onsdag 25 september 2013

Vad gott har den kristna tron gjort?



Jag fick en intressant fråga i anslutning till bloggtexten ”Döda barn” Frågan lydde: ”Vad gott har religionen hittills gett mänskligheten?” Jag svarade att jag inte är intresserad av andra religioner, endast av den kristna tron, och så listade jag en del saker som den kristna tron/kyrkan har gjort. För faktum är ju att det är den kristna tron som ligger bakom det mesta av det goda vi idag ser i samhället. Det att vi fick ett skriftspråk berodde på att kyrkan ansåg det vara viktigt att Bibeln fanns tillgänglig för människorna, och skolan och hela utbildningstanken uppstod ur behovet att lära människorna läsa Bibeln. Det högre utbildningsväsendet (universiteten) går tillbaka på kyrkan och kyrkans behov av utbildade präster. Sjukvården och åldringsvården har sitt ursprung i den kristna diakonin, och hela den allmänna förvaltningen är ett kyrkligt arv. (Särskilt då på lokalnivån.)

Sedan kan vi fortsätta med slaveriets avskaffande – i England var det William Wilberforce och i USA Harriet Beecher-Stowe som långt låg bakom den rörelse som kom att pressa myndigheterna att avskaffa slaveriet. Båda dessa var troende kristna som fick inspirationen för sin kamp från den kristna tron. Om vi går längre tillbaka i tiden kan vi se att jämställdheten mellan könen och uppgraderingen av kvinnan går tillbaka på aposteln Paulus och det han skriver, speciellt i Galaterbrevet.

Sedan har vi vetenskapen som helt och hållet, och på flera sätt går tillbaka till en kristen kontext. När animismen och panteismen fick ge vika för tron på en Skapare avmytologiserades skapelsen vilket ledde till att människan kunde börja undersöka den. För det, när naturen såg som gudomlig, fanns det inga förutsättningar för en sådan undersökning och därför för vetenskapen överhuvudtaget. Hela den högre utbildningen startade sedan som sagt ur kyrkans och den kristna trons kontext. Sedan kan man också påpeka att det var när människorna/vetenskapsmännen började utgå ifrån att Skaparen är logisk, varför hans skapelse enligt alla konstens regler också borde visa spår av samma logik, som man kom de regelbundenheter på spåren som öppnade för i princip alla de stora upptäckterna. Om man pressar denna tanke lite till kan man fråga sig vad dagens vetenskap, som inte längre räknar med en intelligent och logisk Skapare, har för förutsättningar att bedriva framgångsrik vetenskap och göra nya banbrytande upptäckter. Framtiden lär ska få utvisa hur det blir med den saken...

Detta är som sagt ett intressant – och viktigt – ämne att diskutera idag. Detta speciellt som det håller på att bli så oerhört okänt för dagens människa vad vi de facto har att tacka den kristna tron för. Dagens människa ägnar sig nämligen ohämmat åt historieförfalskning när hon inte vill se och erkänna att allt det ovan nämnda faktiskt går tillbaka på den kristna tron och den kristna kyrkan. På samma gång både bedragen och bedragare... I de flesta fallen av okunskap, men därför så mycket viktigare att hålla fram dessa saker!

18 kommentarer:

  1. Kristian, du borde nog vara intresserad av andra religioner. Varför frågar du säkert?

    Det finns ju 2 olika sorts människor i fråga om religion, de som tror på en eller flera gudar, och de som inte tror på osynliga väsen alls.

    Ifall du Kristian hade fötts i Pakistan eller Afghanistan, tror du verkligen att du skulle vara kristen då?

    Är det inte så att vi som barn blir indoktrinerade i nån religiös rörelse, och lever i den bubblan tills man blir så stark att man kan ta sig ur, eller lever hela sitt liv i den?

    Det är helt beroende av var du föds, och vilka påtryckningar du blir utsatt för, vilken religion du faller offer för.

    Därför borde du vara intresserad av andra religioner också, för ifall du hade fötts i Skandinavien före kristenheten hade du trott på Tor och Odin, ifall du fötts i Iran skulle du dyrka Muhammed, för att du hör till dem som tror på osynliga väsen.

