torsdag 3 februari 2022

Corona-OS

I morgon invigs vinterspelen i Peking, men vissa tävlingar har redan dragit igång. Men nyheterna idag har ändå handlat mycket mer om positiva Corona-test hos deltagande idrottare än om själva tävlingarna. OS kunde kanske ha klarat av några få positiva test på mindre framgångsrika idrottare, men att Jarl Magnus Riiber nu testat positivt och inte kan delta i nordisk kombination är ett bortfall som OS inte klarar av med bibehållen trovärdighet och status. Riiber skulle med största sannolikhet ha rest hem med fyra guldmedaljer, men nu blev det inget med det. Och nivån på tävlingarna i denna gren blev på samma gång av B-klass, liksom speciellt ishockeyn redan var. Och det kommer absolut fler liknande fall.

Det ska förstås mycket till att spelen ställs in, men redan nu står det klart att en medalj i detta OS inte kommer att väga lika tungt som en vanlig OS-medalj. Spelen borde för det första absolut inte har arrangerats i Kina (av samma orsaker som Berlin inte borde ha fått arrangera sommar-OS 1936), och för det andra borde de ha skjutits upp med ett år. Men icke. Så nu får vi uppleva ett B-OS. Eller kanske snarare vi får kalla det för ett Corona-OS. Och när man riktigt tänker efter är det ju ett väldigt passande namn på ett OS som hålls just i Kina.

5 kommentarer:

  1. En aspekt på corona-OS: Hela världen skickar dit sina bästa tävlare i olika grenar. Arrangören hänvisar till den pågående pandemin och topsar alla oändligt många gånger under vistelsen där. Resultat: arrangören får tillgång till en mängd dna-prover som man kan lagra hur man vill och använda till vilka ändamål som helst. Ingen yttre kontroll.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Intressant vinkling. Jag ser dock inte vilken nytta kineserna kunde tänkas ha av dessa dna-prov. Men vem vet?

      Radera
  2. En aspekt på människorättsfrågorna i Kina är också hur man förföljer kristna där. Det har det sällan varit i nyheterna. De officiella.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown. Så sant. Uigurernas lidanden inte att förglömma på något sätt, men det finns som sagt också andra grupper som förföljs i Kina idag - och tyvärr i medias blinda fläck. Precis som du skriver.

      Radera
    2. Tidigare och speciellt i kristna medier har det framkommit. Men sedan alla varor producerades i Kina och handeln blomstrade har både politiker i väst och alla media glömt bort saken. Vi kristna är inte mera viktiga, syns det. Ulrik

      Radera