onsdag 28 januari 2015

För 70 år sedan...


Igår var det 70 år sedan Auschwitz befriades och de nazistiska grymheterna blev uppenbara för hela världen. Media har uppmärksammat detta på ett tacknämligt sätt. När jag har tagit del av vad som har skrivits och sagts om förintelsen är det två saker som jag har kommit att tänka på. För det första detta med hatet mot judarna och det judiska folket. Jag undrar, uppriktigt och på fullt allvar, hur en människa som inte räknar Bibeln som Guds ord förklarar varför just detta lilla folk ska behöva utsättas för detta grymma och fullständigt besinningslösa hat. Behöver jag då påpeka att judeförföljelser inte var något som började med Hitler och nazismen och att dessa inte gick i graven med det tredje riket? Judeförföljelserna började långt, långt tidigare och är ännu idag en realitet på alltför många håll i vår värld.

För den som läser Bibeln, och speciellt Uppenbarelseboken, blir det fullständigt klart varför judarna alltid har varit hatade. Guds folk kommer nämligen alltid att vara en nagel i ögat på denna världens furste. Det må sedan vara det gamla förbundets folk eller det nya. Sedan har vi också Uppenbarelseboken där vi får se hur judarna och vi kristna faktiskt väldigt långt är i samma situation när det gäller detta hat. Här sägs det, så tydligt det bara kan sägas med de bilder som används, att vi är förbundna med varandra, vi kristna och judarna. Vi är syskon i den meningen att vi har samma ”mor”. När det gäller lidandet och förföljelserna gäller detta: Judarna först och vi sedan. Läs gärna Upp. 12 i sin helhet! Där talas om ”kvinnan” som har fött ett barn som ska styra folken med järnspira. Denna kvinna som hade fött barnet blir förföljd av draken, men hon får en fristad i öknen där draken inte kan skada henne. När draken inser att han inte kan skada kvinnan går han i sitt raseri bort för att strida mot ”de övriga av hennes barn, mot dem som lyder Guds bud och håller fast vid Jesu vittnesbörd”. Är det någon annan än jag som ser 1900-talets historia träda fram från Bibelns blad?

Den andra saken som jag kom att tänka på gäller detta med förintelsen. Jag läste en artikel på Iltalehti, och i kommentarfältet under artikeln var det flera som på fullt allvar talade för att förintelsen aldrig har ägt rum. Det gavs också länkar till fullständigt bedrövliga sidor på nätet som driver denna förintelseförnekelse. Flera kommentatorer efterlyste också, som en reaktion på detta, en lagförändring i Finland så att det också här skulle bli olagligt att förneka att förintelsen har ägt rum. Nu ska jag säga detta så tydligt jag bara kan: Man måste vara fullständigt blind, eller alternativt hjärntvättad, för att på allvar mena att judeutrotningarna under Hitler inte har ägt rum. Med detta sagt vågar jag ändå säga att jag motsätter mig en sådan lag. Man kan nämligen inte lagstifta bort dumheten och blindheten. Inte ens när den, som i detta fall, är självvald. En sådan lag skulle dessutom kunna fungera som en Pandoras ask. Om vi går in för att stifta lagar och bestämma vilka åsikter som får uttalas och vilka som inte får uttalas kan vi snart komma att ha en situation där t.ex. en del religioner kan komma att bli förbjudna. Eller vissa partier. Eller något annat. Vad som helst. Vi kan helt enkelt inte gå in för att förbjuda människor att vara idioter. Detta om inte annat så för att vi människor inte kan komma överens om vad som är idiotiskt och vad som inte är det. Men för det mesta brukar dessa idioter avslöja sig själva när de konfronteras med fakta. Det är ju åtminstone en liten tröst i bedrövelsen.

30 kommentarer:

  1. Under firandet i går den 27.1 av Förintelsedagen sändes flera starka o otäcka program i svensk tv om utrotningen av judarna i koncentrationslägren.Svårt att förstå att det finns människor som idag förnekar judeutrotningen eftersom det finns överlevande ännu idag som berättar om sina svåra upplevelser, i Sverige finns ca 500 överlevare i livet,samt alla bildbevis o dokumentärer.
    Märkligt det där med judehatet,läs Esters bok den är skriven på 486-465 f.Kristus,spännade läsning där det berättas hur Haman ville utrota alla judar och var nära att lyckas,men drottning Ester som var judinna lyckades förhindra utrotningen.Nazisterna hade samma avsikter,men lyckades inte utrota egendomsfolket.Gud håller sin hand över egendomsfolket i vilka vi kristna är inympade och är delaktiga av Abrahams välsignelse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Ja, det är i det närmaste obegripligt. Vi satt igår kväll och diskuterade ddetta i soffan, och vi pratade om de samma sakerna som du nämnde. Dessutom kunde vi konstatera att de som förnekar förintelsen har ett oerhört stort problem att tampas med: Vart försvann alla dessa människor som, enligt dessa förnekare, inte blev utrotade? 6 miljoner människor går bara inte upp i rök (tänkte jag skriva, men så insåg jag att det var just precis vad de gjorde!). Men så sker inte utan att någon mördar och bränner dem.

      Radera
  2. Det är väl allmännt känt att kristendomen har den största skulden till judarnas situation?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:51. Det där var ett mycket intressant påstående. Givetvis har allmänheten haft fel förr, men bara av intresse: Förklara gärna hur en sådan sak överhuvudtaget skulle vara möjlig! Jag menar, Jesus var ju jude, hur skulle han kunna vara mot sig själv?

      Radera
    2. Jag ställer en motfråga; vad har du för förklaring till att antisemitismen uppstått?

      Radera
    3. Anonym 16:09. Jag svarade på den frågan i texten ovan. Nu väntar jag på din förklaring.

      Radera
    4. Jag kan hjälpa lite om ni undrar varifrån antisemitismen härstammar. Var annars än ur bibeln och den protestantiska rörelsen....

      Matteus 27:25
      Johannes 8:34-47

      Hitler var kristen protestant. Martin Luther kallade Judarna till "djävulens folk" och Hitler refererade till honom i Mein Kampf.

      Religiösa fantasier var bakgrunden till judeutrotningen.

      Eflop

      Radera
    5. Eflop,
      Ett gammalt talesätt lyder; "Tala är silver och tiga är guld",att tala i tid och otid blir ofta att man avslöjar sin okunnighet (dumhet)!Nu är du verkligen ute och seglar med din citatkonst ur NT och Hitler som kristen protestant.Bör jag bli orolig igen,du lugnade mej i en tidigare kommentar om din kristendomsundervisning du fick vid Lagmans skolan?!

      Radera
    6. Bästa Ole, jag vet att jag är okunning men det är många andra med mig. Ni kunde ju läsa lite annat än sagoböcker och inte bara spy ur er att anda är okunniga som inte tror på fantasier. Adolf Hitler bekände sin kristna tro i flera tal och skrev om det i sin bok. Det är inget nytt.

      Nedan kan du läsa om judehataren och reformatorn Martin Luther som även Hitler beundrade och blev inspirerad av

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther#Antijudaism_och_antisemitism


      Här utdrag ur ett par tal:

      "My feelings as a Christian points me to my Lord and Savior as a fighter. It points me to the man who once in loneliness, surrounded by a few followers, recognized these Jews for what they were and summoned men to fight against them and who, God’s truth! was greatest not as a sufferer but as a fighter.

      In boundless love as a Christian and as a man I read through the passage which tells us how the Lord at last rose in His might and seized the scourge to drive out of the Temple the brood of vipers and adders.

      How terrific was His fight for the world against the Jewish poison. To-day, after two thousand years, with deepest emotion I recognize more profoundly than ever before the fact that it was for this that He had to shed His blood upon the Cross.

      As a Christian I have no duty to allow myself to be cheated, but I have the duty to be a fighter for truth and justice…For as a Christian I have also a duty to my own people" ~ Adolf Hitler

      "Besides that, I believe one thing: there is a Lord God! And this Lord God creates the peoples" ~ Adolf Hitler

      Religiösa idéer som förgiftar oss människor...

      Eflop

      Radera
    7. Eflop. "Religiösa idéer som förgiftar oss människor..."

      Tack för att du klistrade in citatet ovan! Det är oerhört belysande. Hitler må ha varit en kristen på papperet, men i verkligheten använde han den kristna tron som ett redskap, ett medel, för att försöka motivera sina sjuka funderingar. Något som citatet ovan visar med all önskvärd tydlighet. Hitler var "kristen" på samma sätt som Anders Breivik. Alltså inte alls. Så med det kan vi utan vidare lämna Hitler, menar jag.

      Sedan har vi Luther, och det är nog ett mycket knepigare kapitel. Tyvärr. Jag hörde en gång ett försök att förklara hans anti-judiska skriverier med att han hade trott att judarna skulle komma till tro genom hans reformatoriska upptäckt. När så ändå inte skedde blev han besviken, och det är denna besvikelse som talar. Nå, så må det vara, men det ursäktar inte dem, på sin höjd förklarar det. Men Luther var en människa, och som människa gör vi bort oss nu som då. Det här var Luthers stora minusgrej.

      Radera
    8. Eflop. Hitlers tal visar hur en demon(en) förvränger Guds Budskap och Evangelium.
      Jesus är Herren, Herren låter predika Evangelium om syndernas förlåtelse i Jesu Namn utan att pruta på Lagen som skall få oss människor att inse vårt tillstånd; att vi behöver frälsning ja rening i Hans blod ja Ande..
      När Evangelium förvrängts och förkastats tillräckligt länge så låter Herren Herren svärdet komma, men de kristna väntar under bön och åkallan på fred och den tid då Nya Himlar och en ny jord föds och ber att de inte skulle delta i och göra det onda. Detta är fysiskt och praktiskt lätt nu i fredstid men under krigen eggar Gud människorna som övergett Guds Ord mot varandra och det kan då vara svårt att stå stadigt som fredsbarn och fridsbarn och sant kristlig.
      Hoten och straffdomarna gäller då,som alltid efter mordet på Guds son Jesus som var en Sann Jude , alla människor; svärdet går och drabbar både rättfärdiga och orättfärdiga,eftersom Gud är all skapelses Gud och Han har låtit världen gå så här långt, bli så här vedervärdig , för att vi skall frukta och älska Herren vår Gud och hålla oss stadigt i Försoningens försonliga Ord. Gud vår Fader Bevara dina troendes själar och låt ännu någon vända till dig för att få insikt till frälsning och Lycka.Amen. säger torsten nils ulrik

      Radera
    9. Väl skrivet, Ulrik! Speciellt tänkvärt är detta: "men under krigen eggar Gud människorna som övergett Guds Ord mot varandra och det kan då vara svårt att stå stadigt som fredsbarn och fridsbarn och sant kristlig."

      Detta såg vi prov på under naziväldet i Tyskland. Givetvis också senare, men kanske speciellt då. Sanna kristna blev angivna, kastade i interneringsläger, förföljda och avrättade.

      Radera
    10. Brukar här på bloggen påpekas att Wikipedia inte är någon "sanningskälla" som man okritiskt ska omfatta.Vill ändå hänvisa till Wikipedia till ett svar på en fråga,"var Luther antisemit",googla;Var Luther antisemit-svenska kyrkan, Nina Karemo svarar på frågan och enligt min uppfattning ger hon ett bra och balanserat svar på frågan!

      Radera
    11. Vill bara svara kort till detta påstående "Luther var inte i modern mening antisemit eller judefientlig (som detta ord blivit synonymt med)."

      Vadå "modern mening", det är ju just dethär som Kristian ofta tar upp här på bloggen också att vi inte får ändra språket, äktenskapet är tydligen något som är statiskt sedan urminnes tiden så då skall väl antisemit också vara antisemit och inget annat?

      Sen är det ju förstås inget konstigt med det att man idag försöker vifta bort dethär med att Luther var antisemit precis som Kristian gör här "Men Luther var en människa, och som människa gör vi bort oss nu som då. Det här var Luthers stora minusgrej." med ett par rader får han det att låta som en liten irrelevant småsak precis som Nina Karemo där på svenska kyrkans sida med påståendet att "inte antisemit i modern mening"

      Nivån på försvarstalen ligger ungefär på samma höga nivå som föredetta ss soldater som inte gjorde än "följde order".

      Istället för att i grund och botten inse att er reformator är, var och förblir antisemit hur ni än vänder på det, och att detta har haft stor inverkan på vad som har hänt judarna, istället för att bygga upp någon fin fantasi version av samarbetet mellan judarna och andra kristna, jag har då aldrig förstått varifrån den pro-israeliska agendan kommer från kristet håll då det just var judarna som tog livet av er frälsare och att dom har fått betala ett högt pris för det sedan dess. Men som sagt, det är vinnarna som skriver historia....

      Radera
    12. Hitler följde ju bara Luthers teser från Von den Juden und ihren Lügen:

      1. bärnna synagogor, skolor och varna folk om dem
      2. förbjuda judarna att äga hus
      3. ta bort judiska skrifter
      4. förbjuda rabbina att predika
      5. inte skydda judarna
      6. förbjuda handel med judarna och ta deras ägodelar (dock sa han att judarna skulle få tillbaka silvret efter att dom konverterat så här kan vi sätta ett litet plus i protokollet)
      7. ge dem yxa och spade och låta dem förtjäna sitt leverbröd genom blod svett och tårar.

      Konstigt att alla(dom flesta) Lutheraner (också dom seriösa) tycks vifta bort Luthers antisemitiska agenda som en liten struntsak.

      Om förföljelse av judar är en av teserna från Luther så hur mycket blev resten av vad han sagt och gjort korrumperat?

      Värför är katekesen sanningen men inte Om judarna och deras lögner? Är det inte att plocka det man tycker är "i tiden" och Guds ord är alltid i tiden, Luther var en Guds man (har iaf. uppfattat det som att katekesen är sanningen och ordet) men man har valt att glömma bort Luthers antisemitism, är det inte att förneka sanningen, om man kan glömma bort antisemitismen så värför kan man inte glömma motståndet mot kvinnliga präster, homosexualitet och aborter? Är dessa tre mera värda, eller mindre, eller är det bara så att kyrkan, kristna allt vad människan hittar på följer samma mönster som allt annat, man anpassar sig enligt sin egen agenda?

      Radera
    13. Och i samma veva kan påpekas att Nazi-Tyskland tog avstång från religion/kyrkan, enligt Franz Stangl hamnande dom att skriva under ett kontrakt var dom avsa sig sin tro, man skulle endast tro på Führern, så att påstå att Hitler & co var kristna är nog att ta i, dock har Katolska kyrkan många lik på sitt samvete från den där tiden samtatt man hjälpte SS officerare till Sydamerika efte kriget men att Hitler blev påverkad av Luthers antisemitism det är ett påstående som knappast någon kan förneka om man läst sin historia/religionshistoria.

      Iochmed detta kan man inte dra någrasomhelst likhetesteckem mellan Hitler = kristen, Kristendom = orsak till förintelsen, Luther = orsak till förintelsen eller liknande påståenden som kommer fram här utan vi rör oss egentligen i en gråzon var inget är vitt eller svart, många faktorer avgjorde att det blev som det blev och det är väldigt lätt att spekulera nu efteråt då verkligheten ändå är något helt annat när man lever i den.

      Enligt min uppfattning baserat på det vad jag har läst om Hitler så var han en vegetarian som var ateist, nu kan vi tänka på orsak och verkan och försöka få fram orsaken och verkan enligt vår egen agenda om vi så vill, eftersom han var ateiskt och vegetarian och mördade miljoner judar mm. så är alla vegetarian-ateister en läggning till att mörda judar, iaf hata dem, sanningen är antagligen något helt annat.

      Det fanns kristna som mördade judar, det fanns ateister som mördade judar, till syvende och sist vill vi bara överleva ofta också försöka hitta förderlar åt en själv, och människan kan göra en hel del för att överleva.

      Arbetsjudarna i Treblinka var glada när det kom nya tågtransporter med judar som skulle gasas ihjäl eftersom dom visste att det betyder mat och framförallt det att dom får vara i livet ännu en dag eftersom som måste arbeta, och man kan ju inte låta bli att gråta inombords då man läser om sådana saker och försöker tänka sig hur livet var för dem, eller hur dom kunde leva efter alla hemskheter dom hade sett och upplevt, hur dom klarade att hantera det djupa hatet mot tyskarna.

      Kort och gott, så tror jag vi alla har våra lik i garderoben och att vi anpassar oss enligt situationen, så har vi alltid gjort och så kommer vi alltid att göra, jag har svårt för det absoluta.

      Radera
    14. Dabru Emet summerar ganska bra min åsikt i saken också men det är just dethär ansvaret som Kristna idag har väldigt svårt att ta till sig utan istället försöker man sopa det undan mattan, det är som sagt ingen tillfällighet att man försökt glömma bort Luthers "Om judarna och deras lögner" eftersom det inte bidrar med något postitivt till protestanternas agenda. Blir ju lite upprepningar här av mig men det som man tycker är viktigt och postivit det tar man med, det som man tycker är negativt det gömmer och glömmer man, på sätt och vis bra inte sant? Ingen av oss vill väl att man skall lära våra barn Luthers antisemitiska teser utantill i skolan. Jag dömer alltså inte det kristna budskapet men vill föra fram att din tolkningen Kristian av kristendomen inte är mer absolut än något annat.

      "Nazism was not a Christian phenomenon. Without the long history of Christian anti-Judaism and Christian violence against Jews, Nazi ideology could not have taken hold nor could it have been carried out. Too many Christians participated in, or were sympathetic to, Nazi atrocities against Jews. Other Christians did not protest sufficiently against these atrocities. But Nazism itself was not an inevitable outcome of Christianity."

      Radera
    15. Ja, Markus, arvet från de stora Kyrkosamfunden var starkt också hos Luther. Trohetseder och edslydnad till staten, som börjades i Rom efter mitten på 300 talet efter Kristus har verkligen satt oss kristna på prov.
      Luther ville inte hävda personlig kristlig rätt att vägra ed till staten och dylikt utan de kristna som talade för en sådan position "fördömdes" av Bekännelseskrifterna. Fördöma betyder här inte att döma till helvete utan är väl ett uttryck för högsta lutherskmelanchtoniska kyrkokontinuativa ogillande. Jfr Guds Ord genom Paulus "att upprätta Trons lydnad bland hednafolken"... (Jesu Tro i Andens frihet ger oss möjlighet att flexa om vi kan vår Bibel men det tillät ju inte Romerska Kyrkan i sina lekmän, men (Stats)kyrkoarvet gick vidare efter Reformationen...
      På gott enligt ordningen och goda seders och lagars bevarande på ont eftersom man inte tillät personlig frihet utan att straffa hårt. en utjämning av positionerna som vi nu idag har på gott och ont har varit bästa utveckligen för oss som lärt oss att vara som folk, och alla skall vi inför Kristi Domstol vare sig vi "trodde" eller ej.
      Tack för Nåd och Hjälp o Herre Allsmäktige Jesus Kristus!
      Jag har själv på en annan blogg konstaterat att i ljuset av min insikt idag så svor jag mig till skada med krigsmannaeden i ungdomen men Skriften lär mig ändå att ja skall hålla min ed utan att försöka fuska.Credo!
      Då är det inte mitt fel att man tillsvidare, sedan jag tidvis saknat kraft som stått mig bi och dessutom protesterat mot "nya euordningar med natosvansandet", alltid behandlar mig som psykotisk och håller mig borta från tjänstduglighet.(jag är nog chockad)
      Jag sökte inte vård för att slippa reserven; jag sökte vård för att jag blivit/syndats mig sjuk....
      Kanske det är bäst så så får jag likt buffeln ulrik stilla flukta på mina bokstäver och ordna dem i lugn och vacker fredlig ro.
      Men man kan mig, men man kan mig aldrig riktigt tro... he he säger torsten nilsa ulurik

      Radera
    16. Markus. Tack för dina kommentarer och för att du alltjämt skriver under eget namn! Några korta kommentarer.

      "Värför är katekesen sanningen men inte Om judarna och deras lögner?"

      Svar: För att katekesen lär det som Guds ord lär, men det samma gäller inte den andra boken.

      " jag har då aldrig förstått varifrån den pro-israeliska agendan kommer från kristet håll"

      Svar: Den kommer från studium av Bibeln.

      "då det just var judarna som tog livet av er frälsare"

      Svar: Nej, det var det inte. Det var romarna som gjorde det. Dessutom var Jesus som sagt jude själv. Påståendet ovan är sådant som antisemiter använder sig av, och det höves inte dig.

      "men man har valt att glömma bort Luthers antisemitism, är det inte att förneka sanningen, om man kan glömma bort antisemitismen så värför kan man inte glömma motståndet mot kvinnliga präster, homosexualitet och aborter? Är dessa tre mera värda, eller mindre, eller är det bara så att kyrkan, kristna allt vad människan hittar på följer samma mönster som allt annat, man anpassar sig enligt sin egen agenda?"

      Svar: Ja, vi anpassar oss efter vår egen agenda. Den agendan är Bibeln, och den SKA vi anpassa oss efter. Det blir väldigt tydligt just i de saker du nämner ovan. Luther var en människa, och en människa kan ta fel på en eller flera punkter. Det som far fel ska vi givetvis inte ta efter, men det att det har farit fel på en punkt behöver förstås inte betyda att allt är fel, eller hur? Liksom inte heller det omvända.

      Radera
    17. Markus,
      Du säjer,"inget konstigt med att man idag försöker vifta bort det där att Luther var antisemit".Det har man inte gjort så länge tillbaka jag kan minnas,ämnet har diskuterats när frågan varit på tapeten o aktuell,i finlandssvenska tidningar på 80-90 talet kanske också senare många o långa debatter om Luthers s.k antisemistism.Det är iofs.inte svårt eller märkligt varför man vill förstå varför Luther skrev boken "Om judarna och deras lögner" och i den kontext den kom till,inte märkligare än när vi idag försöker förstå vår samtids postkristendom.Nina Karemo gav i sitt svar på frågan enligt min mening en enkel o kortfattad förklaring till stridskriften för den som inte är så välbevandrad i reformationstidens konflikter och strider!

      Radera
  3. Kristian.
    Tror tyvärr att det är som du säger om idiotin, d.v.s. man kan inte lagstifta bort folks fördomar/förvrängningar av historien. Så länge det finns grupper som profilerar sig genom judehat kommer förintelseförnekande att förekomma i någon mån. I t.ex. Sverige, som genom arrangemanget med de "vita bussarna" hjälpte många judar ut ur Tyskland undan säker död, finns det förintelseförnekare i många skolor idag. På en del håll är antisemitismen så stark att judarna emigrerar till Israel (läs: Malmö). Bedrövligt är hur det endast tycks krävas några få generationer för att glömma.

    Anonym 12:51 har en poäng i att vi kristna historiskt sett inte behandlat judarna väl, i varje fall inte om man ser till judeförföljelserna på medeltiden (1000-talets slut), utvisningen ur Spanien 1492 och judeförföljelserna i östra Europa. Hitlers Tyskland var protestantiskt och många präster i Tyskland stödde Hitler som en bra motvikt till kommunismen. Samtidigt fanns det kristna, (präster och andra) som i hemlighet motarbetade naziregimen och gömde judiska flyktingar. Europas folk borde ta sitt ansvar nu, göra upp med sitt antisemitiska förflutna och våga ta ställning mot antisemitismen av idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rafael. Jag håller med dig. Det jag reagerade på var att anonym skrev "kristendomen". Jag menar att man inte kan sätta likhetstecken mellan kristna/kyrkan och kristendomen. Därav min fråga.

      Radera
  4. Nazisterna förföljde och avrättade som bekant också homosexuella. Bland annat i Auschwiz. Denna förföljelse sanktioneras ännu 70 år senare av många kristna församlingar,och ur den synvinkeln är den här bloggen en latrin av nazistisk homofobi och propaganda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:21. Jag hade först tänkt ta bort din kommentar, men så kom jag till att den ändå ska få stå kvar. Detta fölr att den visar hur oerhört skruvat och galet vissa människor tänker. Så, det du skrev är härmed på utställning: Se hur oerhört idiotiskt och galet vissa människor tänker!

      Så till saken. Ja, nazisterna förföljde och avrättade även homosexuella. Detta var också ett brott mot mänskligheten och mot allt som är gott och rätt. Här är vi av samma åsikt. Men sedan bär det av för dig.

      Men jag ska ge dig en möjlighet att försvara dig. Visa mig var jag har sanktionerat någon förföljelse av homosexuella! Du får, låt oss säga, 24 timmar på dig att hitta ett citat. Det räcker med ett.

      När du skriver "många kristna församlingar". Vilka avser du? Här skulle jag också vilja ha ett citat. Och eftersom de, enligt dig, är många så kan du ju ta ett lokalt exempel. Det finns många knäppgökar i USA, och där kan man hitta det mesta, men eftersom du använder ordet "många" så behöver du inte gå "over there" efter bevisen. Ta t.ex. ett exempel från Pedersöre prosteri, eller Borgå stift.

      Sedan angående "nazistisk homofobi och propaganda". Samma sak här: Ge gärna ett citat som bevisar det du påstår. Var har jag uttryckt åsikter som kunde beskrivas som nazistiska? Här får du också 24 timmar på dig.

      Klarar du inte av denna trefaldiga utmaning får jag utgå från att latrinen finns i din ände av denna "diskussion"...

      Radera
    2. Inget svar... Nå, det var väl väntat. Det var alltså fråga om ett latrintroll som skrev kommentaren ovan!

      Radera
  5. "Hitler var kristen på samma sätt som Breivik, det vill säga inte alls."

    Tror de flesta är benägna att hålla med. Hoppas ni tillämpar samma tankesätt när det gäller dagens muslimska terrorister, de använder också religionen som ett medel. Där verkar det dock inte vara några problem med kollektiv skuldbeläggning.

    Angående förintelseförnekarna är väl sanningen den att de som vägrar erkänna att det har inträffat är de som vill att det ska hända igen.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:05. Generaliseringar är aldrig bra, nej. Men du missar ändå en viktig sak i sammanhanget, och det är det faktum att Islam är en svärdets religion i sig själv, utan att missbrukas. Den kristna tron är en korsets religion, vilket betyder att ifall de som kallar sig kristna tar till svärdet så gör de sig skyldiga till missbruk.

      Radera
    2. I överhetens rättfärdighetstjänst kan en kristen ta till "svärdet". Må då Herren Herren leda så att allt går väl. I alla fall har fädernas kyrkor lärt oss människor så och jag har ofta berört det bland annat hos Perrets blogg och pelle poluhas blogg. He kan händ att frågan är för krånglig för mig ty världen är amoralisk och disparat och allt är inte Gud som glimmar. Livet Vägen och Sanningen min Frälsare Jesus har jag överlåtits mig åt. säger Torsten nils ulrik

      Radera
  6. Skrivs om trovärdighet som religiös, bla. om Hitler och Martin Luther. Kristian skriver att det finns många knäppgökar i USA. Vem, och var, dras gränsen vad som är en trovärdig kristen, eller idioti. På tiden då dessa människor verkat kanske de var trovärdiga?
    Vi har samma problem idag, idioti eller ej, var går gränsen, och vem bestämmer var gränsen går?
    Verkar vara lätt bland religiösa att döma andra religiösa som gjort hemska saker, som icke trovärdiga. Lätt att döma ut. Likaså om en kristen gör goda saker, då är det absolut i religionens tecken, inte för att hen är klok. H. Typen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Typen. Det finns faktiskt ett ganska bra sätt att avgöra detta. Läs Bibeln och bedöm utifrån det som sägs där!

      Radera