onsdag 12 december 2012

KP-insändare



Fråga INTE prästen!

För en tid sedan hade Kp en artikel om Höstdagarna, FKS och nätfrågespalten ”Fråga prästen”. Jag var inne på sidorna och såg lite vad som sades och blev fullständigt förfärad. Jag lyckades inte förmå mig till att läsa mera än en del av frågorna, och svaren, men redan det jag läste räckte mer än väl för att skapa en bild av vad som sägs här. De frågor som ställs är ofta ärliga, raka och relevanta, men de svar som ges är fullständigt fruktansvärda. Här är det inte fråga om vad Bibeln säger, nej, här handlar det långt om vad dessa präster som svarar själva tycker och tänker.

Ett exempel: ”Vi är två tjejer i gymnasiet som känner oss själsligt vilsna på det sexuella planet, vi älskar varandra och vill ta steget till vidare. Men vi är båda starkt troende och det är en synd, vi undrar hur vi kan få uttrycka vår kärlek till varandra utan att hamna i helvetet och får känna Guds vrede?”

Och sedan svaret (i urval): ”Jag är troende och tycker inte att homosexuell kärlek är synd. Jag tror inte att man hamnar i helvetet och får känna Guds vrede för att man älskar en person av samma kön... För mig handlar synd om att skada någon - en annan människa eller sig själv. Och jag kan inte för mitt liv förstå att homosexuell kärlek skulle vara synd.”

Både frågan och svaret är offentliga, och prästen i fråga skriver under eget namn. Jag finner det dock i detta sammanhang onödigt att hänga ut personen i fråga – den som vill kan själv ta reda på vem det handlar om.

Men så här kan inte en präst i vår kyrka svara! Kyrkoordningens första paragraf gör klart att det är bibelordet som gäller som högsta norm i vår kyrka, och detta bör en präst hålla sig till. Och vad Bibeln säger om utlevd homosexualitet är glasklart. Likaså vad som sägs om att förleda ”en av dessa små som tror på mig (Jesus)”. (Matt. 18:6) Detta kommer farligt nära att förleda människor! För att säga det milt.

Slutsatsen blir, tyvärr, att om man idag vill ha klara, bibliska, svar på sina frågor så ska man INTE fråga prästen.

Ett försök till ett bättre svar på frågan finns att läsa på http://kristiannyman.blogspot.fi/

Kristian Nyman, Esse

1 kommentar:

  1. En frågespalt som ger bibliska svar finns i Logosmappen: Trosfrågan. Tyvärr har svarandet inte alltid varit så rappt som det borde ha varit den senaste tiden, men vi strävar att ge svar.

    SvaraRadera