söndag 9 september 2018

En luthersk apologetik, del 7

Så varför avvisa Bibelns vittnesbörd? Varför avvisa budskapet om Jesu seger över döden? Om vi har tillräckligt trovärdiga ögonvittnesskildringar som pekar på fakta måste vi helt enkelt anse dessa vara trovärdiga också när de talar om sådant som vi störs av. Om vi menar oss veta att mirakler (och uppståndelser från de döda) aldrig har skett och aldrig heller kan inträffa, ja då kommer vi förstås att störas av Bibelns mirakelberättelser och därför avvisa dessa som inget annat än myter. Men om vi däremot har en fördomsfri syn på tillvaron och på det universum i vilket vi lever – då blir frågan vi ställer oss inte om det vi läser om i Bibeln gör oss obekväma och om det är helt annorlunda än sådant vi själva har upplevt, utan den fråga vi behöver ställa oss är huruvida det finns tillräckligt många trovärdiga ögonvittnesskildringar i dessa dokument som vittnar om att dessa saker verkligen hände. Och om vi kommer till den slutsatsen att det finns det, ja, då kanske vi borde acceptera verkligheten sådan den är i stället för att försöka få verkligheten att se ut sådan som vi skulle vilja att den såg ut.

Evangelierna är de facto antik historieskrivning på samma sätt som alla annan antik historieskrivning – och detta trots att de innehåller dessa mirakelberättelser. Författarna säger att "vi har sett det vi skriver om med egna ögon! Det här hände!" Och om det de hävdar verkligen är sant, alltså att allsmäktig Gud kom till jorden och blev människa i Jesus Kristus, borde vi då inte kunna förvänta oss en hel del märkliga händelser i samband med detta?

Sedan kan vi fråga oss vilken verklighetssyn vi skulle ha ifall vi förkastade allt som på något sätt gör oss obekväma. Vi försöker alla få våra barn att växa upp till en sådan mognad att de accepterar världen sådan den är och inte kräver att allt runt omkring dem ska vara exakt så som de vill att det ska vara. Det vi ser hos dagens ateister och agnostiker är faktiskt inget annat än en radikal brist på mognad. De har helt enkelt inte vuxit upp och nått en mognadsgrad där de klarar av att se världen sådan den är, utan i stället försöker de inbilla sig att världen är sådan som de vill att den ska vara. Orsaken är uppenbar. Om det skulle visa sig att Bibeln är sann så innebär det att människan inte är universums Herre. Det är detta som gör att dagens människor överlag är så oerhört obekväma inför evangeliet. För om det Bibeln säger är sant, om evangeliet är sant, ja då behöver vi falla ner på våra knän och erkänna att vi är egocentriska syndare. Var och en av oss. Vidare behöver vi då erkänna att vi med vår synd och vår gudsfrånvändhet har skapat ett enormt kaos i världen runtomkring oss och acceptera att Jesus Kristus är den enda lösningen på detta kaos både för tiden och för evigheten. 

Vi har sett att det går att göra ett gott "case" för att Jesus verkligen uppstod från de döda och, i förlängningen, att han verkligen är den han påstod sig vara, alltså Gud själv som blev född som en människa på jorden. Det går förstås inte att bevisa, med hundra procents säkerhet, att Jesus uppstod från de döda, lika lite som det går att bevisa något alls som påstås ha hänt i historien. Men utgående från historiska dokument som finns tillgängliga kan vi slå fast att det är högst sannolikt att det Bibeln hävdar verkligen är sant. Åtminstone att det är bra mycket mera sannolikt än motsatsen.

