torsdag 22 augusti 2013

Förändra eller förändras?



Jag hade lånat ut ett par nummer av tidskriften Kristet Perspektiv till en god vän, och när jag igår fick tillbaka dem fastnade mina ögon på en text på baksidan av ett nummer (3/2008). Under rubriken ”Uppförsbacke-kristna” inleder Johan Candelin med orden: Om man enkelt vill karakterisera vad som just nu händer i Norden kan man säga ”Antingen förändrar Bibeln människor eller så förändrar människor Bibeln”.

Dessa ord gällde 2008, och de gäller i ännu mycket högre grad idag. Guds ord är ”levande och verksamt”, och det är, för att luta mig mot C.S.Lewis, det enda raka som finns i denna krokiga och snedvuxna värld. Därför, när vi läser Bibeln under bön om den Helige Andes ledning, kommer Bibeln att förändra oss. Eller rättare sagt: Gud kommer att förändra oss. Han kommer att forma om oss, lite i taget, till Jesu likhet. När vi läser Bibeln på detta sätt kommer Gud att döma våra egna åsikter och värderingar. Döma dem, och sedan förändra dem. Han kommer att stöpa om våra åsikter och våra värderingar så att de går från att vara lika denna världens (krokiga, snedvuxna och vilda) till att vara sådan han vill att de ska vara. Han kommer att förändra oss så att vi blir sådana han vill att vi ska vara. Så att vi blir mera Jesus-lika.

Alternativet är att vi i stället dömer Guds ord – utifrån våra egna av världen formade åsikter och värderingar. Att vi, likt ormen i paradiset, säger ”Skulle då Gud ha sagt?”, varpå vi går in och börjar klippa och riva i Guds ord. Allt som inte står i samklang med världens idag gällande åsikter och värderingar får gå! Allt som inte är lika krokigt och snedvuxet som denna fallna värld ska bort! Så reduceras Bibeln från att vara Guds sanna och rena ord till att vara en spegel av denna världen – och samma väg går också vi som kristna. Vi blir en spegel av världen.

Det finns idag många kristna som speglar världen. Människor som bär det kristna namnet, men som inte vill veta av kraften. Som nöjer sig med att vara som alla andra: snedvuxna, krokiga i denna snedvuxna och krokiga värld. Och visst är det enklast så! Den som böjer sig för världens åsikter och värderingar kommer aldrig att råka ut för något motstånd. Den människan kommer att få en lätt resa i den meningen att hon aldrig kommer att behöva utmana, aldrig kommer att behöva gå emot strömmen. Men en sådan människa kommer heller aldrig att få göra någon skillnad. En sådan människa kommer aldrig bli något Jesus-vittne i denna världen. En sådan människa missar sitt mål.

Men Gud vill något annat med oss. Något mera, mycket mera! Han vill inte att vi ska spegla världen, utan han vill att vi ska få vara Jesus-vittnen här i världen. Han vill att vi ska få vara med och sprida en ”ljuvlig Kristusdoft” i denna av förruttnelse stinkande värld. Han vill att vi ska få göra en skillnad. Men för att det ska kunna ske behöver han få förändra oss, göra oss sådana han vill att vi ska vara. Raka och högvuxna. Formade enligt hans Sons bild. Visst vet han att vi då kommer att skilja ur och att vi kommer att få möta motstånd, för så sker alltid när vi människor vägrar låta oss formas av denna världen och denna tids värderingar. När vi väljer att gå mot strömmen. Men det är då, och endast då, vi kan få göra skillnad och bli till välsignelse.

Hur är det med dig? Vill du vara som alla andra och formas av den värld du lever i, eller vill du vara annorlunda och vara med och forma den värld vi lever i? Skillnaden består i och kommer av hur vi förhåller oss till Guds ord. Är du villig att låta Guds ord vara Guds ord, och låta Bibeln förändra dig, eller går du med dem som sätter sig till doms över Guds ord och som förkastar och förändrar Bibeln?

”Antingen förändrar Bibeln människor, eller så förändrar människor Bibeln.” Så är det.    

