måndag 28 februari 2022

Om Sofie Stara och lögnen

Jag har, sedan jag läste Sofie Staras kolumn i ÖT 24/2, räknat till tio många gånger för att inte skriva något jag sedan kunde tänkas komma att ångra. Nu menar jag att jag börjar ha en sådan distans till hennes bedrövliga text att jag kan skriva några rader om den. 

För er som inte har läst hennes text: Stara ropar ut att hon är så trött på "era lögner" - och så ger hon oss en lista på lögner som spridits och sprids just nu. Jag har svårt att inte skriva under det mesta av det hon lyfter fram, men när hon inkluderar Päivi Räsänen på sin lista (som slutar med Putin och hans Ukraina-lögner) går hon alldeles för långt. Om det handlar om ren och skär okunskap om vad den kristna tron är eller om det handlar om ett oförtäckt hat mot Päivi Räsänen och klassisk kristendom (eller bådadera i en mycket olustig kombination) må kanske vara osagt. Men slutresultatet blir mycket, mycket otrevligt. 

Stara hävdar, i korthet, att Räsänen ljuger när hon påstår att kristendomens budskap är under attack i Finland - och att det passar Räsänen bra att ljuga om detta för internationell media. 

Som sagt vet jag inte om detta bottnar i okunskap från Saras sida eller om hon, p.g.a. sitt hat mot Räsänen och klassisk kristendom, ljuger avsiktligt för att försöka misskreditera Räsänen. Men om Stara skulle, ens lite, ha följt med rättegången skulle hon ha sett att det faktiskt är precis som Räsänen säger. (Förutsatt alltså att hon skulle ha förstått vad hon hörde, något som inte heller det är en självklarhet i dessa dagar...) Den kristna tron består nämligen av två delar, om vi använder ett icke-kanaaneiskt ord: Lag och Evangelium. Lagen dömer oss alla skyldiga som syndare inför Gud, och Evangeliet talar om syndernas förlåtelse i Jesus Kristus. Det åklagaren gång på gång anföll i sina anföranden var lagförkunnelsen. Räsänen, och vi som kristna, begår ett brott - enligt åklagaren - när vi lyfter fram lagens krav och dess dom över alla människor. Homosexuella såväl som heterosexuella. 

Lagen och lagens förkunnelse finns i själva kärnan av den kristna tron. Utan lagens dom över synden behöver vi inget Evangelium. Utan synd behövs ingen nåd. Så om man tar bort den ena delen av den kristna förkunnelsen tar man i själva verket bort allt. 

Så nej. Päivi Räsänen ljuger inte. Men det gör Sofie Stara. Avsiktligt eller oavsiktligt må som sagt vara osagt, men oberoende av vilket är slutresultatet det samma. Att hon dessutom ställer Päivi Räsänen i samma led som Vladimir Putin är oerhört otrevligt. För att säga det mycket milt. 

Men Stara har ändå rätt i mycket av det hon skriver. Bl.a. citerar hon författaren Olof Lagercrantz som sade: "Vårt sekel är reserverat åt lögnen". (Syftande på Kuwaitkriget 1991.) Det är ett faktum att vi, som jag många gånger redan har påpekat, lever i en tid när lögnen regerar. Detta gäller inom politiken, på vilket Stara i sin text ger ett par belysande exempel, men det gäller framför allt inom medievärlden och i hela vår kultur idag. Lögnen regerar. Detta gäller alldeles speciellt på sexualitetens område och med allt som har med kön att göra. 

Men det skulle förstås inte t.ex. Sofie Stara hålla med om. Och absolut inte skriva någon kolumn om. Men likväl är det precis så det är.


33 kommentarer:

  1. Tankarna går till Jesu ord om att människan älskar mörkret (diverse biskopar, hbt-lobbyn, Vbl/ÖT-ledarskribenterna) mer än ljuset. När har någon av de ledande biskoparna ens litet försvarat Päivi Räsänen. De är tysta som graven! Vad skall vi med sådana fega slashasar att göra?
    Päivis uttalanden innehåller fakta som många inte tycks tåla, men ändå har hon inte glömt att tala om att det finns nåd och förlåtelse även för homofilerna och deras "hännystelijät" (bisparna, Stara m.fl.) Tänker också på att Jesus sagt att "tjänaren inte är förmer än sin Herre. Har de förföljt mig, kommer de också att förfölja er". Så lätt det tycks gå att dras med i drevet mot Räsänen !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Det finns nog biskopar som har försvarat Räsänens rätt att yttra sig. Tyvärr gäller det inte den figur som sitter i Borgå.

