lördag 4 november 2017

Modern häxprocess?

När jag har följt med nyhetsflödet de senaste veckorna har jag inte kunnat undgå att slås av tanken att vi just nu ståt mitt i en ny era av häxprocesser. Jag ifrågasätter inte behovet att ta itu med sexuella trakasserier, men så som denna Metoo-kampanj har urartat håller alla gamla och goda rättsprinciper på att sättas ur spel. Idag anklagas och döms män(niskor) på sociala medier. Många av dessa som får sin dom på detta sätt har säkert gjort sig förtjänta av den, men i en rättsstat är det DOMSTOLARNA som dömer. Inte media och speciellt inte sociala medier.

Bara idag har jag hört/läst om tre politiker som avgått/tvingats avgå efter att de anklagats för att ha gjort sig skyldiga till olika sexuella trakasserier. Skådespelaren Kevin Spacey blev omedelbart sparkad av produktionsbolaget bakom serien "House of Cards". Utan dom, bara på basen av anklagelser. Det här bara som några få exempel. Listan kunde göras hur lång som helst.

Är det faktiskt så här vi ska ha det? Har någon faktiskt tänkt på vad detta kan leda till? En, enligt någon, misshaglig person kan, av vem som helst, anklagas för att ha gjort något otillbörligt. Och så blir det medierabalder, socialmedialt gatulopp, avsked från jobb och från eventuella förtroendeuppdrag och till på köpet en livslång skam. Utan dom. Annat än då i media och i sociala medier.

Det här är ytterst oroande. Häxprocesser tenderar att vara det. Oberoende av om de är medeltida eller nutida.

73 kommentarer:

  1. Det är marknaden som styr, och så sker det ju "för den goda sakens skull". Man kan ju fråga sig vart det bär av, och i nåt Helsingfors dagis får man inte fira Farsdag mera för barn kan ta illa upp....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag förstod att samma dagis också hade valt att byta ut morsdag till "läheistenpäivä". Jag förstår nog tanken, och säkert kan det vara jobbigt med både fars- och morsdag för barn som saknar en far eller en mor. Dessutom är jag inte så där alldeles överförtjust i själva grunden för fars- och morsdag - det handlar ju ursprungligen om ren och skär kommersialism. Sedan kan man ju förstås göra också det som har en rutten början till något bra... Men ja, detta visar nog på något. Kanske man kan uttrycka detta så som du gör, att det är "marknaden som styr"... :)

      Radera
  2. Det är givetvis en häxjakt baserad på hörsägner. Jag ogillar det också egentligen. Däremot kan man inte undgå att vara lite skadeglad över att en och annan feministisk riddare i Sverige trillat dit.

    Vad gäller Kevin Spacey så hade han väl inte gjort något egentligen förutom att visa intresse för en lite för ung pojke. Jag är inget fan av karln men proportionerna saknas totalt. Det är hörsägner, det är ett halvt sekel sen, det är knappt ett brott.

    Folk är väldigt dömande emellanåt. Själv ogillar jag bögar, har homofobi enligt nutidens mainstream tolkning. Jag skulle gärna ha gett Spacey en fet smäll i situationen som avses. Men detta är något helt annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Ja, speciellt fallet med Spacey visar hur väldigt likt en häxjakt detta är. Det var 30 år sedan, och nu ska detta helt förstöra hans karriär. Proportionerna är ju helt galna. Om det, till exempel, nu skulle ha kommit fram att han hade kört i fyllan för 30 år sedan och skadat någon (och smitit från platsen) skulle det inte ha fått lika stora följder. Jag skulle säga att det här är fullständigt sjukt.

      Radera
    2. En mycket stor del av den offentliga delen av metoo-kampanjen handlar om hur många unga kvinnor som fått sina karriärer förstörda för att de inte följt med nån äckelregissör upp på rummet. Och ni väljer här att förfasa er över någon som efter en lång karriär "åker fast". Hur tycker ni de proportionerna ser ut? Det är vill jag påstå helt typiskt och visar på varför kampanjen behövs. Män har en tendens att helt blunda för kvinnors vardag och försvarar istället mäns trakasserier med "han är ju en sjysst typ"-kommentarer. Äntligen får män börja passa sig lite. Äntligen får det konsekvenser för någon annan än den utsatta. Äntligen.

      Radera
    3. Anonym 11:10. Du missar helt vad denna text försöker säga. Sexuella trakasserier är ett elände, och om denna kampanj kan åstadkomma en förändring i situationen är det förstås bra. MEN. Detta får inte ske på bekostnad av rättsstatens principer. En blind häxjakt är aldrig något gott.

      Radera
    4. Men det är ju ingen blind häxjakt. De som gjort sig skyldiga till trakasserier blir avslöjade och beroende på hur uppsatta de är så kan fallet bli hårt. Om det varit min firma så hade jag inte heller velat ha kvar någon äckelgubbe. Det betyder inte att han inte kan bli anställd av någon annan. Han har inte heller nekat till det skedda. Det är ingen ord står mot ord-situation. Privilegierade män som utnyttjat sin position gentemot svagare kommer inte undan med det längre. Du kallar det häxjakt. Jag kallar det försök till försenad rättvisa. Se där, hur olika våra sympatier landade.

      Radera
    5. https://www.thesun.co.uk/news/4806252/kevin-spacey-sexual-assault-allegations-anthony-rapp-london-attacks/

      Det är sånt här slags beteende som du nu tycker resulterat i en "häxjakt". Hade det här varit en stackars oskyldig man, hade nog hans respons sett annorlunda ut och folk i branschen skulle träda fram till hans försvar. De har hört hans historier i årtionden redan och är inte alls lika chockade som vi. Även om han i domstol aldrig blir fälld för något så är sånt här beteende oacceptabelt.

      Radera
    6. Senaste numret av "Uti vår hage, Axplock" hade en intressant seriestrip angående detta ;)

      Radera
    7. Anonym 10:04. Du har tydligen svårt att begripa vad det är jag försöker säga. Jag har inget emot att sådana som gör sig skyldiga till övergrepp och trakasserier blir fast. MEN. Domen ska fällas i DOMSTOL, inte på sociala medier. Att någon tvingas bort från sin tjänst/sina uppdrag på basen av anklagelser är helt galet. Häxjakt är, menar jag, en bra beskrivning av vad det är som sker just nu. Hysterin är nämligen inte att ta miste på.

      Radera
    8. Anonym 10:36. Jag säger inte att Spacey är oskyldig. Det kan jag inte veta. Men jag talar om proportionerna och om hysterin. I denna synnerligen hysteriska stämning är det heller inte alls säkert att någon vågar träda upp till försvar för den anklagade. I tider av hysterisk häxjakt av denna typ kan nämligen även den som försvarar den anklagade dras med i fallet.

      Så här beter sig inte ett civiliserat samhälle. Men alla tycks inte klara av att inse problemet här.

      Radera
    9. Ingen tvingas bort från sin tjänst pga anklagelser. Självklart har dessa människors arbetsgivare diskuterat med dem om anklagelserna som riktats mot dem. Om det framkommer att inget hänt så tror jag nog dessa människor klarar sig. Och var har du sett någon hysteri? De jag läst om har i åratal betett sig svinaktigt och hamnar nu att stå till svars för det. Det är inte hysteri, det är "inte en dag för sent".

      Radera
    10. Anonym 10:56. Det är inte alls självklart att diskussioner sådana du talar om äger rum. När situationen blir så hysterisk som den är just nu är det allt för många politiskt korrekta (och för de sociala mediernas dom rädda) arbetsgivare som inte vågar annat än sparka de ännu inte i laga ordning dömda. Du för förstås tro vad du vill, men jag kan inte låta bli att påpeka att du nog är allt för blåögd.

      Som jag ser det är ett av de största hoten mot rättssäkerheten idag naiva och blåögda personer som, likt dig, tror att allt går rätt till i häxjakter likt den som nu är på gång.

      Radera
  3. Ja, det e väl så att i era kretsar är det ju helt acceptabelt med sexuella trakasserier och incest (Skutnäs och katolska präster mm mm). Vi vanliga moraliska människor utan religiösa filter förstår att det är helt oacceptabelt att sexuellt förgripa sig på nån annan människa. Det är bara toppen av ett isberg som kommit fram i och med #metoo kampanjen, men det är ett bra början!

