lördag 6 september 2014

Om fienden och om attacken mot Guds ord



Jag skrev i den senaste texten om att Sanningens Ande och Sanningens Ord är den kristna kyrkans två stora tillgångar. Ja, till och med så att vi kan stryka ordet "stora". Anden och Ordet är kyrkans två tillgångar. Med dessa två, Anden och Ordet, lever kyrkan vidare i världen där den är satt att finnas, verka och vinna nya lärjungar. Anden och Ordet är det som vi har. Om vi som kristna och som kristen kyrka tappar bort Anden och Ordet blir den kristna kyrkan inget annat än en mänsklig organisation bland andra mänskliga organisationer i världen och som inte har något annat att komma med än vad andra mänskliga organisationer har att komma med. Om ens det.

Det är Anden och Ordet som gör kyrkan till kyrka. Utan dessa två kommer den kristna kyrkan helt enkelt att mista sitt existensberättigande. Här kan vi erinra oss Jesu ord om vad saltet duger till sedan det mist sin sälta. Då duger det, säger han, till inget annat än att kastas bort och trampas ner av människorna. Detta sista är precis vad vi ser hända där var den kristna kyrkan tappar bort Guds ord. Kyrkan blir nertrampad av människorna. Den blir en spegelbild av denna världen och till ingen nytta.

Jag skrev också om de attacker som kommer mot framför allt Guds ord när världen och denna världens furste vill beröva oss våra tillgångar och göra kyrkan uddlös och ofarlig (ur fiendens synvinkel). Här skiljde jag på attacker som kommer utifrån och sådana attacker som så att säga kommer "inifrån", alltså från sådana som borde försvara Guds ord och ordets auktoritet, men som i stället - för att komma runt obekväma bibelord som de menar att stöter bort människorna och som de själva kanhända också har problem med - river ner förtroendet för Guds ord. Märk mycket väl här att alla som på sätt eller annat arbetar på att beröva oss våra tillgångar (i detta sammanhang främst då alltså Guds ord och vårt förtroende för Guds ord) är fiender till kyrkan och det som kyrkan är satt att vara i världen.

Dessa inifrån kommande attacker är de farligaste emedan de som ligger bakom dem är vargar i fårakläder. De kan komma till oss förklädda till kyrkans tjänare, de kan själva vara övertygade om att de arbetar för "det goda", men i själva verket är de fiendens hantlangare. På samma gång vilseledda och vilseledare. Bibeln kallar dessa för villolärare, och sådana varnas vi för att ha något att göra med. Helt enkelt för att det är livsfarligt för oss. Som enskilda kristna, som församling och som kyrka. Fiendens mål är och har alltid varit att omintetgöra Guds goda planer och Guds goda verk. Idag lyckas han bäst om och när vi som kristna berövas de tillgångar och de redskap Gud har gett oss att arbeta med i vårt verk dels för att bli bevarade från det onda och från att falla av från "den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga", dels i vårt arbete för att föra ut evangeliet till sådana som ännu inte har hört och som ännu inte har lärt känna världens Frälsare. Därför är Guds ord och ordets auktoritet under attack idag.  

De som vet vad som är på gång i Esse församling just nu inser att denna text har en fortsättning. Den kommer, så småningom.

13 kommentarer:

  1. Tack för denna text. Verkligen viktigt att detta lyfts fram. Speciellt nu när vi kan se alla möjliga villoläror florera runt omkring oss.

    Från sista stycket : " På samma gång vilseledda och vilseledare." Så tragiskt men så sant.

    Anders

    SvaraRadera
  2. Det låter intressant det där med att fortsättning följer. Tydligen kokar det i Esse församling, men snart får vi väl veta mer.

    Apropå saltet som mister sin sälta. Det viktiga är att det blir värdelöst och därför kastas bort.

    Att någonting trampas ner av människorna är bara en följd av bortkastandet. För även det som inte kastas bort blir förtrampat och, än mer, förföljt.