      Radera
    2. Kristian. Jyst he, ty ha noo rätt!

      Radera
  2. Nyman
    Läste du alls Sofie Staras kolumn.
    Läs igen. Den handlade inte om Räsänen. Jag har då inte märkt att hon ropar utan hon konstaterar att hon är trött på lögner och räknar upp ett antal. Putin, Halla-aho, Räsänen.
    Kanske du skulle glömma Räsänen nu när världen har annat att tänka på och bistå med hjälp till ett land i krig. Kanske kommentatorn Huhtamäki kan hjälpa sin vän Putin, som han nämnt ett flertal gånger, om hjälp för Ukrainas folk. A.H. Flyttar ju snart dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:22. "Den handlade inte om Räsänen."

      Hoppsan! Jag måste ha läst fel då. Men jag tyckte bestämt att Stara sade att hon var trött på lögnerna - och så gav hon en lista på sådana som ljuger/ljugit. Och på den listan fanns Räsänen. Menade jag alltså. Men jag måste alltså ha misstagit mig.

      "Kanske du skulle glömma Räsänen nu..."

      Ånej. Det där är ett av de klassiska missgreppen. Det förekommer ett orättfärdigt och grymt anfallskrig i Europa, då ska vi glömma det största övertrampet på mänskliga rättigheter vårt land skådat på vem vet hur länge. Nej du, den gubben går INTE.

      Radera
    2. Nyman
      Du skriver: det förekommer ett orättfärdigt krig... etc.
      Trots detta har Päivi Räsänens fall högsta prioritet i vårt land, så tycker du. Du får nog ge dig till tåls ngn. vecka, då får hon veta vad samhället tycker om hennes kommentarer.

      Radera
    3. Anonym 11:12. Det går att hålla två saker i huvudet samtidigt. För att ett stort ont pågår får vi inte glömma/förbise andra onda saker.

      Vad "samhället" tycker om Räsänens uttalanden vet vi redan. Frågan är bara som domstolen ställer sig i samma led och tar på sig samma dumstrut som redan samhället och åklagaren gjort.

      Radera
  3. Bra poäng där Anonym 18:22 med att det är dags att glömma Räsänen. Säg det åt Stara och Toiviainen också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 28 februari 2022 23:33, och hur skall vi tolka detta ? " det är dags att glömma Räsänen." ??? Om det är ngt vi INTE skall glömma så är det Räsänen !

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym 2. Jag tror nog att anonym 23:33 var smått ironisk i första delen av sin kommentar.

      Radera
    3. svar till anonym 01:08.
      Det är just Räsänen och hennes teorier vi skall glömma. En person i hennes ställning och med käften upp till öronen. Henne måste varenda troende människa strunta i. Vilka kommentarer hon kommer med en "troende"? Ödsla krut på sådant då krutet i skrivande stund behövs annorstädes.

      Radera
    4. @Anonym 1 mars 2022 17:45, Nu är det ju INTE så att Räsänen skulle komma med några egna teorier ! Henne ska absolut varenda troende människa ha i sina förböner ! Läs gärna vad Kristian skriver här, http://kristiannyman.blogspot.com/2022/03/om-profeten-jeremia-och-judas-avfall.html

      Anonym 2

      Radera
    5. Anonym 17:45. "Henne måste varenda troende människa strunta i. Vilka kommentarer hon kommer med en "troende"?"

      Räsänens uttalanden är i själva verket både omsorgsfulla och kärleksfulla. Om du har förblindats så av denna världens furste och hans nyttiga idioter och inte inser det kan jag knappast hjälpa dig. Tyvärr. Men faktum är att alla som har ens ett hum om yttrande- och religionsfrihet (och även de som bryr sig om människorna, speciellt hbt-människor) borde ställa sig bakom Räsänen nu. Om utfallet i denna rättegång (med påföljande behandlingar) blir fällande är Finland inte längre ett land som har yttrandefrihet och religionsfrihet.

      Radera
    6. Nyman
      Yttrandefrihet och religionsfrihet finns i Finland, men om P.R får en dom för sina uttalanden då finns det inte ngn.sådan frihet längre i Finland anser du.
      Hur kan du ens påstå att människor som blivit utsatta för hennes underliga teorier skulle ställa sig upp och be för en sådan kvinna som hon? Majoriteten av befolkningen ställer inte upp för en sådan människa som hon. Hon borde hållas i sitt bås med sin präst och sluta trakassera folk. Rättvisan kommer att ha sin gång.

      Radera
    7. Anonym 17:27. "Utsatts för ... underliga teorier"?

      För det första: Räsänen har uttalat sig i en bok och på sociala medier. Ingen "utsätts" för sådant som finns i en bok eller på sociala medier. Man måste söka upp det.

      För det andra: Det är inte fråga om några "underliga teorier". Detta är sunt förnuft, naturlig biologi och därtill Skaparens klart utsagda syn på människan. Som delas av en stor del av världens befolkning. Att du kallar det för "underliga teorier" säger mest om dig.

      Radera
    8. Nyman
      Tror du själv på vad du skriver?
      Åklagaren valsar runt på en massa sidor på nätet? För att hitta ngn. att åtala.
      Frun som är åtalad - är det pga hets mot folkgrupp, men det kan du inte förstå. Personer bosatta i Finland har ju inte hittat på detta, utan det är åklagaren som har en annan syn än vad du har. Lev och låt leva. men det kan du ju inte.

      Radera
    9. Anonym 18:14. Tror du att åklagaren själv behöver leta reda på allt som används i alla åtal? Nej,d et finns nog sådana som, speciellt i frågor som denna, är mer än villiga att hjälpa till. Men det förändrar inte själva sakförhållandet.

      Lev och låt leva, javisst! Men det gäller i så fall till bägge sidor. Men det kan tydligen du inte förstå.

      Radera
  4. På tal o lögner och lättlurade människor..

    Det finns fullvuxna människor som tror att 2 pingviner gick hela vägen från Antarktis till mellersta östern för att stiga ombord på en ark byggt av en man i 500 års åldern..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Som det konstaterades har de flesta kristendomskritikers tänkande stannat på 16-årsnivå. Men inte alla. Här ger du prov på sådant som stannat på 6-årsnivå. Men jag ska hjälpa dig lite, min (mentalt) lille vän: Det finns INGEN som tror det du påstår.

      Radera
    2. Gratulerar, då är även du Kristian nybliven antiteist :) välkommen i klubben, vi blir flera hela tiden. Är det inte skönt att kunna sätta alla religiösa stolligheter åt sidan och riktigt njuta av det här verkliga livet.

      Hittade en religiös barnbok för 5 åringar som hade en bild på pingviner och giraffer som steg ombord på fyllots ark ;)

      Men som sagt, det var barnsagor.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop, om jag var du skulle jag nog inta en betydligt mer ödmjuk inställning till vad som är barnsagor..

      Anonym 2

      Radera
    4. Eflop. Du gör dig bara löjlig nu, inser du inte det?

      Radera
    5. Om du är en bibeltroende kristen människa är det en hel del korkade påståenden du måste svälja. Nedan några.

      En orm pratade i paradiset. Även åsnan pratar enligt bibeln.
      Kvinnan har trollats fram ur ett revben från mannen.
      Jorden är platt med fyra hörn.
      Ett flickebarn våldtogs och man påstod att inget samlag förekom.
      Världen är 6000 år gammal.
      Pingviner och kängurun från Australien tog sig till arken och for tillbaka till Antarktis och Australien från Ararat.
      Döda och begravade människor steg ur gravarna och vandrade på gatorna.

      Anonym 2 mars 2022 00:39

      Jag är ödmjuk men inte köper jag vilken förklaring som helst bara för att nån påstår att bibeln är helig.

      Dylika sagor kunde man tuta i människor "förr i vääde" men inte längre.

      Eflop

      Radera
    6. Eflop. Som sagt, du gör dig bara löjlig med dina exempel. Det du tydligen inte inser är att du inte kan lyfta ut dessa ur deras kontext och behandla dem utifrån våra moderna missuppfattningar om världen, Gud och människan. Men att du ska förstå detta är förstås att hoppas alldeles för mycket.

      Radera
    7. Kristian, det här är inte alls svårt, de e bara att öppna bibeln och läs där. Himla inte när du läser utan tänk efter vad som verkligen står där, som ett litet tips bara :)

      Eflop

      Radera
    8. Eflop. Bra råd! Gör du det samma, under bön om Guds ledning, ska du se att dina frågetecken så småningom rätar ut sig.

      Radera
    9. Eflop. Pingvinerna behövde inte gå från antarktis. Hela jorden var hel då och inte uppdelad i kontineneter och världsdelar som vi säger idag. Det är klart att du inte kan göra annat än otrosprat som Bibeln nog förmår vederlägga. Men i en församlingssituation har man inte tid att beftatta sig med din förnekelse; där söker man sig närmare Vägen Sanningen och Livet Herren Jesus Gud och Fadernjahden heligeAnde som övertygat ossa att bibeln är fakta fast vår kunskap är liten. Gud har ju makt över allt och allt levande och alla människor. Och Han sviker inte dem som ångrar och tror. Men om han personligen i våra böner tilltalar i särskild sak är det viktigt att veta om det är sant och att man då skall lyda för att inte förhärdas till lögnaktighet otro och falska läror. Eflop, varenda gång det är krig så ser vi hur svagt och livsfarligt teknosystemet är när det brister och utövar våld. Allt som skrives på dessa bloggar kan vara borta i nästa ögonblick och var och en som då söker där finner inget annat än den Gudstro som lärde dem att tro och leva eller den otro som du och några andra försöker predika. Att enskilda " kristna" förfallit till äktenskapsbrott, otukt och barnaskändning ändra inte på Guds Ord. Vi kan bara be att hans straff sådana gånger skulle göra det klart att det inte är lovligt med någon annan synd heller men att Han som dömer och för Sanningens ord faktiskt kan visa att så gör man inte vilken synd det än är frågan om. För det finns en benägenhet att där stora synder är rådande så gör man många små regler för att tvinga folk att bära dåligt samvete fast det gjort den minsta möjliga synd eller överträdelse och i vissa fall biktar för dem som är vargar hundar och björnar i fårakläder och som känner till de grova brotten och kanske också gör dem. Hur som helst Gud sköter nog om dem som ärligt i svaghet går i församlingarn med syndernas förlåtelse och tillräckligt dagligt bröd.

      Radera
  5. Vad Räsänen förmanat för är sant vad än " samhället" säger. Om samhället går ut mot Guds Ord i olydnad och dom så drar samhället igen över sig Herrens dom och domar ty Han dömer och förlåter dagligen. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  6. Att folk skriver sig ur kyrkan i stället för att försvara Päivi Räsänen tycks vara många kyrkoledares (dock inte alla biskopar - som Kristian också påpekade) enda eller största bekymmer. De säger att kyrkan trots allt är "en gemenskap av tro, hopp och kärlek". Hoppsan, undrar vart Kristus tog vägen?
    Om Jesus inte är kyrkans Herre är kyrkan ingen kyrka. Han är Sanningen, det är Honom vi skall följa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki - Night stalker

      Det finns nog andra orsaker till att folk skriver ut sig ur kyrkan än Räsänens försvar. Varför skulle någon försvara en henne?? Dina skriverier är också ngt. som gör att folk ger upp och inte mera vill betala mycket varenda år för att sådana som du skriver en massa skit.

      Radera
    2. Anonym 18:09. Varför någon skulle försvara Räsänen? Kanske för att man bryr sig om mänskliga rättigheter - religions- och yttrandefrihet främst? Biskopen Jari Jolkkonen gjorde just detta. Han konstaterade (tyvärr) att han inte håller med Räsänen, men han anser i ett fritt land måste man få uttrycka också åsikter alla inte gillar. Eller hur han nu sade det...

      Radera
  7. Eflop kommer bara med små axplock som talar om att han inte tror på Bibeln eftersom det tydligt säges att jorden var en men att den delades under en viss period. Han har tydligen inte velat annat än retas då Moseböckerna talar tydligt om dessa saker i forntiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown 09:59. Du ska inte förvänta dig någon stringens från Eflops sida. Han är bara ute efter att visa hur lite han vet...

      Radera