lördag 18 november 2017

Om falska nyheter


Svenska Yle hade för ett par dagar sedan en intressant artikel som kräver ytterligare kommentarer. Obegripligt nog var kommentarsfunktionen avstängd under just denna artikel, varför jag gör det här. Eller egentligen är det inte alls obegripligt – i själva verket är det fullständigt följdriktigt. Om man vill trumma ut en viss åsikt (som inte tål att granskas närmare) är det alltid bäst att låta den stå oemotsagd. Texten handlade om finländarnas uppfattningar om falska nyheter, och svenska Yle var förstås glada att rapportera att finländarna litar mest på traditionell media så som dagstidningar, tidskrifter TV och radio. Enligt undersökningen säger sig 43 procent av finländarna varje vecka ha träffat på nyheter som de upplever att inte helt stämmer överens med verkligheten. 29 procent har konfronteras med nyheter som de upplever vara direkt falska. För att så rikta udden så tydligt som möjligt mot mainstreammedias konkurrenter poängterar artikeln att de som svarade på enkäten anser att mest falska nyheter produceras av politiska och ideologiska grupperingar, samt av nätpublikationer i stil med MV-lehti.

Det som däremot inte sägs i artikeln, och som borde sägas i alla artiklar som berör detta ämne, är att ALLA som publicerar texter och/eller nyheter har någon form av agenda som vill påverka den som tar del av det som publiceras. Svenska Yle inte undantaget. När det gäller publikationer som exempelvis MV-lehti är agendan mera uppenbar (eller rättare sagt: mera tydlig mot bakgrund av den bild av verkligheten som mainstreammedia tecknar för oss) och därför, förhoppningsvis, lättare för nyhetskonsumenten att avslöja. Men när det gäller traditionella medier/mainstreammedia har vi nyhetskonsumenter redan så länge vants vid deras vänsterinriktade värdeliberalism att vi inte nödvändigtvis inser att vi, när vi tar del av deras nyhetsrapportering, också "träffar på nyheter som inte helt stämmer överens med verkligheten".

Det vi borde förstå och ha klart för oss alltid när vi öppnar en tidning eller slår på webbläsaren är att det vi möter är en TOLKNING av det som har skett. Och, speciellt i denna tid med allt högre krav på lättillgänglighet och därmed följande snuttifiering, en kraftigt förkortad och tillrättalagd version av vad som har hänt. Ifall nyhetsproducenterna skulle ge oss alla fakta om allt som har hänt skulle ingen helt enkelt orka läsa några nyheter. Såldes sker det ALLTID en kraftig reducering av informationsflödet. Både när det gäller vad som rapporteras och när det gäller vad som sägs om det man väljer att rapportera om. Vad är det som reglerar denna reducering och som avgör vad som skrivs och vad det skrivs om? Jo givetvis skribentens/journalisterns värderingar. Som alltså så gott som alltid, när det gäller mainstreammedia, är vänsterinriktade och värdeliberala.

Jag har vid en hel del tillfällen fått möjlighet att tala om media och om medias nyhetsrapportering, och jag har vid alla dessa tillfällen sagt att vi, som kristna, mycket väl kan ta del av mainstreammedias nyhetsrapportering. Men samtidigt har jag poängterat tre saker. För det första behöver vi vara medvetna att alla har en agenda. Väl dold eller mindre väl dold. För det andra behöver vi inse att den bild vi får (via mainstreammedia) av det som har skett inte är hela bilden och alla gånger inte ens nödvändigtvis den rätta bilden. För det tredje behöver vi, som en följd av det andra, komplettera vår bild av verkligheten med andra källor/nyhetsproducenters alster för att få en så korrekt bild som möjligt av verkligheten.

När jag hinner ska jag i det följande ge ett par exempel på hur mainstreammedia kan bete sig när de beskär nyheterna och på så vis förvränger nyhetsfältet.   

21 kommentarer:

  1. Det vore bra om du Kristian även tillämpade kritisk läsning när det kom till Bibeln. Det är naturligtvis så att även de som skrev Bibeltexterna (för att inte tala om de som samlade och kanoniserade texterna) var påverkade av sin filosofi, sin tid, sin kunskap och sina fördomar. Det är i själva verket detta som förklarar mycket av det som står i Bibeln, och som i annat fall vore helt oförståeligt.

    Med dagens jargong kan vi således påstå att Bibeln är ”Fake News” och peka på Gud och utbrista ”You’re fired!”.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten har nog märkliga funderingar...

      Radera
    2. Ser man på, nu når spamposten fram trots spärrar....

      Radera
    3. Anonym 14:06. Ja, i fyra exemplar dessutom. Jag idkar som sagt inte censur här, men kommentarer innehållande svordomar samt reklam för afrikanska häxdoktorer raderas. Spammen du hänvisar till var av det senare slaget.

      Radera
  2. Humanisten för in diskussionen på märkliga men lite intressanta vägar. När det kommer till moralläror och påbud till folkmassorna så är jag mycket noga med att utvärdera källan. Alla de lagar,regler och ställningstaganden vi påförs i dag kommer från en maktelit som skor sig väl på sitt värv. Deras budskap är slimmat och anpassat så att det håller dem vid köttgrytorna. Deras trovärdighet är noll. Det har varit så i alla tider.

    När det kommer till kristendomens nyckelpersoner är det tvärtom. Jesus och Paulus fick sätta livet till för sitt engagemang. Kristendomens grundare var alltså inte i någon mån ute efter makt och kontroll över folket. De visste mycket väl att världslig framgång var det sista som skulle tillfalla dem. Därför finner jag deras predikningar väldigt ärliga. Kontrasten mot påbud med bakomliggande maktambitioner är total.

    Ändå fallaer kritiken mot kristendomen ofta under klyschan "religion är till för att kontrollera folket". Månne inte många ateister lever i massvillarelse, pverkan av egna gruppen, då de inte ser hur illa kristendomen passar in i deras standarmall?

    SvaraRadera
  3. Patrik. Jag förvånas storligen av din naivitet när det kommer till att ifrågasätta kristendomen och Bibeln. Du menar att du ifrågasätter ”makteliten”, vilket naturligtvis är mycket bra och helt nödvändigt (dagens moderna samhällen är uppbyggda på principen om begränsning av den totala makten, även om detta många gånger har visat sig vara bristfälligt).

    Men när du sedan kommer till kristendomen och Bibeln, då drar du genast slutsatsen att kristendomens nyckelpersoner naturligtvis inte kan vara ”maktgalna” eller ”lögnare”, eller dylikt. För att ha denna uppfattning (att kristendomen är helt fri från bakomliggande politik och maktkamper) måste man läsa Bibeln SOM OM den var komplett från allra första början och föll ner från himmelen en vacker dag.

    Så gick det naturligtvis inte till. Bibelns texter har skrivits, kopierats, spritts och vårdats av människor genom hundratals år. De som skrev texterna hade vissa politiska och filosofiska övertygelser, som färgade de texter de skrev. Gamla Testamentet är t.ex. fullt av folkmord (män, kvinnor och barn), vilket sanktioneras av Moses och i slutändan av Jahve själv. De mosaiska lagarna är politik och juridik i allra högsta grad – med hjälp av moseböckerna fick de judiska prästerna en oerhörd makt och kontroll av det judiska folket. När man läser Gamla Testamentet är det klart att författarna har en viss politisk agenda. De tar ställning för olika judiska kungar och förtalar vissa äldre tiders härskare, etc.

    För att inte tala om Nya Testamentet. I själva verket vet vi inte med säkerhet vad Jesus sade med egna ord (om vi antar att han existerat, vilket verkar vara det mest sannolika), eftersom författarna till evangelierna inte var ögonvittnen. Har du dessutom märkt hur pro-romerskt Nya Testamentet är? Vem är det som korsfäster Jesus? Nog är det romarna, alltid! Men Pontius Pilatus tvättar sina händer rena och hela blodskulden sköljs nu över judarna. Minns ni berättelsen om den romerske soldaten som talade med Jesus? Kritiken mot judarna och fariséerna i Evangelierna, men den totala avsaknaden av kritik av ockupationsmakten Rom, får en att börja misstänka om författarna möjligtvis var pro-Rom (d.v.s. makteliten vid denna tidpunkt).

    SvaraRadera
  4. (forts.)

    För att inte tala om striden mellan de tidigaste kristna grupperna. Har du hört talas om ebioniterna, marcioniterna, gnostikerna, samt de otaliga evangelier som inte kanoniserades? Det pågick en maktkamp hos de tidigaste kristna, om vem denne Jesus från Nasaret egentligen hade varit. Men hur kom vi fram till dagens ”ortodoxi”? Genom makteliternas maktelit! Med hjälp av Romarriket och kejsar Konstantin I. Vi vet inte vad som är den ”korrekta” kristna läran – ”ortodoxin” fastställdes mycket senare då Bibeln kanoniserades och en viss form av kristendom antogs som statsreligion i Romarriket. Bibeln i din hand är således ett resultat av en lång maktkamp mellan politiska, filosofiska och religiösa viljor, där texter som stred mot makteliten förstördes och de som bekräftade maktelitens åsikter bevarades, kopierades och spreds.

    Det är inte svårt att inse varför just kristendomen är attraktiv för makten i olika stater, jämfört med många andra religioner och sekter. Jesus säger att man skall ”ge kejsaren det som tillhör kejsaren…” – du skall alltså betala dina skatter till Rom – det säger din Gud! Vi måste komma ihåg att romarna ockuperade Palestina under denna tid – och Jesus säger nu (eller rättare sagt författaren till evangeliet) till de ockuperade judarna att kuva sig under ockupationsmakten.

    Paulus säger i Romarbrevet kapitel 13:1-2: ”Varje människa ska underordna sig den överhet hon har över sig. Det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är tillsatt av honom. Den som motsätter sig överheten går därför emot Guds ordning, och de som gör så drar domen över sig själva.” Om du motsätter dig Rom motsätter du dig således Guds ordning! Det är alltså inte så konstigt varför makteliten nickade instämmande när de hörde den kristna läran.

    Om vi börjar studera historien och religionen inser vi snart att vi inte kan särskilja historia, politik och religion. De har alltid blandats ihop (studera Europas historia). Att sedan Patrik, eller någon annan kristen, inte ens IFRÅGASÄTTER vad de egentligen läser och VARFÖR de egentligen det de läser i Bibeln, visar bara hur otroligt lätt det är att lura och bedra de stora massorna med propaganda. Ännu idag tar evangeliska amerikaner ställning för Israel, för det Heliga Landet, på grund av ett påstått löfte till en jude flera tusen år sedan om det Utlovade Landet – politisk propaganda som uppfanns av judar i exil, och som alltså fortlever ännu idag.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten, mitt i prick!!

      Radera
    2. Mycket bra Humanisten. Tack för ditt fina svar.

      Lisa

      Radera
    3. Har inte varit inne här på ett par dagar men väl här så möts man av en väldigt massa svammel av humanisten. Alla dessa futtiga frågor och invändningar är av ingen betydelse.

      Jesus och Paulus uppmanade sina följare att inte söka världslig makt. Till och med slavar uppmanades att inte främst söka sin frihet. Hela poängen med denna extrema hållning är att visa att kristendomen inte är världslig. Det är inte politik, inget sökande efter makt i någon mening.
      Om man följer Jesu ord så upphör slaveriet och orättvisor. Om det kristna budskapet efterlevs så frigörs slavarna utan att de behöver söka sin frihet. Men Jesus var ingen samhällsomstörtare i politisk mening så därför avhåller han sig strikt från att påpeka brister i samhällsordningen. Bristerna skall korrigeras genom att individen ändras.

      Men detta oaktat så tolkar ateisterna budskapet som dess raka motsats, att kristendomen är en maktens religion. Det är liksom lönlöst att diskutera med sådana. Man visar i princip en vit vägg och de säger att den är svart. Det är ingen tolkning eller nån form av ärlig utvärdering utan det är grov förnekelse och falskhet.

      Det är ingenting intellektuellt i det som humanisten skriver utan det är så pretentiöst att man gömmer sig bakom skämskudden. Det står ju på ett ställe i bibeln ”han snärjer de visa i deras slughet” och ”Herren vet att de visas tankar är tomhet” . Detta är bibelord som jag ofta skänkt en tanke då jag läst ateistiska haranger. Jag kan tänka mig att dessa bibelord är lite förvanskade. Det är nog meningen att det skall vara citationstecken, ” slughet”.

      Humanisten vet ingenting om vad jag ifrågasätter så det är helt onödigt att han för några vidlyftiga resonemang kring det . Men vad vi vet, och som inte kan ifrågasättas , är att som storyn går så blev Jesus och Paulus dödade för vad de var. Vi lär oss att världen kommer inte att belöna kristenheten. Vi ser ju det på humanisten också hur han gör vitt till svart. Humanisten berättar om hur kristenheten lockat makthavarna. Det övergrepp som makthavarna gjort på kristenheten skuldbeläggsts alltså kristenheten. Offret bedöms skyldigt för att förövaren lockats begå brott mot offret. Så har profetiorna varit från början och humanisten ger inga indikationer på att de kommer att slå fel.

      Radera
  5. Bra skrivet igen Humanisten! Där ser man hur mycket politik det är i bibeln för att lura folkmassorna att betala skatt åt präster och makthavare.

    SvaraRadera
  6. Bullshit. Humanisten! Jag ber Herren ;villGud, att med en andelig segerpil mitt i ert förmörkade "bulls-eye" av villfarelse sätta era sanningskörtlar i Andlig och Historisk och Gudsmoralisk ordning! I Herrens Jesu Kristi Namn med akademiskt minnesgoda hälsningar från ulrik torsten nils.Sanningskär teolog.

    SvaraRadera
  7. Humanisten för in diskussionen på andra vägar än det som texten ovan handlar om. Mycket intressanta väga, låt vara, men dock. Jag ska vid tillfälle komma in på dessa frågor här på bloggen eftersom de är så viktiga och det uppenbarligen finns många - som tror att det humanisten skriver är riktigt - som behöver få en ordentlig dos korrekt information.

    I detta skede nöjer jag mig med att, likt Ulrik, konstatera att det humanisten skriver är BS och att han öser ur synnerligen grumliga källor. T.ex. Dan Brown har fel på ALLA punkter när han skriver om den kristna tron. Ett exempel bara på hur fel humanisten har: Det är verkligen ingen slump att vi har de evangelier som vi har i vår Bibel. Det finns en klar och tydlig orsak varför de "evangelier" som inte blev kanoniserade inte blev det. Den kristna kyrkan hade, redan från början, klart för sig vilka evangelier som var riktiga och vilka som inte var det. Det var aldrig fråga om något annat. Detta skulle humanisten veta om han anlitade goda källor i stället för de giftiga källor han använder sig av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ännu en sak jag inte, mot bättre vetande, kan låta bli att kommentera: Tre av evangelisterna var ögonvittnen till det de skriver om, i motsats till vad humanisten hävdar. Men så här går det när man dricker giftigt vatten ur unkna källor. Man börjar tro på allt elände som rör sig i skuggorna.

      Radera
    2. "Paulus säger i Romarbrevet kapitel 13:1-2: ”Varje människa ska underordna sig den överhet hon har över sig. Det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är tillsatt av honom. Den som motsätter sig överheten går därför emot Guds ordning, och de som gör så drar domen över sig själva.” Om du motsätter dig Rom motsätter du dig således Guds ordning! Det är alltså inte så konstigt varför makteliten nickade instämmande när de hörde den kristna läran." Här bör vi väl nog ge "Humanisten" rätt även om han återgett stycket med sarkasm eller ironi ?

      Radera
  8. ”T.ex. Dan Brown har fel på ALLA punkter när han skriver om den kristna tron.”

    Kristna organisationer och ledare fördömde Dan Browns ”Da Vinci-koden” när den sålde som smör i början av 2000-talet. Det ligger något oerhört komiskt i detta. Dan Browns bok är en ROMAN. Vem i hela fridens namn läser Dan Browns, eller någons annan författares romaner som vetenskaplig litteratur? Om man vill lära sig historia går man till fackvetenskapliga historieböcker. Inte till kioskromaner...

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten träffar mitt i prick igen!
      På samma sätt kan vi konstatera att Kristian Nyman går fram med totala osanningar i sitt verk "Pastorn". ALLT är bara humbug. Falskt från början till slut.

      Radera
    2. Men Bibeln är förvisso Guds Ord. Till att befästa Guds Uppenbarelsers Sanning. Tro det eller ej, så har det också på andra meddelandevägar i Ande och Sanning framförallt"Rätt Predikan" framförts det glada Budskapet om Frälsning Från synderna i Jesus Kristus Guds Son som vi lärt det på vårt språk. Ulrik torsten nils

      Radera
    3. Humanisten. Förvisso en roman, men en roman som i sitt förord säger att "Alla beskrivningar av konstverk, arkitektoniska verk, dokument och hemliga ritualer i romanen överensstämmer med verkligheten".

      Svaret på din fråga är: Många gör det. Sådana som inte klarar av att inser skillnaden - och som tror på det Brown skriver i förordet. De "fakta" Brown presenterar i boken påminner dessutom starkt om det dravel du kommer dragande med här på denna blogg och som flera tydligen låter sig luras av. På samma sätt som många låtit sig luras av det som Brown påstår i sin bok.

      Radera
    4. Anonym 21:49. Det känns lite förmätet att jämföra en bok som sålt i 60 miljoner exemplar med en bok som sålt knappt halvvägs till sitt första tusende, men låt gå. Brown hävdar, som citatet ovan visar, att alla fakta i hans bok är sanna. Jag skriver, klart och tydligt, i min bok att: "Den här historien som jag berättar är fullständigt fiktiv. Påhittad, från början till slut."

      Med detta sagt får jag ändå säga att min bok innehåller mycket mera sanning än Browns bok när det kommer till den kristna tron. Eller som historieprofessorn Paul Maier säger (indirekt citat): DaVinci-koden är en förunderlig bok. Den lyckas med konststycket att, alltid när den säger något om den kristna tron, ha fullständigt fel.

      Sedan kan jag inte, när du nog tog upp ämnet, avslöja att min nästa bok (som finns i mitt huvud så gott som klart uttänkt men som i den konkreta världen än så länge bara finns som en "plotline" och några sidor text och ännu så att säga väntar på tid att materialisera sig) kommer att röra sig på det område som jag är utbildad inom - alltså historia och kyrkohistoria. Men givetvis kommer media, också i den, att få sig en släng av sleven, liksom det humanistiskt-ateistiska önsketänkandet som t.ex. humanisten här på denna blogg ger uttryck för. Det önsketänkande som inte blir sant trots att vissa så hett önskar det.

      Radera