söndag 31 juli 2016

Aftonbladet uppviglar

Ja, jag vet att jag inte borde läsa om Stockholm Pride på Aftonbladet. Men vissa gånger är rubrikerna av sådan art att det bara inte går att låta bli. Som på den här kolumnen skriven av en Andreas Hansson. "Samtidigt rasslar hbtq-fobin in". Skribenten avser med rubriken kommentarer som läsare skriver på Aftonbladets webbplats, ja, och så skriver han i ingressen att "hatet rann igenom fogarna även under årets Stockholm Pride". I kolumnen citerar skribenten sedan en del av dessa kommentarer och återger de svar han själv skrev. Behöver jag säga att svaren lämnar mycket i övrigt att önska? Nåväl, det får skribenten givetvis stå för själv. I miina ögon framstår han som en fullständig pajas.

Det allvarliga i detta är ändå att dylika, helt sansade och fullständigt befogade, kommentarer framställs som fobiska och som hatiska. Det är de givetvis inte, och när man på detta sätt stämplar åsikter som fobiska och hatiska - åsikter som i många fall andas en uppriktig omsorg och bekymmer över vad som sker - då ägnar man sig åt uppvigling. I andra sammanhang säger sig denna tidning stå emot en uppdelning i "vi och de", men här tycks detta inte vara något problem. Varför inte kissa på dem? avslutar Hansson sin kolumn. Jag skulle skriva bedrövligt, men det ordet räcker inte till. Inte på långt när.

11 kommentarer:

  1. Läste artikeln och kommentarerna under. Måste säga att jag fick en helt annan bild än vad din text gav. Verkligen. Någon pajas såg jag inte till. Tvärtom gav Andreas Hansson mycket tålmodigt svar på de mest intelligensbefriade påståenden och frågor. Tack för länken, hade missat detta annars!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:12. Det är märkligt hur ens förhandsinställning kan färga sättet man ser på en text. Detta är givetvis ingen ny insikt, men tack för att du "refreshade" den!

      Radera
    2. Tack själv hördu! Samat sanat liksom!

      Radera
  2. Och slutet om att kissa är ju både ett felcitat av dig och en fel vinkling. Du får det att se ut som om Hansson initierade det uttrycket. Jag tycker det verkar som ett svar på ett inlägg.

    '”Jag måste kissa”.
    Ja, kissa på bara.
    Varför inte på hatet och hbtq-fobin.'

    Han skriver inte på dem, utan på det. Stor skillnad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:16. Ja, han skriver inte om dem utan om det. Men innebörden blir nog alldeles tillräckligt klar. Detta speciellt som det inte finns några fobier uttryckta i kommentarerna, och sannerligen inget hat! Det enda som då alltså återstår är de människor som har gett uttryck för de, i skribentens ögon, misshagliga åsikterna.

      Radera
    2. Citat-tecken ska inte användas om det inte är ett direkt citat, väldigt enkel regel som du nog känner väl till. Du förvränger medvetet skriven text för att uppvigla till något som inte är sant.

      Dessutom gör du här på bloggen ständigt klart för alla hur stor skillnad det är på homosexualitet och homosexuella, det och dem alltså. Hur du bara fördömer det, inte dem. Nu, från andra sidan sett, är det plötsligt inte så stor skillnad.... Inte särskilt konsekvent, Kristian. Och till en tydlig lärdom för dig själv. När någon tycker illa om det man själv står för, är det inte lika lätt att se skillnad på person och sak. För det känns personligt. Det är precis samma för de homosexuella när du spyr ur dig dina fördömande åsikter om deras liv och kärlek. Det tas personligt.

      Radera
    3. Anonym 17:13. Citatet blev fel i hastigheten. Jag beklagar och har ändrat det. Tack för påpekandet!

      I texten ovan gör jag en tolkning - en, vill jag mena, välgrundad sådan. Som jag sade så finns det inga fobier i kommentarerna som bemöttes, och absolut inget hat. Då står bara människorna som skrev kommentarerna kvar för att ta emot. Vad skribenten nu sedan tänkte sig kasta över dem. (Det enda hat jag kunde upptäcka var det blinda hat som skribenten gav uttryck för mot sådana som inte kan ställa sig bakom det som Pride står för - och då talar jag givetvis inte om det som Pride SÄGER sig stå för...) Men ok. Du har en poäng. Det är alltid svårt med sak och person. Därför är det så viktigt att (försöka) uttrycka sig klart och tydligt. Jag kan medge att det kanske brast för mig i detta denna gång.

      Radera
  3. Kristian, det är nog de religiösa idéerna som uppviglar till hat mot homosexuella, inte Aftonbladet. Ännu idag dödas och förföljs homosexuella personer av både kristna och muslimer.

    Religiösa personer "med en uppriktig omsorg och bekymmer över vad som sker" dödar människor som deras gud (välj själv gud eller allah) uppviglar till att döda.

    Läs gärna om den uppriktigt bekymrade och omsorgsfulla katolska ärkebiskopen John Nienstedt som sände et brev åt en mor till en homosexuell pojke. I brevet uppmanade den fromme ärkebiskopen att försöka "rädda" sin son från homosexualiteten annars brinner både hon och sonen i helvetet i evighet. Alternativt skall hon avvisa sin son så inte hon behöver brinna. Fy f..n vad äckligt. Samtidigt som katolska kyrkan satsar miljarder dollar för att tysta pedofilskandalen där präster och annat patrask våldtar barn i jesu namn. Halleluja. Det pågår fortfarande.

    I samma artikel finns dock en ljusglimt. Andelen religiösa personer minskar som tur är, tyvärr långsamt men vi får hoppas på en snabbare takt i och med lättare tillgång till riktig information.

    http://goo.gl/oXWWyg

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du återkommer allt som oftast till dessa homosexuella som dödats av kristna. Så ofta att någon ju faktiskt kan börja tro att det du skriver är sant. Så en liten varning: Till och med en sådan som du kan bli trodd - och därigenom komma att leda människor vilse. Tack och lov tror jag ändå att det inte är så många som läser här som tar till sig av vad du skriver, men ändå.

      Radera
    2. Man kan leva i sin jesus bubbla här i bibelbältet och tro att allting är lika bra i övriga världen som i sekulära skandinavien. I det kristna Uganda t.ex är det förbjudet att vara gay. Om nån vill kan ni ju googla gay killings in uganda (OBS starka bilder när guds homofoba ord tas på allvar och nåns barn torteras och dödas) Och ni har mage att säga att homosexualitet är nåt man väljer, vem skulle utsätta sig själv för dödshot bara för att "på skoj" vara homosexuell.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Uganda_Anti-Homosexuality_Act,_2014

      https://76crimes.com/100s-die-in-homophobic-anti-gay-attacks-statistics-updates/

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. jag kollade den andra länken - så länge jag orkade läsa om allt elände. Men jag hittade inget om att några "kristna" (citationstecken bör med stor säkerhet användas i detta sammanhang) skulle ligga bakom något dödande. Däremot sades det att man inte alltid kan veta vad som ligger bakom - det kan vara fråga om någon gammal älskare/älskarinna eller ett "vanligt" rån. Dessutom fanns alla de döda från terrordådet i Orlando med i uppräkningen. Även om detta troligtvis var fråga om ett terrordåd och inte ett sk hatbrott.

      Radera