fredag 11 oktober 2013

Tatu och den hotande katastrofen



Människan är i grund och botten självisk, girig och lat. Låter det hårt? Visst gör det det, men inte desto mindre är det sant. Iltalehti berättar idag (nätversionen) om en undersökning som har gjorts vid Oxfordsuniversitet som visar att upp emot hälften av alla arbetsplatser i den industrialiserade världen riskerar att försvinna inom 20 år. Robotar, datorer och dylikt kommer att ta över så gott som alla industriarbeten, och automationen kommer att leda till att arbetsplatserna minskar också på andra håll. Nättidningen Tuimas reportage om den 26-årige arbetslöse Tatu som inte vill ha något jobb utan som föredrar att lyfta sina 1100 euro per månad i utkomststöd/bostadsstöd för att kunna sitta hemma och spela dataspel har samtidigt skapat en stor diskussion på olika sociala media.

Nå, vad har nu dessa tre saker med varandra att göra? Jag vill hävda att detta, i korthet, sammanfattar vårt lands ekonomiska problem och ekonomiska framtid. Arbetsplatserna minskar, antalet arbetslösa ökar och alla försöker givetvis kapa åt sig så mycket som möjligt av den ”gemensamma kakan”. Finns det en möjlighet att leva på samhället, t.o.m. någotsånär bekvämt, så finns det givetvis många som tar chansen.

Vårt stora (ekonomiska) problem är att vi lever över våra tillgångar. Detta löses inte med att vi, som föreslogs i dagens ”Slaget”, börjar kräva motprestationer av de arbetslösa för att de ska kunna få lyfta stöd. Detta leder bara till att betalda arbetsplatser ersätts med dessa obetalda ”motprestationsarbetsplatser” och arbetslöshetskön bara växer. Så, vad är då lösningen – om vi talar om en lösning på längre sikt?

Jag ser ingen annan lösning än en rejäl sänkning av kostnadsnivån över hela linjen. Det finländska arbetet är helt enkelt för dyrt. Inte övervärderat i sig, men i jämförelse med konkurrentländerna övervärderat. Kostnadsnivån borde fås ner så att det helt enkelt inte lönar sig för arbetsgivarna att ersätta arbetarna med robotar. Hur stor kostnadssänkning detta kräver vet jag förstås inte, men helt klart är nog att vi inte talar om bara några procent. Och inte heller bara om lönerna. Även lönebikostnaderna måste komma ner, liksom skatterna. Detta innebär i sin tur att vi måste rensa ordentligt i den service samhället erbjuder. Även där bör kostnadsnivån sänkas, rejält, och mycket av serviceproduktionen privatiseras. Någon annan möjlighet än att balansen mellan utbud och efterfrågan kan få ner kostnadsnivån här kan jag inte se. Nedskärningar och avregleringar, med andra ord. Inget trevligt recept, men hellre ett beskt piller än fullständig katastrof. För den väntar nog med nuvarande riktning och fart.

Som det nu är arbetar människans natur (girigheten, själviskheten och latheten) mot det rådande ekonomiska systemet. I ett avreglerat system kan dessa tre egenskaper fås att, åtminstone till viss del, arbeta för systemet. Men frågan är om dagens långt vänsterinriktade människa klarar av att inse att en omläggning av detta slag är bättre än den hotande katastrofen?      

4 kommentarer:

  1. Kristian, du är en bra kille. samhälllsservicen är inte problemet. Det är habegäret och konsumtionshysterin och avguderipengarna som vi kan styra till "dagligt bröd" och medborgerligt omsorgstagande om Normala traditionella näringar. MINSKAR RESEBEHOVET OCH AVGUDAavgifterna så kan vi klara oss på mindre pengar. Jag skall ta itu med de egna onödiga utgifterna men minns att om vi delar med oss så skall Gud ge oss var ooch en så rikligt och glatt och även arbete som passar var och en av oss av synden och världens tyngd vingskadade. Så gick det till när pappa var ung... Kan UNDRET Ske igen,, ja veit int på Jesus ängder i Finland men GUDS OCH LAMMETS VREDE ÄR NÄRA: Kristian upp med ögonen och titta på Skriften Alllena. ÖVERproduktion av skräp och resursslöseri är det som med alla av Bibeln uppräknade synder som vi bedriver (tyvärr) som fört oss Hit. Jag älskar dig och högaktar dig Kristian hälsn. guds barnet Ulrik TN P.S. min text är ett komplement för helhetsbildens skull. Annars ser du klart nog, he he Amen i Jesu Namn++++¤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Givetvis borde vi se över vad vi behöver och vad vi kan vara utan också. Själviskheten, girigheten och latheten säger dock att "Jag ska ha!", och detta alldeles speciellt om grannen råkar ha. Men du är nog inne på en viktig poäng här som vi borde betrakta mycket noggrant om vi ska klara av att reda upp denna situation. Bröd är bröd, och bröd behöver vi. Allt annat är i princip lyx, och det klarar vi oss utan. Om det kommer till det. (Säger en som lever på att producera vad som blir till lyxartiklar...:))

      Radera
    2. Nåja, med "bröd" menar jag i Jesu ande vad som enligt andemeningen i Luthers katekeser är det som vi behöver för vårt timliga uppehälle och arbete och sedliga fritid. Ingen kan säga om tingen något som borde bort eller till. Men prioriteten är denna - Först skall vi låta oss försonas i och med Gud vår Fader i Jesu Namn och då ger Herren från tid till tid också åt de ogudaktiga vad Han själv beskär. Vi skall alla be om rådighetens Ande från Herren till att hjälpa oss själva(sic) våra familjer och landsmän och främlingen och du Kristian, jag lovar dig, Vi kommer att behöva päls här också om vi får leva. På den tiden dock inte lika chict som damerna i babbelstäder med mycket flärd och buller. Ett välförsett hushåll och arbetsutrymmen är en Herrens gåva, men ack så mycket dyrbarare är barnen som gläds över "präktiga" i betydelse robusta och bra i väder som väder, men blir också detta vår avgud och förakt för dem som måste lappa så Kan HERREN ta allt ifrån oss. O HIstoriens Gud visa dina trogna frälsningens och livets Nåd och i dessa sista tackar. Tack Jesus för vad du gjort mig(oss emellan "I would like to please You,but have mercy upon me styckverks pusslaren TNU

      Radera
    3. Kort sagt, vårt nutida teknoekonomiska system är sjunde tidskretsens och fjärde "riket",,, "villdjuret" vilddjuret eller odjuret som uppslukar och förtrampar och dessutom inte ens tackar för sig+ Det är min syn säger TNU!!!?¤
      VI, VI VI säger människan medan "vännen i midnattstunden står med fukt i lockarna vid hjärtats dörr och troget klappar som så många gånger förr+++!¤ Vak upp en stämma bjuder!!!!!!!!!!!

      Radera