torsdag 19 september 2013

Det står skrivet...



Jag upphör inte att förundras över den enorma frihet vi, enligt Guds ord, som kristna har fått och som vi får leva i. Vi har fått, som gåva, friheten från syndens, dödens och Djävulens tyranneri. Vi får leva med ett fritt och rent samvete. Vi behöver inte vara bundna under mänskliga bud och åsikter, och vi har full frihet när det gäller vad vi äter och hur vi klär oss. Vi är friköpta från lagens förbannelse, vilket innebär att vi inte behöver leva i ständig fruktan för att överträda någon av GT:s många och synnerligen detaljerade lagar gällande i princip alla livets områden. Som kristna får vi också vara fria från fruktan för döden – t.o.m. den är besegrad och utan egentlig makt över oss. Kort sagt: Som kristna är vi fria att LEVA. Här och nu, men inte bara det, också – och framför allt – i evigheten.

Men all denna frihet är en frihet i Kristus. I KRISTUS. Utan Honom, och utanför Honom, finns inget av denna frihet. Utanför Kristus är bundenhet – framför allt av synden och genom denna bundenhet står vi under fruktan för framför allt döden men även för mycket annat som Kristus har köpt oss fria från. Allehanda människomeningar. Vad vår kulturella tillhörighet säger åt oss att vi får eller inte får göra. Vad vi bör tycka och anse. Hur vi bör klä oss, vad vi bör äta och inte äta och hur vi bör uppföra oss för att ”passa in”. I Kristus är vi fria från allt detta!

Men samtidigt bör vi alltid påminna oss själva och andra att denna frihet i Kristus inte innebär en frihet i förhållande till vad Gud har talat i sitt ord. Kristus själv band/binder sig till Guds ord när han konstaterade att ”Det står skrivet”, samt i det att han sade att ”inte en prick ska förgå”. Och när Kristus binder sig själv till det som står skrivet kan vår frihet som kristna heller aldrig gå utanför och längre än den frihet Kristus själv har. ”Det står skrivet” gäller alltså. För Kristus och därför även för oss som bär hans namn och som lever i den frihet han har köpt åt oss.

Idag finns det krafter i den kristna kyrkan som vill gå utanför det som står skrivet. Krafter som, genom att tala om ”frihet i Kristus”, vill förföra oss kristna till att acceptera synden. Som vill göra svart till vitt och fel till rätt. Dessa krafter, vilka de än vara må, vilken färg på skjortan de än må ha, ska vi inte ta emot utan visa ifrån oss. För om vi går utanför det som står skrivet, då går vi också utanför var Kristus är och då gäller inte längre detta att vara ”i Kristus”. Då går vi utanför den frihet vi har i Kristus och då riskerar vi att bli bundna av dessa villoläror och villolärare. För nu ska vi tala klarspråk: Om någon går utanför det som står skrivet så är denna/denne en villolärare. Och sådana ska vi alltså visa ifrån oss. Om inte så riskerar vi att mista allt vi får/har fått i Kristus.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar