onsdag 5 juni 2013

Hatbrev?



Finska Missionssällskapet har kallat ett homosexuellt par till missionsarbete, och de kommer att välsignas till tjänst nu på söndag på FMS:s årsfest. Den ena av de blivande missionärerna kommer dessutom att bli prästvigd av Helsingforsbiskopen Irja Askola.

Det finns i princip hur mycket som helst man kunde säga om detta, men vad gäller själva saken jag ska nöja med att fråga mig huruvida ledningen inom FMS fullständigt har tappat förståndet? Genom att sända ut ett homosexuellt missionärspar kommer man dels att tappa en massa understöd och understödare här i Finland (för det är faktiskt vi klassiskt kristna som väldigt långt bär upp missionens arbete rent ekonomiskt), dels förstör man sitt eget och Finlands rykte i det land dit detta par sänds ut. För att inte alls tala om vilket enormt slag detta är mot den kristna trons trovärdighet i mottagarlandet. För vi ska noggrant hålla i minnet att alla, ja egentligen väldigt få, andra länder är lika ”progressiva” i denna fråga som vi är här i vårt land.

Nå, men nu var det inte i första hand själva saken jag ville diskutera. Denna gång. Utan de reaktioner som detta har orsakat här i Finland. Närmare bestämt då de många ”hatbrev från troende människor” som Irja Askola har fått ta emot. (Enligt dagens Iltalehti.) Jag inser förstås att det finns många som känner ett starkt behov av att få reagera, och kanske också känner sig kallade av Herren att försöka omvända Irja Askola och förhindra denna katastrof. Men jag tror nog att vi borde inse att det inte är rätt metod att skriva brev med ett innehåll som, i åtminstone vissa fall, kan tolkas som hotfullt eller t.o.m. hatiskt. Personer som Irja Askola är nämligen inte sena att använda dessa brev i propagandasyfte – alltså för att visa hur ”hatiska” vi klassiskt kristna är gentemot de homosexuella och mot ledare inom kyrkan som går i deras ärenden. Och på så sätt ytterligare vända opinionen mot oss. Och tidningar som Iltalehti spelar förstås gärna med i detta spel.

Jag tror att vi borde inse att det finns människor som är så förhärdade att det inte går att omvända dem. Åtminstone inte genom att skriva brev åt dem. Personliga brev kan dessutom, eftersom de är riktade åt en enskild person, användas just på detta sätt – i propagandasyfte. Irja Askola behöver givetvis inte lämna ut alla brev till tidningens journalist. (De är ju privata!) Det räcker gott och väl med att hon nämner om dessa brev, och kanske citerar ett utdrag, dessutom taget ur sitt sammanhang. Och när så sker kan även ett välmenande och i grund positivt skrivet brev bli till ”hatbrev” i en sensationssökande journalists händer. För det ska vi komma ihåg: de flesta journalister är inte intresserade av sanningen eller av vad som i grund och botten var avsikten. Nej, de vill ha uppmärksamhet och skapa rubriker.

Då menar jag att en offentlig text är så mycket bättre. En insändare eller en bloggtext, givetvis vänligt skriven, där skribenten har kontroll över sin text och där alla som vill kan kolla vad som sades och vad som avses. Givetvis kan även detta misstolkas och snedvridas av ”skjutgärnsjournalismen” i.o.m. att de flesta människor är så lata att de inte orka/vill ta redan på vad som är sant även de gånger sanningen finns på bara några tangentnedslags avstånd, men principen är att man som skribent ska se till att man har kontroll över sin egen text. Och det han man verkligen inte om man sänder ett privat brev åt en biskop.   

Det bästa är förstås ändå att be för den som felar. För det som vi människor inte kan (omvända den vilsegågna och t.o.m. till viss del förhärdade), det kan Herren. Så be gärna för FMS, dess ledning, detta blivande missionärspar och Irja Askola. I första hand att Herren ville omvända dem och förhindra att de gör detta fatala misstag. Men om inte det går, att han på något annat sätt förhindrar detta. För han har alla redskap i sin hand!

Men skriv inga privata brev åt Irja Askola, eller åt någon annan heller, i liknande ärenden. Det slår alltid tillbaka mot den som skriver – och mot oss alla.

4 kommentarer:

  1. "Frukta inte för dem som kan döda kroppen utan frukta Honom som sedan han dräpt jämväl kan kasta till helvetet": Jesu Ord enligt Kyrkobibeln den svenska översättningen av år 1917.
    Int ska vi utmana så att nån slår tillbaka mot "oss". Jag tror det vore hälsosamt att vi alla vaknar upp ur vår törnrosasömn. Var glada om de kör ut "oss" ur evltk då får ni inte del av " hennes plågor" däremot en ännu närmare själsfrändskap med Herren Jesus. Var Han rädd för att det "skulle slå tillbaka på honom" Nej Han håll Guds Ord från det största till det minsta intill Döden på Korset. Jag vet nog att ni inte vill svara mig svage syndare här i denna sak och jag torsten nils ulrik vet att den som har brått att tömma jorderikena och kyrkan på allt gott kanske använder sådana mera impulsiva som jag till att driva "er och oss" ut???+

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik! Jag ser detta närmast som att det här handlar om att vara oskyldiga som duvor och listiga som rävar... Nu har jag inte läst pappersversionen av IL, där det finns citat från de aktuella breven, och med största säkerhet finns det i vissa av breven också klara övertramp. Men min poäng var/är att även vänligt skrivna och uppriktigt välmenande brev av denna typ också kan användas i propagandasyfte som här nu också sker.

      Att vi som kristna dras i smutsen av världen, media och fallna kyrkoledare är kanske i sig inte så farligt, det kan vi säkert leva med - som du också antyder. Men det som är så oerhört problematiskt är att evangeliet också svärtas ner av denna typ av publicitet. Och detta är onekligen själafiendens första och främsta målsättning.

      Tack för responsen, och allt gott!'

      Radera
    2. Allt Guds goda till er alltid och allestädes också önskar ulrik.
      He e int na kinas de häär, utan jag säger med alla de pinade,plågade sargade att Evangelium som är Guds Ord är en självlysande pärla av Ande och Liv och Han är Suverän och dess Egen Rättfärdighet håller det vid makt. Evanglium är också självtvättande - de är de som delvis har avfallit som gärna tror lögnen och blir allt mer fförvillade.
      Herren Jesus Kristus Regerar och hjälper. Lisää pötköä pesään säger ulrik torsten nils som tacker för att du inget deletat...?¤

      Radera
  2. Och ändå sade jag redan 1997 åt en av laestadianernas huvudpredikanter att vi "måste dra ut".
    Märk väl att det blev lydnad ända till förtappelse för många i nazi och kommunismländer i tiderna.
    Vakna upp. Väckelserörelserna har blivit sömnrörelser sade en av de troende nyligen.
    Jag väntade länge, inte är jag nykter så impulsiv, först 2010 när Styggelseförespråkare blev Ärkebiskop förstod jag att jag personligen mår bäst av att inte följa människor utan mitt samvete..
    Sjenn, siter ja å skriver Gud, Led oss alla på den Rätta Vägen I Ande Tro och Liv enligt Skriften.Amen i Faders, sons och Helig Andes <jesu Namn+++¤

    SvaraRadera