tisdag 21 februari 2017

Dagens Trump


Donald Trump engagerar, helt klart. Och låter sig engageras, vilket är rätt så ovanligt när det gäller en amerikansk president. Nu senast blandade han sig i debatten kring media i Sverige och kom att på ett rätt så obarmhärtigt sätt sätta fokus på hur olika situationen i Sverige utmålas i olika media. FoxNews, som Trump stödde, och stöder, sig på går på samma linje som Avpixlat, Fria Tider och andra liknande publikationer. Dessa målar upp en bild av ett Sverige i uppror. Mord, våldtäkter, bilbränder och upplopp. Och alltid med färgade gärningsmän. Aftonbladet igen beskyller Trump (och hans källor) för att sprida falska nyheter och att ljuga världen rakt i ansiktet angående situationen i Sverige. Allt är som förr i det svenska folkhemmet, påstår dessa. Mainstreammedia är inte heller sena med att hävda att de själva ger en fullständigt korrekt bild av verkligheten, medan alternativmedia ljuger sina läsare rakt i ansiktet.

Men hur är det, vilken (vems) bild av verkligheten är den riktiga? Jag vågar påstå att sanningen, som vanligt, ligger någonstans mitt emellan de båda bilderna. Alternativmedia fokuserar onödigt kraftigt på allt elände som sker, och den som läser dessa publikationer får lätt en bild av att Sverige håller på att gå sönder. Riktigt på riktigt. Det var en sådan bild Trump hade fått och som han gav vidare. Mainstreammedia igen har tagit sig för att lägga locket på det som sker. Visst. Man rapporterar nog om morden i Malmö, om upploppen i Rinkeby och om våldtäkterna. Men man har tagit en linje att inte beskriva gärningsmännen. När man läser deras artiklar får man bilden av att det är vanliga, vita, svenskar som ligger bakom. Eller åtminstone att det är sannolikt att så är fallet. (Det finns ju trots allt en större andel vita svenskar än det finns färgade svenskar, och om inget sägs om gärningsmännens etnicitet utelämnas ju läsaren till att dra sina slutsatser av det som han/hon vet.) Dessutom tystas och demonseras sådana inom t.ex. polisen som vågar säga hur det ligger till med dessa gärningsmäns etnicitet.

ÖT rapporterade idag om upploppen och bilbränderna i Rinkeby. Märk väl, också här utan att nämna något om etnicitet. Men en av poliserna som uttalade sig sade en mycket avslöjande sak om situationen: "Det här är ju inget ovanligt modus. Som regel inträffar sådant här i samband med att vi gör ett ingripande." Märk väl orden "inget ovanligt modus". Detta är alltså inget ovanligt. I invandrartäta Rinkeby. Men enligt Aftonbladet är allt lugnt, och Trump ljuger när han beskriver situationen i Sverige. Jag undrar om det inte är så att Trump vet mera än vad t.ex. Aftonbladets redaktion vet. För det är ju så att om man blundar och sätter fingrarna i öronen så varken ser eller hör man så alldeles mycket. Annat än sådant man väljer att se och höra, alltså.

Nåväl. Sanningen torde alltså ligga någonstans mellan Avpixlats och Aftonbladets bild av hur det ser ut i Sverige. Detta kan vara bra att komma ihåg när man tar del av dessa olika publikationer. Båda två har de en agenda, och de gör allt de kan för att sprida just sin bild av verkligheten. Om vi är medvetna om detta är det bra mycket svårare att lura oss som nyhetskonsumenter.

7 kommentarer:

 1. Som jag länkade tidigare, Massutmaning, det är en läsvärd bok som kom ut i dagarna, jag vill påstå att det är fakta i boken baserat på statistik från officiella källor. Sedan om man inte vill se verkligheten som den är så det är ju ett problem i sig.

  "Sveriges samhällsproblem är i dag allt mer koncentrerade till den del av befolkningen som har invandrarbakgrund. Utrikes födda står för ungefär 17 procent av befolkningen och andra generationens invandrare för ytterligare fem procent. Utrikes födda utgör trots detta 53 procent av dem med långa fängelsestraff, 54 procent av de arbetslösa och gruppen mottar 60 procent av de utbetalda socialbidragen. 71 procent av Sveriges barnfattigdom finns bland hushåll med utländsk bakgrund, medan 76 procent av medlemmarna i kriminella gäng har invandrarbakgrund.Även ökningen av problemen drivs till betydande del av invandring. Sedan tidigt 1990-tal har de med invandrarbakgrund stått för hälften av ökningen av andelen låginkomsttagare, drygt hälften av minskningen av behörighet bland elever som lämnar grundskolan, cirka två tredjedelar av ökningen av socialbidrag och mer än hundra procent av ökningen av arbetslösheten – som fallit bland inrikes födda. Problem som stenkastning mot polis och räddningspersonal och anlagda bränder är likaså starkt koncentrerade till invandrartäta områden."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus. Ja, vad kan man säga? Integreringen har av allt att döma misslyckats. Tragiskt är vad det är.

   Radera
 2. Vad vinner man på att ange gärningsmannens etnicitet?

  Jag har inte läst Tino S:s bok, men uppfattat att den stöder sig på fakta, och är säkert ett bra underlag för diskussion. Tino S är ju inte på nåt sätt demoniserad,(förutom kanske på yttersta vänsterkanten) utan deltar i debatten både skriftigt och som person. Poängen kan väl inte vara att enbart konstatera de utlandsföddas höga andel i brottsstatistiken, utan diskussionen borde då utmynna i hur går man vidare från detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är inte etniciteten som avgör utan fattigdomen, utanförskapet och arbetslösheten.

   Radera
  2. Vad är vitsen med att ange något alls om gärningsmannen? Om det är någon vits med att säga gärningsman ens så är det även vits att även säga etnicitet. Etnicitet är inte mer ovidkommande än någon annan information.

   Radera
  3. Om Iltasanomat skriver att gärningsmannen är en 180 cm lång finlandssvensk, så stämplas inte gruppen 180cm långa personer alls. Samtidigt översvämmas ett eventuellt kommentarsfält med hat mot den nämnda etniska gruppen.

   Radera
  4. Att skriva att det är en man stämplar mig lika mycket som att skriva att det är en fnlandssvensk. Drevet mot vita män är nog större än drevet mot finlandssvenskar.

   Radera