måndag 7 februari 2022

Om Joe Rogan, Spotify och vad det hela egentligen handlar om

Knappast har någon missat förra veckans stora kontrovers. Det hela handlade förstås om Joe Rogans podcastshow, om Spotify (som köpt rättigheterna till hans podcast) och om artisten Neil Young som vägrade ha sin musik på samma plattform som Rogans podcast sedan den senare inbjudit en vaccinkritiker att tala om coronavaccinet. Och, och detta är det väsentliga i sammanhanget, hur i princip hela vänsteretablissemanget (som bekänner sig till den nya woke-religionen) ställt sig upp som en man och kräver att Joe Rogans podcast (och Joe Rogan) blir "cancelled". Alltså borttagen, utraderad. I princip alla som vill vara något ställde sig i detta led. T.o.m. ÖT som, på ledarplats och med brösttoner, meddelade att de visst också deltar i kriget mot yttrandefriheten. (Även om det givetvis inte sägs att det är det som det handlar om.)

Det stora problemet här är att de flesta inte vet vad det hela handlar om. Jag hade inte heller riktigt begripit det innan jag gick ut ur den vänsterliberala mediebubblan i den här frågan och började läsa de insiktsfulla analyser av skeendet som görs på högerkanten. Det SÄGS att det handlar om spridandet av felaktig information om Covid och om vaccinerna. Men då ska vi notera det Joe Rogan konstaterade: Mycket av det som tidigt under pandemin sades vara felaktig information har sedan visat sig vara sant. Som t.ex. att vaccinerade kan smittas och sprida smittan vidare.

Så varför denna ytterst rabiata hållning här? Varför detta synnerligen ensidiga fördömande? Om det de facto bara skulle handla om felaktig information (och detta skulle vara entydigt) skulle det bästa och enklaste sättet givetvis vara att bemöta den felaktiga informationen med korrekt information och vederlägga lögnerna som Rogan sprider. Eller som Hans Fiene uttrycker saken: "Helt felaktiga påståenden är vanligen mycket lätta att vederlägga. Om någon kommer med dylika huvudlösa påståenden borde det inte vara något problem. Det är lätt att visa hur fel de är. ´Här är bevisen som avgör saken!´ Men det är förstås inte så det går till. Det är inte precis så att Neil Young vet mer om vaccin än de läkare och forskare som uttalat sig i Rogans podcast. I stället handlar det om människor som säger: Jag gillar inte det du säger, men jag vet inte hur jag ska bemöta det. Jag är inte trygg i förvissningen om att jag kan vinna diskussionen. Därför vill jag i stället helt enkelt ställa in diskussionen och ta ifrån dig din plattform i det offentliga samtalet."

Det här handlar alltså om mycket större saker. Här är huvudfrågan ingen mindre än vem som har rätt att uttala sig och vem som har rätt att ha en stor åhörarskara. Svaret är: Den som spelar med i woke-kulturen och som ställer sig i det vänsterliberala ledet. Den som inte gör det ska tystas.

Joe Rogan är såtillvida intressant att han låter alla komma till tals. Alla som har något intressant att säga, vill säga. Oberoende av om dessa åsikter är accepterade av vänsteretablissemanget eller inte. Detta skulle i sig förstås inte vara något problem, men det blir ett problem när man ser på hur många som följer hans podcast. Eftersom Rogan har en stor publik och inte underordnar sig det gällande paradigmet måste han tystas ner.

Den som vill läsa mer om detta, och behärskar engelska, kan med fördel läsa Hans Fienes insiktsfulla text i vilken han tar bilden av predikstolen och jämför kristendomen med vänsteretablissemanget. Notera speciellt domänkraven – och skillnaderna i dessa. Denna text förklarar på ett lättförståeligt sätt vad som pågår i västvärlden just nu. Även rättegången mot Päivi Räsänen får sin förklaring, även om den inte nämns i texten.