    De kristna i Syrien och Irak förtrampas till döds av militanta jihadister. Kristenheten i väst trampas ner av slagfärdiga ateister. Kristna som på goda grunder ser olika på vissa frågor trampas ner av andra kristna.

    Frågan är förstås vilket som är värst. Och frågan om vad som i sista hand befunnits värdelöst har inte fått något entydigt svar.

    Esa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Nej, det kokar inte. Inte ännu, åtminstone, och förhoppnings börjar det inte heller! :) Som det nu ser ut är det kanske bara jag som reagerar... Men jag återkommer till saken i början av veckan.

      Angående saltet och orsaken till bortkastandet har du förstås rätt. Det blev otjänligt (miste sin sälta), och därför kastades det bort. Det salt som är otjänligt blir inte förföljt, helt enklt därför att det inte behövs - det saltet är fullständigt oförargligt.

      Radera
  3. Esa, vem du nu är???
    Bibeln ger ett entydigt svar på vad som är värdelöst; först och främst synden och syndanaturen, `köttet är till intet gagneligt´ (KB 1917), ´Bedjen i Ande och Sanning`(= enligt Skriften) ´ty sådana tillbedjare vill Fadern ha´. Det var nu ett litet axplock och Alla bibelöversättningar torde göra tydligt vad som är synd och inte Synd, och när detta inte räcker, så säger Skriften att "partier måste ju finnas bland eder så att det skall bli uppenbart vilka som består provet.... när vår Tro och Livsverk står inför den enväldige Domaren som gav oss Lag och Evangelium i Jesu ORD. Amen!!!+ säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  4. Det är ganska otroligt att mänskor kan ha sådan dubbelstandard att de tror att de själva förstår bibeln medan INGEN annan gör det. Sedan klagas det på villfarelse medan ens egen åsikt såklart är korrekt.

    Så säker på att man har rätt att man stängt hjärnan helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:45. Har du tänkt tanken att du kanske inte riktigt vet vad detta handlar om, eller har du "stängt hjärnan helt" för det alternativet? Om jag får ställa den frågan.

      Radera
    2. Oj vilket bra motargument. Mitt eget argument tillbaka. Det är såklart enklare än att faktiskt svara. Trevligt att du är så grön av dig och återvinner.

      Radera
  5. Man blir glad då man via tidningspressen och medierna får lära känna dessa Essebor som äntligen har kunna ta sig loss från de kvävande bojorna som tryckt dem hela livet. Man kan också hoppas att friheten, det sunda förnuftet och medmänskligheten i alla dess former kommer att segra. För det gör den ju - det unkna arvet från den gammaltestamentliga människoförtryckande historien kommer att förstöras. Lite lever den kvar ännu i Putins Ryssland och bland Tea-partyfanatikerna i USA och naturligtvis i mindre upplysta kretsar också i vårt land men i och med att människan får upplysning och blir allt mer civiliserad kan vi räkna med att sanningen segrar och det obarmhärtiga förtrycket förlorar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:46. VAD pratar du om? "Kvävande bojor", "arvet från den gammaltestamentliga människofientliga historien", "mindre upplysta kretsar" och "obarmhärtigt förtryck". Förklara gärna vad du syftar på!

      Radera
    2. Sanningen kommer att segra, ja ,,,åt människo släktet har givits bara 1 Sanning. Han säger det själv i sitt ord. Jag är Sanningen, vägen och livet. Och ännu
      Om vi säger att vi har gemenskap med honom men vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. H. Tgs

      Radera
    3. Tgs, det är inpräntade mantran du upprepar. Samma beteenden ser vi i andra religioner t.ex judarna har skallat muren generation efter generation och ingenting händer, mantran mantran mantran....inget svar någonsin...

      Eflop
      Eflop

      Radera
    4. nu lämnade skivan på även för Eflop :)

      Radera
    5. Eflop. eller kan det vara så att du/vi har försatt oss själva i en sådan situation/intelektuell blockad att vi inte klarar av att se och höra det svar som ges?

      Radera