Svårigheten att utom allt tvivel bevisa någonting alls visas av att det inte ens går att bevisa, med hundra procents säkerhet, att alla människor en dag kommer att dö. Först när all människor är döda kan en sådan sak nämligen anses vara bevisad utom allt tvivel. Men vi kan, med fog, hävda att det är oerhört sannolikt att alla människor en dag kommer att dö. Också du och jag. Som en finländsk, 46-årig man har jag, sett till den förväntade medellivslängden, ungefär 32 år kvar att leva. Givetvis spelar många saker in när det gäller hur länge vi lever, men detta alltså utgående från den förväntade medellivslängden. Till exempel har jag slutat äta socker, och det är möjligt, till och med sannolikt, att detta kommer att förlänga den tid jag får dras med denna min jordiska kropp.

Men faktum är att sannolikheten att vi alla en dag kommer att dö är så nära 100% som det bara går att komma i termer av sannolikhet. Döden är alltså ett problem som vi alla får dras med. När vi då här har en person som påstås ha besegrat döden och som hävdar att alla som tror på och lever sitt liv tillsammans med honom också kommer att "leva om han än dör", och vi har sett att det är mera sannolikt att det han säger och påstås ha gjort är sant än att det är falskt – varför inte gå med sannolikheten här? Om det visar sig att det sannolika är sant, då har vi vunnit evigt liv! Om det skulle visa sig att sannolikheten skulle slå fel och den kristna tron trots allt visar sig vara baserad på en lögn, vad vinner vi om vi satsar våra liv och vår evighet mot sannolikheten här? Jag kan inte se att vi uppnår någon annan vinning med det än rätten att efter döden konstatera att "Jag hade rätt!" Något annat än det kan vi inte vinna med att förkasta det sannolikaste alternativet, alltså det att Jesus Kristus har besegrat döden. För oberoende av om vi har rätt eller fel kommer vi ju ändå att dö. Sannolikt sett, alltså. Så: Är det värt det? Är du en så kallblodig gambler att du vågar spela mot sannolikheten? Gör du det och förlorar är himlen stängd för dig. Gör du det och vinner får du, efter döden (hur det sedan går till vet jag inte) utbrista: "Jag hade rätt! Ha!"

Jag skulle vilja att du skulle ställa dig själv den frågan. Riktigt på allvar. Är det värt det? Alltså riktigt på allvar, är det värt det? Det här är nämligen den viktigaste frågan du någonsin kommer att ställas inför.

12 kommentarer:

  1. Tror du vi kan förlänga våra livsdagar ? Det heter i Psaltaren 90:12 att våra dagar är räknade ! ( "Lär oss att våra dagar är räknade, så att vi får visa hjärtan." ) Och i Matteus 6:27 "Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln[j] till sin livslängd?" Vi kan väl må bättre eller sämre beroende av vad vi stoppar i oss tills den stund Herren kallar oss hem... Många med sunt leverne har med våra ögon sett dött alldeles för tidigt och andra med mindre gott leverne kan leva ett långt liv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:40. Nu var detta kanske lite off-topic, men ok. Jag ska svara på din fråga. Jag är luthersk kristen, så jag tror på det Guds ord säger oss. Således: Nej, vi kan inte förlänga våra livsdagar. Men jag är luthersk kristen och således inte fatalist, och därför tror jag att vi mycket väl kan förkorta våra livsdagar. Samt att många också gör just detta. Genom dåliga livsval, genom ett ohälsosamt leverne och genom att äta osunt. Genom att motionera för lite, eller för mycket. Genom att bete sig som en idiot i trafiken kan man inte förkorta bara sitt eget liv utan också andras. För att inte tala om ifall vi tar livet av oss. Det är kanske det tydligaste exemplet på hur ett vårt eget val förkortar ett människoliv.

      Jag är övertygad om att många, en förkrossande majoritet beter sig på ett sådant sätt som förkortar deras liv från det som Gud stakat ut och tänkt. Således är den förväntade genomsnittliga medellivslängden (i Finland 78,2 år för män) en avspegling av detta livsförkortande. Om man gör goda val kan man därför leva längre än genomsnittet. Inte om Gud i sin allvishet har bestämt annorlunda, men annars. Det var det jag var ute efter med det jag skrev.

