onsdag 9 september 2020

Om Trump och det verkliga hotet mot demokratin i USA

Ett annat mycket populärt narrativ bland vänstern när det gäller Trump är att han är ett hot mot demokratin. Detta är något som demokraterna i USA gärna tutar ut och vänstermedia är inte alls sena att haka på. Således är också detta något vi får ta del av via vår media. Men detta är givetvis bara fråga om spekulationer (och förhoppningar?) som demokraterna använder för att skrämma folket att rösta på Biden. Trump har inte gjort något som skulle hota demokratin i USA, och inte heller har han, trots ivriga försök från hans motståndare att tillvita honom detta, sagt något som skulle kunna förstås som att han skulle vara ett reellt hot mot demokratin.

Det verkliga hotet mot demokratin i USA står däremot demokraterna för. Och då talar vi inte om några spekulationer utan om sådant som redan har inträffat och som kan ledas i bevis. År 2008 röstade Kalifornien för det så kallade "Prop 8" i en folkomröstning, och som ett resultat av detta infördes en text i Kaliforniens grundlag som konstaterade "enbart giftermål mellan en man och en kvinna är giltiga och erkänns av staten Kalifornien". Detta var ett beslut som togs i god demokratisk ordning. Emellertid försökte anhängare av samkönade äktenskap dock att stoppa denna grundlagsändring på ickedemokratiska vägar, och efter ett par försök hittade de en obskyr domare som underkände denna grundlagsändring.

I de domstolsbehandlingar som följde på detta var det Kaliforniens justitieminister (Attorney General) som, i enlighet med gängse praxis och på sin tjänsts vägnar, skulle försvara statens grundlag (innehållande Prop 8) mot de attacker som riktades mot den. Men mot all tidigare praxis vägrade dåvarande justitieministern Jerry Brown att göra detta. Tvärt om talade han mot Prop 8 i behandlingen. Det samma gjorde sedan också hans efterträdare på posten – och nu ska du hålla i dig,  för nu blir det verkligt intressant! – Kamala Harris (!) Detta ledde till att ingen försvarade Kaliforniens grundlag och det demokratiskt fattade beslutet rörande Prop 8 i de domstolsförhandlingar som följde, varför domstolen – helt emot alla demokratiska principer – förkastade folkets demokratiskt uttalade vilja och strök Prop 8 ur Kaliforniens grundlag.

Överklagan följde på överklagan, och år 2013 fattade USA:s högsta domstol, med rösterna 5-4 för att Prop 8 skulle strykas. (Observera att de av demokraterna tillsatta domarna röstade mot Prop 8.) Anthony Kennedy, som denna gång röstade för folkets vilja, författade den avvikande åsikten till beslutet. Han konstaterade att "the views of the California Supreme Court on the proponents' standing should have been respected, because "the basic premise of the initiative process [and] the essence of democracy is that the right to make law rests in the people and flows to the government, not the other way around." Kontentan av citatet är att Prop 8 borde ha vidmakthållits eftersom det är själva grundbulten i demokratin att det är folket som stiftar lagarna som regeringen [och dess tjänstemän] ska hålla sig till. Inte tvärtom.

Detta var något som bl.a. Kamala Harris helt tydligt inte höll med om. När folkets vilja inte överensstämde med vad hon ansåg åsidosatte hon demokratin för att i stället få igenom sin ståndpunkt i frågan. Det vi ser i behandlingen av Prop 8 är ett oerhört förakt för folkviljan och för demokratiska principer, och i centrum för detta står alltså ingen mindre än Joe Bidens vicepresidentkandidat i presidentvalet 2020.

Det visar sig alltså att det inte är Donald Trump som är det stora hotet mot demokratin, utan det stora hotet är demokraterna. Men detta talar alltså vänstermedia i USA inget om, och därför känner inte heller våra medier till det. De lyssnar nämligen bara på vänstermedia, och enligt dessa är det förstås Trump som är det stora hotet – och så blir lögnen, igen en gång, sanning.  

28 kommentarer:

  1. Är detta det bästa exemplet på att demokraterna skulle vara "ett hot mot demokratin"?

    "Trump har inte gjort något som skulle hota demokratin i USA, och inte heller har han, trots ivriga försök från hans motståndare att tillvita honom detta, sagt något som skulle kunna förstås som att han skulle vara ett reellt hot mot demokratin."

    Trumps riksrättsåtal är ju ett exempel av då den korrupta Trumpadministrationen missbrukat sin makt för politiska ändamål. Att man sedan inte ens tillät vittnen i senaten är ett exempel på hur republikanerna kan ses som ett hot mot demokratin.

    Trump uppmanar folk att rösta två gånger:
    https://www.youtube.com/watch?v=HywDYXg5dWc

    Trump säger inte att han tänker acceptera resultatet av valet ifall han förlorar:
    https://www.foxnews.com/politics/trump-pushes-back-against-critics-on-coronavirus-addresses-whether-he-will-accept-election-results-in-exclusive-interview

    Trump har ofta nämnt att han skulle borda sitta 3 perioder, trots att USAs presidenter endast får sitta 2 perioder.

    Trumps konstanta krig mot oberoende media, samt hans konstanta lögner om så gott som vad som helst.

    Trumps totala avsaknad av respekt för normer och traditioner, samt hans totala avsaknad av transparens betyder att man i framtiden måste skriva in dessa normer och traditioner i lag. (Något gott med Trump. Tänk om första auktoritära normbrytaren faktiskt skulle ha varit kompetent)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:34. "Är detta det bästa exemplet på att demokraterna skulle vara "ett hot mot demokratin"?"

      Läste du alls vad jag skrev? Detta är ett ytterst flagrant exempel på demokratiförakt som ÄR DOKUMENTERAT, i motsats till de spekulationer som demokraterna, och media, ägnar sig åt angående Trump.

      "Trumps riksrättsåtal är ju ett exempel av då den korrupta Trumpadministrationen missbrukat sin makt för politiska ändamål."

      Det fanns ingen substans i anklagelserna - alla vet att demokraterna hade lovat att åtala Trump, och när de inte hittade något verkligt måste de svarva ihop något som inte ens nästan höll vatten.

      "Trump uppmanar folk att rösta två gånger:"

      För att visa hur systemet kan missbrukas, ja. Något demokraterna inte alls tror på.

      "Trump säger inte att han tänker acceptera resultatet av valet ifall han förlorar:"

      Detta har vi gått igenom flera gånger här redan. Han säger inte alls det. Lyssna på vad han säger, inte på vad kommentatorerna säger. Då kanske du förstår vad det handlar om.

      "Trump har ofta nämnt att han skulle borda sitta 3 perioder, trots att USAs presidenter endast får sitta 2 perioder."

      Trump är en skrövlare som öser skit runtomkring sig. Men det är inte det samma som att han skulle vara ett hot mot demokratin.

      "Trumps konstanta krig mot oberoende media, samt hans konstanta lögner om så gott som vad som helst."

      Det finns tyvärr ingen oberoende media i USA idag. Splittringen i samhället är total, och den började med en splittring av mediefältet.

      "Trumps totala avsaknad av respekt för normer och traditioner"

      Nu ska du ta ett djupt andetag, luta dig bakåt och sluta tro på allt som vänstermedia skriver. Detta är INTE sant. Trump föraktar woke-kulturens normer och traditioner. Men det är inte alla normer och traditioner som finns. Och dessutom är han verkligen inte ensam om att förakta dessa hittepånormer och nya traditioner!

      Radera
    2. "Det fanns ingen substans i anklagelserna - alla vet att demokraterna hade lovat att åtala Trump, och när de inte hittade något verkligt måste de svarva ihop något som inte ens nästan höll vatten."

      Det fanns ganska bra substans i anklagelserna, med bevis som indikerar att Trump var skyldig till det som anklagades. Trumps parti gjorde det hela dock till en fars i och med att inga vittnen tilläts i senaten.


      "För att visa hur systemet kan missbrukas, ja. Något demokraterna inte alls tror på."

      Men kan det missbrukas trots Trumps uttal? Eller finns (det finns) det mekanismer som förhindrar att ens röst räknas två gånger? I och med trumps uppmanande till brott kan det hända att en del av hans anhängare följer hans råd, vilket betyder att Trump kan ifrågasätta hela valets integritet. Sammanträffande, inte sant?

