måndag 30 oktober 2023

The One Where Chandler Died

Igår nåddes vi av ett tragiskt dödsbud. Matthew Perry, för många av oss känd som Chandler Bing i den populära komediserien "Friends", är död i en ålder av 54 år. I skrivande stund är dödsorsaken oklar, men fyrtio år av drog- och alkoholmissbruk torde åtminstone på något sätt ha inverkat.

Ett dödsfall i så relativt unga år är förstås alltid tragiskt, och i detta fall blir det inte bättre av att Perrys hela liv var en enda lång tragisk historia. Det ord jag framför allt kommer att tänka på när jag läser om hans liv är ordet "ångest". Eller "livsångest", om vi så vill. Hela hans liv tycks ha varit en enda lång kamp mot olika former av rädslor och panik, och tanken går osökt till orden i Ef. 2 om att vara utan Kristus och därmed utan hopp och utan Gud i världen. 

Faktum är att de flesta människor i vår värld idag borde ha denna samma livsångest, och framför allt en ångest inför dödens ofrånkomliga faktum. Men märkligt nog tycks det vara så att de flesta människor på något sätt lyckas blunda för livets realiteter och därmed bedra sig själva så till den grad att de inte drabbas av denna ångest. Matthew Perry tycks ha varit ett lysande undantag från detta. Kanske det är så att vissa, speciellt känsliga människor, ändå inte klarar av att leva i och på den lögn som de flesta går omkring mitt i?     

Jag undrar om det är så att dagens människor närmast totala allergi mot tystnaden är en del av detta. I tystnaden kommer verkligheten nämligen oss nära, och därför ska det vara ljud, ljud och ljud överallt. Så att vi inte behöver konfronteras med verklighetens innersta väsen. Alltså det faktum att vi är ändliga varelser som varje dag kommer en dag närmare det ofrånkomliga. Då talar jag alltså om döden. 

När den kristna tron spred sig som en löpeld helt utom kontroll över hela den då kända världen för nästan 2000 år sedan var orsaken den att kristendomen hade ett svar på den fråga som alla andra religioner och filosofier (då och även nu) inte har något svar på. Jesus besegrade döden, och han säger att alla som tror på honom och lever med honom också kommer att få del av hans seger över döden. Ja, vi kommer alla att dö, men döden kommer inte att få sista ordet. Jesus har segrat över döden, och denna seger kan också få vara vår. 

Men trots detta går många människor fortfarande omkring utan att ha del av denna seger i sina liv. De går omkring utan Kristus och därmed "utan hopp och utan Gud i världen". De går omkring och lurar sig själva att allt är väl, trots att allt absolut inte är väl. 

Matthew Perry tycks, i motsats till de flesta andra, ha förstått hur hopplös hans situation utan hopp och utan Gud i världen var. Han hade därmed kommit längre än de flesta av dagens människor.

36 kommentarer:

  1. Det var nog en av dina mest underliga inlägg nånsin.


    " Eller "livsångest", om vi så vill. Hela hans liv tycks ha varit en enda lång kamp mot olika former av rädslor och panik..."
    Utan att veta bakgrunden till denna tidiga död, hittar du på att det var livsångest. Fint, om det nu är så att Matthew var din bästa kompis som berättade om sin livsångest. Men det tror jag nu inte. Rätt hänsynslöst att börja fabulera om döda människor vad de led av.


    "Faktum är att de flesta människor i vår värld idag borde ha denna samma livsångest..."
    Så spinner du vidare på din ytterst halkiga travers, och har det som ett argument att alla människor lyckas leva i vad du upplever som lögn, och undviker denna livsångest. Nu är du redan ute på sådana sjufamnars vatten som får Marianergraven att blekna. Men då fortsätter du önska att alla ska ha en likadan ångest, och nu börjar det vara så makabert så man undrar, hur det står till. Dels påstår du att unga mår dåligt pga "könsdysfori", men nu önskar du mitt i allt att alla ska må dåligt? Om du själv mår dåligt, sök då hjälp, istället för att försöka normalisera att alla borde ha mentala problem.

    "Jag undrar om det är så att dagens människor närmast totala allergi mot tystnaden är en del av detta. "

    In med lite sannfinländarretorik, man kastar ut en fråga istället för att efter denna totalt underliga inledning låta vissa nappa på det, och andra som inte gör det, behöver inte totalt klassa dina funderingar som tokstolleri.

    Den kristna tron spred sig väl nu inte som nån löpeld, om man inte tänker att korstågen var eldar...

    "Matthew Perry tycks, i motsats till de flesta andra, ha förstått hur hopplös hans situation utan hopp och utan Gud i världen var."
    Så han "tycks" ha? Nej, knappast. Matthew led av en lungsjukdom, hade kämpat mot missbruk i tre decennier och genomgått många operationer pga problem med tarmen, hade "påse på magen". Mer än så kan man inte få reda på om hans död. Så det du skriver är förstås igen total BS.

    SvaraRadera
  2. Ett litet tips till förvirringslobbyn: Läs texten du kommenterar INNAN du kommenterar. Då slipper du kommentera sådant jag inte skrivit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har klistrat in de meningar från din text som jag kommenterar. Hoppas du känner igen dina egna meningar....

      Innan du började påstå nånting om Matthews död, försökte du googla? Ville du ens ta reda på vad som var bakgrunden? Eller kände du överhuvudtaget till vem han var? Lite förvånad över att Friends är en serie som skulle ha tilltalat dig i 20-års åldern.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Det är märkligt hur det som skrivs i mainstreammedia duger för dig - när du känner för det. Men inte annars. Det jag skrev om ångest, rädslor och panik har stått skrivet i så gott som alla artiklar som har publicerats om Perry nu efter hans död. Men det duger tydligen inte för dig, och därmed blir det hela bara mina fantasier...

      Radera
    3. Nu får du lov att bestämma dig, annars nedvärderar du mainstream, nu anklagar du mig för att läsa densamma, och rekommenderar mainstream i en annan kommentar längre ner. Hur vill du ha det?

      Vi ska då plocka vad som står "i så gott som alla artiklar".

      LA Times
      "Asked how he’d like to be remembered, he said: “As a guy who lived life, loved well, lived well and helped people. That running into me was a good thing, and not something bad.”
      Livsångest? Låter inte så.

      The Times skriver inget om ångest.
      CNN skriver inget om ångest.
      New York Post skriver inget om ångest.
      The Guardian skriver inget om ångest.
      Inte ens The Sun skriver nånting om ångest.

      Så du ljuger till det igen Kristian. Du har inte läst några artiklar alls. Gillade du att titta på Friends, en ytlig serie med en massa vackra människor?

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Som sagt, dina kommentarer blir bara mer och mer förvirrade. Förstår du alls vad du kommenterar och vad du skriver? Jag tvivlar.

      Sedan kunde du t.ex. läsa den här artikeln: https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/7756c882-ef4b-42a9-bb03-118c145c8a80

      Radera
    5. Kanske skulle du läsa artikeln själv först? Där står att Matthew tog stress för att jobba som stå upp-komiker, att ingen skulle skratta för hans skämt, han tog stress för paparazzi-fotografer, och av allt detta drack han mer. Detta följt av en vattenskoter-olycka varefter han åt smärtlindrande, och så vidare. Ingenting alls som skulle ens tangera det du påstår om livsångest eller "Matthew Perry tycks, i motsats till de flesta andra, ha förstått hur hopplös hans situation utan hopp och utan Gud i världen var."

      Det är bara fantasi och smörja du skriver, Kristian.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Nå, det var väntat att du inte skulle klara av att förstå vad som sägs i texten.

      Radera
  3. Intressant det där
    med tystnaden.
    Har själv intrycket
    att dagens människor ej klarar av denna.
    Vad det nu sedan
    beror på kan man ju spekulera över.
    Men visst kan man ana en tomhet.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Ja, tomheten ekar, och hellre än att låta dessa ekon påminna om att något saknas fyller dagens människa tomheten med skval.

      Radera
  4. Vilket spekulativt inlägg! Det verkar inte finnas nån som vet hur en drogberoende person har det utom just en kristen som förmodlimgen aldrig upplevt droger eller drogberoende själv. Kan det vara så att en kristen hela livet gpr och våndas för att trits allt hamna i helvetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:31. Vad är spekulation i mitt inlägg, menar du? Det enda spekulativa jag hittar här är faktiskt sista meningen i ditt inlägg.

      Radera
  5. Den som söker sin tröst i underhållningsvärldens öden må samtidigt inse att vi alla står inför vredesdomarna varje dag så försök ta reda på varför underhållningsvärldens öden blir så intressanta. Världen haar blivit varnad dag för dag att var har ni den verklige Domaren om ni försöker ljuga tillräckligt länge i hopp om att en människas lögner aldrig är farliga. Och med Bibelns vittnesbörd så må var och en veta att t ex faktalobby ville igår spekulera offentligt i en finlandssvensk kändis liv men inte fick han med någon på den resan. För ni vet att tyskarna som inte ville ändra på sina fäfdernnreärvdord stod kvar och kunde inte annat säga än att Arbäbeeit lasst reisen. Och resenärernas tiddvarv har alltid satt styggelser a i rööreldse så de kan ju då fundera på varför de har så svårt sitt eget. Språååk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrivet av Ulrik idag på sitt eget Språååk.

      Radera
    2. På tal om vad som verkligen skrivits: vad grundar sig detta citerade antagande på?

      "Hela hans liv tycks ha varit en enda lång kamp mot olika former av rädslor och panik"

      Var du personligen bekant med honom?

      Och på vad bygger denna märkliga analys?

      "Faktum är att de flesta människor i vår värld idag borde ha denna samma livsångest, och framför allt en ångest inför dödens ofrånkomliga faktum. Men märkligt nog tycks det vara så att de flesta människor på något sätt lyckas blunda för livets realiteter och därmed bedra sig själva så till den grad att de inte drabbas av denna ångest."

      Varför borde alla människor gå och bära på just ångest? Vad menas med "livsångest"? Vilka är de "livets realiteter" du syftar på ? Är det fråga om objektiva, allmängiltiga realiteter som alla människor av naturen borde vara medvetna om eller projektioner av din egen inre värld som självklart borde vara var mans ofrånkomliga tankegods?

      Och är det nu så säkert att det religiösa mönster du propagerar faktiskt löser människor från både ångest och livsångest? Verkligheten förefaller antyda någonting helt annat.

      Radera
    3. Man kan ju fråga som en finlandsfödd haikuförfattare skrev. Vilket är vilket? Om vi inte fruktar döden så har vvi e dels gjort oss för säkra eller så är vi förhärdade. Men det lönar sig inte att ljuga. Säger Ulrik

      Radera
    4. Ulrik: Ingen vågade ge sig in på diskussionen som berör kärnfrågan i er sekt, nämligen kön och kromosomer. Det har varit er käpphäst, och då den vittrar sönder, är ni utan argument. Förvånansvärt lätt är det att få er att dra er ur diskussioner, man kunde tycka att ni var så säkra på er sak att ni skulle kunna argumentera, men då det bara är tomma slag i luften, har ni inget annat att komma med än "att du inte förstår/inte kan läsa/inte kan använda ögonen".

      Själv insåg du väl också att du inte hade någonting att bidra med i sakfrågan, utan drog dig undan och slutade skriva.

      Radera
    5. Faktalobby. Du ska inte dra felaktiga slutsatser. Orsaken att ingen vill diskutera med dig är att det inte går att diskutera med en sådan som du. Inte att du skulle kunna argumentera.

