lördag 26 februari 2022

Om den befogade oron och rädslan

Jonas Jungar skriver en kolumn på Svenska Yle som på många sätt är helt rätt. (Förutom då eventuellt talet som klimatkrisen där man kan vara av olika åsikt.) Han lyfter fram den oro som framför allt de unga känner över den situation vi just nu lever i. Först pandemin, sedan detta Putinska anfallskrig mot Ukraina (och så klimatkrisen - där media, om inget annat - har skapat mycket ångest speciellt hos de unga).

Jungar skriver om situationen som "omskakande" och som om att "man tappat fästet en aning". Samt om oro och rädsla, och så konstaterar han: "Det är så befängt och djupt orättvist att det trotsar all beskrivning."  

Det är svårt att inte hålla med. Men samtidigt finns det en annan sida av saken också, en sida som Jungar givetvis inte vill lyfta fram: Det faktum att denna oro och rädsla ÄR befogad. Och detta faktiskt oberoende av om det pågår någon pandemi eller något europeiskt krig alls. Saken är bara den att vi, som samhälle och kultur (i en historisk mening) lever på en lögn. Den lögnen är att fred, välgång och liv är en självklarhet och allt annat är ett undantag. Så är det inte.

Jag skulle aldrig, ALDRIG, komma på att försöka bestiga ett berg. Men ändå är jag fascinerad av berättelser (och filmer) om sådana våghalsar som gör det. Bland de som bestiger de högsta bergen talas det om en "dödszon" högst upp där det inte går att befinna sig för länge. Helt enkelt för att förhållandena där är sådana att en människa dör när hon befinner sig där. Långsamt, men dock. Därför måste man snabbt komma bort från denna dödszon när man gjort det man ska göra där.

Vi människor är bra på att lura oss själva. En av de populäraste lögnerna är detta att livet är, och ska vara, fredligt och bestå av hälsa och välgång. Och att detta ska fortgå i all tid. Men om vi är ärliga så VET vi att det inte är på det sättet. Vi människor lever i själva verket i dödszonen. Vi försöker med all makt förneka det, men vi är alla på väg mot graven i en fart av 24 timmar i dygnet.

En pandemi, ett krig i vår närhet eller varför inte en (verklig eller frammanad klimatkris/ångest) kan i själva verket få oss att nyktra till och inse realiteterna. Få oss att vakna upp ur lögnens djupa sömn.

De andliga fäderna brukar tala om "falska salighetsstöd". Dagens fokus ligger tyvärr inte på evigheten, så därför är det inte direkt fråga om "salighetsstöd", men nog om falska tryggheter och falska trygghetsstöd. Det en dylik kris eventuellt kunde få oss att inse är det som hebreerbrevets författare förmedlar med orden i 13:14: "Här har vi ingen stad som består, men vi söker den stad som ska komma."

Oro och rädsla är otrevliga känslor. Speciellt när de baserar sig på sådant som sker på riktigt och inte bara på en mardröm eller en hemsk film eller något liknande vi sett. Men om vi, som nu, lever i en lögn kan denna oro och denna rädsla väcka oss att se verkligheten sådan den är. Och kanske hjälpa oss att hitta fram till honom som sade: "Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig. I min Fars hus finns många rum." (Joh. 14:1-2)

Och så kunna tro och stämma in i den jublande lovsång som Paulus skriver i slutet av Romarbrevets åttonde kapitel: "Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi dagen lång, vi räknas som slaktfår. Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre."

 

13 kommentarer:

  1. "Den lögnen är att fred, välgång och liv är en självklarhet och allt annat är ett undantag. Så är det inte".

    Så är det nog. Men nu är ju även Gud en illusion om man får tro Dawkins.

    Pratade en gång om religion med en psykiater och
    han hävdade att religion och Gud nog är en neuros.
    Denna syn kan tänkas vara vanlig bland psykiatrer.

    Men för de sant troende är eller känns det inte så utan Gud är en levande realitet.

    Statskunskapsprofessorn och högerledaren Gunnar Heckscher frågades en gång
    om sin tro och han svarade att han ej hade fördelen av en personlig tro.

    Han trodde ej men medgav att tron var en fördel.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Sunt och realistiskt av denne Heckscher!

      Sedan behöver man inte tro Dawkins. Det är intressant vad Lane Craig sade om dessa nya humanister: De flesta av dem beslöt sig i typ 16-årsåldern för att Gud inte finns. Sedan dess har de inte ansett sig behövt fundera på frågan, och därför är deras argument på en 16-årings nivå.

      Radera
    2. Kristian, bevisbördan är helt på de religiösa. Ha er gud att säja Hej åt mänskligheten, så blir vi också troende på den guden.

      Eflop

      Radera
    3. Nåja. Alla når ju inte upp till 16-årsnivån ens. Som "Eflop" tydligt demonstrerar. W L-C

      Radera
    4. Nåjaa "Anonym 27 februari 2022 19:07"

      Berätta gärna om ditt förhållande till din gud, har du hört eller sett nåt av hen ännu? är det Allah eller den Leastadianska guden som är den riktiga och enda guden? eller nån av de andra 4000 olika gudarna vi människor trott på i tiderna? Jag är idel öra..

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Jag har förstås inga illusioner om att du ska förstå detta, men jag vill ändå försöka. Ser du inte vad du säger? Gud säger, genom sitt ord: Jag har förberett en gåva åt dig som jag vill ge dig gratis, bara för att jag älskar dig. På detta säger du: Bevisa att du finns så ska jag ta emot gåvan!

      Som anonym konstaterar: Du når inte på långt när upp till en 16-årings nivå.

      Radera
  2. Tack för de trösterika bibelverserna Kristian. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Putin översatt till engelska med idel lovord i kommentarerna, https://www.youtube.com/watch?v=1qS6J-WbTD8&ab_channel=MichaelRossiPoliSci

    Anonym 2

    SvaraRadera
  4. Lars Bern gör en ganska bra analys, https://swebbtv.se/w/2p8qixW4gaRxgqBWyK6nDi

    Anonym 2

    SvaraRadera
  5. "Alls inga bekymmer nu gör dig/ din Fader i himmelen hör dig !/ Han gör mycket mer än du hoppas och ber/ Han vet om dig och tänker på dig !"

    Anonym 2

    SvaraRadera
  6. Klimatkrisen kan man inte vara av olika åsikt om: eftersom det inte är en åsiktsfråga utan vetenskapligt verifierbar fakta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torbjörn. Fel. KlimatKRISEN är inte vetenskapligt verifierbar fakta. Att klimatet förändras är det, men det är en helt annan sak.

      Radera