 

 

23 kommentarer:

  1. Det ser ju nu ut som Spotify tagit bort 70 avsnitt
    från podcasten efter att en färgad sångare protesterat mot Rogans språkbruk. Han ska enligt
    henne ha använt ordet "nigger".(Samnytt)

    Ordet "nigger" är nog nedsättande och bör ej användas.Däremot anser jag, ovanlig nog? att det är okej att säga "neger".

    Om man använder ordet "nigger" i ett citat kommer saken i annan dager och då kan det ses som acceptabelt(om man ex refererar till vad någon sagt).

    Sångaren har lämnat bort sammanhanget så man vet ej detta. Rogan har i varje fall bett om ursäkt.

    Anonym1

    SvaraRadera
  2. Rogan har förstås haft en del något kontroversiella figurer som gäst (Jordan Peterson, Mike Tyson, Elon Musk), men det hör ju till poddens natur och väcker stort intresse internationellt. Inte skulle ju färglösa och obekanta personer intressera, dessutom är det hans egen blogg.
    Vad språkbruket beträffar: Naturligtvis ska vi använda ordet neger beträffande svarta personer. Kommer från "negro" som betyder svart och det är ett uttryck för andelen melaninpigment i deras hud. Vi säger ju även tattare/tatisko/zigenare mtp. romer jämte lappar/lappalaiset (samer/Sapmi) utan protester liksom bög/lebb (manlig/kvinnlig homosexuell).
    Att Joe Rogan sedan måste böja sig och be om ursäkt var ju helt onödigt, men han måste förstås tänka på sina finanser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad språkbruket beträffar: Naturligtvis skall vi använda nedan uppräknade ord, så skriver du här ovan.

      A. Neger
      B. tattare
      C. Lappar kanske du menade lapp?
      D. Bög/
      E. Lebb ? din egen språkkonstruktion eller vad menar du?
      Alla de uppräknade orden är ej mera använda i ngt.korrekt språk. Kanske du borde uppdatera dina kunskaper.
      Men du glömde skriva vad en svenskspråkig eller finskspråkig är.

      Radera
    2. Ja, och vad var det judar brukade kallas sådär folkligt?

      Radera
    3. Huhtamäki
      Svara på kommentarerna.

      Du år av ngn anledning intresserad av hur människor lever.
      glöm det och fundera på ngt annat.


      Radera
    4. Allan. Det finns ord som vi, av god vilja om inte annat, gott kan lämna bort ur vårt språkbruk. Det är onödigt att skapa problem i kommunikationen där sådana inte behöver finnas. Som jag redan konstaterade i ett annat sammanhang är b-ordet (liksom också l-ordet) för homosexuella nedsättande och något jag därför föredrar att inte använda. Det samma gäller också N-ordet och T-ordet.

      Radera
  3. Men det är klart: "neger" anses ofta nuförtiden som ett ord med en rasistisk underton och som ej bör användas.

    Ännu på 1960-talet och 1970-talet uppfattades det ej så utan ansågs neutralt. Det förblir väl lite oklart varför det numera ofta anses som rasistiskt.

    Märk även Astrid Lindgrens "Negerkung" som blev "Söderhavskung" i modern översättning.

    Det är knappast helt säkert att dagens generationer är bättre skickade på att avgöra
    vad som är språkligt acceptabelt än tidigare generationer.

    I synnerhet att ändra på språkbruk som tidigare
    var accepterat är väldigt tveksamt.

    Återspeglar en mentalitet "vi vet bäst" med en föraktfull inställning till tidigare generationers
    vetande, tyvärr.

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Negerkung ... som blev söderhavskung. Boken översattes inte till svenska, den utkom på 1940-talet, så i ny upplaga ändrades en del ord. En bok som utkom för mera än 70 år sedan kanske behövde få en del förändringar. Eftersom N-ordet inte används mera så fick det bli ngt. annat.

      Radera
    2. På det sättet får läsaren ej veta hur Astrid verkligen skrev på den tiden och man blir historielös.

      Bättre väl med ett förord där det berättas vad som
      var acceptabelt på den tiden eventuellt med en kompletterande ordlista för vad man nu anser som gångbart.

      Den löpande texten kunde då vara oförändrad.