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Nu ger du uttryck för både okunskap, fräckhet och oförmåga att läsa innantill. Den här texten försvarar inte på något sätt sexuella trakasserier. Det som detta handlar om är det sätt på vilket utpekade människor både anklagas och döms på sociala medier. Händelserna i Skutnäs och när det gäller pedofilskandalerna i katolska kyrkan handlar dessutom inte om sexuella trakasserier utan om, just det, pedofili. Det är något annat.

      Radera
    2. Eflop@
      Skutnäs och katolska präster ..visst men sen har vi ju FN som utnyttjade 100tals barn i Afrika och sparkade den svenske visselblåsaren. Så har vi det fina partiet sfp som hade sin riksdagsman i samma ärende mm.mm. Så mycket för ni vanliga moraliska .
      Tor/

      Radera
    3. Tor. Du har helt rätt, övergrepp har förekommit i både religiösa och ickereligiösa kretsar och institutioner. Vidrigt på alla sätt och vis.
      Frågan blir då, bidrar religiös tro alls till bättre moraliskt handlande?
      Tydligen inte. Samma vidrigheter oavsett.

      Radera
    4. Anonym 21:04. Man kan inte döma massan på basen av några individers handlande. Försök läs vad du skriver en gång till. "Det har skett övertramp i icke-religiösa kretsar. Det har skett övertramp i religiösa kretsar. Alltså är det samma elände överallt." Ånej. Så enkelt är det verkligen inte.

      Radera
    5. Kristian. Jo, precis så enkelt är det.
      Men när du nu tycker annorlunda förklara gärna hur ett övergrepp i religiösa sammanhang skiljer sig från ett övergrepp i ett ickereligiöst sammanhang. På vilka grunder är det eländiga beteendet olika?
      Nu handlade ju ditt inlägg inte om just det här, men eftersom vi ändå hamnat på detta sidospår.

      Radera
    6. Anonym 06:26. Det eländiga beteendet i sig är förstås inte olika. Men av din kommentar får man bilden att det skulle vara lika vanligt förekommande i kristna kretsar som i andra. Det tror jag inte att det är. Jag har åtminstone ännu inte hört om några fall av sexuella trakasserier i kristna sammanhang. (Säkert finns det exempel på detta också, men åtminstone jag har ännu inte hört om några sådana i detta sammanhang.) Behöver jag tillägga att vi inte ska blanda hit Skutnäs-fallet och övergreppen inom den katolska kyrkan. Det handlar om annat än om sexuella trakasserier.

      Radera
    7. Men Kristian. Du kan inte vara så blåögd. Självklart förekommer sexuella trakasserier även i kristna sammanhang. Öppna ögonen. Jag har själv blivit tafsad på av en kristen ledare som förgrep sig på hur många som helst. Jag har hört hur många historier som helst, t.ex om "kristna" familjefäder som tyckte om att sova med pojkar ur församlingen. Sen kan jag bara tänka mig hur många mildare förseelser som ständigt pågår.

      Radera
    8. Kristian. Det råder ingen brist på rapporter om sexuella trakasserier och övergrepp i kyrkliga sammanhang. Det räcker med en enkel sökning på nätet så hittar du fall både i Finland och Sverige. Men det är klart, vill man inte tro att det är sant är det ju bäst att låta bli att Googla.
      Min poäng (som var riktad till Tor) var dock att då sexuella trakasserier tyvärr förekommer på alla plan, även på det religiösa, så tyder det ju på att moralen är lika bristfällig bland troende som bland icketroende. Tor verkade insinuera något annat.

      Radera
    9. Anonym 00:30. Jag är helt övertygad om att det har förekommit både det ena och det andra både här och där. Ok? Men min poäng är att man utifrån detta INTE kan dra den slutsats du gör, alltså att "moralen är lika bristfällig bland troende som bland icketroende". För att kunna göra detta borde det finnas siffror och åter siffror. Men det finns det inte. Så då blir det du säger bara generaliseringar och bör behandlas som sådana.

      Radera
    10. Anonym 00:30 säger:"moralen är lika bristfällig bland troende som bland icketroende". Kristian efterlyser siffror och åter siffror för att få bevis på att det är så. Det finns det inte förstås, precis som Kristian säger. Har du då Kristian siffror och åter siffror (eller annat bevis) som säger att moralen är högre bland troende än bland icke troende?

      Radera
    11. Anonym 09:08. Poängen är den att eftersom det inte finns klara belägg för det som påstås kan man helt enkelt inte påstå det. Gör man det så vädrar man bara sina förutfattade meningar.

      Radera
    12. Kristian. Back at you skulle jag vilja säga. Din kommentar 05:55 är utmärkt! Och den gäller väldigt mycket av det du skriver här på bloggen. Tillämpa den på dina skräckprofetior angående regnbågsfolket!

      Radera
    13. Anonym00.30
      "Tor verkade insinuera någor annat"
      Min kommentar var till Eflop som menade att vanliga moraliska människor utan religiöst filter har mera förstånd. Och jag visade att även ickereligiösa faller. Läs inte in sånt som inte finns så hålls debatten sakligare.
      Tor/

      Radera
    14. Tor. Läs inte in något i det här du då heller:
      Det förekommer sexuella trakasserier och övergrepp i religiösa kretsar. Så mycket för ni troende!

      Radera
  4. Metoo kampanjen väcker många motstridiga tankar och frågor enl.bloggtexten,vår tids "häxprocess".Det som kampanjen avslöjat är bl.a myten att sexuella trakasserier enbart utförs av invandrare,flyktingar och människor från andra kulturer,vilket ofta förklaras i medierna.
    Bibelns syn på människan efter syndafallet visar sig vara realistisk.1 Mos.3:1-
    Inte ens "vanliga moraliska människor utan religiöst filter"som Eflop kan slå sig för bröstet!(farisen i templet)Luk.18:10-14

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det som kampanjen avslöjat är bl.a myten".... Läs lite andra nyheter än Aftonblaskan och Expressen ! " 95,6 procent av överfallsvåldtäkter begås av män med utländsk härkomst. Svenska män med två inrikes födda föräldrar har bara begått 4,4 procent av överfallsvåldtäkter de senaste fem åren" !!! Metoo kampanjen har ingen annan uppgift än att skyla över dessa fakta och flytta fokus på fel ställe !

      Radera
    2. https://pjjonasson.files.wordpress.com/2017/10/sexualbrottslighet_bland_man_fodda_i_sverige_och_i_utlandet.pdf

      Radera
    3. Anonym 01.03
      Om omfattningen av sexuella trakasserier visar en större och sannare bild av verkligheten (metoo kampanjen)är det ändå statistiken som gäller för dej?!

      Radera
    4. "Större och sannare bild"... Hur sann är den ? Brotts statistiken brukar förklaras med en ökad benägenhet för att anmäla.... Statistiken jag länkade till gäller bokförda fall, det går helt enkelt inte att bortförklara ! https://affes.wordpress.com/2015/03/18/mer-beslutsamma-valdtaktsman/

      Radera
    5. Anonym 23:58
      Du läser kommentaren selektivt,poängen är att kampanjen visar att sexuella trakasserier inte har några gränser utan är lika vanlig överallt i världen!

      Radera
    6. Ole. Varifrån hämtar du informationen att sexuella trakasserier, och även rena övergrepp, är lika vanligt överallt? Det vore ju konstigt om detta fenomen vore oberoende kultur, tradition, tro och lagstiftning. Om det är lika överallt så är det väl helt onödigt att tjafsa om det. Det kan ju inte bli bättre. Det är ju statiskt och hugget i sten enligt dig.

      Nej givetvis är mäns beteende mot kvinnor beroende av mannens uppfostrand och vilken moral han anammar. Om du tror att metoo visat något annat så är du ett bevis på att propagandan lönat sig. Feministerna jublar, ännu en som de lagt under sig.

      Denna kampanj är bara avsedd att i typisk feministisk anda smeta ut skulden kollektivt över alla män. Om något gott kommer ur det så är det i misstag. Som det verkar så är det män som är lite feministiskt lagda som träffats mest av kampanjen.

      Radera
    7. Snälla Patrik. Det kampanjen visar är att alla män visst får ta åt sig. Även de som inte gjort sig skyldiga till regelrätta övergrepp har antagligen i kafferummet skrattat med åt något fräckt skämt eller talat nedlåtande om kärringar eller brudar. Eller tjatat sig till sex där hemma. Eller tyckt det är i sin ordning med pojkar som håller fast flickor i skolan och drar dem i bh-banden eller tafsar på dem. Sånt som upprätthåller en kultur där det är ok att ta för sig lite mer som man. Det är bl.a det som kampanjen uppmärksammar. Och det förekommer även i vår kultur, ingen anledning att slå sig på bröstet.

      Radera
    8. Tillägg till min förra kommentar, mening två: Det kampanjen visar är att alla män - och även en hel del kvinnor - visst får ta åt sig.

      Radera
    9. Patrik,informationen om sexuella trakasserier o annat elände har jag antagligen från samma källor som du,de svenska medierna och nu senast 460 skådespelare i en artikel i Svenska dagbladet.I Finland har det inte ännu väckt nån större uppmärksamhet?men antagligen förekommer det också där.T.o.m den amerikanske presidenten beskylls för dylika trakasserier.
      Paulus ger en realistisk och mörk beskrivning av den i synd fallna människan som gäller i hela den av Gud skapade mänskligheten.Rom.3:10-"Ingen rättfärdig finnes inte en enda..Alla har avfallit alla är fördärvade..förödelse och elände råder på deras vägar..och fridens väg känner de inte..de har ingen gudsfruktan för ögonen".Men det är inte"statiskt och hugget i sten".Läs Joh.3:16 "så älskade Gud..osv.
      I den sekulariserade postkristna världen,där man förkastat tio Guds bud som i våra länder i århundraden fungerat i fostran,undervisning och lagar(ex Luthers lilla katekes)börjar resultatet visa sej i dessa trakasserier,hatpost kärlekslöshet,egoism främlingsfientlighet...yuo name it.
      Upplever dej som en frisk fläkt här på bloggen,ibland dina kommentarer onyanserade och tvärsäkra:-)

      Radera
    10. Ole. Jasså. Svensk media och 460 skådespelare, är det dina vittnen? Finns det något land med större flock- och medlöparmentalitet än Sverige? Nej knappast. När någon kampanj pågår så skall alla vara med och visa att man är med på vagnen. I Sverige är man med eller mot.

      Gud nåde den som är emot. Marcus Birro tex. skrev negativt om islam, blev avskedad från expressen, han var på lunch med en sverigedemokrat och blev avskedad från fotbollssajten Solo Calcio. Marcus Birro var inte med fullt ut och det blev kostsamt.

      Din rikssvenska vittnen är med andra ord påverkade av tvång och masspsykos. De är inget värda. De vulgäruttryck som den rikssvenska extremfeminismen frambringar har ingen uppbackning i kristendomens skrifter. Om du tror att de talar samma språk så har du missbedömt det totalt. Det svenska samhället är fariséiskt, inte evangeliskt.

      Att varva svenska statsfeministiska floskler med kristna bibelverser är att dra kristendomen i dynghögen. Det är att kasta pärlor för svinen Du borde vara försiktigare med hur du hanterar det kristna budskapet.

      Radera
    11. Patrik, läs vittnesmålen. De säger allt. Finns ingen anledning för miljontals kvinnor att hitta på dessa berättelser.

      Radera
    12. Patrik,Jaha du svingar ditt "svärd"hej vilt,svårt att värja sig mot rallarsvingar, men det blir på bekostnad av träffsäkerheten!

      Radera
    13. Patrik, på tal om tvång och masspsykos. Undrar just vem som är påverkad av religiöst tvång och religiös masspsykos ;)

      Radera
    14. Och ännu om Oles påstånde om att jag är onyanserad. Vet Ole vad ordet betyder? De som är onyanserade talar utan att göra åtskillnad på nyanser. Det betyder att man generaliserar och förenklar.
      Det är vad man gör när man tex. talar om att invandrarna ger Sverige ett plus och lutar sig tillbaka på historisk arbetskraftsinvandring. Man gör då inte skillnad på två eller flera helt olika typer av invandring.
      Ett annat exempel är när man klassar all invandringskritik som rasistisk och nazistisk. Och Ole själv är onyanserad då han drar paralleller mellan evangeliets budskap med den ytliga medmänsklighet som svenska kändisar och politiker uppvisar.

      En av de vanligaste uttrycken man omger sig med för att påvisa sin öppenhet är att man inte gör skillnad på vi och dom. Om man inte gör den åtskillnaden betyder det att man inte längre är solidarisk med landet och det egna folket.

      För att få en individ, grupp eller ett samhälle att fungera så måste en åtskillnad göras. Gruppen måste definieras och prioriteras, annars finns den inte. Den som säger att de inte gör skillnad vet inte vad de pratar om. Hela deras tänkesätt, om det ens kan anses vara tänkande, är onyanserat.

      Gemene mans förhållande till religion är ofta också onyanserat. Man drar gärna likheter mellan all religion. När islam är ett problem så utbrister många, men kristendomen är inte bättre. Religion som religion anser man. Vissa försöker nyanser sig lite och säger att alla religiösa extremister är lika illa. Men även det är grovt onyanserat då de båda religionerna i grunden är olika. En extrem kristen är en pacifist som är störande harmlös medan en extrem muslim är väldigt "utåtriktad".

      En nyanserad mänska generaliserar inte kring de ämnen jag här berört. Jag gör skillnad på saker, jag nyanserar där alla självgoda levererar generaliserande floskler.

      Oles ord om att jag skulle vara onyanserad är väldigt lögnaktigt..


      Radera
    15. Patrik,tar gärna emot feedback,men känner inte igen mej i den Ole du beskriver i din kommentar.Vet vad ordet onyanserat betyder (synonymer,generalisera, förenkla..)Vore kanske skäl att se dej i spegeln eller tänka på Matt.7:3-4 om "flisan och bjälken"!

      Radera
    16. http://www.varldenidag.se/nyheter/psykolog-om-metoo-sexualisering-orsak-till-overgrepp/repqjw!eC3uEWto38idEOQUvnUA/

      Radera
  5. Ole, människor som läser och tror på religiösa sagor om en gud som inte har problem med varken slaveri, massmord, incest och våldtäkter tror att det är normalt beteende.

    Jag anser att våldtäkter, slaveri, sexuella trakasserier och massmord ALLTID är fel!

    Och vips, så har jag mer moral än er gud

    Eflop

    SvaraRadera
  6. Eflop,"Jag anser att våldtäkter,slaveri,sexuella trakasserier och massmord ALLTID är fel".
    Undrar varifrån du fått den insikten?!Har också samma uppfattning,för min del emanerar den från Guds lag sammanfattat i de tio budorden!!

    SvaraRadera
  7. Hmm...de tio budorden. Har du läst det tionde t.ex om att inte ha begär till din nästas slav? ja det var ju t.ex det här jag menade med slaveri.

    I vilket budord står det nåt om att du inte skall begå sexuella trakasserier och våld mot barn och kvinnor?

    Men du har ett budord för att du inte ska ha begär efter din nästas hus och det är ju bara korkat. Borde ju nog finnas viktigare saker man listar som budord när man ändå har endast 10

    De 3 första är ju bara onödiga, den fjärde om att visa aktning för sina föräldrar är väl ok om föräldrarna är förtjänta av den.

    Femte budordet Du skall inte dräpa. De största massakerna av människor har genomförts i nån guds namn.

    Resten av budorden kan ersättas av ett "Var ärlig"

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du vädrar din okunskap om vad den kristna tron är och står för på ett sådant sätt att det blir fullständigt omöjligt att ta dig på allvar. Kanske du borde fundera på att gå om skriftskolan för att få ordning på begreppen?

      Radera
    2. Eflop,efter som du här på bloggen visar stort intresse för kristen tro "borde du fundera på att gå om skriftskolan",du är uppenbarligen så okunnig i ämnet att det bara blir pinsamt!
      Reflektera gärna över vad du grundar din moraluppfattning om rätt och fel på."Var ärlig"en bra början!

      Radera
    3. Ole, du behöver inte religion för att ha moral. Om du inte kan avgöra rätt från fel saknar du empati, inte religion.

      Eflop

      Radera
    4. Eflop.du har rätt,du behöver inte ha religion (4000 st) för att ha moral.det enda som behövs är Guds Ord;s upplysning.
      "Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan."Jer. 31:33
      Du "har gått den bästa skriban med Kaak i Pörkenäs,
      två veckors intensiv studie i kristendom".
      Av dina kommentarer på bloggen finns inte ett spår av dessa intensiva studier,var det kanske så att "de vackra flickorna" fick all din uppmärksamhet och "empati":-)?

      Radera
    5. Menar du Ole att man har mer moral om man tror på gud, jämfört med en som inte tror på gud? Statistik?

      Radera
    6. "siffror, det behövs siffror".....

      Radera
    7. Anonym 9:17
      Ja,det tror jag,men vi är alla "smålännigar"inför vår Herre.

      Radera
    8. Statistik för allt finns för de som kan leta

      Googla t.ex "moral statistics unbelievers"

      Kan sägas att statistiskt ser det inte så bra ut för religiösa...

      Eflop

      Radera
    9. Eflop. Det som gör statistik pålitlig är inte vad den säger utan hur den är gjord.

      Radera
  8. Vem är det som på basen av sexuella inriktningar bedriver häxprocesser mot hbtq-personer, som på sociala medier agerar domstol?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 12.12
      Vem? Skulle va intressant att veta. Kanske du kan länka. För du hittar inte på eller.

      Radera
    2. Anonym 12.12. Vad påstår du? Att det här på denna här bloggen skulle förekomma något sådant? I så fall får du nog träda fram med bevis. Var och när har någon, bloggaren eller någon kommentator, bedrivit någon "häxprocess" mot någon namngiven homosexuell? Upp till bevis!

      Radera
    3. Ja, ser man inte de hundratal dömande inlägg som bevis så ser man inte mycket annat heller i den verkliga världen runtomkring en.

      Drivkraften bland dem som högaktar denna blogg är helt tydligt snedvridna sexfantasier, och säkert kan man hålla ihop en sekt på de premisser men tackar min Skapare att ni hålls långt borta från min kyrka.

      Radera
    4. Anonym 08:42. Nu kan jag inte låta bli att "blanda mig i". Ge, låt oss säga, tre exempel (eller kanske bara ett?) på de "hundratals dömande inlägg" som du påstår finns här och som driver häxprocess mot någon enskild, namngiven homosexuell. Om du inte kan göra det menar jag att du kanske borde skaffa dig nya glasögon och sluta komma med ogrundade, obehagliga, beskyllningar.

      Radera
    5. Ett väldigt obehagligt dömande inlägg var kommentaren om det namngivna gifta lesbiska par som öt skrev om för ett antal år sen. Det var en artikel om dem och att de skaffat barn tillsammans och din kommentar i stil med "stackars barn", var otroligt låg. Jag råkar känna paret, som nu har tre barn, och något stackars barn är det inte fråga om. Och det är framför allt inte din plats att kommentera.

      Sen är det också så att varje inlägg ägnat att visa hur fel homosexualitet är drabbar varje enskild homosexuell. Det är som att skriva rasistiskt om judar eller araber. Varje jude och arab och homosexuell är en individ och har ett namn.

      Häxjakt vill jag inte kalla det, inte mer än resultatet av metoo-kampanjen, som inte heller är någon häxjakt. Har man rent mjöl i påsen går man nog fri. Har man inte, ja, då är det antagligen lite obekvämt just nu.

      Radera
    6. Kristian tror sig bli friad med att låta bli att namnge, din förföljelse blir inte mindre grav av att du nämner allmänt en folkgrupp. Om inte hundratal inlägg räknas-hur mycket krävs? Ett inlägg är ett inlägg för mycket.

      Tänkte på samma exempel som ovanstående kommentar, verkligen ryggradslöst och sunket av Kristian att försöka balansera i sin kommentar, det visar att han nog vet hur lågt det är men väljer ändå att sänka sig. http://kristiannyman.blogspot.fi/2017/07/dagens-dos-av-forvirring.html

      Och bra om du upplever det som obehagliga beskyllningar, ta det som en man och reflektera över ditt beteende.

