torsdag 12 maj 2016

Mera pk-totalitarism


Det finns mycket jag inte gillar. Kommunism, nazism, rasism, främlingsfientlighet för att nämna några antipatier som (till tre fjärdedelar åtminstone) delas av dagens pk-elit. Men min lista kan förstås göras betydligt längre än så. Förintelseförnekelse, judehat, all form av propaganda, Hbt-aktivism, olika genusideologier, inskränkningar i yttrande-, åsikts- och religionsfriheterna, evolutionismens totala monopol inom vetenskap och skola, blindhet för New Age-inflytande osv, osv.

Den stora frågan är vad vi ska göra när saker vi inte gillar tar plats i det offentliga. Det västerländska (frisinnade) svaret har alltid varit att: Ta debatten! Bemöt eländet och avslöja det för vad det är! Behöver jag säga att detta också är mitt svar. Problemet är bara att detta är så väldigt krävande. Det kräver att man sätter sig in i de saker man vill bemöta, att man går igenom en (för det mesta jobbig) tankeprocess och att man kastar tid på problemet. Jobbigt var alltså ordet. Därför blir alternativet så väldigt lockande. Vilket är då detta alternativ? Jo, att börja ropa på, och införa, förbud. Förbjud rasism! Förbjud hatprat! Förbjud nazismen! Förbjud förintelseförnekande! Förbjud...allt som vi inte gillar.

Att förbjuda allt som vi inte gillar är således den lätta vägen. Eller rättare sagt: Lättjans väg. Men det är också en oerhört farlig väg. För om vi börjar förbjuda sådant vi inte gillar kan det snart visa sig att kostnaden blev oerhört hög. Förespråkarna för dessa förbud säger gärna att dessa förbud införs för att trygga demokratin och åsikts- och yttrandefriheten. För att trygga de värderingar vi bygger vårt samhälle på. Gärna backar man upp detta med exempel från historien. Nazismen i Tyskland på 30-talet är här ett väl använt och tacksamt exempel. "Se vad som hände när man inte tog itu med problemet i tid!"

Problemet är bara det att man inte kan värna friheten genom att införa förbud. Man kan inte värmna demokratin genom att förbjuda dess yttringar. Inte ens den del av dem som vi ogillar. Man kan inte försvara åsiktsfriheten genom att inskränka den samma. För vem är "vi" i det föregående stycket? Allt är gott och väl, eller så kan det åtminstone uppfattas, så länge jag är med i detta "vi". Men vad händer när jag hamnar utanför? När "vi" inte längre rymmer mig, mina åsikter och mina värderingar? Då är det inte så trevligt längre. Då inser jag att denna frihet egentligen inte var annat än en förklädd totalitarism. Men då är det redan för sent.

Jag hittade en fullständigt bedrövlig debattartikel på Aftonblandet.se. Artikelskribenten menar, tydligen på fullt allvar, att vi - i demokratins namn och för att skydda demokratin - bör införa förbud för en del människor att utöva sina demokratiska rättigheter. "Oavsett om det är nationalistiska, vänsterradikala eller extrema islamistgrupper, ska vi aldrig acceptera att dessa paraderar på våra gator. Vi ska inte acceptera att de rekryterar och gör reklam för sina avskyvärda intressen. Extremistiska tankar och idéer behöver bromsas tidigt innan de får fäste. Vi behöver se ett krafttag från vår regering och åberopa totalförbud och nolltolerans mot frammarschen av extremister och fundamentalister av alla slag. Det är inte att förneka demokrati, det är att främja den."

Vi kan inte förbjuda allt vi inte gillar. Idag är det extrema politiska grupperingar och deras åsikter som ska förbjudas och inte få synas. Vad kommer som följande? Abortmotstånd? Säkert. Ifrågasättande av hbt-lobbyns agenda? Givetvis. All form av synlig religionsutövning? Med största sannolikhet. Allt detta i demokratins namn och för att främja demokratin, givetvis.

Problemet är bara det att detta inte är demokrati. Det är totalitarism. En majoritetens diktatur, och en Pandoras ask som förr eller senare, om vi öppnar den, kommer att sluka all frihet. Då blir vår demokrati  en "Henry Ford-demokrati". Du får ha vilken åsikt du vill. Bara du har en som är godkänd.





39 kommentarer:

  1. "Men vad händer när jag hamnar utanför? När "vi" inte längre rymmer mig, mina åsikter och mina värderingar? Då är det inte så trevligt längre. Då inser jag att denna frihet egentligen inte var annat än en förklädd totalitarism."
    Det här beskriver även religionen på ett ypperligt sätt. En förklädd totalitarism där "frihet" betyder att man får ha egna åsikter och värderingar så länge som de accepteras av makten och majoriteten i sekten. Annars hamnar man utanför och då är det inte så roligt längre.
    Som du själv skriver: "Du får ha vilken åsikt du vill. Bara du har en som är godkänd".

    "Problemet är bara det att man inte kan värna friheten genom att införa förbud."
    Än de tio budorden? Hur många av dem är inte förbud? Du skall inte, du skall inte, du skall inte, du skall inte.... Det måste väl bekräfta att gud INTE gett oss någon frihet, att vi lever under hans diktatur? Du ser inget problem i det?

    Och vad vill jag ha sagt med denna kommentar? Jo, att Kristian är bra på att kritiskt analysera sin omgivning (det här är ett intressant inlägg!) men samtidigt vägrar att se/vill inte se att precis samma totalitära drag finns inom kristendomen som han så gärna talar sig varm för. Tror det kallas blind tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:22. Jag vill nog påstå att din kritik träffar tiden före 1888. Den kyrkolag som då godkändes gav människorna möjlighet att gå ur kyrkan och bilda eget. Idag står denna möjlighet öppen för alla - också att inte alls höra till någon kyrka eller något samfund. Så frihet finns nog idag. Väljer man däremot att vara med i t.ex. den lutherska kyrkan bör man givetvis godkänna vår kyrkas lärogrund. Men, som sagt, detta är inget tvång idag.

      Radera
  2. Kristian,

    Du ondgör dig i ditt inlägg här ovan över "evolutionismens totala monopol inom vetenskap och skola". Men vilket skulle alternativet till detta monopol vara, menar du? Hur skulle, till exempel, skolans biologiundervisning bara beskaffad, om den nu inte hade evolutionsläran som teoretisk grund?

    Vi värnar nog alla om våra demokratiska värderingar, men vi kommer ju knappast fram till vetenskaplig konsensus med hjälp av demokratiska omröstningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Bra fråga. Jag har kanske inte något klart uttänkt svar på den. Men jag skulle gärna se att skolan skulle säga som det är, alltså att vi inte vet hur det har gått till, men att detta är den teori som det vetenskapliga samfundet i huvudsak arbetar utifrån. Jag tror aldrig att vår skola kommer att undervisa i ID eller kreationism, och det kräver jag inte heller. Men skolan skulle gärna få sluta servera den lögnen att vi vet att det är så här det har gått till. Det skulle vara en bra början!

      Radera
    2. Kristian,

      Jag skulle nog ändå vilja påstå att vi, med en extremt hög grad av säkerhet, kan påstå oss veta att allt liv på jorden har ett gemensamt biologiskt ursprung. Det finns ju mängder av vetenskapliga resultat, från mängder av olika discipliner, som alla pekar mot exakt samma slutsats. Och det här bör också eleverna i skolan få kännedom om. Att påstå att vi inte vet någonting alls om livsformernas ursprung är ju ren och skär osanning.

      Radera
    3. Christian och Kristian: Kan ni (vi) inte ta en paus i den här evolutionsdiskussionen som inte leder någon vart? Märker ni (vi) inte, att det handlar om ett likadant meningsutbyte som mellan vaccinmotståndarna och det medicinvetenskapliga samfundet? De förra kräver att de senare borde ge dem rätt i de olika påståendena om vaccinernas skadlighet (och barnsjukdomarnas förmodade nytta). Samtidigt anser de senare att det egentligen inte finns någonting att diskutera om eftersom vaccinmotståndet beror på en rad missuppfattningar, fördomar och delvis förståeliga psykologiska faktorer eller trossatser. Själv förespråkar jag kanske närmast en lösning som går tillbaka till den medeltida teologin: Vetenskapen opererar per definitionem med förnuftets hjälp och räknar inte med övernaturliga förklaringar. Samtidigt är de kristna medvetna om, att de vetenskapliga förklaringarna är föränderliga samt varken bevisar eller motbevisar Guds existens och verkan "bakom" och genom de naturliga processerna. Vad jag förstår hör det också till vetenskapens natur att man nog betraktar välgrundade teorier som riktiga och sanna men lämnar samtidigt utrymme för framtida justeringar. Såsom en evolutionsforskare sade om arternas successiva utveckling: Det handlar om "knowing - without certainty". Marko Sjöblom

      Radera
    4. Bra, Marko!!! Vi i väntar väl på den tid då "jorden skall vara full av Guds kunskap".???+!¤
      ´Med all (vår) forskning är (ju) något mörker förbundet´, sade Tomas av Kempis.
      Bibeln ÄR ju Bokstavligt Sann och Heligt Andlig till vår Frälsning men dessa debatter gagnar inte frälsningsfrågan, ty en frälst människa är i första hand frälst till helgelse i Nåden, samt till vittnande, Kärlek och Goda gärningar av Jesu Tro och Handledning; inte till att försöka begripa det som är för svårt för oss syndaskadade individer.
      Det är de stolta andar som skadlig lära föra an; men när det gäller Kristi vittnesbörd och Bibelns Heliga Uppenbarelse så är det ödmjukhet att "stockdumt" predika Ordets Underbara Sanningar i Ande och även Tacka Gud för att man inte måste ha hög "IQ" eller snabba fötter ej heller vara "vacker under ansiktet" för att bli antagen i Guds Rike.
      Nej ett ödmjukt hjärta och en förkrossad ande skall vår Herre inte förkasta.
      Gud Välsigne Dig, Marko säger Ulrik morgonteolog.

      P.S. Du fick med Guds hjälp in vår diskussion på rätt bog! Jag har väl inte stött dig för hårt i mitt nit??
      Guds Ord är evig Sanning, sade mina lärare i Tron då jag var ett mindre barn;-) Ulrik

      Radera
    5. Christian. Jag tror vi ska ta Marko på orden här. Jag vet inte vilket ditt problem är. Kanske du bara är grälsjuk, kanske det handlar om att du ser dig som någon form av evolutionsläro-åsiktspolis på nätet. Här hugger du på en liten bisats och förvandlar en diskussion som borde handla om demokratins grunder och om yttrandefriheten till en diskussion om evolutionism. Jag tvekade faktiskt, när jag läste igenom min text sista gången innan publicering, om jag skulle ha med bisatsen i fråga - just med tanke på dig och risken att diskussionen skulle urarta på detta sätt. Men så tänkte jag att jag inte (ännu en gång) får låta dig sätta agendan för diskussionen och vad jag kan skriva och inte skriva. Men tydligen hade jag fel. Men jag tänker inte låta dig bete dig på detta sätt i framtiden. Jag censurerar inga kommentarer, men jag ignorerar bråkstakar. Du är numera på denna lista.

      Radera
    6. Kristian,

      Jag framför sakliga invändningar mot sådant du själv skriver på din blogg, ingenting annat, och det ser ju vem som helst som läser dessa diskussioner. Jag måste tillstå att det ser lite lustigt ut när du skriver ett inlägg om hur viktigt det är att "ta debatten" om (bland annat) "evolutionismens totala monopol inom vetenskap och skola" och sedan SAMTIDIGT avfärdar alla sakliga argument för att evolutionsläran faktiskt skall ha ett monopol i skolan, genom att påstå att den som framför den är en "bråkstake". Är det så du gör när du tar debatten, tycker du?

      Radera
    7. Kristian. Så vem är det riktigt som förtiger här egentligen?
      Din argumentering har inte bara nått vägs ände, den har urartat fullständigt.
      Så här går det till i den kristna åsiktskorridoren.

      Radera
    8. Christian. Det finns ändå en gräns för hur mycket det lönar sig att försöka. Med dig har den gränsen nog kommit emot nu. Sedan är givetvis inte alla som håller fram evolutionismen bråkstakar. Men vissa tycks ha en lutning åt att vara det.

      Radera
    9. Kristian,

      Jag kan inte se att du någonsin ens HAR FÖRSÖKT att ta debatten på ett ansvarigt sätt. Den enda jag någonsin sett dig göra är att avfärda alla kritiska argument på olika sätt, antingen genom att hänvisa till "tidsbrist" eller genom att påstå att du "inte vill göra andra människors jobb åt dem", eller som nu: genom att påstå att jag är en "bråkstake".

      Inte en enda gång kan jag påminna mig om att du faktiskt tagit en debatt och med hjälp av faktaunderbyggda argument försökt visa att du faktiskt är den som har rätt i de här frågorna.

      Titta bara på det den invändning jag formulerade i mitt inlägg här ovan:

      "Jag skulle nog ändå vilja påstå att vi, med en extremt hög grad av säkerhet, kan påstå oss veta att allt liv på jorden har ett gemensamt biologiskt ursprung. Det finns ju mängder av vetenskapliga resultat, från mängder av olika discipliner, som alla pekar mot exakt samma slutsats. Och det här bör också eleverna i skolan få kännedom om. Att påstå att vi inte vet någonting alls om livsformernas ursprung är ju ren och skär osanning."

      Det här skulle alltså vara ett inlägg formulerat av en "bråkstake"? Driver du med oss, Kristian?

      Jag skall vara helt ärlig mot dig; min uppfattning om dig är att du helt och hållet saknar argument i de här frågorna, och att det är DÄR skon klämmer, snarare än att andra människor skulle vara "bråkstakar".

      Anledning till att du inte tar den här debatten är alltså inte att du inte vill, utan att du inte KAN. Du har ingen hållbara argument i de här frågorna, och tvingas därför göra vad du kan för att skyla över detta generande faktum, gärna då genom att hänvisa till en tidsbrist (som ändå inte hindrar dig från att publicera ett tiotal kommentarer om dagen), eller genom att avfärda människor med bättre argument än dig som "bråkstakar", alldeles oavsett hur sakliga deras inlägg än är.

      Radera
    10. Christian. Som jag har sagt säkert tio gånger nu redan så är det ingen idé att diskutera med dig. Jag har också berättat varför. Misstag inte detta för frånvaro av argument!

      Sedan angående "bråkstakandet". Försök se vad den här bloggtrexten handlar om - och vad du försöker styra in diskussionen på. Jag tycker det säger allt.

      Radera
    11. Kristian,

      Jag ser vad din bloggtext handlar om. Den handlar om saker du inte gillar, och vad du anser att man skall göra när sessa saker tar plats i det offentliga, nämligen:

      "Ta debatten! Bemöt eländet och avslöja det för vad det är!"

      Jag bad dig just då också att ta debatten, och förklara VARFÖR evolutionsläran inte skulle få ha det här monopolet inom skolans biologiundervisning, men i vanlig ordning avfärdade du mina frågor med standardiserade påståenden om att jag är en bråkstake som det inte går att argumentera med, istället för att faktiskt ta debatten.

      Radera
    12. Cristian@
      Tack vare ditt osammanhängande svammel så fick du mej att börja läsa evolutionkritisk litteratur . Om dess anhängare uppför sej som du så har de knappast så mycket kunskap, kanske hela ideologin är samma svammel?
      Tess.

      Radera
    13. Anonym (19:36),

      Det var roligt roligt att höra. Då ser jag fram emot att få tal del av SAKARGUMENT från din sida i de här diskussionerna.

      Radera
  3. ”Jag skulle nog ändå vilja påstå att vi, med en extremt hög grad av säkerhet, kan påstå oss veta att allt liv på jorden har ett gemensamt biologiskt ursprung. Det finns ju mängder av vetenskapliga resultat, från mängder av olika discipliner, som alla pekar mot exakt samma slutsats. Och det här bör också eleverna i skolan få kännedom om. Att påstå att vi inte vet någonting alls om livsformernas ursprung är ju ren och skär osanning.” – Christian

    Ja, precis så är det! Mytologin från Första Mosebok kan man gärna undervisa om under religionstimmarna, liksom andra skapelsemytologier från andra religioner. Men under biologin, där skall enbart biologiska fakta undervisas, såsom evolutionsteorin. Jag förstår inte hur du orkar debattera med kreationister, Christian. Jag har gjort det tidigare, men gett upp, eftersom varje fakta man för fram bara ignoreras. Om man verkligen studerar alla organismers anatomi, fysiologi, embryologi, molekylärbiologi, utbredning över jorden, paleontologi, etc. (listan kunde göras oerhört lång, eftersom alla empiriska fakta styrker evolutionsteorin), så blir man tvungen att anta, ja man gör det nästan omedvetet, att alla organismer är släkt med varandra och att evolutionen ägt rum. Man måste dock läsa på litet innan man kan dra den slutsatsen, vilket Kristian tydligen varken vill eller har gjort.

    Debatten om evolutionsteorin är sann tog slut för ca hundrafemtio år sedan. Redan tidigare misstänkte många geologer och biologer att någon form av utveckling hade ägt rum. Dock var det först på 1930-talet som den moderna genetiken fördes samman med Darwins naturliga urval, vilket gjordes m.h.a. matematiska modeller. Kristian låter här som om det finns någon ”debatt” om evolutionsteorin ens är sann. Javisst, det är mycket man inte vet om evolutionens alla detaljer, men ATT evolutionen har ägt rum stöds av hur mycket data som helst! Det är bara kreationisterna, med sina leksaskteorier (läs någon av deras böcker och förvånas hur barnsligt simpla och korkade deras förklaringar för olika empiriska data är!), som ännu ifrågasätter den uppsjö av fakta som samlats in av naturvetenskapsmän. Javisst, man får ifrågasätta evolutionsteorin. På samma sätt får man också ifrågasätta t.ex. Einsteins relativitetsteori. Men att sedan ifrågasätta teorin, TROTS att man blivit presenterad med överväldigande bevis, och har en alternativ teori som baseras på en mytologisk text, ja då får man nog börja fråga sig hur det står till i hjärnkontoret hos personen ifråga.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Jag avslutar för min del denna diskussion här och nu, men jag kan inte låta bli att säga en sista sak angående det du skriver.

      " Men under biologin, där skall enbart biologiska fakta undervisas, såsom evolutionsteorin."

      Evolutionismen är INTE fakta. Och sannerligen inte "biologiska fakta". Den är en teori, en obevisad sådan, och är i egentlig mening inget annat än filosofi.

      Radera
    2. Evolutionsteorin BYGGER på fakta, liksom andra vetenskapliga teorier. Den är vetenskapligt bevisad, liksom alla andra vetenskapliga teorier. Men du Kristian är inte intresserad av fakta, vetenskap, eller sanningen. Man måste nästan vara teolog för att besitta dessa egenskaper. Tack och lov så tar ingen teologer på allvar längre.

      Humanisten

      Radera
    3. Är DU Humanisten intresserad av Honom som ÄR VÄGEN, SANNINGEN och LIVET???
      HAN som tronar i det höga och Håller samman allt, och vårdar det levande och som bor i hjärtat hos dem som har "en ödmjuk ande".
      Hans ORD ÄR EVIG SANNING! Hos Honom, Jesus Kristus, finns den Sanna Visheten; den som denna världens kloka och högmodiga föraktar säger Bibeln. Amen säger Ulrik

      Radera
    4. "Vårt förnuft förblindat är,mörker all vår själ betäcker,om din Ande ej är när,som nytt ljus i henne väcker",sjunger 1600 tals författaren (Sv.psalmboken -46 212:2)
      Verkar gälla ännu idag när dessa av evolutionen upplysta kommentatorer(Humanisten,Christian m.fl.)i sitt blinda hat mot Gud och kristen tro sätte mycket energi och ansenliga krafter på dessa ofta välskrivna många och långa trådar som blir följden!Instämmer i Markos och Ulriks kommentarer,kunde gärna bli en paus i dessa fruktlösa meningsutbyten och tid till eftertanke,samtalet gäller ytterst "de stora livsfrågorna"liv och död himmel och helvete.I dessa frågor är vårt förnuft begränsat.
      "Men om ditt öga är sjukt,ligger hela din kropp i mörker.Om nu ljuset inom dig är mörker,hur djupt är då inte mörkret".Matt.&:23

      Radera
  4. En slutreplik från min sida: Kristian, evolutionsteorin stöds av mångsidig vetenskaplig fakta. Den är inte en obevisad teori. Men varken jag eller någon annan kan ändra din åsikt så länge som du sätter tilltro på den ungjordskreationistiska alternativ"vetenskapen? och inte sätter dig in i evolutionsvetenskaplig litteratur. Humanisten, vi teologer har inte på 150 år blivit skolade enligt kreationistiska principer i Finland. Försök ändå att förstå, att kreationismen inte kan besegras genom hån och diverse påhopp. Som jag försökte förklara här ovan: Vetenskapen är bra och evolutionsteorin det bästa som vetenskapen hittills presterat inom biologin. Men den motbevisar inte Guds existens och den kristna övertygelsen att Han har skapat allting. Rekommenderar den kristna genforskaren Francis S Collins bok Evolutionens Gud åt oss alla. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marko,

      Jag håller med dig fullständigt. Evolutionsläran är inte på något vis oförenlig med guds existens, och det finns mängder av troende kristna som förenar gudstro och evolutionsbiologi utan några som helst problem.

      Radera
    2. Marko,
      En fråga av en lekman,försöker du inte i ditt försök att förena bibeltron och evolutionismen att"äta kakan och hålla den kvar"?!

      Radera
    3. Ja, Marko. Har du sett vart utvecklingen fört oss sedan man inte tog Guds Ord på allvar. Omvänd dig, du präst!
      Säger Ulrik som vet att Guds Ord vet bäst.

      Radera
    4. Ett sista inlägg till Ulrik och Ole Sandlin. Det hör till teologins viktigaste uppgifter att försöka sammanjämka trosläran och det mänskliga vetandet med varandra. De första rönen möter vi redan i Gamla testamentets apokryfböcker. I USA pågår för tillfället omfattande teologiskt arbete som strävar till att sammanjämka just modern naturvetenskap med en mycket traditionell bibelsyn. En viktig utgångspunkt är att Gud till sitt väsen är sanning. Därför bör det finnas ett eller flera sätt att förena de vetenskapliga teorierna med Bibeln så att man resoekterar bådas egenart. Flera konservativa teologer såsom John H. Walton och Peter Enns för att inte tala om dogmatikerna arbetar kring dessa frågor efter att ha konstaterat att evolutionsteorin inte är på väg att kollapsa. Jag förstår nog uttrycket äta kakan och ha den kvar. Jag tänker hellre så att Bibeln inte nödvändigtvis tar någon ställning alls till evolutionsteorin. Vill påpeka ännu att tolkningen av 1 Mose 1 - 11 under 500 år har genomgått flera omvälvningar alltefter naturvetenskapernas framsteg har påverkat vår syn på världen, naturen och människan. Evolutionsteorin är bara toppen av isberget fast just den har hamnat i diskussionernas centrum. Mvh Marko Sjöblom

      Radera
    5. Tidigare anklagade du Moses för att ha ljugit ihop hur stort antalet av Israels barn som tågade ut ur Egypten. Mycket allvarligt.
      Du anklagade Historien och Undrens och de Underbara gärningarnas Gud för att Ha ljugit i sitt Uppenbarade ord.
      Därför Marko, är din kyrka och din tro byggd på lösan sand och styggelsen och förödelsens styggelser har ju uppenbart varit på helig plats. Inte sammanjämka svinmask och Herrens helighet dess vidare; Utan se Guds underbara gärningar också i vår vardag och sluta relativisera Bibeln. Det tycker jag är ett Gott Råd till dig och ni andra som kallar er präster.
      Du är dock ärlig, du stiger i alla fram med din maskburk fast du tror mera på maskarna än På GUD säger Ulrik.
      P.S. Inte ont om naturliga maskar, de är väldigt nyttiga för myllan och det kretslopp som Salomo beskriver. Vad vår tid sysslar med är att samla bränsle till alla tiders "kolbrasa" genom Otron, förnekelsen och vanlig synd samt liberalteologi vilket är falsk lära både i Frälsningsfrågan och Om Guds Underbara Väsen. Torsten Nils Ullrik stor syndare; mycket frälst.

      Radera
    6. Till Torsten Nils Ulrik: Rekommenderar för Dig (och alla andra som funderar på dessa frågor) att Du först bekantar Dig med den nyaste evangelikala exegetikens syn på Bibeln och dess tolknigsprinciper - det handlar alltså INTE om den s.k. liberala teologin - innan Du påstår, att jag gör vår Herre till en lögnare och relativiserar Bibeln. Jag bygger min bibelsyn på vår kyrkas bekännelseskrifter, den bekännelsetrogna lutherdomen och tex Antti Laatos skrifter. Men utan att stanna i löpgravar och cementerade formuleringar som hör till 1600-talet. Jag medger gärna, att jag kan ha fel. Men Dina anklagelser avvisar jag bestämt. Det verkar att Du inte riktigt har förstått mina ståndpunkter. Tänker inte upprepa här sådant som jag tidigare har sagt. Lägger endast till, att jag som ung hade svåra anfäktelser kring Guds ord och dess pålitlighet. Har redan över 20 år sedan fått hitta den säkra grunden i bibelfrågan och i trons rättfärdighet fast uppdateringarna fortsätter ännu i tolkningsfrågor. Det är både en börda och ett förmån för en teolog att brottas med sådana frågor som lekmännen inte ens borde behöva fundera på. Vår Herres välsignelse till Ditt liv. Marko Sjöblom