      För Astrid Lindgren bör det sannolikt ha känts väldigt främmande att skriva "Söderhavskung" i stället för "Negerkung på den tiden".

      Anonym1

      Radera
  4. Ännu: För att vara språkkorrekt skulle jag kanske inte direkt säga "jutku" mtp. jude (se de senaste dagarnas antisemit/sionistdebatt i Vbl och väl också i ÖT !!)
    Någon anonymitet funderade på svensk- och finskspråkiga. En finskspråkig brukar kalla svenskar 'hurrit' och en svensk finskspråkiga något slarvigt 'finnpurilan' eller 'finntupp'.

    Om ni som skriver oftast hätskt elaka kommentarer om kons. kristna och deras värderingar skulle börja med att ens våga skriva under eget namn! Man kan ju inte ta en person bakom ett påhittat namn/signatur seriöst. Vem är ni?? Vi börjar där.
    Jag börjar nog veta vem ni är och hittills utan att behöva anlita "El Puta" (=Putin) eller någon grön trollfabrik i St Petersburg med förmåga att hacka sig in på nödvändiga servrar även i Finland.

    Dr Allan från Måon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonyma lessarbögen Faderallan försöker fiska namn igen. Du vet inget om hacking och inte en enda finsk server behöver hackas för att fiska ip-adresser. Fast du får tag på min ip-adress visar det sig att min dator är i Bulgarien. Men lycka till, du kan ju be om mitt namn av din sagofigur i himmelen. Be om det och du ska få svar ;)

      Radera
  5. Kristian nämnde i slutet av sitt senaste blogginlägg Päivi-fallet. "Gefundenes Fressen" för mig !
    Den starka konfrontationen mellan kyrkorna/bibliskt troende kristna och hbt-lobbyn underhålls och blåses upp av diverse militanta grupper inom gay-rörelsen (se SETA). Inom nämnda rörelse finns de som verkligen hatar kyrkan och de kristna och vill provocera och häda (se pridetågen).
    Men man torde böra utöva kritik till uppviglare inom de "egna" leden (se vissa tidigare och nuvarande bispar jämte "lägre" förkunnare och högljudda lekmän). Det som Åstrand (ursprungligen från Kasackbacka, Åvist) presterade i senaste KP ang. Räsänen "byri bara smaka pannsteiji kaff".

    Allan froån Måon (eli va e Måones??

    SvaraRadera
  6. Historiska kyrkor har ev. inte strikt homosex/bögeri, även om man tydligt talat om att det INTE är enligt Guds vilja.
    Denna inställning präglas av att tydligt säga att den UTÖVADE homosexen är synd, det är inte enligt Guds vilja, det är uttryck för att Guds skapelse har blivit skadad och inte fungerar enl. Skaparens intentioner.
    Det grundläggande bibliska stödet är Rom 1 -"Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnor och upptändes till begär för varandra.
    Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse. Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen."
    Sedan fortsätter bibeltexten och tar upp om ett antal synder, och texten kulminerar i att alla har syndat och förtjänar Guds dom. Sedan tar Paulus upp om frälsning av nåd. I 1 Kor tar han också upp om den vedervärdiga homosexualiteten och visar på att en av de synder som korintierna omvänt sig ifrån när de blev kristna var den aktivt utövade, otäcka homosexualiteten (eller borde man bara skriva h-ordet??)

    "For the good times"

    Sincerely yours

    Mr Huhtamaki, sir

    SvaraRadera
  7. Vi säger nog inte mera rödskinn, eller eskimo (det ordet finns inte) eskimå torde det vara du avser.
    Varför måste du beskriva människor efter hudfärg?
    Ditt resonemang bygger nog på att barn skall uppfostras med diverse underliga åsikter. Det är bäddat för mobbning i skolan, om alla skall mätas och granskas enligt hudfärg.
    Typ: på skolgården snack: Hade Negern, och Tatisko, Bögen etc.
    Rödskinnet, Ryssen och Kinesen.
    På landsbygden är det kanske OK att tala så, men tiderna förändras, liksom de alltid gjort, du talar väl inte som man gjorde för ett par hundra år sedan.
    Fint att du varit i Norge och kan hälsa på norska.

    SvaraRadera
  8. Vi säger nog på "lande" rödskinn/punanahka då vi leker cowboy och indian (i USA föredrar man benämningen Native American). Däremot leker vi inte eskimo och vit eller 'Söderhavskung' (=neger) och vit !! Människorna hör till en, dvs. samma ras, MEN mängden melaninpigment i skinnet varierar och därför måste det komma fram: "Vita, svarta, röda, gula gör detsamma har Han sagt, Jesus älskar ALLA barnen på vår jord", som det hette i söndagsskolsången.
    Men nu när Putte är på gång utanför ukrainska gränsen är det kanske klokt att hålla inne med R-ordet (ryssä/slibik o.dyl.), slaverna är ju ändå bleka, dvs. vita till hudapparitionen.



    Att fegt gömma sig bakom signatur gör säkert att man vågar kasta "sontaa" på kontrahenterna. Men jag börjar nog veta vem ni är, jag vet nog vem ni är... Innan jag överväger trollfabrikerna till hjälp för att hacka servrarna i syfte att avslöja era identiteter kunde jag göra som någon i ett tidigare inlägg föreslog: Gå och se vem som fylkar sig till gudtjänstlokalerna på söndagar! Kunde gå som observatör till olika kyrkors gudstjänster. Gäller då närmast J:stad/Larsmo-P:söre-Nkby-triangeln. Säkert kunde jag få för mig viktig information senast i samband med kyrkkaffet. Kunde börja med Skutnäs!

    För att återgå till brödfödan/hårdskivan: I dagens Vbl (ev. även ÖT) har Åstrand igen upprepat "hedi gambä pannsteiji kaffiblaskon siin": Den psykosexuellt sjuka homosexualiteten med dragning åt pedofilihållet till torde icke kritiseras - sak samma vad Biblia säger! Många cyniker inom det högre prästerskapet som borde ha åtminstone en ytlig tro, tycks i själva verket ingen tro alls ha?? Majoriteten av menigheten i Finland har ju ännu kvar en normal heterosexualitet.

    Åsikts- och yttrandefriheten får aldrig inskränkas, Bibeln kan och får aldrig censureras. Yttrandefriheten hör till demokratins kärna. En sjukt avvikande sexuell inriktning kan inte undantas kritik.

    Dr Allan, sir

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dr Allan sir.
      Du är läkare Huhtamäki och skriver som ditt hjärta är fullt av.
      Det finns inte några barn längre som leker de lekar du lekte som barn i Monäs. Därför behövs inte något rödskinnstjafs. Det
      hör till de lekar som du lekte på 1950-talet, kanske ännu en bit in på 1960-talet. Men bästa läkare Huhtamäki det är 60 - 70 år sedan dess.
      Sedan återkommer du till din vän Putte och med det avser du Rysslands president och det är ju hans land du favoriserar och skrivit om hur fint det är där. Du har ju skrivit att du skall flytta dit bästa Sir. Huhtamäki.
      Nu skriver du igen om hur du skall få tag i alla anonyma på Nymans blogg, det är ju inte din blogg Sir. Huhtamäki, läkare.
      Nu skall du besöka Skutnäs. Det är ju fint, hoppas du är klädd i grönt så att alla Skutnäsbor ser att Du den Store är på plats.
      Med förvåning läser jag att du får brödfödan från VBL och ev. ÖT. Det betyder väl att du är tidningarnas läkare och kan ställa diagnoser på journalisterna.
      Sedan kommer du återigen in på ditt favorittema: de homosexuella.
      Varför skulle någon homosexuell ägna sig åt pedofili?
      Det är nog mest i dina fantasier läkare Huhtamäki.
      Vilken diagnos skulle någon familjefader få som utnyttjade sina barn? Homosexuell eller pedofil, märk väl nu handlar det om en person som ör gift och har barn. Vilken blir diagnosen sir Huhtamäki från Monäs?
      Sedan i ngt. av dina inlägg kommer du in på Biskopen B-G. Åstrand. Smutskastar allt vad han informerat i tidningar.
      Jag kan upplysa dig läkare Huhtamäki - om jag är sjuk - skulle jag inte behöva tjänster från en sådan som du, men om jag har behov att prata med en präst så skulle jag gärna vända mig till en sådan människa som biskopen visat sig vara.
      Din legitimation är väl inte mera i kraft?
      Att få reda på vilka som skrivit anonymt på denna blogg det tycks vara något du strävar efter - vad skall du ha de uppgifterna till? Kan du vänligen Sir. Sitting Bull, Nightstalker etc. Läkare???? Huhtamäki berätta vad du avser med det? Hur kan någon person som du arbetat som läkare. Jag trodde verkligen att sådana som utbildats till läkare skulle uttrycka sig annorlunda än vad du gör. Men du är i fint sällskap - din väninna P.R. tycker ju som du.

      Radera
  9. En del av de anonyma "debattörerna" är infekterade av feghet, livrädda att tappa ansiktet.
    För att avslöja dem finns förutom vännen Putte och hans gröna trollfabriksgubbar i St Petersburg även inhemska hackare med sina kodknäckare och virusspridningsmöjligheter.
    "Ja troo noo ja ska få fast edär, noo. Ni booda ju fystaa att e gaar ti spåra edär på tokotee vis via sörvra å hakkase. Noo ska he gaa 'gårr kålkkå bra', troo ja".
    Men nu är Putin rätt mycket "beschäftigt" med Ukraina. Jag får därför tillsvidare försöka med Skutnäs bönehus o.likn. informatörer. Kyrkans folk brukar nog ha rätt bra koll på vem som tänkes vara - eller ha blivit - antikristna och gått ur gemenskapen eller blivit uteslutna. Jakobstad- och Pedersöretrakten är ganska liten varför möjligheten till infofiske torde vara god.
    Och behagligare är det att gå direkt till kyrkor och bönehus än att sitta i en kylig bil och bevaka diverse misstänkta husdörrar.
    Under tiden skall jag lära det uppväxande släktet leka litet cowboys och indian !!!

    Veritatem dies asperit

    GrandPa Allan (Härvlax, Monsäl ??) alias Ensio Maki

    SvaraRadera
  10. H-sex/Räsänen/Åstrand:

    För kyrka/församling blir utmaningen att utmana och hjälpa människor i denna situation att INTE leva ut sin homosexualitet i praktiken. En kristen församlings uppgift är att hjälpa oss efterföljare till Jesus att inte synda, men be för varandra i att leva ett liv i Kristi efterföljd.En evangelikal kristen kan INTE se det som ett liv i Jesu efterföljd att leva ut homosexen.
    Denna hållning torde ligga i linje med evangelisk kristendom, Lausannedeklarationen etc. Man accepterar bibeltexternas vittnesbörd om att den UTÖVDA homosexualiteten är synd. En synd på kroppen enligt Pauli texter. Här åsyftas även andra sexuella synder, bl.a. prostitution och pedofili, vilka inte är mindre synd än homofilin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hördu Allan, vem bryr sej om nå gamla bibeltexter som gaggiga gubbar har fantiserat ihop på bronsåldern :)

      Kom igen, nyktra till och lev i verkligheten.

      Radera
    2. Hvor mange ganger har jeg tenkt:

      Hur kan vissa biskopar och andra 'gudsmän' ifrågasätta Skapelsen - i detta fall det naturliga förhållandet man - kvinna? Att försvara synd och skam - hur är det möjligt med tanke på kyrkans trovärdighet? Fariséer!!

      Fabbo Allan, buddy

      Radera
    3. Allan. Om det är vad som krävs för att tas emot i denna världens fina salar, så ja, då går det tydligen att göra både det ena och det andra.

      Radera
  11. Till min stora glädje fann jag att en "gammal" länk fortfarande fungerar ! https://www.gluefox.com/kontr/pedokalk.shtm

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. Ja, vissa saker får inte sägas. När man läser vad som sägs på sidan du länkar till och det som åklagaren sade i rättssalen idag är det svårt att inte få rysningar...

      Radera