tisdag 22 februari 2022

"Fredsbevarande styrkor"

Det blev alltså inget direkt anfall. I stället valde Putin/Ryssland att göra det på ett annat sätt - genom att erkänna de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina som självständiga områden och sedan gå in med "fredsbevarande styrkor". 

Vi lär ska få se i vilken grad dessa styrkor är fredsbevarande eller om de visar sig vara något annat. I vilket fall som helst torde detta vara ett grovt övertramp på Ukrainas territoriella suveränitet - oberoende av vad Putin kallar sina trupper.

Det här innebär att Ukrainakrisen, som (vilket historikern konstaterar) inleddes när Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovich valde att pausa förhandlingarna om ett samarbets- och frihandelsavtal med EU (vad som sedan hände och vem som ligger bakom det upplopp som följde och som orsakade att den folkvalde presidenten störtades är inte helt klarlagt), nu har gått in i ytterligare ett nytt skede. 

Det är inte lätt att hålla reda på vad som sker och vem som är skyldig till vad, och det vi nu behöver vara mycket medvetna om är att vi lever mitt i ett propagandakrig. Rysk media är ökänt opålitlig - det är ingen nyhet - men även vår media är just nu allt annat än en objektiv återgivare av fakta. Detta innebär att det är allt annat än lätt för den vanlige nyhetskonsumenten att navigera genom de blindskär som nyhetsmedia i denna situation är full av. Ett gott råd är därför (som alltid): Tro inte på allt du läser! 

Fortsättning lär ska följa. 

3 kommentarer:

  1. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8d9ebc52-4362-49ae-8320-ded72a4081bb jag kan inte ryska och vet ej om detta är korrekt översatt men oroväckande är det så det förslår !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:52. Mina ryskakunskaper är också mycket begränsade, så jag står inför samma dilemma. Men månne inte vi ändå långt kan lita på att det är korrekt översatt. De tolkningar som görs av Putins ord är sedan en annan sak. Men nog blåser det hårt från 30-talet, tycks det...

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera