlek det handlar om och det skadar ingen. Tror ingen behöver vara orolig att "bögarna tar över världen". Det enda de vill är att bli accepterade och respekterade. Det är väl det t.ex Pride handlar om. Inte att sprida propaganda. Det är med att det är onaturligt och riskerar fortplantning är nog inget att hänga upp sig på. Jag misstänker att om 5/100 par inte producerar avkomma leder till jordens undergång.
    Och vidare gällande äktenskap...visst det är förvånandsvärt höga andelar av par som skiljer sig. Men är det bättre att leva i ett dåligt förhållande som leder till att barnen far illa, men fortsätta eländet för att "man lovat inför gud"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gäller girigheten och själviskheten har du givetvis rätt, men aldrig har de varit så framträdande, ja t.o.m. dominerande, som idag. Och värre blir det. Vad gäller könssammanblandningen (-förvirring är kanske t.o.m. ett bättre ord) gäller nog att den INTE har funnits på samma sätt som den finns idag. Det fanns nog ingen könsutplånande dagispedagogik på t.ex. 60-talet.

      Vad gäller antalet homosexuella kan man ju bara gissa huruvida det finns eller inte fanns mera av dem för 80 år sedan, men med dagens "inskolning" och homovänliga klimat (där detta leverne ska göras reklam för i snart sagt varje nummer av varje dagstidning) kommer flera att luras med i detta. Helt klart.

      Vad gäller skilsmässorna missade du min poäng. Orsaken till de höga skilsmässotalen är, åtminstone till en del, det att man s.a.s "börjar i fel ända", alltså att man bryter sig in i sitt eget äktenskap och fullbordar det allt för tidigt. Resten av skilsmässorna beror måhända på själviskhet i en eller annan form.

      Våldtäktsgraviditeter är inget argument i abortdebatten. Dessa är en försvinnande liten del av alla aborter, så liten att den är s.g.s. försumbar.

      Men i vilket fall som helst: Vi ÄR på väg mot en moralisk kollaps. Ja, frågan är om vi inte redan är där men att vi, som sagt, inte har märkt det.

      Radera
  10. Och hur är det med abort vid våldtäktsfall? Det kan ju inte vara fel. Det enda jag skulle hålla med dig i en abortdiskussion är att abort inte är ett preventivmedel i normala fall. Sedan finns det andra mänskliga faktorer som motiverar en abort. M. Granroth

    SvaraRadera
  11. Inte är vi väl varken vänner eller ovänner Kristian! Ur mitt perspektiv är jag nog hellre vän än fiende. Vi råkar bara ha lite, nej mycket, olika åsikter om dagens samhälle. Jag lever i en drömvärld då min typ av samhällsparadigm kommit upp till ytan. Lev och låt leva. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. "kom ihåg att du fick ut ditt goda medan du levde, under det att Lasarus fick ut det onda. Nu får han tröst och du plåga" (Luk. 16:25).

      "30 Därför skall jag döma er, var och en efter hans gärningar, ni av Israels hus, säger Herren, HERREN. Vänd om och vänd er bort från alla era överträdelser för att er missgärning inte skall få er på fall. 31 Kasta bort ifrån er alla de överträdelser genom vilka ni har syndat och skaffa er ett nytt hjärta och en ny ande. Ty inte vill ni väl dö, ni av Israels hus? 32 Jag finner ingen glädje i någons död, säger Herren, HERREN. Vänd därför om, så får ni leva" (Hes. 18:30-32).

      Mattias Granroth: omvänd dig och tro evangelium!

      Radera
  12. Mattias. Jag skrev ordet vän(?) eftersom vi ändå tycks komma bra överens IRL...

    Du ska passa på att njuta av din drömvärld så länge du kan - jag menar att den förr eller senare kommer att krascha, och detta just av de orsaker jag nämnde ovan. Detta sagt i all välmening!

    SvaraRadera
  13. "med dagens "inskolning" och homovänliga klimat (där detta leverne ska göras reklam för i snart sagt varje nummer av varje dagstidning) kommer flera att luras med i detta"
    Luras med i vad? Är du rädd att folk byter sexuell läggning eller att en olik del av populationen får komma till tals? Det här handlar inte om att vi får mer homosexuella i samhället, endast om att de som är det skall känna att det är ok. Vad tycker du att man skall göra? Tysta dem? Trycka ner dem? Något ännu hemskare? Är allt ok i världen så länge man inte ser det? Det är läskigt att låsa in något som är obekvämt och skamfullt i en skrubb utan lampa.

