söndag 15 november 2015

Ännu angående Sinai och Paris


Jag har fått en hel del reaktioner på det senaste inlägget, och också på annat håll på nätet har samma diskussion förts - alltså varför terrordådet i Paris blir en allt annat överskuggande nyhet i flera dagar medan andra samtida terrordåd förbigås med mer eller mindre en knyck på axlarna. I en kommentar på svenska Yle frågade en kommentator varför bombdådet i Beirut i torsdags som dödade nästan 50 personer knappast alls har omtalats i media. I en annan kommentar gavs svaret att det handlar om avstånd till det skedda och till offren. Må det, men det förklarar inte varför bombdådet mot det ryska planet fått så oerhört mycket mindre uppmärksamhet. Ryssland är ju ändå vårt grannland, vilket Frankrike inte är. I en e-post jag fick påpekades att detta dåd först sågs som en olycka och att det därför blev mindre uppmärksammat. Detta stämmer säkert, men sedan det blev klart att det de facto var fråga om ett IS-orkestrerat terrordåd borde detta i rimlighetens namn ha ändrat. Men icke.

En annan kommentator på svenska Yle talar om likhet i värderingar och att detta kan anföras som orsak till varför Parisdådet får så kraftig mediabevakning medan dådet mot det ryska planet inte fick samma hårdbevakning. Detta stämmer säkert, men det sätter i sin tur fokus på en oerhört intressant sak. Igen handlar det om vad media bestämmer att vi ska bry oss om. Denna gång då på basen av en förment släktskap på värderingarnas område. Men observera nu mycket noggrant att det är någon, någonstans, som har bestämt att det är på detta sätt. Som har slagit fast att vi finländare och våra värderingar är mycket mera "franska" än "ryska". Och att detta terrordåd i Paris således bör tillåtas tränga undan allt annat ur nyhetsflödet. Men stopp nu! Vi är faktiskt många finländare som, likt mig, har mycket mera gemensamt med Ryssland och ryssarna än med Frankrike och fransmännen. Frankrike är idag ett av världens mest sekulariserade länder. Ryssland är det inte. Frankrike är ett av de mest värdeliberala länderna i världen idag. Ryssland är det inte. Så när det kommer till värderingar är vi många - jag inkluderad - som upplever mycket större släktskap med Ryssland än vi gör med Frankrike. (Eller som skulle göra det om vi skulle tänka efter ordentligt.) Men nu har alltså media bestämt att Finland och vi finländare känner mycket större släktskap med Frankrike än med Ryssland. Således ska terrordådet i Paris lyftas fram och tillåtas dominera nyhetsfältet. Nå, tillåt mig anmäla avvikande åsikt!

Jag är inte på facebook, men om jag skulle vara det skulle jag gärna visa sympati med offren för de terrordåd som vår värld har utsatts för. Det är, menar jag, rätt och värdigt att göra så. Men ursäkta mig om jag mycket hellre skulle sätta de ryska färgerna på min profilbild än jag skulle sätta de franska. Som en sympatiyttring, ja, men kanske också (lite) som en protest mot den fullständiga snedvridning som medias fokusval har lett till och som detta har orsakat för vårt sätt att tänka.   

1 kommentar:

  1. Inte lönt att ge sig på medierna denna gång. Vår historia och det faktum att vi är ett EU land gör att vi känner oss hemma i den västeuropeiska familjen.

    SvaraRadera