      Radera
    6. Och hur borde jag vara för att "kunna diskutera med"? Nicka och hålla med? Men jag fattar att det är besvärligt att diskutera med mig eftersom jag har fakta att ställa emot åsikter.
      Anonym, av någon orsak har inte heller du nånting att komma med i sakfrågan, du kunde ju försvara det ni snackar om kromosomer, att det finns bara två sorter, xx och xy, men det blir ju då igen så svårt att diskutera då du inser att det inte stämmer.

      Radera
    7. Det var du själv faktalobby som började tala om kromosomer. Ulrik

      Radera
    8. Ulrik, om du alls hängt med hur Kristian bygger sin propaganda, skulle du veta att den enda livlina han har, är att påstå att kön hör ihop med kromosomer.

      Ska jag tolka det då som så, att du Ulrik inte håller med, utan tänker att det finns fler kön än de två som bestäms med XX och XY? Eller stöder du tanken att det är bara två? Eller blev det redan för svårt att diskutera?

      Radera
    9. Det var efter andra världskriget sådan tid att det tycktes vara lovligt att försvara vaad som helst som tycktes vara rätt och då tror man fortfarande inte på att de sade att Gud håller håller vad än rättegången

      Radera
    10. Vilken är förresten den sekt du anklagar mig för att tillhöra. Jag visste inte mycket annat än om möjligheterna till syndernas förlåtelse när jag började studera teologi på Åbo Akademi 1996. Men Fastän fjellstedts bibel med förklaringar gjorde det lättare att förstå Teologens Uppgift vilken är är att lära känna Gud och Skriften som ofelbar och meddela det vartefter så gott man kan Som den kallades och döptes uppgift också är. för alla människor så länge kallelsen tid varar. Ulrik

      Radera
    11. Jo jag är nog uppfödd i lestadianförsamlingen i Jakobstad. Heder åt min far för den aga han försökte ge mig när jag söp första gångerna. Han ville tukta den han hade kär. Men den gången jag skulle talaom om femman, hans klassringfrån handelskolan och det här med grannfrun på matturis toalett då hade han bara haft tid att tukta och det blev aldrig ett öppet samtal mellan far och son mera. För all del det enda jag i en uppsatsform meddelade honom om 1988 var den första lögnen gällande en upphittad femmarksedel och han verkade fööstå. Min far var en god helgad kristen och fast livet var var det var vet jag att han kom till himlen. Det visades mig en gång vid ett nattvard ord. Ulrik

      Radera
    12. Anonym 11:53. Läs vilken artikel som helst om Perry i mainstreammedia så hittar du det du efterfråga där.

      Vad gäller livets realiteter så torde det, om du läser lite noggrannare det jag skrev, stå fram tydligt att det är den ofrånkomliga döden jag avser. Den människa som inte har evigt liv i Jesus har all orsak att både oroa sig och ha ångest inför döden.

      Radera
    13. Ulrik, det var ingen speciellt svår fråga för dig, att antingen säga bu eller bä om kromosomerna, men istället fyller du en massa kommentarrutor med trams. Men det säger ju en hel del, allt ni "vet" och bygger er propaganda på, är inget annat än lögn och dravel. Tycks inte bekomma er att ljuga ständigt heller.

      Radera
    14. Vi, åtminstone jag skulle gärna fylla bloggen med bibel verser ur den heliga Skrift som är fakta men du för alltid in på avvägar och irrvägar i tron att du kan annat än vara störande. Guds Heliga Lag och Nåden skall vara summan av allt som skrivs det är min Tro och Mening. Ulrik

      Radera
    15. Verser är ju inte bloggskribentens starka sida, väldigt sällan de dyker upp här.

      Fortsättningsvis vägrar du svara på min fråga, och istället tramsar om annat. Varför är det så svårt att svara på en så enkel fråga, som dessutom blöts och stöts här otaliga gånger? Är det för att du vet att du har fel? Och att det är för vissa någonting otänkbart att medge att man har fel?

      Om bibeln är fakta, så finns ju säkert nån vers om kromosomer, i annat fall är inte bibeln fakta.

      Radera
  6. Hur skall man förövrigt översätta rubriken. Den verkar lika bedrägligt somunderhållningsvärlden och dess dåliga frukter världen runt. Ulrik

    SvaraRadera
  7. Det är ju vetenskapsekternas suspekta metoder som du åberopa. Ulrik

    SvaraRadera
  8. Varför är ett sådant dödssbud värre än andra som dör unga. Det är någonting av övermänniskorna påhittade saker att man inte behöver dö ung. Ulrik

    SvaraRadera
  9. “I’ve had a lot of ups and downs in my life but the best thing about me, bar none, is that if an alcoholic or drug addict comes up to me and says, ‘Will you help me?’ I will always say ‘Yes, I know how to do that,'” he said. “‘I will do that for you, even if I can’t always do it for myself.’ So I do that, whenever I can. In groups, or one on one. And I created the Perry House in Malibu, a sober-living facility for men. I also wrote my play, The End of Longing, which is a personal message to the world, an exaggerated form of me as a drunk. I had something important to say to people like me, and to people who love people like me.

    “When I die, I know people will talk about Friends, Friends, Friends. And I’m glad of that, happy I’ve done some solid work as an actor, as well as given people multiple chances to make fun of my struggles on the world wide web…

    “But when I die, as far as my so-called accomplishments go, it would be nice if Friends were listed far behind the things I did to try to help other people. I know it won’t happen, but it would be nice.”

    Respekt och hatten av. Noterbart är även att hans drogberoende, som för så många andra amerikaner (även kristna), började med recetbelagda smärtstillande som han tog efter en olycka 1997.

    SvaraRadera
  10. Uppfattar jag dig rätt nu, Kristian, att de som inte delar din tro borde ha ångest över döden? Och det faktum, att de flesta ändå inte har ångest beror på att de bedrar sig själva och lever i lögn?
    Är det ett önsketänkande från din sida, att folk borde ha ångest?
    Du är självklart fri att tro som du vill, men tro inte att din tro har någon effekt på att få omvärlden att bli som du tror.
    När skall du våga ta bort dina skygglappar och börja se omvärlden som den är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:11. Döden är ofrånkomlig för oss alla, men det finns en räddning. Den som har döden framför sig och inte har del av denna räddning borde förstå att vara rädd. Ja.

      Radera
    2. För mig verkar det som att du försöker projicera din rädsla för döden på andra. Låt dem som inte har ångest också få fortsätta leva utan ångest, Kristian.
      Vi kommer naturligtvis alla att dö, det är ingenting konstigt med det. Du får gärna mystifiera döden om du mår bra av det. De som inte tror mår inte sämre för det. De fortsätter, trots att du verkar vilja motsatsen, leva utan ångest och rädsla för döden.
      Jag hoppas att ditt välmående inte är beroende av att andra måste ha ångest.

      Radera
    3. Anonym 08:02. Nå, där kan jag korrigera dina tankar. Detta handlar för mig om att jag bryr mig om ditt och andras evighet.

      "De som inte tror mår inte sämre för det. De fortsätter, trots att du verkar vilja motsatsen, leva utan ångest och rädsla för döden."

      Det är detta som är problemets kärna. En människa som är på väg mot något hemskt kan givetvis må bra för det - om hon inte känner till det hon är på väg mot. Men detta välmående är något falskt. Hennes tillstånd är i själva verket sådant att det, om hon skulle känna till hurudant det egentligen är, borde skapa fruktan hos henne. Det var detta jag avsåg när jag skrev att "Faktum är att de flesta människor i vår värld idag borde ha denna samma livsångest, och framför allt en ångest inför dödens ofrånkomliga faktum." Och, kunde jag tillägga, inför det som följer efter döden.

      Radera