söndag 22 september 2013

Provokation



Att provocera på rätt sätt är en konst. En bra provokation skapar intresse, blottlägger existerande olikheter i tankesätt, kan avslöja vad som sker bakom det som synes ske och får människorna att tänka till så där i allmänhet, men den skapar inte onödiga motsättningar och framför allt så leder den inte till hårda ord och i värsta fall handgemäng. Att undvika att låta sig provoceras är en annan svår konstform, men något som vi alla behöver träna oss i - jag också.

Jeppis pride – som enligt planerna kommer att hållas någon gång nästa sommar är redan nu en klar provokation. Som sådan är detta evenemang ett ypperligt tillfälle att öva på detta att inte låta sig provoceras. Jag kommer, som jag tidigare har konstaterat, att protestera högljutt och tydligt genom att stanna hemma. Det är, menar jag, en bra reaktion på denna provokation. Och som sådan också en aning provokativ.

En bra sak med en rätt utförd provokation är att den kan locka fram mycket avslöjande reaktioner hos de som låter sig provoceras. Så skedde igår när en grupp ”heteroaktivister” ordnade en (smått onödig?) demonstration för de heterosexuellas rättigheter på riksdagshustrappan i Helsingfors. (Bilder på spektaklet kan ses här!) Arrangörerna menade att denna demonstration var synnerligen nödvändig eftersom ingen idag talar om de heterosexuellas rättigheter. De hävdade också att denna demonstration inte var riktad mot homosexualitet och de homosexuellas kamp för rätten att gifta sig, men så kom den kanske nog ändå att uppfattas. Samt som ett politiskt ställningstagande. (Hur kan man annars uppfatta det som en av arrangörerna konstaterade att ”När jag var ung fanns det en skatt vid regnbågens ände. Nu hittar man Arhinmäki och Tynkkynen där”.)

Men nu skulle detta alltså handla om de avslöjande reaktioner som de knappt hundra motdemonstranterna bjöd på. Dessa bar bl.a. på ett plakat som hävdade att ”Homosaatiota ei voi pysäyttää” (Alltså att ”Homosexualiseringen kan inte stoppas” – med detta avses tydligen det massiva flöde av homopropaganda som media idag formligen dränks av och som ”homosexualiserar” hela samhället.) Vidare sjöngs en kampsång som kallade demonstranterna att komma och ”homoilemaan” (=uppmaning till homosexuell skörlevnad). Demonstranterna kallades dessutom ”Nazister” av motdemonstranterna.  

En provokation kan alltså, i bästa fall, locka fram avslöjande reaktioner. Så skedde denna gång. Efter detta torde det vara omöjligt för homolobbyns förespråkare att hävda att man ingalunda med sin propaganda vill ”värva” flera människor till homosexualitet. När man sjunger sånger som kallar människor att komma och ”homoilemaan” är detta nog så avslöjande. Vidare blev det klart att man genom spridande av sin propaganda vill ”homosexualisera” samhället. Men detta var ingen nyhet – detta har vi som läser tidningar och följer med media i allmänhet redan sett ske. Men det ska tydligen bli ännu värre. Åtminstone om dessa motdemonstranter får som de vill. Framtiden får utvisa hur det blir med det, men det är åtminstone bra att veta vad planerna/målet är. En bra provokation kan som sagt vara väldigt avslöjande!  

15 kommentarer:

  1. Kristian, har du läst skriverierna på hetero-prides Facebook-sida? Här är en kolumn innehållande de vidrigaste bitarna: http://www.aamulehti.fi/Viihde/1194834071304/artikkeli/kolumni+homohyokkays.html

    Inte så mycket fråga om endast reaktion i det här fallet, utan snarare en motprovokation. Motdemostrantera använder citat från just denna Facebook-sida för att understryka hur pass horribla dessa uttalanden är.
    Tycker själv att agerandet i detta fall inte nödvändigtvis är särskilt lyckat, då många bevisligen missar poängen helt och hållet! Det man bör komma ihåg här är att de människor som dök upp vid riksdagshuset representerar de mest högljudda i bägge lägren. Är lite förvånad att du tar "homoilemaan"-sången på sådant alvar du gör!? Meningen är att ju förlöjliga de stereotypiska uppfattningar vissa har om homosexuella. Ingen av de hbt-människor jag känner är ute efter att värva mer folk och i slutändan homosexualisera samhället. Vem är det som egentligen är utsatt för propaganda och om vad? Vissa uttalanden emot homosexuella så korkade att de helt saknar huvud och fötter, se här: http://www.youtube.com/watch?v=d2n7vSPwhSU&noredirect=1
    Tror denne pastor Worley på riktigt att a det blir slut på homosexualiteten om stänger in alla gay-människor bakom elstängsel. Går folk i hans församling verkligen på dessa dumheter. De flesta homosexuella föds och växer upp i helt vanliga familjer så även om pastor Worley fick som han ville gällande sitt elstängsel, skulle det fortfarande finnas HBT-folk ibland oss. För många uttalanden som dessa får folk att ställa sig på barrikaderna och ropa högljutt, ordna pride-parader samt organisera medborgarinitiativ. Det hela är egentligen inte alls konstigare än det som den afroamerikanska befolkningen sydstaterna gjorde då de kämpade för sina rättigheter under 60-talet! Där hade de också en konservativ kristen front emot sig komplett med "ur sitt sammanhang lösryckta" bibelcitat som vapen!
    Hur är det med dig, Kristian? Hur ser du på två sädesslag på samma åker, eller att bära kläder av olika tyg samtidigt, eller möjligen räkor och musslor som potentiell näringskälla?
    Stefan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan. Jag läste kolumnen du hänvisade till, och jag tyckte nog att själva kolumnen är värre än de citat den innehåller. Den är ironisk, visst, men den raljerar om saker som är väldigt allvarliga.

      "Vem är det som egentligen är utsatt för propaganda och om vad?" När man ser på vad som skrivs i media idag, och hur media behandlar hela hbt-komplexet, kan jag, från min synvinkel, inte säga annat än att det handlar om ren och skär propaganda. Inte i första hand för att värva homosexuella, nej, men för att forma opinionerna. Något man redan lyckats väldigt bra med!

      Vad denne pastor Worley har med något alls att göra förstår jag inte, annat då än det du skriver om att dumma uttalanden skapar vrede och reaktioner.

      "Det hela är egentligen inte alls konstigare än det som den afroamerikanska befolkningen sydstaterna gjorde då de kämpade för sina rättigheter under 60-talet!" Nå, den jämförelsen haltar nog betänkligt - både ur perspektivet naturligt-onaturligt och när vi pratar olika bibelord.



      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Ur mitt perspektiv är det inget fel i att forma opinionerna i just det här fallet!
    Ett rättvisare samhälle kommer att göra att de röster(som du kallad propaganda) så småningom kommer att tystna. Ser att denna utveckling redan är långt på gång i de yngre generationerna dit vår tonåring räknas. Där är inte lika stor grej att va gay längre. Jag antar att du säkert ser denna utveckling som väldigt oroväckande? Det jag ser är däremot en homosexuell tonåring som växer upp med självförtroendet intakt, utan den stigmatisering som homosexualitet har fört med sig tidigare, och blir just den en stabila, pålitliga, duktiga och omtänksamma individ hon/han var menad att bli!
    Vad har pastor Worley att göra med saken? Tänk dig att växa upp som homosexuell tonåring och höra mängder av dylika uttalanden under din uppväxt! Vad tror du att det för med sig? Man blir ju inte trygg och belåten i sin tillvaro, utan snarare arg och upprorisk och på alla sätt mån om att provocera de som provocerar dig! Pastor Worley är tyvärr inte ensam om uttala sig på det sättet han gör heller!

