tisdag 22 oktober 2013

Folkkyrkornas framtid”De kristna kyrkorna i Mellanöstern gick inte under på 1100-talet för att Islam bredde ut sig, utan för att de kristna övergav tron på de centrala kristna trosartiklarna.”
Maher Fouad, generalsekreterare för det evangeliska nätverket i arabvärlden

”Det som behövs är ett starkt försvar av de centrala kristna trosartiklarna – i motsats till sekularismens anda. De som brukade kallas för de protestantiska folkkyrkorna står i akut fara att försvinna. Jag förväntar mig att de kommer att försvinna om de fortsätter att varken stå emot den framdrivande sekularistiska kulturens anda eller att försöka förändra den.”
Wolfhart Pannenberg, tysk framstående teolog

"Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor."
Jesus Kristus (i Matt. 5:13)

”Tar man jungfrufödelsen som en biologisk fråga så har man faktiskt missat hela poängen.”
”Jungfrufödelsen är ett antikt exempel på mytologiskt språk, vars syfte är att uttrycka det egentligen osägbara, det som spränger språkets gränser och verklighetens kategorier.”
Fråga: Ger Jesus en sannare bild av Gud än Mohammed gör? Svar: ”Man kan inte reducera hela religionsteologin, det vill säga frågan om hur olika religioner förhåller sig till varandra, till en ja- och nej-fråga. Det är liksom att göra våld på en stor mängd kunskap och erfarenhet som finns där.”
Antje Jackelen, SvK:s ärkebiskop electus

Kommentar: Jag skrev här att SvK tyvärr är förlorad. Dessa citat får stå fram som vittnen om att denna ”dom” är riktig. Tack och lov finns det ännu kristna människor i Sverige, och i SvK, men SvK som organisation kommer knappast att överleva länge till. Det brukar sägas att ”Sveriges väg är vår”, och i mångt och mycket stämmer nog detta. Vår kyrka har beträtt samma väg som SvK, även om vi inte har kommit lika långt (ännu) på avfallets väg, men det hinner nog till, med tiden. Ännu finns det kanske ändå möjlighet att stoppa denna utveckling, men det behövs framför allt mycket bön för våra kyrkliga ledare; biskopar och förtroendevalda, och så behöver vi - som ännu ser någorlunda tydligt vart denna utveckling kommer att föra oss - ställa oss upp och säga ifrån. På skarpen. För det är kyrkans (med litet k) överlevnad det till syvende och sidst handlar om!

Som avslutning ett mycket belysande och framför allt uppmuntrande citat (ur minnet) av Bo Brander, föreståndare för St Ansgars kyrka i Uppsala: ”Vad som händer i Kyrkans hus i Uppsala har ingen som helst betydelse för kristenhetens framtid i Sverige. Ingen som helst betydelse. Men däremot en liten församling i Småland med en jättedeprimerad präst och fyra gamla tanter, varav två är senila, där bor framtiden. För sådan är Gud – och det är alldeles sant.”

2 kommentarer:

 1. Tyvärr har du nog en aning som många fler har. Svenska kyrkans tid har nog varit. Ett antal sammanfallande händelser har gjort henne mindre trovärdig. En del utan förskyllan. T ex så har katolska kyrkans pedofilskandaler, morden i Knutby, suspekta rörelsers andeutdrivningar, hedersmord o s v fallit en skugga över sund kristendom. Å andra sidan så har kyrkan gjort mycket för att på samma gång distansera sig mot vanliga människor som att släta ut innehållet till den grad att ingen får något att finna vägledning i.
  Guds rike kommer att finnas kvar. Samfund är mänskliga påfund. Men Guds ord är evigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrksyster. Det är som du säger. Som jag skrev är citatet av Bo Brander väldigt uppmuntrande. För det är faktiskt så det fungerar idag - och kommer att fungera ännu mera i framtiden. Guds rike och Kristi Kyrka kommer att leva kvar, men inte i den fina salarna och bland denna världens förnämsta. Vi här i Finland har som sagt ännu inte hunnit lika långt som ni har gjort i Sverige, men vi kommer lite efter på samma väg. Tyvärr.

   Radera