    SvaraRadera
  14. Anonym. Nu har du nog inte läst vad jag har skrivit... Det är den uppväxande generationen det handlar om. Barn och unga som söker sin plats och sin roll och som är osäkra på både det ena och det andra. Det är, som sagt, inte lätt att vara ung, och värre blir det om man också ska behöva fundera på vilken sexuell läggning man har eller inte har. (För det är det propagandan handlar om och leder till.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man föds homosexuell. Lika naturligt som jag är hetero. Det är tyvärr bara att acceptera. M.Granroth

      Radera
  15. Mattias. Hur vet du det? Det finns otaliga vittnesbörd som säger att så inte är fallet. I många fall har homosexualiteten utvecklats efter övergrepp, i andra fall av andra orsaker (t.ex. påverkan och propaganda). Visst finns det också många homosexuella som hävdar att det är medfött, men där finns också alltid möjligheten att det finns saker som skett så tidigt i utvecklingen att de inte kommer ihåg det...

    Men att i sten hävda att det alltid är medfött, det är nog att säga för mycket. Alldeles för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen ide att här diskutera om homosexualitet är medfött eller ej. Om det framkommer bevis om detta i något skede, t.ex. att majoriteten av alla homo föds som sådana, eller eventuellt medicinskt bevis, så kommer ändå Kristian och andra anhängare här att säga, ja,men...
      Rätt eller fel, allt handlar om deras tro.

      Radera
  16. En studie av tvillingar, varsågoda. Den ena homosexuell, den andre inte. http://www.jewsnews.co.il/2013/08/18/identical-twin-studies-prove-homosexuality-is-not-genetic/

    SvaraRadera
  17. Bögarna anfaller och tar över planeten! Lås dörrarna och kejda fast edra barn! Undergången är nära!
    /Orolig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du anonym! Det står faktiskt i Skriften att på "styggelsens vinge skall förödelsen komma". Ingen av oss anser väl att ett flygplansvingen i sig själv är en styggelse.
      Det är nog en homoförvirrad barnaskändarbög eller -kvinna som ber så sliskigt att straffet kommer... Och någon gång ropas vi alla fram inför Kristi Domstol....ulrik hälsar med: amen på Skriften jag är inte rädd för griften eller lite stryk eller vad ni bjuder följande gång+++! Tillsvidare ger mig någon en utkomst kanske ni demokratiskt skall besluta bort den så jag säkert "gråter"

      Radera
  18. Anonym. Nå, så illa är det väl ändå inte ännu... Men homolobbyn har tyvärr nog ganska långt tagit över media.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian. Jag har märkt att också jag måste ta emot och göra all skit och synd som de kristna och världens människor hittar på. Jag är efterbliven och lägger nu bort mitt nätengagemang och mobiltelefonengagemang som jag inledde som vanligt mycket senare än andra. Jag nöjer mig med tobak och sinnessjukdom. Naziläkekonsterna får ni köra upp i förföriska kukfittor. en sådan såg jag medan inga w förkörde mig när jag var fyra år gammal+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Radera
  19. OK, läkekonsten är på gott och ont. Det är missbruket att utföra experiment på människor som gör mig galen. Köpandet och säljandet av organ är nog en styggelse. I Norden har vi ännu inte köpt organ av fattiga(int vad jag vet). Men tvånget är här på kommande det ser vi ju av hur lagstiftningen utvecklats. Forntidens läkemän och kvinnor som lyssnade stilla visste vad var och en skulle ha av växterna. Den döda katolska kyrkan dödade och maskintiden förtrampade med "tänder" av "järn" och i sista omgångarna stål och plutonium och uraniumhetta. Människosläkte vänd om och tag bot för synden I den Kristna Tron och livet enligt Skriften så får ni väl hjälp av allt och alla när Tvångets dagar kommer igen...!¤¤ P.S. TNU

    SvaraRadera