söndag 30 juni 2013

Rom 1



Vi har i vår husandakt nu börjat läsa Romarbrevet. När vi läste det första kapitlet slogs jag, som alltid när jag läser den senare delen av det kapitlet, av hur oerhört exakt Paulus beskriver dagens människa. Det han skrev gällde då, när det skrevs, och det gäller ännu idag. Människan har, trots allt, inte förändrats mycket på nästan 2000 år.

Paulus skriver att alla människor kan se och veta något om Gud. Genom de verk Gud har skapat kan vi se hans ”osynliga egenskaper, eviga makt och gudomliga natur”. Men likväl ger vi människor honom inte den ära och det tack som tillkommer honom som Skapare. Nej, i stället ”undertrycker vi sanningen i orättfärdighet”. Detta får sedan olika följder: Vi ”förblindas av våra falska föreställningar så att mörkret sänker sig över våra oförståndiga hjärtan”. (Observera här att trots att det inte fanns någon evolutionslära på Paulus tid hade man tydligen hittat på andra sätt att lura sig själv bort från Skaparen!) Människorna ”påstår att de är visa, men blir dårar”, och byter ut Skaparen mot alla slags avgudar. (”Bilder av dödliga människor, fyrfotadjur och kräldjur”.) Och så: ”Därför utelämnade Gud dem”. Till otukt, självförnedring, homosexualitet, ondska, girighet, avund, mordlust, stridslystnad, skvaller, förtal, våld, olydnad och kärlekslöshet. Bland annat.

Och grundorsaken till allt detta? Jo, att ”de bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att tjäna och dyrka det skapade i stället för Skaparen”. Detta är det centrala i andra delen av Rom. 1, och orsaken till allt det elände som räknas upp.  

Men det är fel att läsa Rom 1 som om det enbart skulle handla om homosexualitet. Homosexualiteten nämns som EN följd av det att människan byter ut Guds sanning mot lögnen och inte ger Skaparen den ära och det tack som hör till honom, men kapitlet handlar inte i första hand om homosexualitet. Paulus nämner detta som den yttersta förnedringen på den av människan valda gudsförnekelsevägen, ja, men kapitlet handlar inte om homosexualitet. Rom. 1 handlar om människans dårskap. Och om dess följder.

Däremot kan vi, i dessa tider som så starkt präglas av en vilja att få alla att godkänna alla möjliga abnormiteter, gärna läsa Rom. 1 för att förstå varför det finns homosexualitet. För det svaret hittar vi faktiskt här. Människan byter ut Guds sanning mot lögnen och blir därmed blind för Skaparens goda ordningar. På denna väg blir människan sedan AV GUD (observera vem som agerar!) utelämnad åt en förnedrande livsstil. Av vilket alltså homosexualiteten är det lägsta och mest förnedrande. Observera nu att det här handlar om kollektivet - inte om enskilda människor. Följderna av släktets gudsfrånvändhet drabbar sedan till synes (åtminstone ur vårt mänskliga perspektiv) helt blint.

Men detta gällde alltså kapitlets andra del. I slutet av den första delen (i vers 16) nämner Paulus det som är hans, och brevets, huvudärende: ”Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken.” Denna frälsning innebär också FÖRÄNDRING. Det vet Paulus mycket väl. Han, den före detta förföljaren av Guds folk och som hade deltagit i mordet på Stefanus, han visste mycket väl att evangeliet är en Guds kraft. Till frälsning och till förändring. Paulus själv var alltså ett mycket gott exempel på detta. Så trots den mörka bild Paulus tecknar av människan i den andra delen av Rom. 1 finns alltid detta med: Möjligheten till frälsning och förändring. Det är ett verkligt evangelium också för dagens människa – som kanske mera än någon annan före henne har gått bort sig i detta som Paulus skriver om här.

Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror!

13 kommentarer:

  1. Nu är det ju så att homosexualiteten bara nämns som en synd, ingen större synd utan bara en synd som alla andra synder. Dans, alkohol, kortspel, bio, rockmusik, sex, svordomar, teater, långt hår, nakenhet, kort hår, korta kjolar, TV, smink. Allt har varit synd. Men ni värkar inte ha så mycket annat att fundera på än homosexualitet i er klubb? Men i evangelierna talar Jesus strängt mot skilsmässa men nämner aldrig homosexualitet

    Det finns präster och missionärer som har tagit ut skilsmässor, det finns också otrogna präster och missionärer? Mycket större synd, Med det ger ni fan i, Vilket gör er till en hög med inkompetenta hycklare (homofober) som ställer er bakom bibeln när det finns tillfälle att hacka på en minoritet bara för bibeln nämner det som en synd, Ni skiter fullständigt i alla andra synder så länge man är straight?

    Det finns bara ett ord för er och det är Hycklare! Har du en annan förklaring så är det bara att slänga fram den?

    Halva världen experimenterar med kemiska vapen, men ni hycklare tror världen går under pga homosexualitet och lite synd?

    SvaraRadera
  2. "Antikrist". Din kritik missar nog ganska ordentligt sitt mål. Inte "skiter" vi i andra synder, men om du har koll på vad som är på gång just nu så vet du att det finns ett starkt tryck på förändring just i denna fråga. Så ännu en gång: Det är inte vi som ständigt lyfter fram denna sak. Vi agerar inte i denna fråga, vi REagerar.

    Homosexualiteten (utlevd sådan, uttryckligen) är faktiskt en "dubbel" synd i den meningen att det är synd både mot Guds vilja och mot naturen.

    Och vad gäller Jesus och vad han sade så får man väl konstatera att skilsmässor var ett mycket större problem på den tiden än homosexualitet, därav skillnaden i betoningarna. Men att Jesus aldrig skulle ha nämnt homosexualiteten stämmer nog inte. Paulus nämner ju den, och han talade på "Jesu mandat", vilket innebär att han inte skrev något som inte Jesus hade sagt/undervisat om. (Även om vi inte uttryckligen har det i Bibeln från Jesu egen mun!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att 13 500 skilsmässor i året inte är ett problem? och alla annan synd som finns i ert kristna liv. Ni reagerar inte på det? Att viga präster som har syndat är inte heller ett bekymmer? samma gäller missionärer? så fort ordet homosexuell kommer in i frågan ja då vaknar ni till liv och ska börja reagera. Vilket gör er automatiskt till homofober och hycklare.

      Gud straffade Hetero syndare till homo som går emot deras natur.
      Varför straffas inte homosexuella med hetero drifter som går mot deras natur?

      Radera
    2. "Antikrist". Vänligen visa var jag skulle ha sagt att skilsmässor inte är något problem! Skilsmässorna är ett STORT problem! (En av orsakerna till att jag inte fick prästvigning var att jag meddelade biskopen att jag är synnerligen tveksam till att som präst viga frånskilda...) Jag anser också att det borde finnas betydligt hårdare krav/gallring/prövning av prästkandidater. (Något som inte heller det vinner genklang hos bisparna. Idag är det en (eller två) frågor det handlar om, och kuggar man på dem är det kört...

      MEN. Nu är det homolobbyn som flyttar fram sina positioner - både i samhället och i kyrkan. Varför skulle vi då inte få reagera?

      Radera
    3. Helt okej att reagera mot homon hmm visst. Än så länge.. Men att reagera mot svarta eller judar eller nån annan minoritet i Europa så får du skaka galler.

      Radera
    4. Det går inte att jämföra mörkhyade/judar med (utlevd) homosexualitet. Det senare kallar Gud i sitt ord för synd, medan de förra givetvis inte är det. Dessutom kan man, på goda grunder, ifrågasätta minoritetsaspekten när det gäller homosexualitet.

      Radera
  3. En fråga till dig som kallar dig antikrist. Hur ser din värld ut om du får som du vill ha de här på jorden.? Hur får du slut på själviskheten, de andra orsakerna till hat emellan människorna och gudsfönekelsen ty antikrist är en som till sist skall säga att han är gud
    Vill du i din tur förfölja den kristna "hycklareminoriteten" eller skall du låta Guds Ande leda dem var och en till bättring inför Honom, om de nu verkligen är hycklare. Folkviljan och anpassningen till modet och världsliga osaker var också bland de kristna så stark att de sista som talade om klädsel och hår tystnade på slutet av sjuttiotalet. Mvh, skriv svar snart säger en som tror på Bibeln som den Helige Ande och det Skrivna lär i jesus namn. amen. Ulrik fegerholm

