torsdag 17 februari 2022

Bedrövligt i Sverige

För några dagar sedan beslöt diskrimineringsombudsmannen i Sverige att en skola tvingas betala ersättning åt en elev för att en lärare vägrat använda pronomenet "hen" när denne refererade till eleven. Läraren hade redan blivit både avstängd och uppsagd på grund av detta. Enligt DO var detta fråga om "en allvarlig form av trakasserier". 

Detta är förstås fullständigt bedrövligt. Dels för en bra och kompetent lärare blir sparkad och uthängd på detta sätt, dels för att det här gömmer sig något synnerligen lurt. Jag har fungerat som lärare i olika sammanhang sedan de sena tonåren, och jag har ALDRIG behövt använda ett personligt pronomen när jag tilltalar en elev. Hur går en sådan sak överhuvudtaget till? När man tilltalar en elev kan man inte säga "han" eller "hon" (och inte heller "hen"), utan då ska man givetvis använda elevens namn. När man talar OM en elev med andra kan man likaså använda elevens namn och behöver inte ta till något pronomen om detta, som här, är ett problem. Så hur hamnade man överhuvudtaget i denna situation? Det luktar som sagt illa om detta, och det inte bara på ett sätt.

Den fråga jag ställer mig här är om det här har skapats någon form av åsiktsfälla där läraren i fråga, i en konstlad situation, har tvingats använda ett pronomen som han/hon inte vill använda? Bara för att få fast honom/henne? På samma sätt som Svenska kyrkan i tiderna arrangerade en fälla för gammaltroende präster som tvingades gå till nattvarden när en kvinna officierade (eller avslöja sig som kvinnoprästmotståndare) - trots att det givetvis inte finns något nattvardstvång i Sverige längre. 

Vi vet ju sedan tidigare att regnbågsfascismen inte skyr några medel för att nå sina mål. 

9 kommentarer:

  1. "Två saker är gränslösa: Människors dumhet och universum. Men jag är ej säker på det andra".
    - Albert Einstein

    Man undrar om det finns någon gräns för dumheten i dagens Sverige!
    Tragedin är ju att i de högsta beslutsfattande positionerna ofta sitter rödfärgade dumbommaar!

    Sedan har vi folket som drabbas: många kloka men rädda och maktlösa.

    Hoppas SvenskFinland ej går samma väg eller om man redan gjort det stannar upp och går tillbaka på förnuftets väg.

    Anonym1

    SvaraRadera
  2. Hur vet du att läraren var "kompenent och bra"?

    Det är knappast en bra lärare som under en hel termin vägrat anpassa sig, trots möten med tom vårdnadshavarna. Följer man inte arbetsgivarens anvisningar, så får du gå. Så enkelt är det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför ska man ge efter för lögnen ?

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym 2. Du är nog något på spåret där. Förvirringslobbyn försöker få det till att handla om "arbetsgivarens anvisningar", men när dessa är falska blir det ju problem.

      Radera
    3. Tack kristian ! Mera om "läraren Selma", https://samnytt.se/lararen-selma-ar-den-som-utsatts-for-krankning-inte-den-ickebinara-eleven/

      Anonym 2

      Radera
    4. Ursäkta mig ! Namn skrivs alltid med stor bokstav !

      Anonym 2

      Radera
    5. Selma har både gjort sig skyldig till att inte följa arbetsgivarens anvisningar, och vad det verkar på de texter hon publicerat, låtit sin kristna åskådning styra över den pedagogiska vetenskapen. Givetvis är hon antivaxxare också, och Waldorf-skolan gör ju inte saken direkt bättre.

      Radera
    6. Anonym 2. Fint att någon vågar vända på steken och se sakerna som de är, trots pk-trycket!

      Radera