      Är valsystemen i USA verkligen så dåliga, att de lätt kan missbrukas? Finns det bevis för detta, eller är det bara Trump som "öser skit runtomkring sig" som vanligt?


      "Detta har vi gått igenom flera gånger här redan. Han säger inte alls det. Lyssna på vad han säger, inte på vad kommentatorerna säger. Då kanske du förstår vad det handlar om."
      Trump vägrar gång på gång säga "ja, jag accepterar resultatet av demokratiska val". Grundläget för alla politiker borde väl vara att man accepterar demokratins (eller valsystemets, USA är ingen demokrati) resultat.


      "Trump är en skrövlare som öser skit runtomkring sig. Men det är inte det samma som att han skulle vara ett hot mot demokratin."

      Är inte konstanta floden av skit i sig ett hot mot demokratin? Samtidigt har flera av Trumps föredetta medarbetare sagt att Trump saknar ett sinne för humor, och att han inte skämtar då han kommer med påståenden som dessa.


      "Det finns tyvärr ingen oberoende media i USA idag. Splittringen i samhället är total, och den började med en splittring av mediefältet."

      Splittringen är stark, det stämmer. Trump, bland många andra, försöker dock inte åtgärda problemet, utan häller bensin på elden så att säga. Propagandakanaler som Fox News som grundats för att polarisera samhället hjälper inte.


      "Nu ska du ta ett djupt andetag, luta dig bakåt och sluta tro på allt som vänstermedia skriver. Detta är INTE sant. Trump föraktar woke-kulturens normer och traditioner. Men det är inte alla normer och traditioner som finns."

      Några exempel.
      Trumps administration saknar totalt transparens, något som tidigare förväntats av alla presidenter. Exempel är t.ex. skatteuppgifterna, avskedande av visselblåsare eller kritiker, samt avsaknaden av återkommande presstillfällen.
      Trumps administration respekterar inte rättssystemets självständighet, utan går i ständig attack mot domare och domstolar. Att Justitieministeriet styrs av Barr, som skulle föredra en kung istället för president hjälper inte.
      Under Trumps tid har flera viktiga kommitteer och funktioner inom staten lagts ner eller "på paus".
      Nepotismen blomstrar under Trump, något som republikanerna komiskt nog anklagar Biden för.
      Trumps ström av skattepengar till sina enga företag är korruption.
      Trump ljuger så gott som konstant, ingen kan veta om det Trump säger ens tangerar sanningen eller inte. Är att tala sanning också "woke-kulturens" "hittepånormer"

      Flera av dessa exempel, som tidigare ansetts självklara, måste säkert bli lagar efter Trumps tid som president. Det är helt tydligt att man inte kan förvänta sig att en vald president kan bete sig och inte vara korrupt.


      "Och dessutom är han verkligen inte ensam om att förakta dessa hittepånormer och nya traditioner! "

      Sant, hela det republikanska partiet är med på detta, vilket är en del av problemet i och med att Trump inte behöver ta ansvar för något. T.ex. Ukraina eller Rysslandsutredningen.

      Radera
    3. För att inte tala om Trumps konstanta twittrande och personliga påhopp. Dvs ett beteende knappast någon skulle ha förväntat sig av en president, före Trumps presidentskap.

      Men att förvänta sig att presidenten skulle bete sig som en vuxen är väl ett exempel på "woke-kultur".

      Radera
    4. Anonym 08:48. "Det fanns ganska bra substans i anklagelserna, med bevis som indikerar att Trump var skyldig till det som anklagades. "

      Det beror på vem du frågar, vill jag påstå. Republikanerna skrattar åt åtalet. Demokraterna skulle vara beredda att åtala Trump bara för att han twittrar.

      "I och med trumps uppmanande till brott"

      Är det faktiskt ett brott att rösta två gånger? Om det går att göra det? Om det faktiskt är ett brott så har Trump uppmanat till brott, det kan jag hålla med om.

      "Trump vägrar gång på gång säga "ja, jag accepterar resultatet av demokratiska val"."