    SvaraRadera
  4. En sak gällande klädseln. Täckande klädsel och ingen urringning rekommenderar jag folk att ha i offentligheten framförallt när man går till Herrens heliga nattvard. Rekommenderar den heliga Skrift plus petrusbreven och Bo Giertz kommentarer.
    En sak är dock säker. I stadiga långbyxor kan både man och kvinna framgångsrikare undvika att utan eget medgivande skända sina kroppar i otukt eller annan enligt Guds Ord sexuell synd. Världen som inte tror må göra som den vill. Frihet i yttre ting men moralen oförändrad , efter den maximen lever vi alla av nödtvång idag. h ulrik

    SvaraRadera
  5. Du har nog inte någon orsak att tala om äktenskapet även om det du säger vrkar vara befogad kritik. Vem vill offentligt skrika ut att någondera parten gjort äktenskapsbrott.
    Däremot kan man säga att om man som kristen skiljer sig på grund av ekonomisk eller annan oenighet eller strid då ena parten inte tror på Guds Ord så bör en Jesu efterföljare noga veta : Är det då skäl att gifta sig på nytt då vi på grund av vår fördärvade natur också som döpta tendderar att upprepa "dåliga" val. Dessutom säger Bibeln att man då inte skall gifta sig om den levande lever. De icke troende är andligt döda och deras själ styrs av sinnen,djävulska impulser och behov av att behaga och smickra både djävul värld och falsk frihet som antikristerna förespråkar - en antikristlig förnekar Jesus som Guds Son Herren och har alltså inte heller Fadern. De avviker också markant från Guds bestående ordningar lagar tider och ord. Det var förresten president Paasikivi som inte lät de Bibeltroendes förslag få genomslag i kyrkan som redan då i trehundra år av de troende kritiserats för tilltagande avfällighet trots yttre ordning. De finns mycket mer att säga men det kan sammanfattas lätt: Guds Rike har kommit, Kom in och låt rena er i Guds förlåtelses Ord i Jesu Namn. och täck över era tatueringar ni som fick dem på i otrons värld. Om ni nu vill tro som Jesus och Bibeln den Heliga Skrift lär. Man kan lätt bli vilsen om man inte ber om den Helige ande och kollar meb Bibeln och Jesu vittnesbörd. KOm. Herre Jesus. Ty Natt råder i vår ljusa Nord också. Tack för alla dina ljus. Du vet vår bön... Amen i Faderns och Sonens och den helige Andes Jesu Namn. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  6. Har du inte antikrist insett att för alla människor kan vilken synd som helst vara möjlig i tanke ord eller gärning.
    För en syndare utan ledning av Guds ord blir till slut allting världsligt en jämn smet av godkänd synd, den ena synden lika kär och likgiltig som den andra.
    De som har den helige Ande, det vill säga Trons Ande ser ibland i sitt eget "naturliga av arvssynden" påverkade hjärta sådana fasans djup av synd att de Prisar Gud för att Han sände sin egen Son Jesus att frälsa dem från "kött" (den syndiga naturen i människan), värld, synd, djävul, död och till slut kan en kristen som inte på länge lidit fysiskt för traditionell bekännelse undkomma de antikristliga fällorna och skulle i sin sista årr om man som jag ger sig många egenkära namn ändra namnet till Torsten Nils Ulrik Segerholm. Bara för att retas lite för en kristens seger är inte alltid framgång, många vänner på jorden, eller rikedom eller någon yttre makt. UTan en kristen seger är att ta emot Guds förlåtelse tills döden för en hem ty vi människor synda ofta och på många vis. Det första tecknet är samvetsris det vill säga en obestämd oro och en Kristen som öppnar sig för Ordet om Gus Nåd går då i bön oeller bikt till Herren och frågar råd. Han heter också Råd och Underbar (gsv, Underlig, undersam) och antikristerna ändrar orden mening så snabbt som historien går mot sitt mål när Gud vår Jesus den Rätte sSegraren kommer på Himmelens skyar. Han är redan nära och han för bok: avskriver åt endel och skriver ned åt endel. Jag söp bort minne några gånger som ung men Gud räddade mig och jag har nog inte gjort något borta från människor. Sup inte kära kristna. He e beter till tro och lyd, alla kanske inte får hjälp. Herre förbarama dig. Ulrikk Torsten Nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud beordrade mord, slaveri, mänskliga offer, tortyr och massakreringar. Är det Skaparens goda gärningar? Vet han inte skillnaden på gott och ont?