8 kommentarer:

  1. Ända som kommer att ruttna här hemma hos oss är bibeln. Världens sämsta sak. Du är ett bra exempel på hur lättmanipulerade vissa människor kan vara och hur skadlig den här oskyldiga boken och troende är. Läste en artikel här om dagen om att troende människor är mindre intelligenta än icke troende. Först var jag lite skeptisk, sedan skummade jag genom lite här på din blogg och sedan var jag övertygad om att artikelförfattaren hade rätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Är du helt säker på att du nu inte blandar ihop intelligens och värderingar/åsikter? F.ö. stavas enda med E. Bara som en vänlig påpekan...

      Radera
    2. Undrar om du inte blandar ihop verkligheten med fantasi.

      Radera
    3. Johanna K. Sandberg8 september 2013 kl. 13:58

      Med djup respekt för att alla har rätt till egna åsikter men, jag tycker att du Anonym (kunde ju våga stå för ditt riktiga namn) går för hårt fram i ditt resonemang. Dessutom är det ganska smalspårigt. Nu har du inte hänvisat till källan för artikeln om att en troende person skulle vara mindre intelligent än en icke troende, vilket gör det lite svårt att kommentera den saken desto närmare. Dock måste jag påminna dig om att ifall du har en sådan inställning gentemot *troende människor så är största delen av jordens befolkning inneslutna i facket "mindre intelligenta", inte endast kristna utan också muslimer, buddhister, hinduer med flera.

      *Med troende människor antar jag att du menar människor med en religiös övertygelse och en personlig tro.

      Radera
  2. Visste du inte du som hjältemodigt går anonym och bjäbbar att redan Martin Luther sade att "universiteten är pesthärdar" därför att de prisar människans egna påfund och uppfinningar och inte lär rätt om GUD. hälsn Torsten Nils Ulrik Fagerholm

    SvaraRadera
  3. Ursäkta, medan jag nu är på gång så kan jag säga att i salig Peter Fjellstedts utläggningar står det klart skrivet att prisandet av människan och hennes snille(intellekt) ((på ett mot HERREN och Frälsaren högmodigt sett)) är en av de tydligaste tecknen på antikristiska tiden. En annan sak är sedan om man hållit vissa människor bedövade för att deras intelligens stred mot den (högerns eller vänsterns bästa snille för dagen.... ulrik
    Okså har man måst bedöva människor som kroppslig själslig och andlig sargats av söndraren och som inte stått ut med oss fariseer

    SvaraRadera
  4. Kristian Nyman:

    "Och visst är det enklast så! Den som böjer sig för världens åsikter och värderingar kommer aldrig att råka ut för något motstånd. "

    Jag vet inte om jag helt håller med här? Också människor som "böjer sig" för allehanda världens påfund möter svårigheter och motstånd i livet. Ingen slipper undan. I en del fall kan svårigheterna som sådana bli en bidragande orsak till Kristusfrånvändhet. Ens tro liknar då som sådden bland stenarna, där det var svårt att växa. Det är helt enkelt människor som hamnat vilse, för vilka Guds nöd borde vara desto större. Desto större orsak har väl vi kristna att försöka bemöta dem väl så långt det kommer an på oss? Det mest konstruktiva i den tappningen är väl se till det som förenar, inte det som skiljer.

    "Det finns idag många kristna som speglar världen. Människor som bär det kristna namnet, men som inte vill veta av kraften."

    Varje människa, också en kristen, kämpar med motstånd och tvivel i sitt liv. Jag tror att man begår ett misstag om man börjar "rangordna" kristna på detta sätt. Så länge en god vilja finns, är det väl bättre än ingenting?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torbjörn. Tack för din vänligt stämda kommentar! Som jag tidigare har konstaterat är det roligt att få sådana också för omväxlings skull!

      Nu var jag närmast inne på motstånd för sin övertygelses skull. T.ex. benbrott och annat elände kan ju vem som helst råka ut för - oavsett hur mycket eller lite man är böjd. Men vad du skriver om att bemöta väl håller jag givetvis med om till fullo, och visst behöver vi se till det som förenar. Citatet i inledningen handlade ändå närmast om kristna människor(t.o.m. kristna ledare) som sätter sig till doms över bibelordet, och då har vi all orsak att vara kritiska och påtala villfarelserna.

      Sedan handlar det inte om att "rangordna", utan om att se på det som finns där ute. Visst kämpar alla med tvivel, men det är ju inte det som detta handlar om, utan om sådana som medvetet väljer att gå emot/förkasta/döma bibelordet. Och då kan man, menar jag, inte längre tala om någon god vilja. Inte ens med bästa vilja... :)

      Radera