      Om det finns orsak att tro att valet inte har gått rätt till, ja. I så fall är det sunt att inte acceptera valresultatet.

      "Några exempel."

      Nu känner jag förstås inte till alla de exempel du nämner, men de jag känner till är inte alls självklara fall. Ofta handlar det, igen, om att vänstermedia har överdrivit och övertolkat. Hatet de hyser mot Trump (och republikanerna) kan knappast överskattas, och allt tycks vara tillåtet.

      "Sant, hela det republikanska partiet är med på detta, vilket är en del av problemet i och med att Trump inte behöver ta ansvar för något."

      Det är väl inte så konstigt att de är med på det? Om Biden/Harris blir president kommer det att sluta i en total katastrof för bl.a. religionsfriheten (The equality act kommer att vara Bidens främsta lagstiftningsåtgärd har han tidigare lovat). Så även om Trump på många sätt är illa är han ändå mycket, mycket bättre än alternativet.

      Radera
    5. Anonym 08:56. "För att inte tala om Trumps konstanta twittrande och personliga påhopp."

      Jag tror nog att det är många i hans närmsta krets som gärna skulle ta ifrån honom hans telefon. Jag skulle också rösta för det.

      Radera
    6. "Republikanerna skrattar åt åtalet."
      Detta är ett av de största hoten mot demokratin. Att republikanerna i senaten låter Trump göra vad han vill utan konsekvenser. Om du läser om Ukrainahärvan från källor som inte lutar åt ytterhöger så får du troligen en lite annan bild av det hela.


      "Är det faktiskt ett brott att rösta två gånger?"
      Skämtar du? Eller är du genuint osäker i frågan? Nåväl, i USA har man rätt att rösta mellan 0-1 gånger per person. 0 ifall man hör till vissa demografier, och 1 annars.


      "Om det finns orsak att tro att valet inte har gått rätt till, ja. I så fall är det sunt att inte acceptera valresultatet."
      Ifall det finns tecken på att något inte gått rätt till, ja. Men inte i normala fall, som det nu är frågan om. Grundläget borde vara att man accepterar resultatet, och en president borde säga det. Men Trump "säger ju som det är", dvs han accepterar endast en vinst, resten måste vara fusk.


      "Ofta handlar det, igen, om att vänstermedia har överdrivit och övertolkat"
      Det är ganska beskrivande av högermedia i och med att du tror att alla Trump-kritiska nyheter måste komma från "vänstermedian".


      "Hatet de hyser mot Trump (och republikanerna) kan knappast överskattas, och allt tycks vara tillåtet. "
      Hatet och de vinklade nyheterna är väldigt ömsesidiga. Öppnade Fox News igår, och de flesta av rubrikerna/artiklarna jag läste var starkt politiskt vinklade.

      https://mediabiasfactcheck.com/


      "Om Biden/Harris blir president kommer det att sluta i en total katastrof för bl.a. religionsfriheten (The equality act kommer att vara Bidens främsta lagstiftningsåtgärd har han tidigare lovat)."
      Att du tror att din religion kommer vara i fara ifall samhället blir mera jämställt är lite märkligt. På vad baserar du det här?



      Kristian, har du bra exempel på "högermedia" eller "ovinklad media" som man kunde läsa? Är intresserad av att se varifrån du får dina nyheter och åsikter.

      Radera
    7. Anonym 08:00. "Detta är ett av de största hoten mot demokratin."

      De skrattade åt åtalet för att det var skrattretande. Det är verkligen inget hot mot demokratin. Demokraternas försök att genom riksrätt åtala och avsätta Trump på detta sätt däremot var ett hot mot demokratin.

      "Skämtar du? Eller är du genuint osäker i frågan?"

      Nu missförstod du mig. Det SKA INTE GÅ att rösta två gånger. Om det lyckas är det systemet det är fel på, inte på den som röstar primärt. Och det var detta Trump var ute efter, misstänker jag. Alltså att visa att systemet med poströstning inte är tillförlitligt.

      "Men inte i normala fall, som det nu är frågan om."

