lördag 4 mars 2017

Media, Polen och värdeliberalismen



Media i väst upprepar med jämna mellanrum, likt något av ett mantra, hur oerhört det är att Polens regering gått åt landets rundradiobolag och lagt på bolaget en ökad politisk styrning. Nu är det dags att förnya rundradiolagen här i Finland också, och media ropar redan i högan sky och befarar en liknande ökad politisk styrning också här. Henrik Othman ägnar dagens ledare i ÖT åt detta ämne: "För ett drygt år sedan antog Polen en medielag som betydligt ökade regeringens kontroll över landets public service-medier. Det ledde till kraftiga internationella protester, bland annat skrev vd:arna för på de tre svenska public service-bolagen en debattartikel under rubriken "Polens sak är vår" och satte också press på den svenska regeringen att agera. Ska de svenska mediebossarna nu, ett år senare, se sig tvungna att skriva ett likalydande brev om läget i Finland?"

Nåväl. Nu inser jag givetvis att det inte är så alldeles lyckat att den politiska ledningen i ett land får makt över vad landets rundradiobolag skriver/publicerar. Men med detta sagt så torde alla (?) inse att dagens situation är sådan att något måste göras. Media överlag, och public servicebolagen i synnerhet, driver idag en synnerligen värdeliberal agenda som långt har övergått från att presentera nyheter till att bedriva ren och skär propaganda. Denna extrema värdeliberalism motsvarar inte på långt nära, speciellt inte i ett land som Polen men inte heller här i Finland, den värdegrund som finns i de djupa folklagren. Situationen med en media som går i otakt med folket har därför lett till att förtroendet för den så kallade mainstreammedia långt har försvunnit och människorna långt har börjat ta in nyheter från så kallad alternativ media. På gott, förstås, men också på ont. Förtroendekrisen är ett stort problem, och ett problem som måste åtgärdas. Men eftersom mediehusen givetvis inte själva kommer att åtgärda detta blir frågan hur detta i så fall kan åstadkommas på annat sätt än att politikerna går in och styr upp situationen i de bolag och de sammanhang där de har makt och inflytande att göra det?

Situationen i Polen är som sagt långt ifrån optimal, men frågan är alltså om det finns något bättre sätt att göra detta på? Jag skulle gärna ha sett att Othman skulle ha svarat på den frågan i sin ledare, men det är fullt möjligt att han, liksom en förkrossande majoritet av mediefolket, är så förskansad inne i sin bubbla att han/de inte ens inser att detta är ett problem som måste åtgärdas.

7 kommentarer:

  1. Vårt eget svenska yle är ett skräckexempel på propagandamaskineri. I dag rex. har de en artikel, "Tvillingarna har vuxit upp med två mammor", som skall uppfostra folket till att tycka om regnbågsfamiljer.

    Det är främst kommentarsfältet som är problematiskt. Man låtsas ha en fri anonym debatt men i kommentarsfältet kommer endast "rätt" kommentarer fram. Argument emot censureras till största del bort och därmed förmedlar yle en vrångbild av opinionen och de argument som finns.

    Jag anser yle borde läggas ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Kommentarpolicyn är ett stort problem på svenska.yle. Jag slutade för länge sedan ens försöka få in mina kommentarer. Det var slöseri med tid. När det fungerar på detta sätt blir det förstås precis som du skriver att man får en vrångbild av opinionen. Sedan är det givetvis också ett problem vad man väljer att skriva om. "Uppfostringsjournalistik" är en mycket beskrivande term.

      Radera
    2. Samma erfarenhet här. Jag skrev en kommentar till artikeln som i mitt tycke var helt saklig men av dess innehåll förstod man att jag inte lovprisar dylika förhållanden och normer. Därav refuserades min kommentar.

      Radera
  2. Jag har också med bestörtning lagt märke till hur hela svenska yle vrider sig mer och mer till att vara en ända stor propagandamaskin. Har också ett antal gånger försökt kommentera olika skriverier men utan att få min kommentar publicerad. Staten borde absolut ha mera inflytande i Yle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pontus. Som jag skrev så är det också problematiskt om/när staten går in och börjar styra vad som skrivs/rapporteras. Texten ovan kunde ses som en uppmaning till vårt mediafolk: "Sluta gnälla över vad som hände i Polen och kom i stället med ett bättre förslag på hur problemet kan åtgärdas!"

      Radera
  3. @Patrik ,Du har helt rätt !!! Tycks inte gå en dag mera utan att man ska råka på denna "homosmörja" i radion :( @pontus, samma här... Dock ifrågasätter jag om "staten" borde ha mera inflytande ! Letat förgäves efter en Yle-artikel där just detta lyftes fram, att regeringen borde ha större inflytande i Yle.... Sökte på Inrikes "visa flera" och ack hur många inslag handlade inte om dessa evinnerliga HBTQI-frågor :( Man blir helt frustrerad !

    SvaraRadera
  4. Jag skrev också en kommentar till nämnda artikel som bestod av saklig information och min egen åsikt som stod i kontrast till den i artikeln. Jag visste redan på förhand att den inte kommer att publiceras och jag hade rätt.

    SvaraRadera