      Radera
    7. Tack igen Marko, God morgon!
      Jag Torsten Nils Ulrik sätter mera tilltro till Jesu Ord än till de "auktoriteter" och den nyare forskning du hänvisar till.
      Tyvärr har är jag på grund av invalidiserande medicinering i intellektuell mening inte i stånd att via läsning närmare bekanta mig med den litteratur som du hänvisar Ole och mig till.
      Men däri har du rätt, att vi som det gudomliga Ordets tjänare borde vi bekanta oss med strömningarna men ändå sätta Guds Ord lika högt som Luther som ju kände till alla de auktoriteters skrifter på vilket den fallna kyrkan cementerade sin vantro.
      JO, Marko, det finns nog hopp, för dig och mig, men vårt behov "att tro oss veta" är frukten av syndafallet.
      Därför är det Kanske bra att jag inte slukar så mycken bitter vetenskaplig fruktmos utan jag tvättar mig hellre i Ande Ord och Sakrament och försöker dona som en vanlig invalid och deltidsdonare.
      Jag har märkt att den fruktmos som jag proppades med på skolbänken inte har relevans för lekmän hur jag än belyser den och använder den i Andens och Skriftens Ljus.
      Och de sekulära lekmännen är inte ens intresserade av Frälsningen eller Bibeln. Hälsningar Torsten Nils Ulrik Fagerholm

      Radera
  5. Marko,tack för"ett sista inlägg",inte förvånad över din kommentar i anledning av dina tidigare inlägg på bloggen angående din syn på bibeltron och evolutionismen.Har inget intresse av att fortsätta debatten,men ändå överraskad, hur du argumenterar för din liberalteologiska bibelsyn,blev besviken!
    "Teologins viktigaste uppgifter att försöka sammanjämka trosläran och det mänskliga vetandet med varandra",en viktig utgångspunkt är att Gud är till sitt väsen sanning"(sic),och "att bibeln inte nödvändigtvis tar någon ställning alls till evolutionsteorin" osv.Jaha,inte åtminstone för mej några övertygande argument,men kanske för en del evolutionstroende här på bloggen!
    Mvh.Ole Sandlin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Ole Sandlin:
      Jag förstår verkligen inte din anklagelse om att jag skulle representera en "liberalteologisk bibelsyn". Nu undrar jag, hur du egentligen definierar det begreppet. Begreppet "liberal teologi" hänvisar till en sådan bibelsyn där man förnekar (1)att Bibeln är Guds ord, (2) förnekar de under som Kristus gjorde, tex jungfrufödelsen och menar att uppståndelsen kan förstås som en tanke, att Jesus figurativt fortsatte sitt liv i lärjungarnas sinnen. Vidare (3) förnekar liberalteologin Kristi fulla gudomlighet och försoningsläran. Därtill menar man att (4) flera historier i Bibeln helt enkelt är uppdiktade och att Bibeln saknar en enhetlig teologi.(5) Till samma kategori hör en rad olika ideologiska, t.e.x. feministiska eller Queer-grundade tolkningsmetoder. De utgår ifrån att nästan hela Bibeln är nedsmutsad av "patriarkalism" och förtryck. Jag avvisar kategoriskt alla de ovannämnda påståendena. Samtidigt råkar det vara ett faktum att just Bibelns början har framkallat en ovanligt lång rad olika förklaringar. Det riktigt problematiska är, när någon använder uttrycket"liberal teologi" som ett skällsord eller stämpel. Jag har under många år följt finländska evolutionsmotståndarnas skrivelser. Har tyvärr konstaterat, att de gärna stämplar ALLA som avviker från deras mycket snäva tankegångar
      som "liberalteologer" eller deras medlöpare.
      Jag hoppas, att du förstår, att godkännandet av evolutionsteorin och utnyttjandet av resultaten efter de senaste 40 åren av bibelforskning inte är samma sak som liberalteologi! Till exempel de forskare som jag har hänvisat till är konservativa som öppet tar avstånd från liberalteologi och representerar den så kallade "high view on Scripture" dvs högaktar Bibeln. Och - om du inte tror på vad som jag säger om teologins förhållande till vetenskapen och Gud så kan du gå till närmaste bibliotek och läsa något allmänt verk över teologins historia eller en inledning i dogmatik. Försökte bara formulera kort en mångfacetterad frågeställning. (Tillägg: Tanken om att Bibeln inte svarar på frågan huruvida evolutionen är sann eller inte utan att frågan befinner sig sas utanför Bibelns horisont härstammar från två teologiskt konservativa professorer i exegetik: Lauri Thuren, Åbo/Joensuu och John H. Walton, USA). Guds välsignelse till dig, Marko Sjöblom