      Radera
    2. Bull shit din välnärda rikeman av nåd. Fattigas förtryck är det där skitpratet vänner. Ulrik svettsur och glad

      Radera
    3. För att ni alla ska veta att jag inte är bitter utan fångad i pedersöretraktens och jeppis förunderliga uppgörelser om religion i en tid då följderna av utvecklingen och elektricitetsbehovetoch mängden av maskiner som vid utvecklingen och o kså i straffsyfte kroppar själar och sinnen förstördes i hela världen medan kunskap som Kristian har nog är god men den antikristliga världdhärarteknologiska utvevecklingen gjorde med hybridtdknik och droger och syntetdroger och andra ämnen t o m en t ec lite i o för sig vanlig olycka eller kortslutning inte bara illaluktande men livsfarlig. De naturfolk och småfolk som exproprierats och finlands tvångsmässiga försök att vara fritt och normalt medan förståsigpåare och lösaktiga och t o m ''Rätt hederliga människor t o m förmenades i de mest sanningsenliga enligt dig själv och sina familjer arbeten och kyrkor den sanningsgnutta att de utan att bli desperata kunde ha hållit sig i Guds löftesord skilda från grupplögnare trodda och inbillade tystnadsplikter så att nu förstår jag varför Kristian den jag kände får sina ljumskar i skick och min lilla pargastrofe får dom bolerskan och lögner ska skilsmässa. Ulrik rasande

      Radera
    4. Kort sagt. Vem frun än var. Var hon som vi alla nzitekkikens trofe'. Ulrik kristen

      Radera
    5. Vem njuter eller skräckas av att störa min radiovågssaklighet. Int har jag föraktat annat än ond medveten lögn

      Radera
    6. @Kristian 9 september 2018 11:23 Du skrev ngt bra där på slutet ! "Inte om Gud i sin allvishet har bestämt annorlunda, men annars. " Jag sku nästan kunna beskriva mig som fatalist men då jag googlade på fatalist fick jag svar som "ngn som tror på ödet"... Nu tror jag definitivt inte på ngt öde men däremot nog på att vår Herre har utstakat våra livsdagar med allt vad de innehåller, ty ingenting sker på denna jord Guds vilja förutan !!! Inget ont menat men du beskriver dig själv som "luthersk kristen", har du läst Luther om "Den trälbundna viljan" ? Visst har du en point iom "Det är kanske det tydligaste exemplet på hur ett vårt eget val förkortar ett människoliv.", men ändå, Skriften betygar att våra dagar är räknade redan innan vi blev till i moderlivet ! Ett PS. till Eflop, om Herren bestämt en sak så finns det ingen läkare i världen som kan ändra på den saken !!! ( dessutom undanber jag mig några hönor som läkare, kvinnlig eller manlig läkare "ei soittaa roolia", båda torde ha åtnjutit samma utbildning !

      Radera
  2. Det enda som förlänger livet och ger oss bättre livskvalitet (förutom hur vi sköter om oss själva) är läkarvetenskapen. Den fungerar lika för alla religioner och ateister. Det spelar ingen roll vilken gud du ber till eller anammar när du ligger och dör i t.ex blindtarmsinflammation, det är läkarvetenskapen som räddar dig från en för tidig död, ingen fantasifigur. Läkaren kan vara ateist, muslim eller homosexuell men hen räddar dig tack vare vetenskapen.

    I framtiden kommer vi att leva avsevärt längre än idag. Stor del av barn i västvärlden som föds idag lever ännu om 100 år

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. På gott och ont!;Pefofilskyddarländer prat int strunt. Lag och Uppenbarelse och medvetna söndringar för att mot bevisa. Skäms hund hopar och hör gropagyla uyyla

      Radera
  3. Msskinälskarländerna hade fegaste söndringsmaskinerna eller hur. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Tack för texterna du skrivit, mycket lärorikt. Ber om krafter för dig att fortsätta hålla fram sanningen i denna allt mörknare värld.

    SvaraRadera