      Och om Gud är allsmäktig, Varför finns det krig, sjukdomar, svält och naturkatastrofer? Den alls allsmäktiga goda guden bär ansvaret för alla dessa döda och han låter det ske, varför ingriper han inte med sin gudomliga godhet?

      Och om gud är Allvetande så krockar det med den fria viljan vi fick, Om Gud är allvetande så visste han redan om våra handlingar i förtid och vi människor kan då inte ändra framtiden. Framtiden är den är som Gud vill att den ska vara. Detta innebär att Gud redan vid begynnelsen visste vem av oss som ska till himlen och vem som ska dömas till helvetets eviga eldar! Hur går den goda underbara Gudens SKAPELSE av helvetet ihop egentligen? Han skapar människor dagligen som ska dit och brinna? Så hur underbar och god är han egentligen?

      och på tal om kristna så dog den sista på korset.



      Radera
    2. Eftersom Ulrik tagit semester tar jag mig friheten att svara på också denna kommentar. Visst finns det, när vi läser GT, många saker som vi idag kan ställa oss frågande till. Men jag tror nog att vi ska akta oss för att hävda att Gud inte vet skillnad på gott och ont. Snarare är det då vi som inte gör det - eller kanske rättare: Vi klarar inte av att se den stora bilden. Om vi ser lite närmare på de händelser i GT du refererar till så ser vi att i de allra flesta fall handlar det om sådana situationer där folkets (Israels) framtid låg i vågskålen. Vissa gånger helt konkret (som t.ex. med Faraos armé vid övergången av Röda havet), andra gånger gällde det fortlevnaden som Guds folk mitt i en gudsfrånvänd värld. Därför måste de främmande folken utrotas när landet intogs under Josua. Vi har svårt att acceptera detta idag, visst, men vi ser som sagt inte hela bilden.

      Svaret på teodicéproblemet är Kristi kors. Gud HAR gripit in. Problemet är att en människa som inte känner Kristus inte kan se eller förstå detta.

      I dogmatiken skiljer man på Guds förutbestämmande och Guds förutvetande. (Du blandar i din kommentar på dessa.) Det att Gud på förhand vet vad som kommer att ske betyder ingalunda att han har bestämt att det kommer att bli så. När vi rör oss på detta område så diskuterar vi emellertid saker som vi med vårt klena (relativt sett) förstånd och vår oförmåga att se hela bilden inte fullt kan greppa. Men vi människor funderar förstås gärna på dessa saker, även om det kan vara lite riskabelt att ta sig an saker som går så här mycket över vår förmåga...

      Detta så här långt.

      Radera
  7. Alla som vill vara så kallade antikrister kan ju om de ännu har en rätt översatt Bibel(jag kan inte gå i god för Bibel 2000 när det gäller gamla testamentet) läsa i Hesekiels bok 28 kapitlet, verserna 1 - 10 och gärna lite till - om andra Guds löften och varningar t ex i Uppenbarelsebokenom - om den Sista Stora Antikristen, Satan djävulen och vilddjuret som i Hesekiels bok förliknas vid Tyros kung på de gamla tiderna. Men bilden och satanssymboliken är solklar; för dem som vill TRO "se" lära och förstå. Kyrkan blev så förnäm att de bytte ordet "nedsteg till helvetetet" mot nedsteg till dödsriket. Av hänsyn till de stjärtsvaga humanisterna i den sk upplysningens efterdyningar. Nu halder jag datakäft helst hela juli. Internäten farvatten är lika fulla av grynnor som gamla tiders farliga farvaten för kristna. Om man lyder Herrens bud så kan man få hjälp även om man lidit skeppsbrott bkland digitalbilderna. Trevlig semester! Guds frid til dem som den Friden vill ge säger Ulrik++++

    SvaraRadera