lördag 19 oktober 2013

Dumt?



Jag fick en fråga, eller kanske snarare ett påstående, i veckan. ”Tänk att folk är så fruktansvärt dumma och kastar bort ett liv på jorden för att dyrka en gud i molnen.”

Jag misstänker att det är så här en stor del av människorna av idag tänker. ”Varför kasta bort sitt liv på att följa denne Jesus?” Så kanske man tillägger att: ”Jag hörde faktiskt om en som har en bekant som sade att han hört om någon som läst en bok där det stod att Jesus faktiskt aldrig har funnits.” Och så lämnar man hela frågan med detta. Och så lurar man sig själv bort från livet.

För det första är ett liv med Jesus som Herre och Frälsare inget dåligt liv. ”Han tar inte glansen av livet, den Herre som kallar på dig! Nej (faktiskt!) först då kan på allvar du leva, när Jesus går med på din stig!” Kristna mår bättre än icke-kristna. Kristna lever längre än icke-kristna. Och kristna har bättre – och längre - parförhållanden än icke-kristna. För att bara nämna några saker. Observera nu bara detta: Vi kristna ÄR inte bättre än de icke-kristna, men vi HAR det bättre.

Sedan har vi detta med sanningsfrågan. Givetvis är det, åtminstone en aning, dumt att ”kasta bort” sitt liv på en ideologi/religion om den inte är sann. (Även om man som sagt kan få ett bättre liv genom att leva ett kristenliv.) Den kristna tron står och faller med Jesu uppståndelse och sanningen om den. Om Jesus inte har uppstått, ja då är vår tro tom och vi ”de mest beklagansvärda bland människor” som sätter vår tro till en man som dog och ruttnade i sin grav. Då är vår tro meningslös och vårt hopp ett självbedrägeri. Men om Jesus däremot har uppstått, ja då är han den han säger sig vara och alla de anspråk han gör är sanna och pålitliga.

Det finns många stora män (läs: men) i Guds ord. Det största av dem finner vi i 1Kor. 15:20. ”Men nu HAR Kristus uppstått”, skriver Paulus. Man kan riktigt höra jublet i hans proklamation. Paulus hade mött den uppståndne, och han ger oss en lång lista på andra som hade gjort det samma. Många av dessa kom sedan att dö martyrdöden för sin bekännelse till den uppståndne Kristus. Så gör man helt enkelt inte om det absolut centrala i det man tror på, alltså Jesu uppståndelse, är en lögn. Men de visste hur det var med den saken. Helt enkelt därför att de hade mött honom. Den uppståndne.

Vi som lever idag, vi har givetvis inte möjlighet att till hundra procents säkerhet veta hur det verkligen var. Detta gäller ju de facto allt som hände före vi föddes och vi klarade av att iaktta vår omgivning och minnas vad vi sett. Men vi har källor att tillgå, och vi har (om vi bryr oss om att ta reda på, vill säga!) tillräckligt med fakta för att kunna göra en initierad bedömning om vad som är mest sannolikt. Det kan i detta sammanhang sägas att det är många ateister och agnostiker som har tagit itu med denna sak på stort allvar, och många av dem har insett att indicierna pekar så tydligt i den riktningen att Jesus verkligen är den han påstår sig vara – och att han verkligen har uppstått – att de inte längre är varken ateister eller agnostiker. Sanningen kan vara farlig för ateisten/agnostikern!   

Till sist vill jag försöka föreslå ett byte av perspektiv. Alla som tänker på detta sätt att de kristna kastar bort sitt liv: Gör ett försök att tänka tvärtom! För tänk om den kristna tron ändå är sann! Om Jesus är den han säger sig vara och han verkligen är den enda vägen till Gud och till ett evigt liv. Vad kastar man inte DÅ bort genom att inte tro? Finns det någon sunt tänkande människa som vågar ta denna risk? För att, till sist, travestera på den inledande frågan: Tänk att folk är så fruktansvärt dumma att de kastar bort sitt eviga liv för att få leva ett, som de tror, bekvämt liv här på jorden. Eller ännu värre: För att de inte brydde sig om att ta reda på hur det faktiskt ligger till med Jesus och med frälsningen. Det, om något, är dumt. Eller hur?  

3 kommentarer:

  1. Tänkvärt!

    Men jag tycker inte alla dar att jag mår bättre som kristen än som ateist. Jag har betalat ett högt pris för min tro. Mitt liv hade varit behagligare om jag inte stått med fanan högt.

    Så finns inte himlen har jag kastat bort mitt liv. Då har jag tagit konsekvenser fullständigt utan mening.

    Det gör att jag har svårt att säga att "om inte det vi tror är sant så har jag ändå fått ett gott och tryckt liv av att tro" Men jag inser att många tänker så.

    För mig har erfarenheterna gjort att jag har fått uppleva "trots allt" i min tro. Mer än "för att".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyrksyster. Trevligt att du hittat hit! Du har förstås helt rätt i det du skriver, och jag kan instämma också utifrån (en del) egna erfarenheter. Nu är jag/vi så lyckligt lottade att vi får bo i en by/församling där majoriteten av innevånarna är konservativt troende väckelsekristna (i Ytteresse hör ca 60% till den laestadianska väckelsen), så vi passar på det sättet bra in i lokalsamhället. Men jag satsade åtta år (totalt) av mitt liv på att studera teologi för att sedan få ett nej på frågan om prästvigning. Givetvis var detta inte bortkastade år, långt därifrån, men nog innebar det ett visst trauma att få höra att man inte duger och att kyrkan "inte behöver" mig.

      Men visst är det så att vi alltid får uppleva mera av "trots allt" än av "för att". Ändå kan det vara bra att minnas att vi inte vet hur vårt liv skulle ha gestaltat sig om vi inte skulle ha fått nåden att äga en tro. Jag, som gärna tänker saker till slut, skulle t.ex. garanterat ha väldigt svårt att förlika mig med den extrema meningslöshet och hopplöshet som ett liv utan Herren innebär. (Vilket jag har skrivit en del om också under den senaste tiden.) Men det kan ju hända att den blindhet för dessa saker som uppenbarligen vidhäftar ett liv utan Herren tar bort en del av den våndan. Så verkar det åtminstone när man ser vad ateisterna/agnostikerna skriver i sina kommentarer... Men faktum kvarstår ju nog att ett liv med Herren inte alltid är behagligt. Men rikt är det! Och om jag måste välja mellan ett rikt liv och ett behagligt liv så väljer jag nog alltid det förra! :)

      Vi får hur som helst fortsätta att "stå med fanan högt"! Det är som sagt inte någon väg till ett bekvämt liv, men denna världen behöver få höra om att det finns ett alternativ, och kyrkoledningen behöver få höra att de far vilse när de överger Guds ord. Om inte vi säger detta finns det en risk att stenarna börjar ropa...

      Radera
    2. Bra Christian, det skulle verkligen behövas en väckelse bland kyrkans ledningen, allmänt också skulle inte vara helt fel, som troende har vi ett oerhört stor uppgift bland vår nästa

      Radera