onsdag 26 september 2018

Läsvärda insändare

Jag har tyvärr inte riktigt hunnit läsa insändarsidorna i ÖT de senaste dagarna, men när jag väl kom mig för att göra det blev jag oerhört positivt överraskad. Jag fann nämligen tre mycket bra insändare skrivna av Johanna Björksog, Bjarne Gref och Per-Erik Wingren – alla tre i respons mot Henrik Othmans ledare (18/9) samt Kenneth Mynttis ledare (22/9). Jag bemötte Othmans ledare här, men Mynttis fullständigt bedrövliga ledare som handlade om varför så många ledare får sparken idag har jag ännu inte hunnit kommentera. (Bl.a. lyfte han fram Aki Ruotsala och lät försiktigt förstå att det var en positiv sak att han fick gå). Eventuellt är en kommentar på gång. Hur som helst rekommenderar dessa tre insändare. De fångar alla, men kanske speciellt Wingrens insändare som handlar om bristen på värdegrund och de problem detta för med sig, kärnan av dagens problem med den offentliga debatten och de är mycket läsvärda.

En sak klarar jag inte av att låta bli att tillägga, dock. Bjarne Gref ger oss ett nytt ord när det gäller dagens "rätta" åsikter. Han kallar det för "sopulism", efter finskans "sopia" (= komma överens). Därmed avses alltså att majoriteten kommer överens om vad som är rätt åsikter idag. (I Sverige har redan en längre tid talats om "åsiktskorridoren", och det begreppet tangerar samma sak.) När jag såg ordet utan förklaring till dess härledning antog jag, felaktigt visade det sig, att ordet var härlett från det finska ordet för lemmel (= sopuli). Det påstås att lämlarna, när de ger sig av på sina vandringar, rör sig i stora flockar och helt blint. Till exempel kan de tåga ner i havet eller ramla nerför ett stup om något sådant kommer i deras väg och så alla dö. När jag ser på dagens offentliga debatt, speciellt på sociala medier, tycker jag mig se ett sådant "lemmel-beteende" i de mobbar som både lätt och snabbt bildas och som kan åstadkomma stor skada för människor och sammanhang som drabbas av denna lemlarnas vrede. Likt Myntti, när det gäller Aki Ruotsala, förstår man gärna ord och uttryck fel och skapar, utifrån denna felaktiga förståelse, en arg mobb. En mobb som sedan rör sig med stor tyngd och het blint. "Sopulism" är ett bra ord så som Gref härleder det, men jag skulle väldigt gärna sätta till också denna härledning. Jag menar att beskrivningen blir rikare och mera riktig på det sättet.   

4 kommentarer:

  1. Det här är tydligen den sista platsen man kan kommentera anonymt....( hur anonymt det nu sedan är sist och slutligen...) För att kommentera på Yle krävs uppgifter om mig själv som jag vägrar uppge då jag föredrar att vara anonym ! Hittade en kommentar på IL som nödvändigt borde ha emotsagts "Ruotsalaiset, samoin kuin suomenruotsalaiset ovat äärimmäisen vastenmielistä mössöä." Rasistiskt så det förslår !, Mehän taisteltiin rinnakkain talvisodan ja jatkosodan aikana ja Suomenruottalaaset piti ryssät loitolla mm. Tienhaarassa ( Suomen lukko )!!! Har ngn gång kommenterat på Youtube med Google profil men inte ens den gick att återskapa med hjälp av epostaddress och verifiering till egen tel.nr !!! Det är bara så att vi kristna håller på att köras in i ett hörn och tystas för gott....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man vill vara helt anonym är det nog svårt, ja. Här får man kommentera anonymt, men jag hoppas ändå att alla som kommenterar skulle använda någon form av signatur så det går att hålla kolla på hur en diskussion framskrider. Detta är dock frivilligt.

      Radera
    2. Ja jag Ulrik är nog anonym nu. Inga ska man ju ha så myki oväsen så låt spriten och övriga roproligheter vara så att ni känna kan och förnimma faran av avfälligheten snabba orsak och verkan funktioner. Mig ger de läkemedel nu efter att på gården fåttt något slags eldroppsakusvidurpureringar meda ja rökte och skrek och skratta av smärta. Credot var med. I nt

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera