fredag 17 februari 2017

En sorgens dag


Jag skrev i morse att detta är en ödesdag för Finland. Nu får jag konstatera att detta är en mörk sorgens dag. Vi fick en andra chans, men vi tog den inte.

I debatten före detta avgörande – och i egentligen all debatt i detta ämne – hävdar förespråkarna att det könsneutrala äktenskapet är något TILL och inget bort från någon. Det här är ju en ren och skär lögn. Visserligen tror säkert de som för fram lögnen att det är så här det förhåller sig, men det förändrar ju inte sakernas tillstånd. Jag har varit inne på detta tidigare, och när tiden går och mörkret tilltar får vi nya vittnesbörd om denna utveckling. Faktum är att vi, i och med detta beslut, tar ett (stort) steg (till) in i mörkret. Könsnihilismen och vulgariteten segrar och de som kommer att lida mest av detta är den uppväxande generationen. Det könsneutrala äktenskapet är ett stort steg på vilket det kommer att följa flera till. Steg in i mera kompakt mörker.

Jag lyssnade igår på ett fullständigt bedrövligt radioprogram som visar på hur långt vi redan kommit på denna väg in i mörkret. I Slaget efter tolv "debatterades" Touko Laaksonen, alltså Tom av Finland, och den degeneration som speglades i detta program är oerhört skrämmande. Ett dylikt program skulle inte ha kunnat sändas i Finland för bara fem eller tio år sedan. För fem eller tio år sedan skulle Laaksonens ultravulgära porrbilder inte ha framställts som något positivt och som en förebild. Nedförsbacken är brant, och farten ökar. Ett program som detta är inget annat än smuts i etern, och att denna smuts tillåts gå ut i etern drabbas vi alla av. Vår inre människa skadas och blir avtrubbad. För fem eller tio år sedan fanns det, till och med hos Yle, någon form av spärr som förhindrade att dylikt skräp sändes. Utvecklingen i samhället, som lett fram till den könsneutrala äktenskapslagen, kommer i.o.m. att denna lag nu träder i kraft att eskalera och det onda kommer därmed att skapa mera ont. Och de som kommer att vara de som lider mest av detta är de som ska leva i detta land om tio, tjugo, femtio år. Och så vidare.

Mörkret sänker sig över Finland. Detta är en sorgens dag.  

9 kommentarer:

 1. Lyssnade också en kort stund från början av programmet och en sak som slog mig var att alla tre debattörer var positiva till "fenomenet". Har precis för mig att tidigare var det så att i slaget efter tolv deltog personer som var både för och emot... Inte var det heller första gången jag reagerat på just denna sak, vad slags debatt kan det vara ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 18:29. En helt riktig iakttagelse. Därav också citationstecknen ovan. Här handlade det inte om debatt utan snarare om att göra reklam för filmen och fenomenet. Och kanske om att visa hur "frisinnade" vi kan vara på svenska i Finland.

   Radera
 2. Ja det var bättre förr när Homosexualitet var ett brott! Dom borde spärras in hela bunten! Kanske en liten regnbågslapp kunde sys fast på deras rock så att vi kan byta sida när vi möter dem på gatan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus. Du är faktiskt bra på att läsa in sådant som inte finns i en text. Ta det som uppmuntran om du vill...

   Radera
 3. Som kristna står vi nu i en bekännelsesituation vars like vi inte har fått erfara i Finland (om man inte räknar med ämbetsfrågan eventuellt). Samtidigt känner jag djupt medlidande med dem som brottas med sin sexuella läggning och sin kristna tro när det omgivande samhället signalerar att det är helt ok att leva ut sin homosexualitet. Och då kyrkan är djupt splittrad och förvirrad i frågan fast saken borde vara entydig både i Skriftens och traditionens ljus. Herre, förbarma dig över oss och särskilt över dem som problematiken mest berör! Marko Sjöblom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen, Marko! Det där kunde jag inte ha sagt bättre.

   Radera
 4. Tack Marko! Och Kristian med förstås!

  SvaraRadera
 5. Eftersom många bett väldigt mycket om Guds vägledning i just detta fall - tänk om resultatet är ett bönesvar, bara inte det ni tänkt er!? Ifall Gud vill visa oss vad han menar så vore ju detta ett sätt. Och om det är så otänkbart, så undrar jag, helt som en tanke, vad han har för alternativ att ta till för att få er att tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 09:18. Det du föreslår är en villolära som i kyrkohistorien går under namnet svärmeri. Ser du, Gud har talat genom sitt ord, och detta ord står fast. Sedan kan vi människor yra iväg hur långt bort som helst från denna i Guds ord uttryckta Guds vilja, men det förändrar inte det som står skrivet.

   Radera