onsdag 12 juni 2013

Bedrövligt!



Nu är jag verkligen arg! Jag såg A-Studio i kväll. I slutet på programmet visades (igen) smygfilmat material från två av landets rävfarmer. Där fanns djur med olika skador, och uppenbarligen hade inkräktarna igen filmat sjuka djur som var under behandling på farmens ”sjukavdelning”. Att göra så – och hävda att detta på något sätt skulle vara representativt för hur djuren sköts och mår på våra farmer är illa nog. Men det är inte därför jag är arg. Inte i huvudsak, åtminstone. Nej. Jag är arg för att dessa inkräktare har brutit sig in på farmerna i valpningstiden då djuren är extra känsliga för störningar och då allt utöver det vanliga kan leda till en sådan stress för dem att de kan bita ihjäl sina ungar eller få andra sorters stressymptom. Vilt främmande människor som kommer med lampor och kameror mitt i natten är bland det värsta jag kan tänka mig i detta hänseende.

I en filmsekvens ser man en rävhona som ligger bland sina ungar (som är välmående och har fått god skötsel till alldeles innan filmen gjordes) och som har krampat eller fått någon attack av något slag. Av allt att döma är det den stress som inkräktarna framkallade som har orsakat denna attack. Vi vet inte vad som sedan hände. Kanske gick attacken över, kanske dog rävhonan i sviterna av den. Bedrövligt är bara förnamnet.

Sedan hade dessa inkräktare brutit sig in på farmerna just under den tid när risken för att valpsjukan skulle sprida sig var som störst. Och säkert gått från farm till farm. Med lite eller inga skyddskläder alls. Märk väl! Detta under en tid då vi farmare knappt ens vågade ringa åt varandra av rädsla för att sprida sjukdomen!

Den hänsynslöshet och ringaktning av djurens väl som dessa smygfilmande inkräktare visar är fullständigt ofattbar. Jag hoppas att detta nu en gång för alla visar hur lite dessa element de facto bryr sig om de djur vars väl de säger sig värna. Bedrövligt är som sagt bara förnamnet.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar