tisdag 16 september 2014

Hopplöst?

En av nyheterna i nattens nyhetsflöde är att en belgisk 50-årig mördare och våldtäktsman har beviljats rätten att dö. Belgien har inte dödsstraff, men eutanasi har varit tillåtet i över 10 år och även andra än dödssjuka människor har begått eutanasi. Under fjolåret registrerades rekordmånga fall när 1800 människor avslutade sina liv på detta sätt. Motiveringen till mannens önskan att få dö är att han "inte har några förhoppningar att bli frigiven eftersom han inte kan göra något åt sin våldsamma och sexualfixerade natur och livet i fängelset är outhärdligt".

Jag måste säga att jag känner en stor uppgivenhet när jag läser denna nyhet. Inte i första hand över denna människa och det elände han av allt att döma upplever, men över hela det sekulariserade västerlandet. Vårt största problem, i alla kategorier, är att vi, som folk, har tappat bort Evangeliet - och med det hoppet. Hoppet om evigheten, men också hoppet om förändring. Den här mannen har förstås helt rätt i det att han själv inte kan göra något åt sin natur. En människa som sitter fast i gyttjan långt över knäna kan helt enkelt inte ta sig själv i håret och lyfta upp sig själv. Det förstår nog alla. Men det finns en som kan, men honom har vi alltså tappat bort.

Jag var i går kväll till Terjärv församlingshem och lyssnade på Daniel Shayesteh. Han var en av de tre grundarna av den Iranska Hizbollah-organisationen (som sedan i sin tur grundade den libanesiska grenen av samma organisation). Han var ansvarig för utbildandet av självmordsbombare och drog kurser i hur man lär sig att hata. Detta för att det blinda hatet är en förutsättning för att en människa ska kunna göra ett självmordsuppdrag. Rent mänskligt sett borde denne man har varit ett fullständigt hopplöst fall. Mycket hopplösare än denne belgiske mördare. Men nu är det bara så att det inte finns några hopplösa fall för Jesus. Det som däremot gör situationen hopplös för denne belgare är att han lever i ett samhälle där den kristna tron - och Herren Jesus Kristus - inte längre finns med. Vi har, i vår inbillade vishet och självtillräcklighet, valt att stänga ute den ende som kan ge oss det hopp som inte förstod att vi behövde och som vi nu, som hela nationer, håller på att dö förutan. Vissa av oss långsammare, andra - som denne belgiske man - snabbare. Men slutresultatet är det samma, liksom orsaken.

"Utan Gud och utan hopp i världen." Det ska tydligen till en före detta radikal muslim och terroristledare för att sätta ljuskäglan på detta idag.  

6 kommentarer:

  1. Jag ser inga problem med att vi tappat bort tron. Tvärtom. Det för oss vidare. För det finns tyvärr Kristian ingen Gud, ingen Jesus eller något liv efter detta. Så lever jag mitt liv o det funkar alldeles utmärkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:44. Det är ett hopplöshetens och meningslöshetens budskap du "predikar". Jag hoppas att du en gång, hellre förr än senare, ska få upp ögonen för hur oerhört tom din livsåskådning är - och framför allt att du ska få syn på Honom som kan fylla denna tomhet!

      Radera
  2. Hej, det må vara hur det vill med mannen och hans "lidanden". Vi som har en liten aning om vad offren för övegrepp och skändning vanligen lider tycker att han bra kunnit sitta kvar på sin håla och känna vad lidande är då vi nu i upplysningens samhällen en gång blev så "barmhärtiga att vi inte ville ha dödsstraff" med allt vad det innebär på gott och ont. Det goda är att ingen dör p g a av falska anklagelser och vittnesmål det onda är att vissa flinar åt de eftergivna brottspåföljderna och morden eskalerar också de organisatoriskt organiserade.... Med all respekt, Ulrik hälsar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tillägger, "Den Högstes högra hand kan allt förvandla" så du har rätt; Kristus är den Tro det Hopp det Liv som kan göra den syndige fri även om han lider sitt straff och han kan också läka de slagnas sår: Detta är visserligen sant. Prisad vare Gud och Faaddern och Herren Jesus Kristus.Amen!!!+¤¤ hälsn Ulrik PS din point var nog okej

      Radera
    2. Ulrik. Ja, hans straff är utan vidare på sin plats. Men det finns ju nåd även för den värsta syndare, även om det jordiska straffet kvarstår. Det hopplösa i sammanahanget är det att vi i väst idag har lurat oss bort från allt det som kunde ge våra liv hopp, mening och en ny riktning. Samt helande, inte att förglömma.

      Radera
    3. Men de som håller sig till Herren (bl. a vi) har sinsemellan bett och talat och nog har ju Herrens Tal som nog kan uppfattas (också det Stilla Budskapet från Himmelens Sion); Guds Budskap både gällande Nåd och om Domen gått ut bland alla folk och släkten (släkter) och vi väntar på Jesus vår Rättfärdighet från Himlen och önskar hans rotfolk en snar väckelse utan snaror.Amen!!!+ ulrik

      Radera