      Är detta säkert ett "normalt fall"? Redan hörs det att både Kina och Ryssland försöker påverka valresultatet, och frågetecknen kring poströsterna (framför allt om alla säkert kommer fram, och det inom utsatt tid) gör att alla borde vara mer eller mindre försiktiga med att säga något om hur tillförlitligt valresultatet kommer att vara - och när det kommer att fås.

      "Det är ganska beskrivande av högermedia i och med att du tror att alla Trump-kritiska nyheter måste komma från "vänstermedian"."

      Jag tror att du inte riktigt har förstått hur polariserad mediefältet är i USA idag.

      "Hatet och de vinklade nyheterna är väldigt ömsesidiga. Öppnade Fox News igår, och de flesta av rubrikerna/artiklarna jag läste var starkt politiskt vinklade."

      Det stämmer nog säkert. Men ändå vill jag nog påstå att hatet är mycket mera framträdande på vänstersidan. Jämför t.ex. reaktionerna när Kavanaugh blev utnämnd till HD och när senaste demokratutsedda domare utnämndes.

      "Att du tror att din religion kommer vara i fara ifall samhället blir mera jämställt är lite märkligt. På vad baserar du det här?"

      Dels på innehållet i dokumentet, dels på vad Biden har sagt om detta dokument och dels på kommentarer ur republikanlägret.

      "Kristian, har du bra exempel på "högermedia" eller "ovinklad media" som man kunde läsa? Är intresserad av att se varifrån du får dina nyheter och åsikter."

      Som jag har sagt så finns det ingen ovinklad media i USA idag. Tyvärr. Jag läser bl.a. The Federalist.

      Radera
    8. "De skrattade åt åtalet för att det var skrattretande. Det är verkligen inget hot mot demokratin. Demokraternas försök att genom riksrätt åtala och avsätta Trump på detta sätt däremot var ett hot mot demokratin. "
      Har du gått igenom bevisen och åtalen personligen, eller har du läst högermedia? Hela skandalen var mera skrämmande än skrattretande.


      "Och det var detta Trump var ute efter, misstänker jag. Alltså att visa att systemet med poströstning inte är tillförlitligt."
      Trump själv lär rösta via posten, och det finns ingenting som tyder på att det inte skulle vara tillförlitligt. Det är häftigt hur Trumpanhängare alltid måste "läsa mellan raderna", trots att han "säger rakt ut som det är".


      "Är detta säkert ett "normalt fall"?"
      Nej, detta är inte ett normalt fall. antalet röster via posten kommer vara mångfaldigt större än vanligt, samtidigt som Trumps gäng håller på att köra ner postverket.


      "Redan hörs det att både Kina och Ryssland försöker påverka valresultatet"
      Ryssland blandade sig även i det senaste valet, något som du inte tror på.

      Men anser du inte att en president som grundregel alltid borde säga att hen accepterar resultatet av demokratiska val? Detta har Trump alltså inte gjort då han frågats. Inte i år, inte 2016.


      "Jag tror att du inte riktigt har förstått hur polariserad mediefältet är i USA idag."
      Jag har kollat på högermedian, och insett hur vinklade nyheter det finns på båda sidorna. Jag försöker hålla mig till neutrala nyhetskällor om möjligt. Du skulle dock klassa även dessa nyhetskällor som vänster.

      "Som jag har sagt så finns det ingen ovinklad media i USA idag. Tyvärr. Jag läser bl.a. The Federalist. "
      Kolla t.ex. Associated Press, BBC.
      Så gott som alla rubriker på förstasidan på The Federalist är vinklade. Även texterna driven en klar agenda med laddade uttryck och ord. Jag hoppas du ser detta.

      Radera
    9. Anonym 12:34. "Har du gått igenom bevisen och åtalen personligen, eller har du läst högermedia?"

      Det var fråga om en synnerligen diger lunta. Jag läste en del, men det är nog utanför min kompetens att avgöra juridiska frågor av denna dignitet. Därför har jag lyssnat till experter som har uttalat sig. Givetvis på högermedia eftersom vänstermedia inte gav dessa någon muntur eftersom de redan bestämt sig att Trump var skyldig.

      "Trump själv lär rösta via posten, och det finns ingenting som tyder på att det inte skulle vara tillförlitligt."

      Det finns mycket som tyder på att röster kan bli försenade och t.o.m. komma på avvägar - och att det, med poströster, kan komma att ta länge innan ett valresultat är klart. Det är därför Trump har uppmanat sina väljare att rösta i god tid.

      "Det är häftigt hur Trumpanhängare alltid måste "läsa mellan raderna", trots att han "säger rakt ut som det är"."

      Nu förstår jag inte riktigt. Han har sagt en hel del om detta med poströstandet, inget behov av att läsa mellan några rader.

      "Nej, detta är inte ett normalt fall. antalet röster via posten kommer vara mångfaldigt större än vanligt, samtidigt som Trumps gäng håller på att köra ner postverket."

      Det samma sker ju också i många andra länder - pga att antalet brev minskar drastiskt. Är det så konstigtra tt det samma också sker i USA. Eller menar du att "Trumps gäng" borde hålla igång ett massivt och olönsamt postverk bara för att vänstern inte ska ha något att klaga på?

      "Ryssland blandade sig även i det senaste valet, något som du inte tror på."

      Det har jag väl aldrig sagt? Det finns däremot inga bevis för att de skulle ha gjort det på Trumps begäran eller inrådan.

      "Men anser du inte att en president som grundregel alltid borde säga att hen accepterar resultatet av demokratiska val?"

      Ja, om allt gått rätt till. Om inte, så nej.

      "Jag försöker hålla mig till neutrala nyhetskällor om möjligt. Du skulle dock klassa även dessa nyhetskällor som vänster."

      Som sagt, det finns inga, eller åtminstone väldigt få, neutrala nyhetskällor i USA idag. Tyvärr, tyvärr. Det är den primära orsaken till den enorma splittring som har drabbat landet.

      "Så gott som alla rubriker på förstasidan på The Federalist är vinklade. Även texterna driven en klar agenda med laddade uttryck och ord. Jag hoppas du ser detta."

      Givetvis ser jag det. Men som sagt gäller det samma också på andra sidan. Därför är det så viktigt att läsa brett och läsa kritiskt. Och försöka sålla fram vad som är sanning. Det är inte lätt, och vi skulle vara betjänta av mycket mera hjälp här av t.ex. Svenska Yle. Men i stället kopierar de närmast okritiskt vad vänstermedia i USA skriver. Därav min starka kritik mot dem.

      Radera
    10. "Därför har jag lyssnat till experter som har uttalat sig. Givetvis på högermedia eftersom vänstermedia inte gav dessa någon muntur eftersom de redan bestämt sig att Trump var skyldig."
      Du skulle kunna lyssna på neutrala experter istället. Republikanerna och högermedian hade ju bestämt att Trump var oskyldig genast från början. Denna åsikt blev lättare att hålla då man valde att blockera vittnen från att vittna.


      "Det finns mycket som tyder på att röster kan bli försenade och t.o.m. komma på avvägar - och att det, med poströster, kan komma att ta länge innan ett valresultat är klart. Det är därför Trump har uppmanat sina väljare att rösta i god tid."
      Detta betyder inte att det skulle förekomma valfusk, så som Trump gång på gång påstår. Förseningarna lär inte bli bättre i och med att postsystemet körs ner av Trumps gäng..


      "Det samma sker ju också i många andra länder - pga att antalet brev minskar drastiskt. Är det så konstigtra tt det samma också sker i USA. Eller menar du att "Trumps gäng" borde hålla igång ett massivt och olönsamt postverk bara för att vänstern inte ska ha något att klaga på?"
      Ja, de borde hålla igång postsystemet. Posttjänsten är en service, den är inte meningen att vara lönsam. Inte är militären, eller de flesta andra samhälleligt viktiga tjänster heller lönsamma.


      "Det har jag väl aldrig sagt? Det finns däremot inga bevis för att de skulle ha gjort det på Trumps begäran eller inrådan."
      Under ett tidigare inlägg skrev du att det finns 0 bevis för att Ryssland skulle ha blandat sig i valet 2016.


      "Ja, om allt gått rätt till. Om inte, så nej. "
      Så då kan du hålla med om att Trump inte har gjort som man borde.


