måndag 15 september 2014

Dan Ashbel

I går kväll hölls en, av allt att döma, mycket intressant samling i pingstkyrkan i Jakobstad. Huvudgäst och -talare var Israels ambassadör i Finland och Estland Dan Ashbel. ÖT hade en kort tid idag en synnerligen belysande artikel på sin webbplats som berättade om vad som sades på detta möte. Tyvärr har den numera (onödigt snabbt) tagits bort och kan enbart hittas i arkivet.

Ambassadör Ashbel konstaterar i artikeln bland annat att "Hamas använder sig av befolkningen i Gaza för att skydda sina vapen medan Israel använder sig av vapen för att skydda sin befolkning." Ashbel konstaterar vidare att "Omvärlden förstår inte. Hamas bryr sig inte om sin befolknings välbefinnande. De säger till oss: Ni Israeler älskar livet lika mycket som vi älskar döden.
När du ställer frågan om de inte är intresserade av sin befolknings välbefinnande är det en fullständigt naturlig fråga för någon som lever i en demokrati." Men underförstått: Inte för dem.

"Det här är den motpart vi har att göra med. Vi har inte att göra med den finländska armén. Hamas saknar respekt för både den internationella humanitära rätten och sin egen befolkning. I Gaza finns det tre, fyra olika organisationer som tävlar om vem som är starkast och som importerar vapen. De rustar sig med vapen upp till tänderna och de använder dem."

"Man brukar alltid säga: Om det finns vilja, finns det en lösning. Frågan är om det finns vilja.
Så länge motparten vägrar att acceptera staten Israels existens är svaret på frågan nej.
Jag kan förhandla med någon som säger att den här biten land är min, inte din, men kan jag förhandla med någon som anser att jag inte har rätt att existera?"

"Israel har anklagats för att reagera för starkt på raketanfallen. Men föreställ er att en raket exploderar i Jakobstad. Vilken skulle din reaktion vara? Skulle du förvänta dig att din regering försvarade dig?"





Dan Ashbel är av allt att döma en man som kan uttrycka sig. Man skulle bara hoppas att hans ord skulle nå, och kunna förstås, av den breda allmänheten. Tyvärr är det väldigt sällan han, och andra Israeliska ambassadörer, får komma till tals i media. Denna artikel var ett välkommet undantag, och den länder ÖT till heder. Tyvärr plockades den som sagt bort onödigt snabbt från webbsidan, och man kan givetvis spekulera i varför så skedde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar