måndag 27 november 2017

Synnerligen avslöjande!


Ibland kan man få läsa glada nyheter också. Till och med glada kyrkliga nyheter, även om det är något som sker, tycks det mig, allt för sällan numera. För någon dag sedan publicerade Österbottens Tidning en artikel som berättade att 45 präster i Borgå stift i en insändare deklarerat att de aldrig kommer att viga samkönade. Helt i enlighet med Guds i Bibeln uttryckta vilja. Det var speciellt några namn jag är extra glad åt att hitta på denna lista, samtidigt som det är en del namn jag saknar på listan. Orsaken är, hoppas jag, att dessa inte har kunnat nås under den korta tid som namnen insamlades.

Jag gjorde sedan misstaget att läsa en artikel i samma ämne, med tillhörande kommentarer, på Hufvudstadsbladets internetupplaga. Där fanns det kommentar efter kommentar som på så gott som alla upptänkbara sätt förlöjligade och idiotförklarade dessa modiga präster. Tänk vad det finns mycket hat bland annars, och för det mesta, belevade människor! Nå, tack och lov fanns det också några kommentatorer som har insett att i en, och speciellt i vår, luthersk(a) kyrka är det Guds ord som är den yttersta auktoriteten. Tyvärr tycks ändå majoriteten, åtminstone bland Hbl:s läsare, vara både förblindade och förhärdade.

En kommentar var av sådan art att jag blev att fundera på den, och desto mera jag har funderat desto mera har jag förundrats. Kommentaren gick ut på att de flesta av undertecknarna är pensionärer (och inom något år blivande pensionärer). Jag kollade listan och kunde konstatera att så faktiskt är fallet. Drygt hälften av undertecknarna är eller kommer snart att bli pensionärer. Kommentatorn på Hbl jublade över detta faktum. Jag finner det synnerligen sorgligt. Men samtidigt också så oerhört avslöjande. Varför finns det så väldigt få unga präster på denna lista? Och med unga avser jag sådana som är under 40 år. Det har i vårt land (ännu) inte införts något prästvigningsstopp för prästkandidater som vägrar viga samkönade. Så hur kan detta komma sig? Svaret är förstås fullständigt självklart. Vi HAR nämligen ett prästvigningsstopp. För sådana kandidater som menar att Bibeln är klar och tydlig med att prästämbetet inte är för kvinnor. Genom att hindra sådana kandidater från att bli präster har vår kyrka samtidigt så gott som helt hindrat också sådana prästkandidater som anser att äktenskapet är till för en man och en kvinna.

Kan det bli tydligare än så här? Dessa två frågor har nämligen en gemensam nämnare: Bibelordet. Tänk så oerhört galet det kan bli! En luthersk kyrka som i sin kyrkoordnings första paragraf slår fast att Bibeln är den instans som ska avgöra alla (teologiska) frågor inom kyrkan hindrar män som anser att Bibeln är den instans som ska avgöra alla (teologiska) frågor inom kyrkan från att bli präster.

Kan en sådan kyrka ha någon ljus framtid? Svaret är glasklart. Nej. Och med det sagt så kan jag inte låta bli att påpeka att vi i så fall får precis det vi förtjänar.

Men det är synd om människorna.

6 kommentarer:

 1. Amen Kristian och Tack för dina inlägg!

  En sak jag tänkte på, varför fanns det bara 2 kvinnliga präster bland undertecknarna? Jag har ingen statistik på fördelningen mellan kvinnliga och manliga präster i Borgå stift, men det kan inte vara så långt från 35-40% kvinnliga präster idag. Om de skulle vara lika Bibeltrogna som manliga prästerna skulle fördelningen vara mera jämn på namnlistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matias. Om jag läste/förstod saken rätt så har namnen samlats in genom att möjliga undertecknare har kontaktats personligen. Således handlar det om kontaktnät och om vem man har trott att kunde tänkas vara intresserade att vara med. Jag tror nog att det säkert finns flera kvinnliga präster som kunde ha varit med, men dessa blev helt enkelt inte tillfrågade. Men samtidigt finns det undersökningar som visar att kvinnliga präster överlag är mera teologiskt liberala (om vi använder denna något kantiga etikett). T.ex. kan man googla "Female Clergy as Agents of Religious Change?"

   Radera
 2. Om kvinnorna skulle vara lika bibeltrogna så skulle vi väl ha 0% kvinnliga präster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markus. Strävan efter bibeltrohet (eller frånvaron av den samma) är ingen könsgrej. Det finns många, många manliga präster som borde göra något annat...

   Radera
 3. Så det finns fyra gånger fler präster i stiftet som inte vill sälla sig till dessa 45. Tänk att det finns så många som inte kan sin Bibel. Eller är det tvärtom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 20:41. Det finns säkert många också av de som inte är med på listan som har samma syn på saken men som av olika orsaker inte velat sätta ut sitt namn eller som kanske inte blivit tillfrågade.

   Men till själva saken. De som är beredda att viga samkönade (är de tre eller fyra präster i Borgå stift som gått ut med det?) är det inte för att de inte kan sin Bibel. De är för det för att de menar sig kunna strunta i det som Bibeln säger. Varför vet jag förstås inte, och säkert är det olika från fall till fall. Vad jag vet är det inte så många som öppet har deklarerat sina bevekelsegrunder.

   Radera