    I fråga om kristenhetens godhet i historien finns det nog en hel dela att ta itu med, häxbränning, den heliga inkvisitionen, kyrkans ständiga motarbetande mot vetenskap och förnuft (Galileo, Kopernikus, Darwin m.fl.), korstågen, slaveriet där bibeln användes som argument för att inte avskaffa det, prästers systematiska utnyttjande av barn osv...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eflop". Jag noterar att du inte vill/vågar diskutera det jag säger i denna text. Liksom jag noterar att du försöker skifta fokus. Detta knep är lika väl använt i debattekniken som det är avslöjande. Ja, och vad det avslöjar? Jo att den som använder sig av det inte har något att komma med i sak, men att debattören ändå på något sätt vill försöka "lägga emot".

      Men ok. Om jag följer med lite dit du försöker skifta fokus. Det du skriver i sista stycket är nämligen lite för intressant för att bara ignorera. Häxbränningarna och kyrkans motstånd mot Kopernikus heliocentricism handlar inte om den kristna tron eller om Bibeln. Nej, utan här handlar det om mänskliga föreställningar som kyrkan inte ville eller vågade gå emot. Kanske av okunskap, kanske av bekvämlighet. Kanske av någon annan orsak. Om vi vill dra en mycket intressant parallell så kan vi idag se samma fenomen i t.ex. hela homofrågan där kyrkan inte vill eller vågar stå för sann kristendom utan faller till föga för mänskliga föreställningar och mänskliga feluppfattningar. Med mycket lidande som följd.

      Korstågen och slaveriet handlade (långt) om annat än om tron. Här var det mänskliga (ekonomiska) intressen som styrde. Inkvisitionen och barnutnyttjandet har sedan med den katolska kyrkans feluppfattningar att göra - celibatet å ena sidan och sammanblandningen av kristen lära och mänskliga uppfattningar - och de reaktioner detta fick och kyrkans motreaktioner å andra sidan.

      Nu säger jag givetvis inte att det inte skulle ha skett också missgrepp. Det har det, och mycket. Men det jag försöker säga är att detta inte är den kristna trons fel, utan att det här handlar om den mänskliga faktorn. Kort sagt om människans syndiga natur.

      För övrigt var både Galilei och Kopernikus troende människor vilket bara bekräftar det jag skrev i slutet av det näst sista stycket i min ursprungliga text.

      Vad sedan gäller min tro och sambandet med var jag är född så kommer vi här in på en helt annan fråga, nämligen Guds utkorelse. Den lämnar jag till en annan gång, men jag kan väl bara konstatera att nu är jag faktiskt född då och där jag är född. Liksom också du. I stället för att göra detta till ett problem ska vi tacka Gud för det!

      Radera
  2. Tyvär är de "rättrogna" inte ens intresserade av andra former av kristendom än just den egna lilla trygga kretsens åsikt, som man naturligtvis anser vara den enda rätta varianten som leder till evig salighet :). Men som vanligt är i fundamentalistiska kretsar betraktar man sig själv som utvald och speciellt utsedd av vår herre med rättigheter att döma och fördöma andra och deras åsikter. Så egentligen är det ju ganska egalt om dessa individer är intresserad av andra religioner. De vill ändå inte lyssna och förstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Försök läsa det jag skrivit i den kontext det står - då kan många missförstånd undvikas! Det jag diskuterar här är vad gott religionen har åstadkommit. Det är uttryckligen i denna kontext jag skriver att jag inte är intresserad av andra religioner. Detta helt enkelt därför att jag inte känner till dessa religioner tillräckligt bra, liksom inte heller de kulturer i vilka de verkar/verkat, för att kunna göra en korrekt bedömning av vad de har bidragit med. När det gäller västerlandet och den kristna tron har jag däremot denna kunskap. Därav mitt ringa intresse för andra religioner - i detta sammanhang.

