tisdag 3 november 2015

Den stora avundsjukedagen

Igår var det "Den stora avundsjukedagen" - alltså den dag på året när senaste års skatteuppgifter publiceras och media vältrar sig i alla tänkbara former av listor och (som pliktskyldigast) ansatser till analyser av de siffror som publiceras. Det är de som har förtjänat mest i hela landet, i de olika landskapen och de olika kommunerna. Förvärvsinkomster och kapitalinkomster. Företag och privatpersoner. Ja, och så vem som har betalat mest skatt. Så har vi ännu samma listor när det gäller unga, konstnärer, idrottsmän, författare, politiker osv, osv. Det är ingen ände på de många listorna.

Varför? Varför ska dessa uppgifter publiceras? Jag kallar alltså den här dagen för "Den stora avundsjukedagen", och det är nog, menar jag, en adekvat benämning. Dessa listor göder avundsjukan, missunsamheten och förstör både grannsämjor och byagemenskaper. Motiveringen som ges för att publicera dessa siffror är att siffrorna behövs för att kunna göra analyser av vad som är på gång i samhället, och det stämmer säkert till en del. Men som vi vet så är statistiken väldigt bra på att ljuga. Kapitalinkomserna, till exempel, säger egentligen ingenting. Den som under året har sålt ett företag ligger vanligen i topp, och av en sådan sak kan man inte slå fast några trender. Det finns, liksom, inte så alldeles många av oss som har ett företag att sälja varje år.

Ja, och så motiveras publiceringen med offentlighetsprincipen. "Vi lever i ett öppet samhälle, och detta vill vi värna om", som en av motiveringarna lydde. Visst. Samhället ska vara öppet, och vi bör värna om genomskinligheten. Denna motivering kan, nästan, användas för att publicera företagens inkomst- och skatteuppgifter, men denna motivering håller inte när vi kommer till de privata inkomste- och skatteuppgifterna. De är, som ordet säger, privata. Alltså motsatsen till offentliga. Mina privata inkomster är en sak mellan mig och min arbetsgivare. Att skattemyndigheterna behöver få dessa uppgifter är en självklarhet, men där slutar listan på de instanser och personer som ska ha tillgång till dessa PRIVATA uppgifter. Jag, och min arbetsgivare, lämnar över dessa uppgifter till skattemyndigheterna i förtroende - ett förtroende som sedan alltså missbrukas å det grövsta. År efter år.

Nu undrar jag: Hur många gånger ska vi acceptera detta intrång i vår privata sfär och detta flagranta brott mot det förtroende vi visar skattemyndigheterna? Ja, och vad händer om jag, med dessa motiveringar, skulle vägra att sända över uppgifterna över mina inkomster detta år? Faktiskt så tror jag att jag, nästa gång jag sänder in min skattedeklaration, kommer att sätta med ett brev där jag förbjuder skattemyndigheterna att offentliggöra mina uppgifter. (Inte för att jag som privatperson figurerar på några listor, men jag har ju ändå en stark misstanke att skattemyndigheterna har läckt också mina privata uppgifter...) Så det så!

10 kommentarer:

  1. Ja, till och med vishetens ande i Bibeln Utbrister:" men svartsjukan! vem kan försvara sig mot den?" KB 1917.GT
    Pontius Pilatus ."... visste nämligen; att det var av avundsjuka som fariseerna och de skriftlärde dragit Jesus inför rätta..."NT
    Däremot finns det en hälsosam avundsjuka som i ånger kan föra människorna till Jesus, när de ser hur de trogna bär sitt lidande med gädje(ofta nog) och Hur Gud alltid hjälper de sina så att man vet att Stefanus faktiskt såg Himmelen öppen och Människosonen stå på Faderns Högra sida samt Paulus när han var stenad så att de ansåg honom vara död hur han reste sig och gick in i staden: Men det är nog bättre att Tro på Lagen och evangeliet än att springa efter undergörare och rikemän som glömmer det viktigaste nämligen Rätten och Barmhärtigheten som Jesus uttryckte det .
    Tron är inte var mans. Nyfikenheten nog, säger ulrik, förundrad över allt som vittnats om Guds Underbara gärningar runtom jorden och de rättfärdiga kristnas glädje över Mat och Dryck och Herrens Ord och Trygga viloplatser.
    Ja i vår tid har Herren försett oss övernog men slösarna och de hypergiriga är alltid avundsjuka.
    Själv blev jag genom tron befriad från mycket; mest var det från en oresonlig motvillig svartsjuka över de socialt kompetenta och trevliga som jag sörjde över och fick oresonliga skuldkänslor fast jag alltid gick fram rätt förnöjd. Sedan gjorde Gud mig gott och då kunde jag i min tur inte försvara mig mot avundsjukan säger Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  2. Jag håller nog långt med dig här men det får mig ändå att fundera, värför är det så farligt att prata om hur mycket pengar man får i året/har? Är det pga. att mäts i pengar nuförtiden, din status i samhället baserar sig på hur mycket pengar/egendom du har, har du mycket pengar är du mycket värd och har du inga pengar så är du ingenting, vi är ju vana med att man inte skall skryta eller syssla med översittarfasoner och nu när det kommer fram att grannen har så mycket mera pengar så känns det olustigt, grannen är mer framgångsrik är jag, han har högre status än jag i samhället, fy vad hemskt.

    Men om dessa listor förstör gemenskapen så inte är det ju listans fel utan grundproblemet ligger ju i människornas benägenhet att vara avundsjuka, du brukar ju skriva om att man inte skall behandla sympotomen utan istället själva sjukdomen, det är avundsjukan som är sjukdomen, får man människorna att känna gläde över andras "framgång" så finns det inget att vara avundsjuk på och således kan listor på inkomster publiceras utan problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng, Markus! Lite jämförbart med att man bör lära sina barn att inte mobba andra istället för att förfasas över att regnbågsfamiljers barn kommer att bli mobbade.

      Radera
    2. Jag föfasas över er "egenrättfärdiga självgodhet och prudentliga förvisning att vi duger genom vår uppfostran och utbildning". Bullshit säger den som åker paternosterhissen genom tilvaron och ser skrymteriet.
      Till fallna samhällen och samfund:
      Ni gör Fadern vred/ regnbågen(ingen tid skall mera givas) ropar längtan/ och jag blir glad, glad hälsar ulrik lättprovocerad av egenrättfärdiga. Ty inte en god finns Endast Gud och Kristus ty Han har ju tålamod ven med smädeandar av alla slag; O vad jag väntar på Vredens Dag(när ag ser dumhet så borde ja säga hmm som förr

      Radera
    3. Markus. Två saker. Ett: Hur behandlar vi avundsjukan? Jag skulle gärna se att det du skriver skulle vara genomförbart, men jag misstänker att avundsjukan sitter så djupt i oss människor att den inte går att få bort annat än genom att försöka låta bli att ge den bränsle. Två: Avundsjukan är inte huvudproblemet här, utan det är att privata uppgifter görs offentliga. Eller om vi så vill: Att skatteverket bryter det förtroende vi ger dem när vi delger dem våra inkomstuppgifter. Detta kommer sedan in på ett annat stort problem som vi har i dagens samhälle, nämligen det att staten tar sig friheter på individens bekostnad och att ingen reagerar över detta eftersom vi har blivit så vana med det. DETTA ser jag som det största problemet.

      Radera
    4. Precis anonym. Det är lite jämförbart med regnbågsfamiljers barn, väldigt lite. Så lite att det nästan inte alls är jämförbart.

      Radera
    5. Patrik. Det kräver förstås en viss förmåga till analytiskt tänkande, men tänkte inte att den här enkla jämförelsen skulle bereda några större problem.

      Radera
  3. Markus, utbrotten av och avundsjukans väsende skall bekännas jämte övriga synder när man lägger "handen på hjärtat" inför Guds Sanning.
    Avundsjukan finns inte i de Nya Himlar och på den Nya Jord dit de som låtit sig frälsas i Jesu Blod från all synd är på väg.
    När vi dör och slutligen skiljs från all synd, först då är risken för avundsjukan slut, privat och i församlingar och samhällen ifall vi Har Guds Ord och Nåd.
    Herren förmanar med sitt Ord och med sin Ande t o m i de första Nyatestamentliga församlingarna för denna synd och dess följder som är en synd bland andra men som blir olycklig åtminstone i Tiden för den som är utsatt för avundsjuka ord gärningar och ränker.
    Socialismens och gemene mans krav på öppenhet är många gånger falsk Sanningskärlek; flera av arbetarna söp upp sina pengar i stället för att nöja sig och be Gud om Rättelse hos kapitalet och sedan när alla fått nog och övernog så brydde man sig inte i andra länders arbetare vars billighetsprodukter man köpte sedan också västkommunisten och salongskommunisten fått lite volvo vo(l)ffe och villa.
    Privatitetsskydd för den som vill säger Ulrik med Kristian. Dessutom tror jag att volvo villa och vovve är pragmatikerns svar att få på ett sädande sätt Guds Sanningssägare från det ve ve ve som också skall ropas medan Gud ännu manar till omvändelse och Tro på Jesus enligt Skriften genom sina församlingar och enligt de sätt som anges i Lilla Katekesen av år 1948 i Felk. hälsn Ulrik

    SvaraRadera
  4. Under kategorin Undergångshumor: "Hur skall Gud utföra domen? Svar: "Elementärt", min käre Skriftförnekare." (Andra Petrusbrevet Kapitel 3, vers 10)
    Ni må läsa myki mera än så, ifall Gud sent omsider någon till omvändelse ännu skulle få. Änglarna Jesus och många Kristna vore glada då... hälsar Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  5. Guds Ord; Jesus Kristus besitter alla visdomens, kunskapens och Kärlekens (agape) skatter.
    Vad vi människor behöver få veta för att ställa och förbereda oss här inför den eviga domen finns uppenbarat i den Heliga Skrift ; i rätt Bibeltro och praktik och bön om den Helige Ande som vittnar för oss enligt Skriften skall vi vandra vår livsväg sedan vi väckts och ryckt bort från den andliga döden.
    Då kan vi lugnt vara obetydliga människor som inte med flit gör annat än arbetar ber och vittnar om sanning rätt och Nåd vartefter Herren vill hälsar Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera