lördag 25 februari 2017

När svart blir vittDet är oerhört intressant hur den som har språket i sin makt kan vända och vrida på saker så att till och med svart kan bli vitt. Jag tänker nu i första hand på initiativet till Kyrkomötet om att vår kyrka ska börja viga homosexuella. Bo-Göran Åstrand kallar detta ett "brobyggarförslag" och framställer initiativet som ett kompromissförslag som alla borde kunna leva med. Men när man synar initiativet lite noggrannare, och med mera kritiska ögon än ÖT mäktade göra, ser man att detta ingalunda är ett kompromissförlag utan skulle innebära en total kapitulation. Förslaget går ut på att kyrkan ska förändra sin syn på vad ett äktenskap är. Punkt. Det är detta som frågan handlar om. Kompromissdelen i initiativet går ut på detta att inga präster skulle tvingas viga, men detta är ju enbart ägnat att lura de röstberättigade. "Silmälumetta" som finnen kallar det. (Finns det ett bra ord på svenska?) När man väl har kommit över den stora tröskeln och förändrat kyrkans syn på äktenskapet är det bara en tidsfråga innan denna del omprövas. Så gick det med den klara och tydliga klämmen som fogades till ämbetsbeslutet 1986 också. Först hävdade man att den betydde något annat än den gjorde, och sedan avskaffades den i all tysthet. (Utan beslut i den instans som godkänt den, märk väl!)

En total kapitulation, men gödslad med förrädiska ord och falska löften som gör svart till vitt. Jag hoppas verkligen att ingen låter sig luras av detta, men jag befarar det värsta.

Sedan kanske någon undrar varför jag slutat kommentera på ot.fi. HSS-medias nya policy att endast godkänna kommentarer gjorda under eget namn ledde till att jag blev utestängd. Inte för att jag inte – också i fortsättningen – skulle ha varit beredd att underteckna mina kommentarer med mitt namn, utan för att HSS-media kräver att man ska logga in med sitt Facebook-konto för att kunna kommentera. Jag är inte på fb och har inte planerat att gå med. Jag kan eventuellt komma att överväga det, men jag känner en intensiv motvilja mot att gå med. Så åtminstone tillsvidare är jag utestängd från att kommentera (också)på ot.fi. Det här är tråkigt, men så här är det nu för tillfället. Så jag får kommentera här i stället.  

9 kommentarer:

 1. Väl talat, Kristian! Bo-Göran känner jag tyvärr just som en sådan "brobyggare" som bäst karaktäriseras av Rom 16:18: "Med fina ord och vackert tal bedrar de godtrogna människor." Det är inte få som blivit bedragna. Däremot är biskopen ärligare, då han i teve (Efter nio, några veckor sedan) svarade "jag vet inte" på frågan vad som händer efter döden. Men de drar precis åt samma håll.

  Vilket äktenskap månne avses i Heb 13:4: "Äktenskapet ska hållas i ära hos alla och den äkta sängen bevaras obefläckad, för Gud ska döma dem som är sexuellt omoraliska och äktenskapsbrytare." Helt klart det som Jesus hänvisar till i Matt 19:4-5. Vi noterar att domen inte bara gäller dem som bryter ett äktenskap, utan alla som är sexuellt omoraliska (otuktiga, annan övers.). Det är långt från dagens uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har sexuell omoraliskhet med homosexuellas vilja att ingå äktenskap att göra? Är det inte just det äktenskapet gör, att man inte längre lever i otukt utan stadgar sig med sin älskade?

   Radera
  2. Ola. Tack för den klara och tydliga kommentaren på svenska.yle.fi. Den satt bra!

   Radera
 2. Hej, så är det Kristian! Inget brobyggarförslag.
  Vi som varit med förut - du är så ung att du är på gränsen - känner igen rösten! I Island diskuteras nu detta med obligatorisk vigsel för präster av ALLA par. Samma sak i Sverige, i höstas var ju frågan igen uppe.

  Argumentationen är densamma som i ämbetsfrågan. Hur har det gått?! Det är nästan genant att flera av våra biskopar täcks (!) tala om att inte väcka talan mot sådana som bryter, osv, argument som man kunde ha tillämpat tidigare på en viss annan fråga.
  Nej, ingen gemenskap med dem som bryter det som Jesus har sagt att Skaparen gjort (Matt 19). Våra bekännelseskrifter är entydiga, slutledningen en helt annan än korghandlarnas: naturrätten är OFÖRÄNDERLIG, säger Apologin, XXIII, 9ff och det är bara Gud som kan ändra äktenskapet, därför att det är skapat är det oföränderligt.

  Nu har vi en verklig trostest. Låt oss hålla fast vid den goda bekännelsen!

  Välsignelse och kraft, broder!

  Henrik P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Henrik! Hänvisningen till CA är viktig. Parallellerna mellan frågorna är faktiskt väldigt tydliga. Och det skrämmer. Tidtabellen kommer här också att vara mycket snabbare än när det gällde ämbetsfrågan. Vilket exemplen från Sverige och Island visar. Denna världens furste är av allt att döma otålig!

   Radera
 3. Vi borde få ut ett kort brev till offentligheten där vi på bredare front tar avstånd från dessa 15 initiativtagare och kanske också markerar att vi inte kan ha andligt förtroende och andlig gemenskap med dem som förespråkar samkönade vigslar och välsignandet av dem. Marko Sjöblom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marko. En god idé. Det skulle behövas en klar och tydlig röst just nu från de präster, och varför inte också ansvarsbärande lekmän i våra församlingar och organisationer, som visar på Guds ord och som kan återvinna/-skapa förtroendet från den "tysta majoriteten" i församlingarna. Men frågan är vem som tar tag i det.

   Radera
 4. Kristian, kunde du inte formellt ha ett Fb-konto (utan att vara aktiv) så kan du fortsätta att kommentera i Öt - dina röst behövs där - och också i andra sammanhang! Kraft och välsignelse! / S-O Fredriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden S-O! Jag har nog övervägt saken, och som jag sade åt en frikyrklig broder som ringde upp mig igår och ville diskutera det som är på gång i vår kyrka just nu så behöver jag fråga Herren och frun (i den ordningen) om det kanske kunde vara en möjlighet.

   Radera