      Svenska yle har ibland lite vinklade nyheter, men generellt sett har de sanningsenliga artiklar. Att de inte har så många positiva artiklar om Trump handlar väl mera om Trump än om någon politisk agenda.

      Radera
    11. Anonym. Nu börjar det bli rundgång här, så jag har inte så mycket att tillägga. Bara angående detta:

      "Under ett tidigare inlägg skrev du att det finns 0 bevis för att Ryssland skulle ha blandat sig i valet 2016."

      Sant. Men då diskuterade vi uttryckligen om detta hade skett på Trumps begäran. Om jag inte sade att det var detta det handlade om rakt ut var det givetvis underförstått.

      Radera
    12. Det finns dock på video att Trump uttryckligen bett om hjälp av Ryssland. Som så mycket annat som du inte hör om i konservativ media.

      Radera
    13. Anonym 08:13. Tror jag knappast. Men om du har tillgång till en så sensationell video får du gärna länka till den! Jag kan tänka mig att USA:s kongress och senat kunde tänkas vara intresserad av denna video också...

      Radera
    14. Du kan skriva "Trump russia if youre listening youtube" i din maskin, så hittar du videon var Trump ber Ryssarna gräva fram smuts på hans politiska motståndare. Något de snabbt gjorde.

      Riksrättsåtalet handlade ju om liknande, var Trump tillbakahöll militärt stöd i utbyte mot smuts mot in politiska konkurrent.

      Ifall du är intresserad så har det gjorts ett flertal rapporter om Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

      Radera
    15. Anonym 07:40. Det var ju precis detta riksrättsåtalet handlade om. OM, och jag säger OM, någon hade kunnat hitta bevis på Youtube skulle nog åtalet ha slutat på annat sätt än det gjorde.

      Radera
    16. Bevisen behöver nog inte vara i videoform, trots att det är Trump vi talar om. Bevis fanns det mycket av. I alla fall tillräckligt för att man borde ha gjort vidare utredningar i frågan. Men istället valde Trumps parti att blockera bevisen.

      Har du inget att säga om Trumps direkta bud att be Ryssland om hjälp för att få smuts på sin politiska motståndare? Till och med en ytterkonservativ som du borde väl ha sett videon tidigare?

      Radera
    17. Anonym 13:32. Jag säger detta igen: Om det verkligen skulle finnas en video, eller annat tydligt bevis, som visar att Trump verkligen bad om rysk inblandning i valet 2016 skulle det nog ha hörts utanför Youtube.

      Radera
    18. Anonym 13:32. Jag kollade faktiskt videon nu. Det där är ju löjligt! Igen handlar det om TOLKNINGAR som motståndarsidan gör. Trump skämtar ju, men det ville förstås inte demokraterna inse, utan de högg direkt som om detta skulle vara allvar! Fullständigt skrattretande!

      Radera
  2. Det är ett brott att rösta två gånger. Lagstiftningen skiljer sig förstås mellan delstaterna, men det finns också statlig lagstiftning som kriminaliserar att rösta två gånger i samma val.

    Ett exempel:

    ” The crime is punishable by imprisonment of between 16 months and three years under California law and a maximum of five years under federal law. ”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Om det verkligen är så, och om Trump har uppmanat människor att rösta två gånger vittnar det nog om ett förakt för lagen och för röstningssystemet. Eller bara om okunskap. Detta visar hur som helst att det inte finns något fullgott alternativ för amerikanerna att välja mellan. Men Trump är hur som helst många gånger bättre än alternativet - ovan kan du läsa om hur Harris satte fundamentala demokratiska spelregler ur spel och vägrade göra det jobb hon var utsedd att göra som tjänsteman i Kalifornien.

      Radera
  3. https://samnytt.se/donald-trump-nominerad-till-nobels-fredspris/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:12. Jag läste det någonstans! Nå, han kommer förstås inte att få det, trots att han gjort mycket mera för världsfreden än vad t.ex. Obama gjorde - och framför allt mera än vad Obama gjort när han fick priset.

      Radera
  4. Det var alltså möjligt att sätta igång domstolsbehandling av resultatet av folkomröstningen trots att resultatet redan var inskrivet i grundlagen!