      Radera
  3. Var studerar man osynliga väsenden och gör banbrytande upptäckter? Vad är vetenskap för dig ? Är vetenskap bara tillförlitlig så länge den håller sig inom bibelns ramar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Vetenskapens primära uppgift är att ta reda på sanningen. Så därför gäller att sådan vetenskap som förutsättningslöst söker sanningen alltid är bra vetenskap. Men sådan vetenskap som har låst sig i förutfattade meningar blir snart en fiende till sanningen, och sådan "vetenskap" ger jag inte mycket för. Studera t.ex. hur "vetenskapen" behandlar oliktänkare i klimatfrågan och när det gäller dagens förhärskande filosofi i västerlandet, alltså evolutionismen. En vetenskap som söker sanningen välkomnar olika synsätt, infallsvinklar och olika försök att ta reda på fakta, men en vetenskap som blivit fiende till sanningen kommer förr eller senare att börja förfölja oliktänkarna. Detta gällde för Galilei och Kopernikus, och det gäller för de som idag vågar utmana evolutionismen. Dessa riskerar kanske inte fängelse och ännu värre saker, men den ekonomiska och yrkesmässiga förföljelsen är definitivt ett faktum!

      Radera
  4. Så mycket är ,att veta idag med vetenskap och detta är så bra att veta saker som håller sanningen ,men on inte finns kärlek är ja inte nånting bara glangande röst och mer inte men kärlek från Herren har alltid gjort människor intresserade och att detta innehåller med mycket vishet och stora under in Guds värld och sånt som vi inte få ens bråta nu,tack med välsignlsle ,keijo södertälje

    SvaraRadera
  5. Så mycket är ,att veta idag med vetenskap och detta är så bra att veta saker som håller sanningen ,men on inte finns kärlek är ja inte nånting bara glangande röst och mer inte men kärlek från Herren har alltid gjort människor intresserade och att detta innehåller med mycket vishet och stora under in Guds värld och sånt som vi inte få ens bråta nu,tack med välsignlsle ,keijo södertälje

    SvaraRadera
  6. Folkmordet i Rwanda var ju bra gjort av dom Kristna ~ 1 miljon döda, Och Amerikas urbefolkning håller säkert med dig om att kristendomen är en bra sak. Katolska kyrkan missionerade så aktivt bland indianerna att dom blev reducerade med 30 - 70 miljoner individer och stal allt deras land, och dom svarta gjorde ni till slavar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Anonym". Det var inte dåligt! Men förklara gärna vad den kristna tron har med folkmordet i Rwanda att göra! (Den som vill veta mera om denna fruktansvärda sak kan läsa http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmordet_i_Rwanda)

      Nej, du blandar ihop saker och ting. Det är människans girighet och ondska som ligger bakom de saker du nämner. Om du vill ha ett bra filmtips så kan du t.ex. se filmen "The mission" som på ett ypperligt sätt förklarar hur dessa saker hänger ihop. (http://www.imdb.com/title/tt0091530/)

      Radera
    2. Kyrkan och kristdemokraterna i Rwanda hade en stor roll bakom Folkmordet i Rwanda vare sig du vill eller inte. Du borde se "I Guds namn dokument utifrån"

      Radera
    3. "Anonym". Du blandar som sagt ihop saker och ting. Givetvis är det ett beklagligt faktum att det finns människor inom olika kyrkor och inom politiska partier som drivs av annat än sann gudsfruktan och kristlig kärlek, men detta kan givetvis inte läggas den kristna tron till last. Eller hur? Folkmordet i Rwanda går dessutom ytterst tillbaka på den belgiska kolonialmaktens försummelser och deras rasbiologiska felgrepp.

      Radera
  7. Jag blandar inte ihop saker och ting. Kristendomen kom till makten genom krig och blodbad med bibeln som vapen och var extremt intoleranta mot allt och alla där dom svepte fram. Dom kom inte till makten genom Kärleksbudskap som du värkar tro.

    Rwanda var en Kristen diktatur. Du fick inte gå i skola om du inte var döpt och fängelse för den som ifrågasatte Kyrkan. Med Bibeln och bibelcitat som redskap förvandlade dom församlingsmedlemmar till riktigt brutala mördare som skulle slakta "Satans Soldater" aka socialistiska tutsigerillan. Vapenvila var på tal i Rwanda men Kristdemokraterna motsatte sig den och skulle istället bekämpa dessa satans soldater.

    Läs på lite om LRA en annan Religiös kristen terrorgrupp som använder bibel citat som vapen . Dom kör med teokratiskt styre, baseras på Bibeln och dom Tio budorden. "LRA har anklagats för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, däribland extremt våld, med slumpmässiga mord, kidnappningar av civila, stympning, sexuellt slaveri av kvinnor och barn, tvångsrekrytering (ofta av barnsoldater) och ett antal massakrer"

    Du nämner dom kristna som vetenskapsmän.
    Dom brände andra "vetenskapsmän" som ifrågasatte Guds allsmäktighet och hade andra teorier.










    SvaraRadera
    Svar
    1. "Anonym". Givetvis blandar du ihop saker och ting. Men vid närmare eftertanke är detta kanske inte så konstigt - de fenomen du nämner handlar också om ihopblandning.

      "LRA har anklagats för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, däribland extremt våld, med slumpmässiga mord, kidnappningar av civila, stympning, sexuellt slaveri av kvinnor och barn, tvångsrekrytering (ofta av barnsoldater) och ett antal massakrer"

      Detta har ju inget med kristen tro att göra, utan här handlar det om människor som, i det kristna namnet, kör fram sina egna agendor och som bara använder kristendomen som medel.

      Det samma gäller också för Rwanda - om det du skriver är sant. Jag har aldrig hört om detta du nämner, så jag ställer mig lite frågande till det.

      Vad gäller det sista du skriver så handlar det igen om att du, hoppsan!, blandar ihop saker och ting...

      Radera
  8. är du dum? Inget av det du nämner har isåfall att göra med den kristna tron utan det är bara människor som använder kristendomen som medel för att utvinna makt och territorium för gynna handeln och makthavarna. Ingen har handlat efter den goda tron utan det är alltid människorna som har blivit ekonomiskt gynnad.

    Hoppsan vem är det som blandar ihop saker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Du jämställer alltså det att någon har skapt ett skriftspråk för att kunna översätta Bibeln för att människorna ska kunna läsa om Guds stora gärningar och hans frälsning med att en regim uppmuntrar till kallblodigt mord på en miljon människor? Och så frågar du om jag är dum? Right back at you!

      Radera
  9. Ja det gör jag. Läser du inte vad jag skriver? Du måste vara den mest blåögda personen jag har kommunicerat med.

    Dom använde samma ingredienser från bibeln som rättfärdigade deras handlande, Den exakt samma ingrediensen som kyrkan använde sig av för att rättfärdiga mord och utrotningen av Amerikas urbefolkning under medeltiden

    Det samma ingrediensen som användes för att får mera makt ,mera territorium mera kontroll över folket och för att öka kyrkans förmögenhet och Påven som Europas mäktigaste man. Och för att detta skulle fungera så måste dom utbilda präster och skrivkunniga för att kunna sprida budskapet. Men Budskapet kom i våld och avrättningar och helveteshot. INTE MED KÄRLEKSBUDSKAP OCH GUDS GODA GÄRNINGAR UTAN MÄNNISKANS EGEN GIRIGHET.

    Tror du seriöst att folket automatiskt gav upp allt dom trodde på och började dyrka Guds gärningar eller var det våldet, intoleransen och rädslan för livet som gjorde att dom bytte till den kristna sidan och bidrog till spridningen av den kristna tron?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ja, det gör jag."

      Du erkänner alltså det, helt frivilligt? Jag har aldrig tidigare diskuterat med någon som på detta sätt frivilligt sätter huvudet i snaran så som du gör! Vidare diskussion i ämnet torde efter detta vara fullständigt onödig. Det som torde vara av intresse här är snarast hur du kan vara så oerhört blind att du inte inser hur bakvänt du resonerar. Men jag får anta att det beror på att du inte har den insyn i dessa frågor som behövs för att kunna föra en initierad och balanserad diskussion...

      Radera