fredag 10 november 2017

Om att tala med kluven tunga


Österbottens tidning publicerar två intressanta artiklar på nätet idag. I den ena kommer LFF:s verksamhetsledare Stig-Erik Enkvist till tals, och han konstaterar att kyrkans ledning håller på att "röka ut" väckelserörelserna ur vår kyrka. Som ett, mycket tydligt, exempel på detta nämner han de tio unga män ur LFF:s led som just nu håller på att studera teologi men som inte kommer att kunna få prästvigning i kyrkan. "Vi får inga nya präster då de inte prästvigs. Prästerna inom väckelsen är redan över 50 år gamla."

Detta gillar inte Björn Vikström, som svarar på denna kritik med att hävda att det "inte finns någon sådan ambition" – alltså att röka ut väckelserörelserna ur kyrkan. Mera säger han inte om detta, och det är förstås helt naturligt. Han kan inte kommentera prästvigningssituationen, helt enkelt för att detta skulle visa att han talar med kluven tunga. Vid flera tillfällen har Björn Vikström talat sig varm för att biskoparna och kyrkans ledning har ett ansvar för att se till att sådana kyrkomedlemmar som vill ha kvinnliga präster ska kunna få det. Frågorna om huruvida biskoparna också har ett ansvar för att se till att sådana som vill ha gammaltroende präster ska få det har antingen censurerats i stiftets kyrkliga tidning eller så besvarats med total tystnad.

Björn Vikström säger en sak med sina ord men sättet som han verkar på säger det motsatta.  

13 kommentarer:

 1. B Vikström anger sättet som ska bevara enheten: "Så länge vi inte möts ansikte mot ansikte blir det alltför lätt att från vardera hållet upprätthålla fördomar och klichéer. De kan nyanseras då vi möts för att samtala, be och fira gudstjänst tillsammans."
  Visst kan man samtala. Men att be och fira gudstjänst tillsammans innebär att bryta mot aposteln Johannes förbud i sitt andra brev: "Om någon kommer till er och inte har med sig denna lära ska ni inte ta emot honom i ert hem eller hälsa honom välkommen. Den som välkomnar en sådan gör sig medskyldig till hans onda gärningar."
  Någon samexistens godkänns inte av Johannes, kärlekens apostel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. ”Början av Bibeln innehåller prästens hela psykologi. – Prästen känner bara en stor fara: det är vetenskapen – det sunda begreppet om orsak och verkan. Men vetenskapen trivs i allmänhet endast under lyckliga förhållanden – man måste ha tid, man måste ha ande i överflöd för att ’vinna kunskap’... ’Följaktligen måste man göra människan olycklig’ ¬¬– detta var i alla tider prästens logik.
  Man inser redan vad som, enligt denna logik, därmed först kom till världen: – ’synden’... Skuld- och straffbegreppet, hela den ’sedliga världsordningen’ är uppfunnen mot vetenskapen – mot människans frigörelse från prästen... Människan ska inte se utåt, hon ska se in i sig själv; hon ska inte klokt och försiktigt, som kunskapssökande, se in i tingen, hon ska överhuvud taget inte se: hon ska lida... Och hon ska lida på ett sådant sätt att hon hela tiden har behov av prästen. – Bort med läkarna! Man har behov av en frälsare.
  Skuld- och straffbegreppet, inräknat läran om ’nåd’, om ’frälsning’, om ’förlåtelse’ – lögner rakt igenom och utan någon som helst psykologisk realitet – är påhittade för att förstöra människans inre orsaker: de är ett attentat mot begreppet om orsak och verkan! Och inte ett attentat med näven, med kniven, med ärlighet i hat och kärlek! Utan ur de fegaste, listigaste, lägsta instinkterna! Ett prästattentat! Ett parasitattentat! En vamyprism hos bleka underjordiska blodsugare!
  Om de naturliga följderna av en handling inte längre är ’naturliga’, utan tänks vara orsakade av vidskepelsens begreppsspöken, av ’Gud’, av ’andar’, av ’själar’, som rent ’moraliska’ konsekvenser, som lön, straff, fingervisning, uppfostringsmedel, så är förutsättningen för kunskap förstörd – så har man begått det största brottet mot mänskligheten. – Synden, par excellence är uppfunnen för att omöjliggöra vetenskap, kultur, varje människas upphöjande och förnämhet; prästen härskar genom uppfinnandet av synden.”

  Friedrich Nietzsche, Antikrist 1895, avsnitt 49

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humanisten. Du citerar en galning som gav incitament åt hitler som var en av de ogudaktigaste människor i början av vår tid och som avvek från tysklands och amerikas fabrikörers plan att underställa sig världens naturrikedomar till råvara för usatyska industrierna för att skapa en teknologiberoende värld där t o m en kristen som Ola och Kristian håller fast vid eller försvarar världens syndaekonomi och teknologi;inte är jag heller fri; på gott och ont fast den av sig själv och Bibeln bevisats destruktiv i längden. Ja, du, Nietsche var övertygad om sitt upprors brandbokstövlar men Ulrik Torsten Nils som så länge sovit grundlurad av psykkiatrernass tvång säger lugnt. Biblia Facta est. Rätt predikande präster boni est. Klimatförändringen facta est och vi kristna är kanske redan utrotade. I alla fall såg jag då jag tittade på blodprovsresultaten att långtidsvärdet för socker var fyrtaligt. Följande dag var siffrorna borta. Inte konstigt att Hitler hatade scizofrena för de har gåvor såsom andliga hästminnen och så är de oxå fridsamma men stridbara och beter sig ofta som Gud vill. Dvs skrattar åt synd och flärd och " världens gunst".Därför lovades några avfälliga skizon befrielse om de krigade med natsiarmen på ösfronten under andra världskriget.... Nog gör det ont när tvångsmedicineringen skadar men nu är jag glad att Bibeln är bevisad sann och Guds Ord. Amen på den och i elden med nietsches böcker kraft. En kristen glad ulrik torsten nils är nog rädd nu. För folkens skull lämnar jag allt åt Guds levande Krist som vet hur vi älskar bekvämligheten som vi av efterkrigstida världen gjorts beroende av. Själv skulle jag som nitsche inte skona denna världs och kyrkors avfälliga mjukisar längre. Men Herrens är Striden och vi har frid i denna striden. Ulrik torsten nils humanradikal kristen med god utbildning oxå lite om ekologi och teknosamhällets inverkan på miljön. Synd är synd och fakta. Saliga de som lyssnat till Rätt Biblisk Nådelagspredikan..

   Radera
 3. Att tala med kluven tunga gör alla kulturfolk. Gör bättring från all lögn men vet att största lögnen är att Jesus och Bibeln inte vore Herrens Sanning. En gång kommmen i köttet. Hälsn torsten nils ulrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. De folk som kallar sig urbana eller civila talar ofta med kluvna tunga i enklas ögon på grund av merkantila,nationella och i senare tid megaindustriella intressen klargör ulrik torsten nils sin tankegång...

   Radera
  2. En text lika lång som humanistens brukar vara slarvade jag bort. Gud är Helig och God. Rätt predikan i Nåd och Sanning är Guds barns konungsliga prästauppgift. TEO FACTUM EST. Biblia Facta est. Diasporatricken i Septuagints salus humanum est. Och jag var en präst.ÄVEN OM DEN ALLMÄKTIGE GUD MOT ALL KUNSKAP OM SANNINGEN SOM BIBELN GER SKULLE BLI STÄLLD AV ONDSKAN SÅ SKULLE HAN ÄNDÅ VARA LJUSÅR SLUGARE SNABBARE OCH mera VINNANDE än den onde fallne ängeln och hans anhang.Skrivtrött ulrik torsten nils nynnade härlig är jorden osv och lite till idag då jag fått ork att sakta rehabilitera mig lite. Tack Jesus nu hjärtat blott säger och vilar likt vilan så glatt. GodNatt!

   Radera
  3. En text lika lång som humanistens brukar vara slarvade jag bort. Gud är Helig och God. Rätt predikan i Nåd och Sanning är Guds barns konungsliga prästauppgift. TEO FACTUM EST. Biblia Facta est. Diasporatricken i Septuagints salus humanum est. Och jag var en präst.ÄVEN OM DEN ALLMÄKTIGE GUD MOT ALL KUNSKAP OM SANNINGEN SOM BIBELN GER SKULLE BLI STÄLLD AV ONDSKAN SÅ SKULLE HAN ÄNDÅ VARA LJUSÅR SLUGARE SNABBARE OCH mera VINNANDE än den onde fallne ängeln och hans anhang.Skrivtrött ulrik torsten nils nynnade härlig är jorden osv och lite till idag då jag fått ork att sakta rehabilitera mig lite. Tack Jesus nu hjärtat blott säger och vilar likt vilan så glatt. GodNatt!

   Radera
 4. Här har vi en till "family values christian" som tutat ut om hur syndigt det är med homosexualitet och förespråkat "naturligt äktenskap" mellan man och kvinna. Nu blev han själv fast på bar gärning när han blåste i pojkvännens skinnflöjt hahaha, det här är så typiskt för personer som basunerar i tid och otid om hur onaturligt homosexualitet är.

  https://goo.gl/hyV8Kz

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det var det om att tala ( i det här fallet gurgla) med kluven tunga ;)

   Eflop

   Radera
  2. Just det, han hadd kanske glömt att all världens synd är synd och stöttat miljöförstöringen och avfälliga världen för girihets skull och som straff fått en skrymtares behandling redan i tiden. Det är som för dig eflop farligt när man av feghet förnekar Hela Bibelfaktat och gjort mildare tal och horgörare; det eviga straffet är för alla lika om vi avHerren vid domen räknas bland skrymtarna. Eflop, när första universitetet kom till finland dog efter ca 40 år 2 tredjedelar av vårt folk i svält och farsoter. Det hände nästan lika i slutet på adertonhundrTalet då enligt en spanjor verklig kultur kommit genom industrins begynnelse järnvägar mm. På gott och ont är det eflop. Jag sörjer för din otros skull ty det har varit bråttom i världen att ångra och tro Bibelns tro sedan upplysningen på 1700-talet fortsatt med 1600-talet otrognas fräcka utsaga när Reformationens stränga tukt och Tro och Lag ersattes av deras : andarna vaknar, det är en lust att leva. Jag som ser vår tids bottenlösa idioti och blindhet och dagliga följder.blod eld rökmoln eld svavel och kärnenergiverkens förödande styggeliga fara och allas vår bottenlösa självgodhet säger: Jag tror att jag tror på Jesu Fader och Bibelns tro som ännu inte är utrotad ens i norden. Av alla folk släkter stammar språk och tungomål skall det finnas oräkneliga frälsta i himmelen. Du är så svinaktigt fräch och otroshädisk eflop så ja sku önska dig ånger och tro och att int falla som den olycklige du berättar om. Ulrik torsten nils iJesu namn.

   Radera
 5. Snälla Torsten, det är nog ingen större risk att jag faller för homosexualitet eftersom jag inte är född homosexuell. Jag har alltid varit intresserad av det motsatta könet. Jag skulle dock inte ha några problem att medge att jag är homosexuell eller nåt annat ifall jag var det.

  Folk dog i farsoter och smittosamma sjukdomar eftersom det inte fanns nåt botemedel då. Nu lever vi mycket friskare och bättre tack vare vetenskapen och
  forskningen. Inga religiösa böner och annat hockuspockus behövs för att bota människor från allvarliga sjukdomar och farsoter. Medicinerna biter lika bra på muslimer, kristna och ateister så inga böner behövs för att tillfriskna ;)

  Eflop

  SvaraRadera
 6. Vad säger du då om att utnyttja fattiga människor för att utveckla medicin som ju ibland för dessa läkavetskapssekter tar så länge att utveckla att man vet att det är människans målmedvetna hänsynlöshet att vandra över lik för att nå sitt mål.på gott och ont!??+
  Så säger Herren i den Heliga Skrift: om allt vad Jesus i övrigt gjorde och sade skulle bli uppskrivet skulle inte världen rymma alla de böcker som då bleve skrivna. Att jorden får leva och andas trots allt ert hädande och staternas antikristendom visar Guds Tålamod. P.S. Som enskilda ska vi vara snälla så långt det på oss beror. Sedan springer vi och tar de oss så behåller vi ändå tron. Ulrik Torsten Nils som nog ber att ditt prat inte för fort tar även världslig bot från folket. Efter andra världskriget syns nietszhe ha fått europeerna på sin sida. Redan på femtiotalet var prästerna ; också de goda och rätta; i offside. En biskop tacklade av nyckelbenet på putin en gång när de smickrat in sig i världen med de bugande för folkets gud antikrist med att visa hur de oxå älskar att Glömma Sanningens ord bara de får rum på spelplan i världen.
  Ett av mina fel är att jag förr snällt och sorgset lyssnade till skitprat och dåligt beteende mot folk utan att förmana dem som var kamrater i världen. Sedan var jag så full av skam när jag vrålat oartikulerat i ölrymden om andras fel att kontakten brast.
  Som fd psyksjuk som av feghet kallade endel svinaktiga saker mot mig själv för paranoja och underkastade mig medicinering tar härefter tjuren vid hornen och uppmanar till Ånger och Bibeltro oc gärning enligt nya testamentet ty alla skinntrumpeters ägare och snippors ägarinnor skola vara Skaparen lydiga åtminstone så att man om man vill till Himlen vandrar i renhet och Sanning enligt förlåtelse och ånger och bekännande att Gud har rätt i morallagen som Han säger om i Nya Testamentet som vid närmare undersökning visar att oxå runkare och sinnessyndare behöver Hela Guds Nåd och Förlåtelse. s

  SvaraRadera