tisdag 17 maj 2016

Om skapelsens trasighet


För att undvika onödiga och fruktlösa diskussioner ska jag redan från början klargöra en sak: Denna text är skriven för sådana som har öron att höra med. Har du inte dessa öron kan du sluta läsa här. Jag kommer inte att ge mig in i några diskussioner med sådana som inte har dessa öron. Så är det sagt.

Synden korrumperar. Guds ord gör klart att, som ett resultat av synden, hela skapelsen är trasig. Djur, natur och även människor. Ingen av oss kommer undan detta, även om än trasigheten kommer till synes på olika sätt för olika människor. Vi föds med denna trasighet, och livet kan sarga oss ytterligare. Denna trasighet tar sig rent fysiska uttryck (sjukdomar, olyckor o.s.v.), men också på det psykiska planet är och kan vi bli trasiga. Mycket av det som skrivs på denna blogg handlar om hur också samhället och människans syn på livet har drabbats av syndens korrumperande makt. Vi och våra åsikter blir "krokiga". (För att låna ett uttryck av C.S: Lewis.) När samhället och samhällets värderingar blir krokiga kommer detta givetvis att återspeglas på och få följder för oss människor. Människor som lever i en trasig värld blir själva också sargade och trasiga av detta. Ett mycket aktuellt exempel på detta är synen på kön och sexualitet. Jag har talat om detta som "könsnihilism".

Mycket av denna trasighet erkänns som sådan och blir subjekt för korrigeringsförsök. Om en människa får cancer ger dagens medicinska vetenskap goda möjligheter till tillfrisknande. För att ta ett fysiskt exempel. Sedan finns det många psykiska sjukdomar som också uppfattas som trasighet och som behandlas och, i många fall, idag åtminstone kan tyglas om än inte i alla fall botas. Men hur blir det när denna trasighet som vi människor lider av börjar ses som något naturligt? Som en "icke-trasighet"?

Idag ser vi en massiv kampanj som redan långt har burit frukt och som har gått ut på att normalisera en del av denna trasighet. Jag talar då givetvis om homosexualitet och transsexualitet. Länge var det inom psykologin fullständigt självklart att det här var fråga om just en trasighet. En störning som man försökte åtgärda. (Många gånger säkert med felaktiga – och vissa gånger rent skadliga – metoder, men dock.) Trots att det inom vetenskapen inte har framkommit något revolutionerande som skulle ha motiverat en helomvändning på detta område har en sådan de facto ändå skett. Observera nu alltså mycket noggrant: Inte som ett resultat av nya rön, utan som ett resultat av en ideologiskt motiverad och medveten kampanj.

Mycket tyder på att vi ännu står mitt i denna process. Som jag tidigare har påpekat fanns det tidigt i hbt-aktivismens barndom också med ett "p" i bokstavskombinationen, men denna övergavs eftersom man insåg att detta helt enkelt kommer att bli för svårt att "sälja". Det är helt enkelt i det närmaste omöjligt att utmåla pedofiler som offer – något som måste till för att få till stånd en snabb förändring av opinionerna, vilket man alltså eftersträvade och också har lyckats åstadkomma. Således ses ännu idag då alltså pedofili som en trasighet, medan andra former av trasighet på sexualitetens område har börjat betraktas som normala. Men historiskt sett fanns alltså också bokstaven "p" med i denna kampanj, och man kan med fog anta att den kommer att återkomma. På något sätt och i någon form. Vi står som sagt ännu mitt i denna process, och ingen kan med säkerhet säga vad framtiden kommer att föra med sig. Det som är viktigt att inse är ändå att hela denna kampanj handlar om att normalisera trasigheten.

De senaste dagarna har det här på bloggen förts en diskussion om transsexualitet. Här har några kommentatorer påpekat att det faktiskt finns människor som föds med denna trasighet. Signaturen "Patrik" nämnde den sydafrikanska löparen Caster Semenya som ett sådant exempel. Hur det är med denna Semenya vet jag inte, men helt klart är ju att skapelsens trasighet också kommer till synes på detta sätt. Det är säkert ovanligt, men dock. Här handlar ändå det stora problemet om att (unga) människor idag indoktrineras att kön inte är ett biologiskt faktum utan mera av en social konstruktion och att det inte räcker med att titta sig själv i spegeln för att avgöra om man är man eller kvinna. Här ser vi ett typexempel på hur samhällets/världens trasighet sargar och skapar trasighet på individplanet. En samhällelig förvirring leder till att individen blir förvirrad.

Den centrala lögnen på detta område är att denna trasighet är medfödd – och således naturlig och något som bör bejakas. Mycket tyder på att mycket av denna trasighet ändå inte är medfödd utan inlärd. Men som jag visar ovan spelar det egentligen ingen roll om denna trasighet är medfödd eller om den utvecklas hos människan. Orsaken är hur som helst den samma: Synden som korrumperar, som river ner och som deformerar.

Den stora frågan, som borde diskuteras, är hur vi kan hjälpa människan som är trasig. På många områden betraktas vår mänskliga trasighet som vad den är, och där har många och stora framsteg kunnat göras för att korrigera denna trasighet. Detta medan dagens svar alltså är att trasighet när det gäller homosexualitet och transsexualitet ska bejakas och ses som något naturligt. Detta alltså som ett resultat av den massiva kampanj som har bedrivits på detta område sedan 1980-talet. Problemet är ju bara det att det som är trasigt inte blir helt av att man kallar trasigheten för normalt. Vi, som samhälle och framför allt de människor som är sargade på just detta område, skulle ha mycket att vinna på att vi skulle ta ett par steg tillbaka och fördomsfritt se på de olika svaren på frågan ovan. Men den utveckling som vi har sett de senaste åren – och den låsning som har inträtt i dessa frågor och som tycks vara fullständigt irreversibel – dömer många människor till ett livslångt lidande och ett liv i uppror mot Skaparen och hans goda ordningar. Och den kommer dessutom att leda till att allt flera människor i framtiden kommer att drabbas av förvirring på detta område. Med stort lidande som följd.


19 kommentarer:

  1. "Problemet är ju bara det att det som är trasigt inte blir helt av att man kallar trasigheten för normalt."

    Människor blir inte heller förvirrade för att man kallar dem det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hå, hå, ja,ja. Du anonym vet inte riktigt hur riktigt svaga och trasiga människor reagerar på utskällningar.
      Men arvsynd är arvsynd och arvsynd är en latent källa till trasighet och mottagande av syndiga impulser inifrån och utifrån. Därför är det så viktigt att be Gud om Frälsning och helige Ande i Jesu Namn och förbli i Skriftens och Trons Lydnad.
      Men en trasa blir bara balklänning bland sedeförändrande hippies och gröna och anarkister. Alltså skall man inte kalla en trasdräkt avfällighetens andliga mening som varande duglig som balklänning vid Lammets bröllop. Skriften upplyser om vad som är Rätt och Fel. Syndigt eller Rättfärdigt.
      I Lammets bröllopssal... Där krävs att man är klädd i Lammets utgivna Sanning och Rättfärdighet som ibland kan låta säga så pekoralt som så: Synd är synd var du än placerar den.
      Sälla äro de människor vars synder är förlåtna och vars skuld är överskyld. De som säger att Bibeln "inte visste" eller tar till motsvarande gyttjevälling må dra till helvete eller omvända sig till sanningen hälsar Torsten Nils Ulrik. Jesus Kristus Är Vägen Sanningen och Livet

      Radera
    2. Anonym, 17.5. Kl 11.03: Om man inte förstår att sexuell dragningskraft till och sex med en representant av det egna könet, samt stympning av det egna könet, är förvirring, så kan det inte hjälpas.

      Radera
    3. Anonym 17:45. Könsstympning av fullständigt oskyldiga barn är förvirring, det håller jag helt med om.

      Radera
  2. Soon,yeah, very soon will the Eastern fornicatofighters face the western "buttlers". After that the World will be trash as usual. Trashes to trashes ash to ash+
    O, people of Earth. Why didnt you follow the teachings of Jesus and the Apostles???
    I am sorry for your sake and my sake. My Lord Jesus is not a fake. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Jag tror mig veta vad en maktman som kom till välde för cirka sexton år sedan nu tänker. "Västerlandet och na- tokite har sådana lagar och sådan praxis att det nu är öppet väg för mig i Europa. Om jag inte jobbar nu så hinner de lata jävlarna rusta."
    hälsningar torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  4. Första stycket i det här inlägget betyder att här ska bara diskuteras med sådana som tycker likadant. För resten har inte "öron att höra med". Det var ju i alla fall ett tydligt och nytt grepp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Den stockkonservativa kristna åsiktskorridoren lever och mår bra.

      Radera
    2. Anonym. Du missbrukar ordet "åsiktskorridor". Upprätthållandet av en sådan kräver makt och inflytande. Bibeltrogna kristna saknar bådadera i Norden idag. Således blir ordparet "kristen åsikskorridor" närmast en contradictio in adjecto.

      Radera
    3. Anonym 09:45. Kvalificerat struntprat. Ledarna och frontfigurerna inom de bibeltrogna församlingarna/sekterna har tillräckligt mycket makt och inflytande över sina medlemmar för att kunna upprätthålla en alldeles egen åsiktskorridor.
      Ledarna vet och predikar om hur allt kom till, hur du ska tänka, vad som är tillåtet, vad som är förbjudet och vad som händer om du inte tror på deras påstådda gud. Antingen så lyssnar du och lyder som en slav, eller så brinner du i helvetet.
      Eller påstår du att det tillåts ljudliga och kritiska debatter kring sanningshalten i bibelns påståenden när det är möte i församlingshemmen?
      Åsiktskorridoren är inget nytt fenomen, den har funnits lika länge som det har funnits religioner.

      Radera
    4. Anonym 12.24. Gällande Bibelns Sanningshalt och Bibelns moral (etisk beteende och sinnelag) finns inget tolkningsutrymme; en kristen bör tro, besinna och veta att Hela Bibeln i Rätt översättningar är GUDS ORD.+
      Sanningshalten i den Heliga Skrift ÄR ett faktum som ÄR Sanningen; därom skall ingen diskussion råda; den diskussionen ledde till avfäligheten och sådana leda som du; men det kan ju inte en som förnekar Guds Ord förstå, Ja, dem som avvisar Guds Ord är som blinda och döva fast de ser bra, ja, många gånger bättre än de elitsoldater med vilka de skyddar sina mjuka förnekarerumpor och tidsandansdyrkande syndakroppar... hälsar torsten nils ulrik
      Har Gud Kärlek till någon person som har svårt att vara så "felfri som förnekarna och humanisterna" så tuktar Herren den personen, på det att anden skall bli frälst: det är en frälst själ som uppstår vi kropparnas Uppståndelse.... hälsn Torsten Nls Ulrik

      Radera
    5. Ulrik. "Sanningshalten i den heliga skrift är ett faktum som är sanningen, därom skall ingen diskussion råda".
      Tack för att du bekräftar det jag hela tiden sagt: att kritiskt tänkande lyser med sin frånvaro bland de blint troende, att de inte vill veta av och inte heller tillåter en kritisk debatt om bibelns trovärdighet bland de egna, att den kristna åsiktskorridoren är verklig.

      För att vara lika provokativ som Kristian: Den här texten är skriven för sådana som har något att tänka med.

      Radera
    6. Varsågoda. Tänk på bara.... Ulrik

      Radera
  5. Bibeln är min åsikt.?!¤
    Men den Är ingen trång korridor för annat än synden som skall avtvättas och som jag skall döda och dö bort ifrån genom detsammma Ordet Jesus; ....
    Bibeln är nog Sanningen, Vägens och Livets Åsikt; men den är så vid som rymden och så helgjuten och vacker som de nya himlar,Jahu_HallEluJah,den Gud och den nya Jord vartill jag är kallad genom tillämpning av Bibelns ord i "kristi församling" under ledsagelse av Gud den Helige Ande som uppenbarade den Heliga Skrift och sin son Jesus i Tiderna... säger Ulrik i en annan variant på att stoppa till truten på förnekelsens apostlar

    SvaraRadera
  6. Kristian,

    Det du skriver här ovan stämmer helt enkelt inte. Det finns en uppsjö av vetenskapliga artiklar som alla, helt oberoende av varandra, styrker uppfattningen om att det finns medfödda, biologiska orsaker till homo- och transsexualitet. Här har du, till exempel, ett litet axplock av artiklar du kan fördjupa dig i:

    Frank P. M. Kruijver, Jiang-Ning Zhou, Chris W. Pool, Michel A. Hofman, Louis J. G. Gooren and Dick F. Swaab (2000). ”Male-to-Female Transsexuals Have Female Neuron Numbers in a Limbic Nucleus” (på en). The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (The Endocrine Society) 85 (5 2034-2041).

    Kruijver, F. P. M.; Zhou, JN; Pool, CW; Hofman, MA; Gooren, LJ; Swaab, DF (2000). "Male-to-Female Transsexuals Have Female Neuron Numbers in a Limbic Nucleus".Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 85 (5): 2034–41.doi:10.1210/jc.85.5.2034. PMID 10843193.

    Chung, WC; De Vries, GJ; Swaab, DF (2002). "Sexual differentiation of the bed nucleus of the stria terminalis in humans may extend into adulthood". Journal of Neuroscience 22(3): 1027–33. PMID 11826131.

    Garcia-Falgueras, A.; Swaab, D. F. (2008). "A sex difference in the hypothalamic uncinate nucleus: relationship to gender identity". Brain 131 (Pt 12): 3132–46.doi:10.1093/brain/awn276. PMID 18980961.

    Man diskuterar till exempel, i en av dessa artiklar, att det finns ett antal somatostatinproducerande neuroner i hjärnan, och att man-till-kvinna-transsexuella har lika många sådana neuroner som biologiska kvinnor har, och biologiska män har lika många som kvinna-till-man transsexualla har.

    Det finns också en uppsjö av vetenskapliga studier där man lyckats identifiera stora skillnader i hjärnans struktur hos homosexuella respektive heterosexuella män och kvinnor:

    LeVay S (August 1991). "A difference in hypothalamic structure between heterosexual and homosexual men". Science 253 (5023): 1034–7. doi:10.1126/science.1887219.PMID 1887219.

    Byne W, Tobet S, Mattiace LA, et al. (September 2001). "The interstitial nuclei of the human anterior hypothalamus: an investigation of variation with sex, sexual orientation, and HIV status". Horm Behav 40 (2): 86–92. doi:10.1006/hbeh.2001.1680.PMID 11534967.

    Här finns det alltså ett omfattande vetenskapligt stöd för tanken på att homo- och transsexualitet har biologiska orsaker. Har du överhuvudtaget satt dig in i forskningen på det här området, och vilka, i sådant fall, är dina tankar om den? Och vilka, exakt, är dina egna belägg för homo- och transsexualitet istället beror på en slags “trasighet” som bäst bör behandlas...ja, hur då? Hur, exakt, menar du att man istället bör behandla homo- och transsexualitet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christian. Läs första stycket en gång till.

      Radera
    2. Christian, tack för ditt inlägg. Så skönt med lite fakta istället för alla dessa åsikter och förutfattade meningar utan kunskap om ämnet.

      Radera
    3. Anonym (06:28),

      Jag har läst stycket flera gånger. Vilken är din poäng?

      Anynom (08:33),

      Tack själv!

      Radera
    4. Deras poäng tycks vara att det är något fel på dina öron - hur det nu kan ha med någon argumentering att göra...

      Radera