lördag 14 november 2015

Sinai och Paris


För två veckor sedan kraschade ett ryskt passagerarplan i Sinaiöknen med 224 personer ombord. Ingen överlevde kraschen. Senare har det visat sig att det inte var fråga om någon olycka utan om ett terrordåd utfört av IS. Media i väst har rapporterat en hel del om detta, men så sent som igår berättade en journalist i radio Vega att han reagerat på att detta terrordåd ändå har fått så lite uppmärksamhet i finländsk media och bland finländare. Journalisten berättade att han, utanför ryska ambassaden i Estland, såg ett hav av blommor och ljus som folk fört dit för att hedra offren. Han berättade att han först måste fråga vad detta var för något - han trodde först att det var fråga om en fest av något slag.

Sent igår kväll utförde IS ännu ett terrordåd, denna gång i Paris. Dödsiffran i detta fruktansvärda dåd rapporteras just nu till 124 personer. Media i Finland har idag knappt talat och skrivit om annat än detta, och Radio Vega ändrade t.o.m. sin programtablå på grund av detta terrordåd. (De har satt in en hel massa extra nyhetssändningar under hela dagen, och vissa lättsamma program har ersatts med "allvarsamma" program.)

Det finns många reflektioner som kunde, och borde, göras utifrån detta. Varför är franska liv mera värda än ryska? (Den konklusionen kan man faktiskt komma till utgående från hur dessa två terrordåd har behandlats i media.) Ryssland är ju dessutom vårt grannland, vilket Frankrike inte är. Varför är det mera intressant att skriva om ett terrordåd utfört med skjutvapen än med en bomb? Och så vidare. Jag, som medieintresserad, funderar givetvis (ännu en gång) på medias makt över vårt tänkande och medias roll i vilka frågor som tillåts dominera vår tillvaro och vilka som inte tillåts göra det.

Det var yle-journalistens reaktion på blomster- och ljushavet i Tallin och hans egen reflektion över hur mycket större sak bombningen av det ryska planet var i Estland än vad den var här - och de orsaker som han själv anger, alltså medias bevakning av händelsen - som fick mig att tänka i de här banorna. Media lyfte inte fram detta terrordåd så kraftigt här i Finland - alltså blev det ingen stor sak för oss finländare. Media lyfter fram terrordådet i Paris så till den grad att det tillåts att dominera nyhetsdagen så gott som fullständigt - och så är detta det enda vi pratar om idag. (Och säkert under de närmaste dagarna.)

Ser du hur oerhört stor makt media faktiskt har över vårt tänkande? Jag tycker detta är oerhört skrämmande! Tänk om media - genom att använda denna oerhörda makt - skulle få för sig att t.ex. förändra vårt sätt att se på olika saker? Till exempel på äktenskapet. Eller på homosexualiteten. En sådan förändring skulle kunna åstadkommas på bara några få år. Kanske ännu snabbare. Skrämmande var ordet.

6 kommentarer:

  1. Tänkte kommentera några saker du tar upp i ditt inlägg.
    Angående Estland så är ju 25% av befolkningen ryssar, därför tycker jag inte det är det minsta konstigt att nyheten om flygolyckan fick ett större genomslag där. Det tog ju också 3-4 dagar innan man började misstänka att det kunde röra sig om terrorism, något som för övrigt ännu inte är helt klarlagt. Att terrororganisationer tar på sig skulden för dylika händelser är inget nytt, det är ju en del av deras affärsidé.
    Jämför man då med Paris så stod det klart från början att det handlade om ett terrordåd, man kunde nästan i realtid följa med vad som hände, och då berör det ju också på ett annat sätt.
    Jag förstår vart du vill komma med det här inlägget, men den här gången tycker jag inte du når ända fram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mackan. Du har nog rätt. Men jag vill nog ändå hävda att sedan det stod klart att det var fråga om ett terrordåd (vilket knappast någon förnekar idag) borde reaktionerna ha blivit annorlunda än de blev. Jag kan inte se annat än att det är media som har styrt detta på detta sätt.

      Radera
  2. Tror jag förstår vad som är din intention, med raderna mot slutet där. För visst är väl riktningen redan utstakad av den tredje statsmakten?

    SvaraRadera
  3. Kristian, det som är skrämmande är att religion har makten över människors tänkande. Utan dessa religiösa vansinnigheter kunde vi leva i en fredlig värld. Dessa terrordåd kommer att fortsätta, för det finns alltid korkade människor som tror på nåt andeväsen och är beredd att döda för sin övertygelse. Det är ju fruktansvärda enskilda händelser men man måste sätta saker i perspektiv.

    Media går på amok när några hundra människor dör i flygplans krascher eller terrordåd. Inga rubriker skrivs för de 3.1 miljoner barn som årligen svälter ihjäl och som gudarna glömt för länge sedan..och ni religiösa tycker att gud är barmhärtig och god...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop! Bara för att du har blandat ihop saker och inte har koll på vad som orsakat vad betyder inte att vi kristna behöver klä oss i säck och aska och hålla med dig om att Gud inte är barmhärtig och god...

      Radera