    Jag är själv av åsikten att homosexualitet är medfött, lika medfött som just t.ex hudfärg eller vänsterhänthet. Kan kanske inte bevisa att det är så, men du kan inte heller bevisa motsatsen på ett hållbart sätt rent vetenskapligt. Så för mig handlar det nog om liknande fördomar i bägge fallen!
    Stefan






    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan. I korthet, jobbet kallar! Opinionsbildningen är en del i ett målmedvetet projekt som in leddes för över trettio år sedan och som avsåg att göra homosexualiteten salongsfähig. Detta handlar om en synnerligen styrd utveckling. Vi har helt enkelt blivit manipulerade, och det till max - och det kan ju aldrig vara bra, eller hur? Det kan mycket väl hända att den propaganda vi idag tvingas leva med kommer att klinga ut, men det ska vi nog vara beredd på att fokus då kommer att skifta! Detta helt enkelt för att bokstavsföljden HBT följs av åtminstone de ännu "osynliga" P och P. (Det första p:et står för "polyamorös", det andra p:et kan du säkert lista ut själv vad det står för...) Den propaganda vi nu utsätts för banar väg för nästa våg.

      Angående frågan om homosexualitet är medfödd eller inte så har du förmodligen rätt när du säger att ingen av oss kan bevisa vår ståndpunkt utom allt tvivel, men läs ändå gärna detta: http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/elamantaito/3732/ex-homo_amadeus_oilinki_kohuhaastattelun_jalkeen_kun_jaan_elamantarinani_suvaitsevaisuus_loppuu#.UjiuTKYymHw.wordpress

      Radera
    2. Klart att det var en religiös raljerande ungdom som söker uppmärksamhet som kom med en sådan story. Nu blir han kung i sin församling, en hjälte som en gång för alltid bevisar att homosexualitet kan botas,,, eller not. Kan du inte länka till något trovärdigt, alltså något som inte är religiöst? Men om du inte läser annat än religiösa skrifter så tror du väl också att de är sanna, men du är ändå välkommen ut till den riktiga världen.
      Som du brukade säga Kristian, om du tänker efter, riktigt ärligt, inser du nog att du KAN ha fel.

      Radera
    3. Anonym. Att på detta sätt sätta likhetstecken mellan "religiöst" och icke trovärdigt låter sig inte göras med mindre än att du levererar mera än bara åsikter. Att dessutom underkänna en annan människas vittnesbörd på basen av ingenting, det är bara för svagt.

      Vad gäller det du skriver om den riktiga världen så kan jag väl bara säga att jag faktiskt lever i den riktiga världen - tro det den som vill - och att den kristna tron faktiskt fungerar just där. I den riktiga världen. Men det kan man kanske inte förvänta sig att en som aldrig har vågat ta reda på vad den kristna tron är ska förstå...

      Radera
  3. Nu har det ju sent omsider kommit fram att den mannen som var pådrivare för dethär sorglustiga spektaklet som nu lyckligtvis endast fick ett minimalt antal deltagare har påvisats umgås i nazisammanhang. Så man ser klart i vilka kretsar dessa homomotståndare har sina själsfränder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Det att en människa har felaktiga uppfattningar i en fråga diskvalificerar inte henne och hennes åsikter i alla frågor. Jag gillar t.ex. inte Sannf., men i äktenskapsfrågan betraktar jag dem som mina allierade. Med rätta.

      Radera
  4. Kristian. Du hänvisar till "After the Ball" igen. Med tanke på hur homosexuella har blivit behandlade både socialt och inför lagen ännu under tidigare hälften av förra seklet, är jag inte särskilt förvånad över att ett dylikt verk kommit till. Ser det nog som någonting jämförbart ett politiskt program mer än någonting annat (ett ganska effektivt sådant!). Ser dessutom inget negativt i hela utvecklingen som är på gång, d.v.s. att attityden mot HBT-människor blir mer accepterande. Utvecklingen följer nog principen tes-antites-syntes. Tesen har varit att man inte accepterat homosexualitet under många århundraden, antitesen kom i och med Stonewall-upproret och har pågått ända till idag och innefattar även boken du så gärna hänvisar till. Nu är vi på väg in i syntesen, d.v.s. allting kommer småningom att lugna ner sig och folk kommer att i stort sätt förenas kring liknande tankar och idéer. Det är vad jag tror kommer att hända.

