fredag 27 september 2013

Amos och svensk dumhet



”Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN,
då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd,
inte en törst efter vatten, utan efter att höra HERRENS ord.
De skall driva omkring från hav till hav
och springa hit och dit från norr till öster
för att söka efter HERRENS ord, men de skall inte finna det.” (Amos 8.11-12)

Det är intressant med Guds ord. När vi läser kan vi vissa gånger hitta ord och meningar vi inte förstår – de öppnar sig helt enkelt inte, eller så hittar vi ställen som talar om framtiden som vi helt enkelt inte kan förstå hur de ska kunna gå i uppfyllelse. Det ovan citerade avsnittet är ett exempel på det senare. Alltid när jag har läst Amos bok (vilket, det må medges, inte sker så där alldeles ofta) har jag fastnat på dessa ord. De talar ju helt klart om väckelsetider, och det är ju härligt, men sedan kommer orden om att Herrens ord inte ska stå att finna hur människorna än letar. Det har jag aldrig kunnat förstå. Det finns ju så oerhört många Biblar överallt. I varje hem, oberoende av om de som bor i dem är troende eller inte, ligger det någon gammal Bibel i skåp och lådor. Konfirmationsbiblar, vigselbiblar osv. Hur kan det någonsin uppkomma en sådan situation att det inte skulle gå att få tag på Guds ord?

Så kommer det en dag när de bibelord vi inte har kunnat förstå klarnar. Ofta på ett ganska brutalt sätt. Igår var en sådan dag för mig när det gäller bibelordet från Amos 8. En god vän sände ett meddelande och en länk till en bloggtext som berättade om hur man i Sverige kommer att börja bränna gamla Biblar. Avsikten är att ge uttjänta och obehövliga Biblar ett ”värdigt slut”. De många Biblar som ligger i skåp och lådor och som man inte behöver får man lämna till en insamlingspunkt, och så ombesörjer de församlingsanställda (!) att dessa biblar bränns. Detta är tydligen en kampanj som har för avsikt att få bort äldre översättningar – i artikeln i Kyrkans Tidning som berättar om detta talas det främst om 1917 års översättning.

Oftast när någon kommer på en dum idé kan man någonstans i bakgrunden ändå skymta en god tanke. När jag försöker se bakom det som sker här klarar jag inte av att hitta någon sådan. Det jag däremot ser bakom detta är inget annat än själafiendens ondska och onda planer. Vem annan än han vill åstadkomma att Herrens ord försvinner? Vi som läser Bibeln mer eller mindre regelbundet vet ju att det är en stor rikedom att kunna jämföra olika bibelöversättningar, och 1917 års översättning är dessutom klart mera grundtexttrogen än den översättning man nu i Sverige genom denna kampanj vill ge monopol på ”bibelmarknaden”, nämligen Bibel2000.

Jag har sett så mycket av människans avfall, blindhet och ondska att det numera ska oerhört mycket till för att göra mig förvånad. Denna nyhet förvånar därför inte. Det som förbluffar mig är ändå detta att ett bibelord (Amos 8:12) som jag hittills inte förstått hur det ska kunna gå i uppfyllelse plötsligt blir så oerhört mycket sannolikare. Vi människor är nog bara för bra på att ställa till det för oss...   

2 kommentarer:

  1. Amos profetia i 8:11-12,"inte efter bröd och vatten utan att höra Herrens Ord".Är det inte den profetian vi ser tydligt i dag i vår kristenhet,"att springa hit o dit från norr till öster för att söka efter Herrens ord".Blir svårare och svårare att hitta gudstjänster där Guds Ord, lag och evangelium rätt förkunnas!!
    Att bränna biblar kan väl inte vara till någon glädje annat än för ateister o ev. för någon bloggkommentator.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Det du skriver äger tyvärr sin giltighet. Så kan man givetvis också förstå denna vers.

      Radera