    Man får väl utgå från att anhängarna til samkönade äktenskap på förhand visste att Jerry Brown var deras man. Först gällde det bara att först hitta rätt domare!

    En enda man (Jerry Brown), republikan?, kunde alltså legalt
    ifågasätta beslutet (därefter en kvinna, Kamala Harris) och
    sedan hade Högsta domstolen att fatta det slutliga avgörandet.

    Här ser det ut som justitieministern är i en nyckelroll - en enda man eller kvinna kan tydligen indirekt omkullkasta ett
    demokratiskt förfarande i denna delstat.

    Anhängarna av samkönade äktenskap visste nog på för-
    hand var de hade Brown, större svårighet kanske få tag i rätt domare?

    Det är inte lätt att förstå sig på Kalifornien!

    Anonym 1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Uppenbarligen var det möjligt. Motiveringen var förstås att den nya grundlagsskrivningen stred mot mänskliga rättigheter - som om det är en mänsklig rättighet att få gifta sig med en person av samma kön!

      Men det var nog hbt-lobbyisterna och deras jurister som ifrågasatte grundlagsändringen. Brown, och sedan Harris, var nog kända som motståndare till lagen, men det spelar ingen roll eftersom det var deras uppgift att försvara lagen mot dylika attacker, oberoende av om de gillade den eller inte.

      Och nej, det är inte så lätt att förstå sig på Kalifornien. Det var redan det en stor chock att Kalifornien alls röstade för Prop 8. En trevlig överraskning, men ändå.

      Radera
  5. Känner till en äldre dam i Kalifornien som på ålderns höst
    sålde sitt hus (som var hennes arv) och sedan använde pengarna
    för sin vård på äldre boende och för sjukhusvård.

    Snart kom hennes dotter underfund med att mamman möjligen inte
    var helt frisk och borde eventuellt stå under förmynderskap.
    Dessutom kom dottern underfund med att mamman egentligen kunde få sin vård bekostad av det allmänna.

    Dottern tyckte det var rimligt att hon fick återstoden av pengarna från arvet delat med sin bror. Dottern är skuldsatt
    över öronen och har ställt upp hela sitt liv för mamman som ju inte skulle behöva lida något avbräck eftersom staten skulle betala vården. Man kan ju säga att hon snarare vegeterar/existerar än lever.

    Sonen hade hamnat utan egen förskyllan i ekonomisk misär och var verkligen i behov av pengar. Dessutom hade han aldrig i motsats till dottern fått arv av släkten tidigare. Pengarna hade väl kommit till pass för honom.

    Mamman vägrar!(att ge sitt godkännande för att återstoden överförs i en fond för barnen trots att hon själv inte skulle lida någon skada!)

    Dottern och hennes familj vänder sig då till jurist och råd-
    frågar om det är möjligt att omyndigförklara mamman.

    Svaret blir att det i Kalifornien är näst intill omöjligt att omyndigförklara någon även om det skulle vara befogat!!

    Så där far mamman (sannolikt omyndig) iväg med alla pengarna själv och fortsätter väl när dessa är slut att leva på statens pengar medan dottern
    dras med stora skulder (mamman kräver dessutom att dottern ideligen ska passa upp henne) och sonen våndas.

    Att omyndigförklara henne går av allt att döma inte även om
    en korrekt diagnos skulle innebära att hon borde omyndigförklaras!

    Visst är det svårt att förstå sig på Kalifornien!

    Anonym 1

    SvaraRadera
  6. Trump är nog svår att förstå,men jag har försökt läsa honom,och av det dra mina slutsatser. Men??? Svårt att veta va ha er!
    Det som jag spec.noterat.
    Caminoägare.
    Tidigare väldigt involverad i miss Amerika
    Pratar jämt o ständigt om PENGAR.
    Håller sig själv som världens geni.
    Svär ibland öppet inför sin publik!!! Vilken annan president gör så!!!
    Det hjärtat är fullt av osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:32. Trump är en burdus skitstövel. Det är inget tvivel om den saken. Men oberoende av hans personliga svagheter är han så mycket bättre än alternativet.

      Radera