lördag 14 oktober 2023

Kyrkoherdeinstallation

Pedersöre församling har fått en ny kyrkoherde, och det är vi glada över! I morgon blir det fest i församlingen när det är kyrkoherdeinstallation med festmässa och därpåföljande matservering och fest. Så långt allt väl. Men tyvärr blandas det genast solk i glädjebägaren. 

Solket kommer denna gång i formen av en villolärande biskop. Bo-Göran Åstrand förrättar installationen, och därför kommer jag tyvärr inte att kunna delta i festligheterna. Jag anser mig inte vara i någon position att säga åt andra vad de ska göra i en dylik situation, men så långt kan jag ändå gå att jag anser mig kunna uppmana alla kristna att noggrant överväga om de kan delta i tillfällen där uppenbara villolärare medverkar. 

Det är alltid skäl för oss att tänka på vad Jesus säger i Luk. 17:1-2, både vad gäller oss själva och det vi säger och gör och när det handlar om vem och vad vi lyssnar till och vad vi deltar i: "Förförelserna måste komma, men ve den genom vilken de kommer! Det hade varit bättre för honom att få en kvarnsten hängd om halsen och bli kastad i havet än att han förleder en av dessa små."

6 kommentarer:

  1. Bra attityd. Den nya kyrkoherden får från start uppleva att församlingen inte kommer dit där han är: somliga stannar hemma för att kyrkoherden inte är kvinna, andra för att de är för fina för att umgås i samma kretsar som han...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång, eftersom du vet att en sådan är på fel väg och syndar och har dömt sig själv. (Titus 3:10)

      Vem avser Anonym med dessa som är "för fina"?

      Radera
    2. Jag är inte den samma anonym, men jag gissar på folk som håller sig hemma för att de är sura då han inte talar tillräckligt mycket om varför homosexualitet är fel eller varför vänstern leder till helvetet...

      Radera
    3. Med uttrycket "för fina" förstår jag närmast folk som anser sig vara förmer än andra och bättre än de, sådana som kan ställa sig över Guds Ord och som föraktar kyrkans lära och undervisning för att i stället följa sitt eget höga förnuft och den allmänna opinionen.

      Det är sådana människor som är de villolärare som Bibeln varnar för och entydigt uppmanar oss att ta avstånd från. Vi skall inte ha något att göra med dem.

      Sedan följer alla dessa andra saker du nämner naturligtvis av denna grundläggande förnekelse, när man blivit för fin och upplyst för att hålla sig till det enkla Guds Ord. Men de är inte roten utan onda frukter av ett ruttet träd.

      Radera
    4. christian nyman
      nu skrev du dumheter. B-G Åstrand är biskop och du är pälsfarmare. Kanske du borde ha hållit i trådarna då Björk installerdes?

      Radera
  2. Vad betyder det då. Är allting bra sedan en villolärare installerat en präst i ett församlings system av fria församlingar. Då är luthersäätiös eller mission provinsen mera trovärdiga en de som förtvivlat försöker hålla Borgå Stift samlat kring folkkyrkotanken. Krista kyrka kan nog ännu i mig tro att Bibeln är fakta och Guds Ord. Skriver Ulrik

    SvaraRadera