    Liknande utveckling har skett upprepade gånger under mänsklighetens historia även i helt andra sammanhang!
    Den geocentriska världsbilden var länge den rådande d.v.s. tesen. Antitesen kom i form av vissa hängivna vetenskapsmän som vågade utmana både den allmänt rådande uppfattningen och den katolska kyrkan då de presenterade sin heliocentriska variant.
    Nu har vi ju nog alla sedan länge överens om att jorden snurrar kring solen hur mycket än kyrkan motsatt sig detta någon gång i tiderna?

    De bägge P:na du oroar dig för, är i all synnerhet det andra är ju väldigt otäckt.
    Pedofiler är dock kriminella som förgriper sig på barn, och de kommer nog att fortsätta vara det inför lagen även om man ändrar på lagstiftningen gällande homosexualitet. Säkert kan röster börja höjas i lite större utsträckning även från dessa P:n, men att vi skulle få en våg av pedofili i kölvattnet på den nu pågående utvecklingen tror jag däremot inte.

    Till sist lite frågor: Hur skulle en lagstiftning gällande homosexualitet se ut om du fick bestämma? Skulle den förbjuda propaganda enligt den ryska modellen? Eller är allt bra som det är nu?
    Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan. Jag vill börja med att tacka för tonen i dina inlägg. Det är trevligt att diskutera med en person som diskuterar under eget namn och som håller god ton i diskussionen. Det blir mycket högre klass på meningsutbytet på detta sätt.

      Att "After the Ball" har varit synnerligen effektivt som (politiskt) program har vi helt och fullt samma åsikt om. För det har det, och jag tror att jag vågar tillägga att effektiviteten saknar motstycke under åtminstone det senaste seklet. (Vi får kanske gå tillbaka till Harriet Beecher-Stowe och "Onkel Toms stuga" för att hitta något liknande...)

      Angående syntesen så har du också förmodligen rätt, men det du bortser ifrån, och som jag vill hävda, är att när ett samhälle går emot Guds goda plan och vilja kommer detta alltid att få negativa följder. Vilka dessa kommer att vara, och hur omfattande de kommer att bli, återstår givetvis att se. Men jag vågar nog hävda att sedan vi går in för ett könsneutralt äktenskap blir samhället inte mera vad det har varit.

      Någon våg av pedofili i kölvattnet på den nu pågående utvecklingen tror inte heller jag på. Dels förekommer det redan nu en hel massa av denna styggelse, dels menar jag inte att det är saken i sig man kommer att så småningom börja torgföra, utan acceptansen för saken. Men det andra P:et kommer nog före. Nu vill jag mycket tydligt påpeka att även om dessa saker kan anses vara ihoplänkade så menar jag INTE att de en vanlig homosexuell skulle ha någon skuld när det gäller dessa två P:n. Det jag däremot hävdar är att den lobby som nu driver homofrågan sedan, när den striden är "vunnen" kommer att skifta sitt fokus till nästa fråga. Vilken den sedan är återstår givetvis att se.

      Din fråga är bra. Mitt svar blir inte lika bra. Jag måste kanske säga att jag inte har funderat så mycket på det. (Min energi i denna sak går åt att kämpa mot utvecklingen, inte att dra upp alternativa scenarier - av förklarliga skäl...) Men helt kort kunde jag kanske säga, om jag vågar!, att det har begåtts fel i lagstiftningen i denna fråga redan tidigare. Dessa fel kan inte korrigeras genom att göra ytterligare fel (så som att införa ett könsneutralt äktenskap). Korrigeringen borde göras genom att gå tillbaka och korrigera de fel som har gjorts. Det största av dessa var, menar jag, när man slutade klassa homosexualitet som en sjukdom. Nu må detta förstås på rätt sätt! Vi är alla, heterosexuella så väl som homosexuella, mera eller mindre skadade och som sådana i behov av terapi. För de homosexuella yttrar sig deras neuros som en sexuell dragning till samma kön. För oss andra som något annat. Så observera nu att jag INTE säger att de som har en homosexuell läggning skulle vara mera störda än vi andra! Det yttrar sig bara på ett annat sätt. Detta med homosexualitet som en neuros är f.ö. inte min idé, utan det går tillbaka på seriösa psykologer som inte har dragits med i dagens propagandaflöde.

      Radera
    2. Kristian. Jag ser ingen mening i att sitta på var sin sida om ett stängsel och skälla högljutt! Finns ingenting av värde i det, och det blir (som jag ser det) inte något egentligt meningsutbyte heller. Jag har själv växt upp i en miljö med ganska mycket avundsjuka, illvilja och högljudd konfrontation, och kanske just därför började jag ta avstånd från allt sådant redan som tonåring. Jag har sett att det inte leder något vart!
      Hur är det med dig? Har du haft din tro och din (ur min synvinkel) värdekonservativa syn på livet redan i unga år, eller är det någonting som tillkommit med tiden?
      Stefan



      Radera
    3. Stefan. Min värdekonservatism (jag kallar den själv också för det) är nog ett resultat av en "bibelväckelse". Jag har egentligen alltid haft en "barnatro", men jag kom till personlig tro något år efter skriftskolan, och den egentligen enda troskris jag har haft är när jag under ett par år kämpade med frågor om Bibeln och Bibelns trovärdighet. Jag kom ur den krisen med ett grundmurat förtroende för Guds ord, och efter det har jag fått korrigera mina uppfattningar i enlighet med vad Bibeln säger. Detta är givevis ingen trevlig process, och det är också en process som tar mycket tid - och vi blir ju heller aldrig färdiga med denna process. Jag var under ett par år aktiv på Kyrkpressens blogg, och sedan den lades ner har jag bloggat på denna adress. De diskussioner jag där, och här, fått vara med om har inte sällan lett till att jag tvingats söka mera och nya svar i Guds ord. Jag är ju helt och fullt av den åsikten att Guds ord drar upp linjerna för ett sådant liv som Gud vill att vi ska leva, och att vi där kan finna svar på alla de frågor vi som människor tvingas kämpa med. Därför tror jag att vi behöver "brottas" med Guds ord hela tiden. Inte för att finna fel, utan för att lära oss vad och hur Gud vill att vi ska leva. De svar jag finner försöker jag sedan lufta och kanske också dela med mig här på bloggen.

      När det gäller homosexualiteten gäller också samma sak. Guds ord ger oss riktlinjer och råd för hur Gud vill att vi ska handskas med våra sår och vår trasighet - också på sexualitetens område. Detta inte för att bråka med oss, utan för att Gud vill vårt bästa. Tyvärr blir det ofta så i diskussioner i speciellt detta ämne att vi blir att fokusera på det negativa i ställer för på det positiva - alltså det som börjar med att Gud älskar alla människor oavsett vad. Jag tror ju och är fullständigt övertygad om att Herren Gud har en plan och en god vilja för alla människor - också för alla homosexuella. Att vi, och jag, sedan misslyckas med att kommunicera denna plan och att diskussionerna ofta blir till det att vi står och skäller på varandra är inte Guds fel utan vårt - vi borde lära oss att kommunicera vårt budskap på ett mycket kärleksfullare sätt. Men det är svårt och något vi borde jobba på hela tiden.

      Detta blev ett långt och utbroderat svar, men kanske du hittar svaret på din fråga någonstans i ordflödet...

      Radera
  5. Det finnsi ingen "fili"(kärlek) i barnaskändade. DET HETER BARNASKÄNDANDE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi står antagligen på samma sida i debatten, så behöver inte ROPA ÅT MIG!!
      Stefan

      Radera