      Radera
    7. Anonym 08:45. Länka gärna till texten i fråga. Jag kommer inte ihåg att jag skulle ha kommenterat någon sådan artikel, men jag kan ju komma ihåg fel. Det har hänt sig.

      Men på ett principiellt plan: Om/när någon offentligt (som det är fråga om ifall man träder fram i ÖT) gör sig till reklampelare för hbt-frågorna och den med dessa förknippade ideologin så får man räkna med att ta emot kritik offentligt. Så enkelt är det.

      Radera
    8. Anonym 11:21. Om du skulle läsa noggrannare och klara av att se nyktert på det som skrivs på denna blogg skulle du se att jag aldrig kritiserar de homosexuella. Först och främst kritiserar jag media som driver dessa frågor. Sedan kritiserar jag själva fenomenet som håller på att i grund förändra (läs: fördärva) hela vårt samhälle. Om jag förstår dig rätt så menar du att vi/jag inte alls skulle få kritisera den utveckling som är på gång och som kommer att leda till oerhört mycket lidande för många människor - framför allt för de som drabbas av den hbt-propaganda som idag kommer "ur alla kanaler". Om du skulle klara av att ta ett eller ett par steg bakåt och se detta ur ett lite större perspektiv skulle du skämmas över det du säger. Din hållning är i allra högsta grad fascistisk och som sådan oerhört allvarlig och rent av farlig.

      Vad gäller texten du länkar till finns absolut inget i den som kunde uppfattas som någon form av påhopp på någon homosexuell människa. Men det klarar du tydligen inte av att se. Jag beklagar.

      Radera
    9. Jag har ingen susning om hur man enkelt hittar en ca 3-4 år gammal text på din blogg så jag kan inte länka till texten. Om någon annan hittar den får de gärna länka hit den.

      Radera
  9. Kristian. Jag har gått den bästa skriban med Kaak i Pörkenäs för länge sedan. Det var en trevlig 2 veckors intensiv studie i kristendom. Kaak och den övriga personalen var de bästa man kunde tänka sig.

    Minns nog bäst den goda sammanhållningen och de vackra flickorna jag stiftade bekantskap med. Några ofredanden förekom inte vad jag vet under den tiden jag var där.

    Själva innehållet var nog traditionell bibelstudie men jag visste redan då att det är nåt som inte stämmer med alla fantastiska historierna. Det hade jag förstått redan när jag som barn gick i söndagsskola i Jakobstad.

    Nu har jag så många år på nacken och sett så mycket av världen att jag tror jag skulle vara en ganska dålig och bångstyrig skribaelev :)

    Eflop

    SvaraRadera
  10. Antar att ganska många som läser denna blogg är "På den äldre sidan"... Angående #metoo, såg på annan plats om en "dam" ,( då nästan arton och "trakasseraren 33 ),som numera är besviken på det manliga könet om man sammanfattar det kort. Det krävdes ork att se videon till slut men här fanns ALLA ingredienser för att det skulle kunnat sluta riktigt illa... Hon är besviken på män, men finns det på riktigt ngn man som skulle attraheras av en dylik "dam" ??? Se den som orkar och kommentera sedan ! https://www.youtube.com/watch?v=4rEL8AAomGc

    SvaraRadera
  11. Det börjar bli allvar i det här, Republikanska nationella kommittén (RNC) slutar stöda den republikanska senator kandidaten Roy Moore och drar tillbaka all finansiering. Orsaken är att några kvinnor anklagar honom för sexuellt ofredande som skedde någon gång under 70'talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att konstatera att kvinnorna nu tar tillbaka makten över sig själva och sina liv. Det går inte att sätta sig på oss utan att ta konsekvenserna längre. Det skulle ha gjorts för länge sen, men bättre sent än aldrig!

      Radera
    2. Så sant som det är sagt, ingen skall behöva acceptera något som helst ofredande men jag är fortfarande av den åsikten att om det har skett ett brott så är det domslutet som avgör om någon är skyldig eller ej. Ingen skall dömas utifrån vad någon sagt utan att det prövas i en rättslig instans.

      Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera