söndag 12 februari 2017

Om sann enhet och om konstgjord enhet


Jag återkommer ännu till Björn Vikströms tankar i insändaren i veckans Kp. Han skriver, helt i linje med vad han har sagt också tidigare, att "Avsikten är att alla präster i framtiden ska kunna samarbeta och fira nattvard tillsammans, vilket bör vara ett självklart mål för vår kyrkas enhet".

Jesus ber också, i sin översteprästerliga förbön i Joh. 17, att vi kristna ska vara ett. Därför är enheten alltid målet, och måste så vara. Om vi slutar arbeta på och verka för enheten mellan oss kristna så sviker vi Herren. Men det som är så oerhört viktigt att lägga märke till i detta sammanhang är vad Jesus säger om denna enhet och vilka förutsättningar han ger för den. När han talar om enheten, i Joh. 17, talar han också om ordet han har gett oss och om att vi ska helgas i sanningen. "Ditt ord är sanning."

Enheten ska, och måste, alltid vara målet. Men inte vilken enhet som helst, utan en enhet på ordets grund. Som kristna bör vi kunna fira nattvard tillsammans, precis som Vikström säger, men detta måste ske på ordets grund. Nu har vi en situation i vår kyrka där en majoritet har gått bort från ordet – och från enheten och gemenskapen kring Herren Jesus och Guds ord. Ledda av dem som innehar biskopsämbetet, kan och bör tilläggas. Det finns ännu en minoritet som försöker stå kvar på ordets grund, även om vi motarbetas på många olika sätt. Framför allt av dessa som borde jobba för och stå som garanter för kyrkans enhet, alltså biskoparna.

Men det finns ännu en möjlighet till enhet inom kyrkan. Denna väg till enhet heter omvändelse och innebär ett återvändande till ordets grund. Som situationen nu är, om vi använder oss av en bild, står Vikström tillsammans med en majoritet av kyrkans ledning och medlemmar på ett gungfly och manar till enhet. "Kom hit till oss så vi kan stå eniga!" "Kom hit och fira nattvard med oss!" Detta kommer givetvis inte att ske. En sådan enhet är inte möjlig. Den som står på fast grund kan inte, och kommer inte, att bege sig bort från den fasta grunden och gå ut på gyngflyn. Nej. Den enda möjliga enheten, och den enda möjliga vägen till enhet inom kyrkan, är att de som har gått bort kommer tillbaka. Tillbaka upp på den fasta grunden som Guds ord är.

Utan en sådan helomvändning kan det aldrig bli någon enhet inom vår kyrka. En konstgjord enhet, på sin höjd, kanske kan uppnås. En sådan enhet som Vikström skisserar upp när han meddelar att vi snart har en situation där alla kyrkoherdar har gått ut på gungflyn. (Och med prästvigningsstoppet för sådana prästkandidater som vill stå kvar på ordets grund gäller detta snart alla präster.) Men märk mycket väl att detta inte är en sådan enhet som Jesus talar om. Den enhet han talar om är en enhet på ordets grund. Och, framför allt, är denna gungflyets enhet inte någon enhet med Herren Jesus. Han kommer nämligen aldrig att gå bort från ordets grund. När han står och samlar, och uppmanar, till enhet står han uttryckligen på den fasta grunden. Inte på gungflyn där våra biskopar har ställt sig och ropar på oss. Nu ska jag säga detta så tydligt jag kan: Den enhet våra biskopar talar om är ingen enhet med Herren Jesus, och därför överhuvudtaget inte någon enhet värd namnet.

Jag för min del står oerhört mycket hellre till och med alldeles ensam på ordets fasta grund tillsammans med Herren Jesus, om det skulle krävas, än tillsammans med aldrig så många biskopar och folkkyrkomedlemmar ute på gungflyn. Men, tack och lov, behöver jag inte göra det. Vara ensam, alltså. Vi är nämligen inte så alldeles få som vill stå tillsammans med Herren.

11 kommentarer:

 1. Pleppo 2 var en riktigt upplysande show, inte bara Kristian blev omnämnd. Trots att det var humor från början till slut, fick killarna in djupare tankar. "Vi har bara 23 olika småförsamlingar, så nog behövs en till...." Det var givetvis Tiainen som var objektet.

  Den lilla människan som inte godtar en tolkning kommer i sitt högmod att grunda en ny församling där den lilla människans tolkning godtas. Av några småmänniskor till. Då inte Ebenäser duger, så blir Missionförsamlingen, nej, Sion, nej, Kristi ord den riktiga och sanna. Alla säger det är Herrens ledning, men jag har ju förstås försökt hitta mängder av bibelverser där uppmaningen lyder att grunda olika församlingar, församlingar som avviker en aning från varandra, som slutligen leder till att strida emot varandra. Men det är ju säkert lite svårt att hitta sådana verser ställen som inte finns...

  Jag tror faktiskt inte att alla dessa församlingar blivit till av nån annan orsak än att lilla människan satt sig upp på en piedestal för att inte underställa sig den mest sannolika och oftast godtagbara tolkning. Typ den som biskopen står för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fräckt av Kaj och Ted att häckla och svärta ner namngivna personer. Eller kanske snarare barnsligt. Vad gäller de många församlingarna så är det säkert sant att det många gånger är människans högmod och personliga motsättningar som ligger bakom. Men i just detta fall handlar det ju inte om att starta någon ny församling utan om att hävda att biskopen har gått bort från den "mest sannolika" och även mest godtagna tolkningen. Alltså den som kyrkan i alla tider har hållit fast vid.

   Radera
  2. Det är ju humor, om man känner sig kränkt skall man lämna in en brottsanmälan till polisen.

   Den godtagna tolkningen har ändrats med tiden sedan "tidernas begynnelse" så inget nytt på den fronten, domedagen är fortfarande runt hörnet som alltid.

   Radera
  3. Ok, biskopens, kyrkans ledares, tolkning "duger" inte åt dig. Kalla det som fel tolkning men det förändrar inte det faktum att du vill ha nånting "bättre". Det finns inga som helst belägg att ditt "bättre" skulle vara mera rätt än vad präster anser. Det berättar mycket mera om dig (08:43) än om tolkningen.

   Kaj nämnde ingen vid namn, men sa att det var en som under sportlovet hade uppfunnit en ny församling... :-D

   Radera
  4. @ m nylund

   Blir man mindre kränkt om man lämnar in brottsanmälan eller hur tänkte du nu.


   Anonym 15.50
   Vet du alls nåt om kyrkan?
   Vilken biskop ska vi lyssna till, de har ganska olika tolkningar.
   Samma med präster. Tror att merparten av prästerskapet går mer mot Kristians tolkning men de håller låg profil . De som får mediaplats har oftast en annan agenda än tro och kyrka.

   Radera
  5. Vi kunde förstås jämföra hur mycket jag vet i förhållande till vad du tror om merparten av präster som håller låg profil, men det är inte den ursprungliga frågan här.

   Frågan är att lilla människan har enbart i närområdet skapat 23 "sanningar" och jag har ännu inte förstått att just det är av Guds ledning. Det är lilla människan som tagit sig fria rättigheter att välja bort alla andra förutom det som råkar passa just hen.

   Och tyvärr börjar det se ut som om att det inte finns en riktig sanning, utan bara sådana som människan skapar för sig själv. Måttbeställd trossamfund? "Jag vet bäst, jag väljer den präst som passar mig".

   Jo, kan kyrkan, från barn, som ungdom och till och med förtroendevald i församlingsrådet en period. Men det har inget att göra med ämnet om det inte är för att försöka flytta fokus från den egentliga frågan...

   Radera
  6. Intressant svar =)
   Jag kommenterade bara 15.50
   Det finns fem år gamla undersökningar som visar prästernas åsikt.
   Frågan om 23 sanningar fanns inte i den kommentaren men sanningen är Jesus eller har vi missat nåt

   Det är säkert bra att du kan kyrkan men förtroendeuppdragen du talar om gäller lokalförsamlingens praktiska saker .

   Radera
  7. Och du svarar inte på den ursprungliga frågan, utan lägger fokus ifrån den. Inte för att jag väntade mig något annat... :-)

   Radera
 2. "Gud är död."
  - Friedrich Nietzsche

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nietzsche är död"
   - Gud -

   Radera
 3. En som är död kan inte skriva kommentarer på en blogg.
  - Marko -

  SvaraRadera