      Radera
    2. Marko Sjöblom,
      Vill inte kapa Kristians blogg och inleda någon bibelsynsdebatt,men ändå några reflektioner i anledning av din kommentar.
      "Utransaka mig Gud och känn mitt hjärta pröva mej och känn mina tankar..."Ps.139:23-.Som teolog och församlingspräst har du ett särskilt ansvar inför vår Herre vad du lär församlingen.Av dina kommentarer på bloggen att döma vill jag nog beteckna dej som som liberal i bibelfrågan.("att äta kakan och ha den kvar").Att vara liberalteolog är inte nödvändigtvis ett skällsord eller stämplande som du vill få det till,utan en saklig och adekvat benämning på den bibelsyn du uttrycker.Inga snyfthistorier här!
      Du rekommenderar mej att gå till biblioteket för att "läsa något allmänt verk över teolgins historia",tack för det,men jag vill rekommendera dej några böcker från mitt bibliotek till studium;
      Ditt Ord är sanning,en handbok tillägnad David Hedegård(Biblicum 1971).Det står skrivet.Biblicum svarar biskopsmötets bibelkommission.(1971).Två skrifter av professor Hugo Odeberg,Kristus och Skriften.(1970)av samma författare,Skriftens studium inspiration och auktoritet.(!954)
      "Men jag vill tro honom vars dom allena gäller.Vid hans ord vill jag förbli.Därpå vill jag dö.Ty jag litar på honom.Han är långt mera vis och klok än jag.Och jag tror att hans ord är sanning,även om hela världen föraktar det."Martin Luther.

      Radera
    3. Ett sista svar till Ole Sandlin. Jag påminner Dig om det sjunde budet - du skall inte ge falskt vittnesbörd om din nästa. Om du vill stämpla alla teologer som liberaler som inte tänker som Hedegård och Odeberg så är det din egen sak. Men då har jag också rätten att försvara mig mot dina orättvisa och icke-sanningsenliga anklagelser angående min bibelsyn.Ditt senaste svar visar, att du inte är beredd att på allvar lyssna på de argument som jag har fört fram. Jag har inte deltagit i dessa debatter av hjärtats lust. Jag har velat lyfta fram att det faktiskt finns ett alternativ till en snävt kreationistisk tolkning av Bibelns skapelsetexter. Samtidigt som man tror på Bibelns gudomliga inspiration, pålitlighet och Guds skapelseverk. Och detta just med tanke på de icke-kristna som gör narr på vår tro pga kreationismen. Och med tanke på alla de församlingsmedlemmar som brottas med frågor kring skapelsetron och evolutionen. Guds välsignelse till Dig fortfarande, Marko Sjöblom

      Radera
    4. Alltså... Åttonde budet förstås. MS

      Radera
    5. Marko Sjöblom,
      Det är väl att ta i,brott mot åttonde budet!Enligt min uppfattning har jag bara konfronterat dej med dina egna uttalanden!Verkar ha träffat en öm punkt!
      Får väl önska dej lycka till med att lyfta fram"att det faktiskt finns ett alternativ till en kreationistisk tolkning av Bibelns skapelsetexter....och just med tanke på de icke kristna som gör narr på vår tro pga kreationismen"osv.Du har en övermäktig uppgift framför dej,och frågan är om det ens är din uppgift!?Se 1 Kor.9:16
      Mvh.Ole S

      Radera
    6. Nå, nå pojkar. Jag har förstått att Ingen är skuldfri inför tio Guds Bud.
      Därför, Ära vare Jesus och den Heliga Skrift... Ulrik

      Radera
    7. Ett litet ord till oss alla läsare.: "Litet surdeg syrar hela degen. Tagen eder i akt för fariséernas och sadduccernas surdeg".
      hälsn. Torsten Nils Ulrik

      Radera
  6. Kristian, ser du inte problemet med mammons diktatur i vårt västerländska samhällsskick, frågar jag för att återknyta till Din artikels utgångspunkt.
    Med, humoristlig hälsning säger Ulrik med "handtrallan".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Problemet är kanske inte så mycket att Mammon dikterar samhällsskicket som att Mammon sitter på tronen i den enskilde människans liv. Mera eller mindre, men tyvärr gäller det för de allra flesta av oss. Men, det är klart, nog styr Mammon även i stort idag.

      Radera