tisdag 10 maj 2016

Propaganda och värdeliberal totalitarism


Jag har nu i flera repriser lyssnat på det senaste avsnittet av ett av mest propagandistiska program som idag sänds på radio Vega, nämligen Pia med flera. Detta program låter i de olika avsnitten diverse värdeliberaler komma till tals och dessa får, helt oemotsagda, gå emot vedertagna (konservativa) värderingar och vissa gånger t.o.m. demonisera dessa. Så som programmet är upplagt får man som lyssnare en synnerligen snedvriden bild av dagens samhällsströmningar.

I det senaste avsnittet diskuterades "den uteblivna handskakningen" – alltså den svenske politikern Yasri Kahns vägran att ta en kvinnlig journalist i hand och den diskussion detta gav upphov till. Hur intressant detta ämne än kan tänkas vara ska jag inte uppehålla mig vid det desto mera. Jag konstaterar bara att jag är av diametralt motsatt åsikt till de fyra röster som hördes i programmet. De enades om att detta var "krångligt". Jag anser att det inte är det. Yasri Kahn gjorde inget olagligt. Det är nämligen inte olagligt att vägra skaka hand med en annan människa. Således borde han utan vidare ha fått fortsätta i sina politiska uppdrag fram till nästa val då väljarna skulle ha fått avkunna sin dom. Enkelt, redigt och framför allt rättvist. Men som det nu blev lästes åtalet upp i media, och media avkunnade domen och han tvingades avgå. Hans brott var att han gick utanför åsiktskorridoren, och sådana som gör så avsäger sig samtidigt tydligen alla sina rättigheter. Åtminstone i Sverige.

Behöver jag tillägga att jag inte skulle ha röstat på honom? Verkligen inte, och det inte bara på grund av att han vägrar skaka han med kvinnor.

Det intressanta i detta program var emellertid det som Janne Wass, chefredaktör för vänstertidskriften Ny Tid, sade alldeles i början av programmet. "Ett problem i samhället är om vi börjar låta religiösa seder och åsikter bestämma och forma hur vi agerar i samhället och politiken. Detta gäller inte bara islam, utan också kristendomen."

Nu måste jag säga att jag inte alls begriper hur denne Janne Wass tänker. Varför är detta ett större problem än om vi t.ex. låter olika -ismer, som t.ex. socialismen eller kommunismen, forma hur vi agerar i samhället och politiken? Se, alla människor som engagerar sig politiskt har en ideologisk grund för de värderingar och åsikter han/hon försöker implementera i samhället genom sitt engagemang i politiken. Socialistiska värderingar, religiösa värderingar, humanistiska värderingar. Vara vilka värderingar och åsikter det må vara, alla har de en ideologisk grund. Varför ska vissa grunder godkännas medan andra inte duger?

I programmet förfasade sig deltagarna över att vi har en minister i regeringen som motsätter sig rätten till abort. Helt enligt programmets agenda tilläts detta stå oemotsagt, vilket i sig är fullständigt obegripligt. Men propagandaspridning fungerar precis på detta sätt. Nåväl, Wass erkände att han anser att det blir krångligt om vi diskvalificerar en politiker (muslimen Kahn) för hans åsikter medan vi inte gör det samma med en annan (katoliken Soini). Utan att det sades rakt ut kom man här väldigt nära att hävda att alla som har en politisk agenda som bygger på olika religioner borde utvisas ur politiken.

Jag begriper inte hur ett dylikt program kan sändas utan att det leder till massiva protester. Det som antyddes här var alltså att åsiktsfriheten borde inskränkas och demokratins principer åsidosättas. Detta då i de mänskliga rättigheternas namn. (Dessa som tydligen numera också innefattar rätten till abort! En felaktighet som inte heller den, i äktpropagandistisk stil, korrigerades.) Men också religionsfriheten blev i programmet ifrågasatt och även den i olika internationella konventioner fastslagna föräldrarätten kastades överbord — också det helt oemotsagt —när de fyra rösterna förfasade sig över att en förälder hade lärt sina barn att människor kan bli botade från homosexualitet.

Ett radioprogram på en skattefinansierad kanal som går så här långt  utöver allt välgjort borde alltså ha lett till massiva protester. Men vad har hörts? Hur stora demonstrationer har detta program lett till? Inga som helst. Är det någon annan än jag som oroas av denna brist på reaktioner?

Så här totalitär kan värdeliberalismen tydligen bli och vara. Och ingen reagerar. Jag måste säga att jag fasar för vad som komma skall.


2 kommentarer:

  1. Jag hörde en smula här och där...
    Kristian, Jag anser att du har rätt uppfattning om "dessa medier".
    Sakligt och korrekt tror jag du analyserar. Tack för att du orkar försöka få upp de sovande kristna och sakliga andra människor från liknöjdheten i snuttefilten.
    Jo, inte är jag vänster eller höger, Jag är den korsfäste och Uppståndne Jesus´ lärjunge; en bland många med dig säger Ulrik.
    P.S. Inte ska vi ta det så hårt. Bibeln säger ju hur allt skall gå....:-) Segern tillhör Gud och Lammet och de kallade och utvalda därjämte. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  2. Bra rutet, Kristian! Denna din text (eller åtminstone dess centrala poäng) borde riktas till det ifrågavarande radioprogrammets redaktörer och Radio Vegas ledning. Skamlig journalistik och skrämmande värderingar som dessa redaktörer och gäster har.

    SvaraRadera